» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
201 / 280
»»

velikBrokoli ::

V Ameriki ne odpres firme zaradi nizjih davkov, ampak zaradi lazjega poslovanja in fundinga.

konzola ::

Ko odpres podjetje v tujini, moras FURSu prijaviti lastnitvo in koliksen je tvoj delez. Ce imas delez pod 25% ni potrebno prijaviti lastnistva fursu.

Ce tuje podjetje upravljas iz Slovenije, pade podjetje pod Slovensko davcno zakonodajo (keyword: permanent establishment rules), kar pomeni da podjetje pode pod okrilje Fursa.

Ne vem pa kako je glede ostale zakonodaje; ali moram biti kot edini lastnik in direktor nujno zaposlen? Ali moram beleziti prihode/malice/odhode etc.

Ce ve kdo kaj vec o tem, bi bilo zanimivo prebrati.

matic492 ::

Seveda, ampak Delaware nima davka sploh, tako da je še vedno bolj ugodno (oziroma worst case - enako kot DOO). Ven spravit je pa verjetno malo lažje, ker it ne more inšpektor na FURSu trdit kaj je strošek firma v ZDA kaj pa ne.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Pegaz ::

Če tuje podjetje upravljaš iz Slovenije, moraš plačat razliko davka Sloveniji. Če neko področje nima davka, potem pač plačaš celoten davek Sloveniji.

Ali se to v praksi dejansko izvaja in koliko inšpektorjev bi bilo treba imet, da bi take "grde kapitaliste" dejansko kdo našel, je pa drugo vprašanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Pegaz ()

matic492 je izjavil:

Seveda, ampak Delaware nima davka sploh, tako da je še vedno bolj ugodno (oziroma worst case - enako kot DOO). Ven spravit je pa verjetno malo lažje, ker it ne more inšpektor na FURSu trdit kaj je strošek firma v ZDA kaj pa ne.

Sumim, da moras voditi poslovne knjige na enak nacin kot pri d.o.o.. Zal ne vem kje je definirana locnica obveznosti in dolznosti v primeru podjetja v tujini, kolikor razumem PE se ne ustavi samo pri Corporate tax-u. Bom izredno vesel ce se motim + ce ima kdo kak pointer do kakega resourca za vec informacij, bom hvalezen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: konzola ()

eEdbM ::

Fantje, previdno. Saj prepoznavate konzolnega vsakodnevnega trola?

Pomojem ni nič narobe napisal :)

Ne javno deliti info, ker mu grejo normiranci strasno na zivce. Poleg netmeternikov z odplacano SE...

eEdbM je izjavil:

Ne javno deliti info, ker mu grejo normiranci strasno na zivce.

Wait what. To si me z nekom zamesal. Sem normiranec ze vec kot 10 let in vse te spremembe zvisevanja davkov mi gredo neizmerno na zivce.

Itak :-)

devdems ::

Pazite, Delaware je del OECD tako, da furs brez težav pride do dohodkov če bi bil interes. Ni za prljava dela.

jest10 ::

kriptobog je izjavil:

eEdbM je izjavil:

Nad 60k prides zeloooo hitro, kriptobog, ti dokazem crno na belem, ko peljes po Rozniku z Urusom. Dokumentacija bo od znanca, normalno, ki bo moral zdaj prenehati s poslovno aktivnostjo kot normiran s.p. ce bo ta zakon sprejet s 1.1.2025. Ce ne bo ze v prekrsku.

Lahko prides hitro, ampak koliko od teh, ki jamrate vas dejansko je cez?

Jaz sem fejst čez

kikach ::

To kar bodo zdaj več pobrali se v proračunu ne bo poznalo nikjer. Bodo nas pa nekaj vredu zajebali in nekaj od nas bo pač moralo prihodke preusmerit v večjem ali manjšem delu in bodo pobrali manj. Namesto, da bi se fokusirali kako zaslužit več, se bomo morali ukvarjati s tem.

Pat_MaGroin ::

Od mene dobijo manj. Ker bom kuril evre na stroških.

Zgodovina sprememb…

Choc ::

Od mene tudi manj, ker bom po novem predlogu zakona, vzel vsaj 6 mesecev dopusta na leto. Zdaj bom imel vsaj izgovor, da grem na dopust :D
(tako, da kdor je sovražil normirance prej, jih bo tudi po novem, ker bodo imeli več prostega časa (čas je denar :D), medtem ko bodo "sovražniki" še naprej delali svojih 40 ur na teden :P)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Choc ()

In zdaj ko razmišljam - to bo verjetno pozitivno vplivalo na naše zdravje, da bomo lahko dočakali globoko starost in penzijo :P
Tako da: HVALA VLADA !!! :D

delavec44 ::

Saj kaj pa boste z vsem tem denarjem. Samo dodatne skrbi.

Res je, o tem govori tudi "The Notorious B.I.G. - Mo Money Mo Problems" :D

D3m ::

Choc je izjavil:

In zdaj ko razmišljam - to bo verjetno pozitivno vplivalo na naše zdravje, da bomo lahko dočakali globoko starost in penzijo :P
Tako da: HVALA VLADA !!! :D

Evtanazijo ti bodo predlagali. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zato bo torej referendum :D

Choc je izjavil:

Od mene tudi manj, ker bom po novem predlogu zakona, vzel vsaj 6 mesecev dopusta na leto. Zdaj bom imel vsaj izgovor, da grem na dopust :D
(tako, da kdor je sovražil normirance prej, jih bo tudi po novem, ker bodo imeli več prostega časa (čas je denar :D), medtem ko bodo "sovražniki" še naprej delali svojih 40 ur na teden :P)

Problem je da boš najprej še dlje na dopustu, ker boš moral izstopiz iz normiranstva...

Ni panike, nekaj bankovcev se bo že našlo za leto :D

Največji problem bo nekaj drugega, samo o tem se bom sekiral čez leto in pol. Namreč, trenutne stranke ne bodo več želele sodelovati z mano, ker bodo mislile, da sem lenuh :'(
Tako, da bo potrebno nove stranke iskati ...

Si predstavljaš, da greš stranki razlagat "ne splača se mi delat za vas, ker mi bo več denarja ostalo neto, če naredim samo 60 000€ prometa, kot pa če naredim 85 000€ prometa"

To si bojo mislil da nisi diht :D

Ja :D Upam, da ne bodo to posplošili na celo Slovenijo :D

velikBrokoli ::

V Sloveniji se že dolgo časa splača biti len in neperspektiven, take ima država najraje :))

logik ::

Recimo, da nas vržejo iz sistema normirancev že z letom 2025.
A je kje kak dober kalkulator, ki ti pokaže, kakšna je optimalna višina plače, ki si jo izplačuješ recimo v doo? Glede na splošno olajšavo (ki se - kolikor vem - do neke meje spreminja z višino plače) + olajšavo za vzdrževane otroke napram višini prispevkov? Da maksimalno izkoristiš olajšave. Hvala.

velikBrokoli je izjavil:

V Sloveniji se že dolgo časa splača biti len in neperspektiven, take ima država najraje :))

Račun za vse kredite in obresti bo enkrat potrebno plačati. Samo to bo verjetno skrb neke druge vlade, zdaj je važno da se uniči kader z visoko dodano vrednostjo, ki bi lahko v prihodnosti ustvarili podjetja in prinesli še več v blagajno.

logik je izjavil:

Recimo, da nas vržejo iz sistema normirancev že z letom 2025.
A je kje kak dober kalkulator, ki ti pokaže, kakšna je optimalna višina plače, ki si jo izplačuješ recimo v doo? Glede na splošno olajšavo (ki se - kolikor vem - do neke meje spreminja z višino plače) + olajšavo za vzdrževane otroke napram višini prispevkov? Da maksimalno izkoristiš olajšave. Hvala.

Vpisuj notri cifre: https://data.si/izracun-place/

fancies ::

TL : DR = Ta vlada so pederske opice

matic492 je izjavil:

Si predstavljaš, da greš stranki razlagat "ne splača se mi delat za vas, ker mi bo več denarja ostalo neto, če naredim samo 60 000€ prometa, kot pa če naredim 85 000€ prometa"

To si bojo mislil da nisi diht :D

to je epic post, smešen in obenem žalosten. Golob naj neha uživat crack od gabrove

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fancies ()

marska83 ::

A če si navaden SP in delaš samo za enega tujega naročnika, kot bi bil zaposlen, je to tudi lahko problem? Načeloma plačaš precej davka, ampak če je edina to edina možnost...

theanswer3 ::

marska83 je izjavil:

A če si navaden SP in delaš samo za enega tujega naročnika, kot bi bil zaposlen, je to tudi lahko problem? Načeloma plačaš precej davka, ampak če je edina to edina možnost...

Po moje ni noben problem dokler ni znakov delovnega razmerja, ceprav jaz bi se vprasal koliko se to izplaca, ce na koncu dobis ven isto, kot ce bi zasluzil 60k in bil preostanek leta prost.

Navaden SP zasluži pri približno 90k na leto enako kot normiranc pri 60k :)

xeon ::

marska83 je izjavil:

Da. Med navadnim in normiranim sp-jem je glavna razlika ta, da je za normiranaca pretežno manj birokracije.

Legon ::

theanswer3 je izjavil:

marska83 je izjavil:

Po moje ni noben problem dokler ni znakov delovnega razmerja, ceprav jaz bi se vprasal koliko se to izplaca, ce na koncu dobis ven isto, kot ce bi zasluzil 60k in bil preostanek leta prost.

Specifično je napisal, da dela kakor, da bi bil zaposlen. In ja, to je lahko problem. In ja ta problem te bo drago stal, če se v njega vtakne inšpektor. Ker tuje firme ni mogoče terjat za plačilo prispevkov in dajatev, bo to padlo na posameznika, ki je poskusil izigravat sistem.

Ampak če je že navaden SP ga nimajo za kaj terjat, ker že plačuje polno lol :D

marska83 ::

Ja sej to sem hotel komentirati, ker največja kazen je itak plačilo prispevkov za nazaj, kar pa jih že plačuješ.

xeon ::

Ima kdo podatke, kakšni so mesečni prispevki in davki, da se sp odpre na Hrvaškem?

Pogooglaj minimalno plačo na hrvaškem. Njihove plače so pri nizkih zneskih nekje tam-tam enake kot naše drugače, so pa cenejše pri višjih plačah.

siječnja do 31. prosinca 2024. utvrđuje se u bruto iznosu od 840,00 eura.

devdems ::

Za dev je glavna razlika to, da ni možno naštepati toliko stroškov, da bi bilo bolj ugodno biti navaden sp. Pa pustimo zdaj debate okoli straniščnega papirja, ki ga eni pišejo kot strošek...

Pomoje se ne smes ukvarjati samo s programiranjem ampak moras zaceti se s kako drugo dejavnost. Vse kar ti je hobi, naj ti postane se biznis. If it's bullshit they want, feed them bullshit.

Kot že miljonkrat predebatirano, element delovnega razmerja ni samo 1 stvar, ampak več različnih.

matic492 je izjavil:

Ampak če je že navaden SP ga nimajo za kaj terjat, ker že plačuje polno lol :D

Obračun prispevkov in dohodnine za s.p. in redno zaposlitev seveda ni enak, tako da ne vem kaj naj bi plačeval "polno", in kaj točno je smešnega v tvojem nerazumevanju tematike.

Pegaz ::

> Si predstavljaš, da greš stranki razlagat "ne splača se mi delat za vas, ker mi bo več denarja ostalo neto, če naredim samo 60 000€ prometa, kot pa če naredim 85 000€ prometa"

Na ekonomskih faksih se že 30 let v prvih letnikih uči, da je ena najbolj ekonomsko uničujočih davčnih politik taka, kjer ljudje neto zaslužijo manj če delajo več, ker bodo pač delali manj. Ampak naših stručkotov na ministrstvih to ne zanima. :)

marska83 je izjavil:

Ja sej to sem hotel komentirati, ker največja kazen je itak plačilo prispevkov za nazaj, kar pa jih že plačuješ.

Probaj si izračunat, kaj se zgodi v sledečem primeru:

si SP z 100.000 prihodki letno. 50.000 prikazuješ kot stroške, 50.000 kot profit od česar se izračuna dohodnina in prispevki.

Sedaj pa inšpektor ugotovi, da je šlo za prekrito delovno razmerje in teh 100.000 pretvori v redno plačo in ti od nje obračuna prispevke in dohodnino. Kaj misliš, a bo razlika v višini prispevkov in dohodnine?

Legon je izjavil:

Obračun prispevkov in dohodnine za s.p. in redno zaposlitev seveda ni enak, tako da ne vem kaj naj bi plačeval "polno", in kaj točno je smešnega v tvojem nerazumevanju tematike.

do ~7700EUR na mesec je obračun praktično isti, par evrov gor dol.

Legon je izjavil:

marska83 je izjavil:

si SP z 100.000 prihodki letno. 50.000 prikazuješ kot stroške, 50.000 kot profit od česar se izračuna dohodnina in prispevki.

Sedaj pa inšpektor ugotovi, da je šlo za prekrito delovno razmerje in teh 100.000 pretvori v redno plačo in ti od nje obračuna prispevke in dohodnino. Kaj misliš, a bo razlika v višini prispevkov in dohodnine?

In kje bo dobil 50 jurjev stroškov lol.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Legon je izjavil:

do ~7700EUR na mesec je obračun praktično isti, par evrov gor dol.

Kje bo dobil stroške? no to pa je samo en odgovor - ROFL. A ti resno misliš, da bo kdo fural normalen s.p. kjer bo imel X EUR prihodkov in 0 stroškov?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Mato989 ::

Če maš 100k prihodka in 50k stroškov je skoraj nična verjetnost da bi ti inšpektor nabil da je to prikrito delovno razmerje... razen če v stroške daješ hrano, itd...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Če maš 100k prihodka in 50k stroškov je skoraj nična verjetnost da bi ti inšpektor nabil da je to prikrito delovno razmerje... razen če v stroške daješ hrano, itd...

This..

Razloži mi, kaj naj da freelancer z 100k prihodkov v stroške? Predpostavljaj da ima 10 različnih strank in absolutno nima elementov delovnega razmerja sploh.

Kaj naj da v stroške?
200EUR na mesec stroški s "pisarno" (stanovanje kjer živiš)
100EUR na mesec subscriptioni za razne dropboxe itd.
..

jaz ne vem več kaj še lahko da v stroške? 2000EUR vsake 2 leti za računalnik? TO je dodatnih 100EUR na mesec.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Če sam to temo pogledam hitro postane jasno, da so taki scenariji vedno bili na dnevnem redu (no, ravno zaradi normirancev je tega manj). Nabijanje reprezentačnih stroškov, fiktivni potni nalogi, registracija podjetja na drugem koncu Slovenije, opremljaje stanovanja in osebni nakupi na s.p....
««
201 / 280
»»