Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
Mato989 ::
Sej sem ti napisal, zračunaj si prispevke in dohodnino za nazaj.
Torej če si imel 60k na leto in si na normiranca plačal 10k davak (zmislil sem si cifre), če bi imel pa 60k bruto plače, bi pa bili prispevki in davki 30k, boš plačal kazen + 20k razlike (za vsa leta nazaj)
Pa ni tako da se to terja od SLO firme?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
jan_g ::
Imam očitno preveč časa in sem malo bral ZDR ter raznoraznja mnenja in prakso. Ekonomska odvisnost se nanaša izključno na samozaposlene, lahko si preberete ZDR, 213. člen. Ne velja za doo!
Elementi delovnega razmerja so pa že malo bolj komplicirana tematika, ker je od primera do primera odvisno, kaj točno pomeni "organizacija delovnega procesa" in "delo po navodilih naročnika". Če imajo ticketing sistem a la JIRA (in velika večina ga imajo), potem jasno delaš s tem in glede na zahteve v njem. Ena magistra prava je mnenja, da je zakon premalo specifičen in v tem oziru pušča proste roke delovni inšpekciji. Po drugi strani naj bi bilo prav zaradi tega take odločbe tudi lažje izpodbijati na sodišču. Pustimo ob strani Finance in novinarje, ki delajo v njihovih pisarnah, govorim za remote delo za tujega naročnika.
Elementi delovnega razmerja so pa že malo bolj komplicirana tematika, ker je od primera do primera odvisno, kaj točno pomeni "organizacija delovnega procesa" in "delo po navodilih naročnika". Če imajo ticketing sistem a la JIRA (in velika večina ga imajo), potem jasno delaš s tem in glede na zahteve v njem. Ena magistra prava je mnenja, da je zakon premalo specifičen in v tem oziru pušča proste roke delovni inšpekciji. Po drugi strani naj bi bilo prav zaradi tega take odločbe tudi lažje izpodbijati na sodišču. Pustimo ob strani Finance in novinarje, ki delajo v njihovih pisarnah, govorim za remote delo za tujega naročnika.
matic492 ::
Ja sej to je fora, da imaš firme, ki so "agencije", kjer si kot programer "prodan" naprej stranki. In lahko delaš tudi več mesecev ali let driektno za stranko, na njihovi JIRI itd, praktično enako, kot da bi bil pri njih zaposlen. Edina razlika je, da je vmes še en slovenski DOO, kjer si dejansko redno zaposlen. Jaz ko sem bil redno zaposlen sem npr. 2 leti delal za eno in isto stranko iz tujine in moji ostali sodelavci v pisarni niso imeli iz vidika dela nič z mano, ker so delali za druge stranke. V praksi so bili moji sodelavci bolj oni iz tujine, kot pa ostali iz moje fizične pisarne.
Tako da ne bi bilo čisto nič drugače, če bi isto delo opravljal preko SPja in izdajal račune direktno stranki v tujini.. razen tega da bi jaz profitiral 3x več denarja, namesto da imam vmes posrednika.
Tako da iz tega vidika, me je izkoriščal delodajalec oziroma DOO v Sloveniji :)
Tako da ne bi bilo čisto nič drugače, če bi isto delo opravljal preko SPja in izdajal račune direktno stranki v tujini.. razen tega da bi jaz profitiral 3x več denarja, namesto da imam vmes posrednika.
Tako da iz tega vidika, me je izkoriščal delodajalec oziroma DOO v Sloveniji :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
srus ::
Bi rekel, da je Lunatik s svojim trabunjanjem o tem, da je med 100.000 s.p.-ji bolj malo obrtnikov in podjetnikov mislil na zaposlene v javnem sektorju. Se mi zdi, da je v slovenskem JS znamenje nesposobnosti, če ob svoji redni zaposlitvi ne furaš še s.p.-ja, ki se ukvarja z enakim/podobnim področjem kot tvoja redna zaposlitev. Trenutna oblast še bolj kot normirance sovraži zdravnike - dvoživke.
Trenutna vlada sovraži vse, ki niso na minimalni plači ali socialni podpori lol.
Gregor P ::
Morda pa se vač s.p.-jevcev potem združi v d.o.o. in imate avtomatično več naročnikov, pa še krijete se lahko in optimizirate stroške. S časoma pa morda celo postanete pravi podjetniki na trgu.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
eEdbM ::
Večina resnih it storitev je vzdrževanje obstoječih sistemov. Moznosti za novega govorečega mačka ali podobno zabavno reč, kar bi bilo verjetno na forumu že priznano kot pravo podjetništvo, so zelo nizke in glede na zgled bi se morali prej ali slej izseliti. Če že sanjarimo, dajmo konkretno, do takrat pa bomo na socialni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
Geho ::
Namesto da iščemo davčne optimizacije po tujini, se je treba fokusirat kako spravit v Slovenistanu vse v stroške. Marsikdo to dela, samo nočejo povedat kaj in kako. Vem da se da, da 90+% prihodka stlačiš v stroške, ostalo pa prikažeš kot minimalen dobiček. Vem, ker smo gledali poročila na companywallu od različnih podjetij, ki so v lasti žen politikov in podobno...
Ker ravno to, kaj spada v strošek podjetja ne najbolj svobodno za interpretacijo in tam ti inšpektor lahko najmanj jebe zelje.
Ker ravno to, kaj spada v strošek podjetja ne najbolj svobodno za interpretacijo in tam ti inšpektor lahko najmanj jebe zelje.
velikBrokoli ::
Sploh, ko si solo programer, ki nima stroškov. A boš 20 računalnikov vsako leto nabavil?
Namesto da iščemo davčne optimizacije po tujini, se je treba fokusirat kako spravit v Slovenistanu vse v stroške. Marsikdo to dela, samo nočejo povedat kaj in kako. Vem da se da, da 90+% prihodka stlačiš v stroške, ostalo pa prikažeš kot minimalen dobiček. Vem, ker smo gledali poročila na companywallu od različnih podjetij, ki so v lasti žen politikov in podobno...
ja ja, to je vse lepo in prav, problem je ko prodajaš storitev in imaš skoraj nične mesečne stroške...
Če delaš od doma na svojem laptopu in nič drugega ne rabiš kot miške, slušalk itd... nimaš kaj dosti prostora za optimizacijo.
Mja, včasih se stroški prikazujejo kot izogibanje davkov, samo niso, sej moraš denar dejansko porabit na dejanskih stroških. In če ne rabim novega računalnika, potem je boljše plačat davek in denar vložit ali pa dat na varčevalni račun, kot pa forsirat nakup, samo zato da davka ne plačaš.
Jaz se grem long game, passive income, ne rabim danes leasing za novega porscheja dat v stroške :D
Jaz se grem long game, passive income, ne rabim danes leasing za novega porscheja dat v stroške :D
Zgodovina sprememb…
Gregor P ::
In seveda potem ko in če pride do inšpekcijskega pregleda, lahko inšpektor črta vsaj polovico teh stroškov kot neupravičenih - sicer naj bi ti ravno računovodje pravilno svetovali, kaj gre in ne gre med stroške.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Geho ::
ja ja, to je vse lepo in prav, problem je ko prodajaš storitev in imaš skoraj nične mesečne stroške...
Če delaš od doma na svojem laptopu in nič drugega ne rabiš kot miške, slušalk itd... nimaš kaj dosti prostora za optimizacijo.
Rabiš pisarno oz. prostor. Rabiš tekočo vodo, elektriko, internet, telefon, avto (da si mobilen), hrano (lačen ne moreš delat), nekaj za oblečt,... To je že večji del plače posameznika.
Rabiš pisarno oz. prostor. Rabiš tekočo vodo, elektriko, internet, telefon, avto (da si mobilen), hrano (lačen ne moreš delat), nekaj za oblečt,... To je že večji del plače posameznika.
Če imaš pisarno doma, boš moral prekleto mahinirat... če jo pa resnično najameš pa to ni več tvoj denar... če delaš od doma avta ne rabiš, oblačila ne bodo šla v stroške.... pogojno del elektrike in telefon in internet... pa še tu bo problem če delaš od doma.
Ne morš kar dat kondom pa lubrikante v stroške, pa take fore... doesnt work like that...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Pri meni ni, to je max 20%-30% dohodka kar si naštel.
Sploh pa potem si moraš kupit nov avto, kaj če ga nočem? Sej pravim, stroški niso utaja davka.. so pač porabljen denar.
EDIT: Hrano? Kako hrano, fausnge v sparu ne moreš dat na stroške.. če si vsak dan dostavo naročim pa nisem nič prišparal, ker je tam hrana toliko dražja. Sem dal prejšnji mesec ~180EUR za dostavo oziroma take-out, pa se mi zdi da porabim več kot povprečni slovenc.
Sploh pa potem si moraš kupit nov avto, kaj če ga nočem? Sej pravim, stroški niso utaja davka.. so pač porabljen denar.
EDIT: Hrano? Kako hrano, fausnge v sparu ne moreš dat na stroške.. če si vsak dan dostavo naročim pa nisem nič prišparal, ker je tam hrana toliko dražja. Sem dal prejšnji mesec ~180EUR za dostavo oziroma take-out, pa se mi zdi da porabim več kot povprečni slovenc.
Zgodovina sprememb…
happiness4me ::
Takole na hitro mi izgleda, da je še najbolj simpl in smiselna rešitev da najdemo še eno stranko, ki nam prinese vsaj 20% prihodkov.
Ali bi v tem primeru tudi lahko rekli, da gre za prikraito delavno razmerje? Recimo da se dela od doma ampak po navodilih naročnikov (aka Jira). Kaj pa če celo delaš na naročnikovi opremi?
Ali bi v tem primeru tudi lahko rekli, da gre za prikraito delavno razmerje? Recimo da se dela od doma ampak po navodilih naročnikov (aka Jira). Kaj pa če celo delaš na naročnikovi opremi?
Kot že predebatirano... to da imaš 80% dohodkov od iste stranke je samo EDEN izmed faktorjev. Seveda bo boljše, če imaš več strank, ni pa to avtomatsko zdaj kar vse legalno.
Takole na hitro mi izgleda, da je še najbolj simpl in smiselna rešitev da najdemo še eno stranko, ki nam prinese vsaj 20% prihodkov.
Jaz imam 2 stranki z eno delam 39k z drugo pa 10k... samo ne vem če je to dovolj da lahko ne gre za prikrito delovno razmerje.
FrEaKmAn ::
Mogoče še moj komentar. Ko sem to spraševal eno večjih računovodskih firm, so mi rekli, da moramo samo dokazati, da lahko sam pridobim novo delo oz. novo stranko.
Pat_MaGroin ::
Jaz imam 2 stranki z eno delam 39k z drugo pa 10k... samo ne vem če je to dovolj da lahko ne gre za prikrito delovno razmerje.
Ja ti si varen, sploh ker si bil zaposlen v firmi, za katero zdaj delas kot s.p. :).
Pat_MaGroin je izjavil:
Ja ti si varen, sploh ker si bil zaposlen v firmi, za katero zdaj delas kot s.p. :).
To pa niti približno ne drži, jaz sem firmo zamenjal...
Mogoče še moj komentar. Ko sem to spraševal eno večjih računovodskih firm, so mi rekli, da moramo samo dokazati, da lahko sam pridobim novo delo oz. novo stranko.
In kako to izgleda?
Zgodovina sprememb…
Ta stavek res nima smisla.. v kakšnem kontekstu naj bi to karkoli pomenilo lol?
Sej tudi drugo službo si lahko sam najdeš, če si zaposlen.
FrEaKmAn ::
Pat_MaGroin je izjavil:
To pa niti približno ne drži, jaz sem firmo zamenjal...
In kako to izgleda?
Če imaš 2 stranki, kako si prišel do teh strank? Verjetno je neke korespondenca kjer si jim kot SP prodajal storitev/produkt? Da ti je stranka samo poslala pogodbo o sodelovanju izgleda kot sum redne zaposlitve?
LapD ::
To so zadnje info iz mmcja:
Omejitev normirancev
Na ministrstvu za finance bi posegli tudi v sistem obdavčitve normiranih samostojnih podjetnikov oz. t. i. normirancev. Meja za upoštevanje 80-odstotnih normiranih stroškov bi se s 50.000 evrov dvignila na 60.000 evrov. Najvišja dovoljena meja za sodelovanje v sistemu bi se medtem za polne normirance znižala s 100.000 na 60.000 evrov, za popoldanske s. p. pa s 50.000 na 30.000 evrov. S tem se vstop v sistem omejuje, tako pa naj bi odpravili tveganja nelojalne konkurence zaposlitvam prek s. p. klasičnim oblikam zaposlitve ter distorzij na trgu, navajajo na ministrstvu.
Normirani stroški bi bili v višini 80 odstotkov za polne normirance, kot omenjeno, priznani do meje 60.000 evrov, za popoldanske s. p. do 12.500 evrov v višini 80 odstotkov, od 12.500 do 30.000 evrov pa v višini 40 odstotkov. Za nekatere uporabnike sistema, v katerem je davčna stopnja na osnovo, pri katerih so od prihodkov odšteti normirani stroški, 20-odstotna, bo tako ureditev bolj ugodna, za nekatere pa manj.
Tistega znižanja meje iz 100k na 60k ne razumem, prva številka je verjetno napačna, ker zdaj ni nobene meje na 100k. Ampak ali to pomeni, da boš po novem moral izstopiti iz normiranstva, če boš presegel 60k na leto?
Omejitev normirancev
Na ministrstvu za finance bi posegli tudi v sistem obdavčitve normiranih samostojnih podjetnikov oz. t. i. normirancev. Meja za upoštevanje 80-odstotnih normiranih stroškov bi se s 50.000 evrov dvignila na 60.000 evrov. Najvišja dovoljena meja za sodelovanje v sistemu bi se medtem za polne normirance znižala s 100.000 na 60.000 evrov, za popoldanske s. p. pa s 50.000 na 30.000 evrov. S tem se vstop v sistem omejuje, tako pa naj bi odpravili tveganja nelojalne konkurence zaposlitvam prek s. p. klasičnim oblikam zaposlitve ter distorzij na trgu, navajajo na ministrstvu.
Normirani stroški bi bili v višini 80 odstotkov za polne normirance, kot omenjeno, priznani do meje 60.000 evrov, za popoldanske s. p. do 12.500 evrov v višini 80 odstotkov, od 12.500 do 30.000 evrov pa v višini 40 odstotkov. Za nekatere uporabnike sistema, v katerem je davčna stopnja na osnovo, pri katerih so od prihodkov odšteti normirani stroški, 20-odstotna, bo tako ureditev bolj ugodna, za nekatere pa manj.
Tistega znižanja meje iz 100k na 60k ne razumem, prva številka je verjetno napačna, ker zdaj ni nobene meje na 100k. Ampak ali to pomeni, da boš po novem moral izstopiti iz normiranstva, če boš presegel 60k na leto?
web&motion designer
xeon ::
Ne razumem, zakaj Golobova vlada ne ukine normirancev, če jim tako gredo v nos. Več škode nam delajo s temi vsakodnevnimi spremembami. Sploh ne veš, kaj te čaka jutri. Naj raje povedo: ne želimo samostojnih podjetnikov in pika!
Omejitev normirancev
Zdaj do 100K so "priznani stroški". Od 100k dalje pa nič več.
Predlog je pa, da do 60k se prizna, nad 60k pa ni več priznaniz hstroškov.
Omejitev normirancev
Samo napisano je čudno
zdaj je bila meja normiranih stroškov 100k zdaj bo pa 60k...
Ja od 0-50k je bilo 80%, za od 50-100 pa 40%, za nad 100 pa nic... Zdaj bo 0-60k 80%, za vec pa 0% normiranih stroskov.
Sem reven in moram delat za drobiz - pa vi, se vam bo se splacalo vstajati zjutraj vse leto?
Sem reven in moram delat za drobiz - pa vi, se vam bo se splacalo vstajati zjutraj vse leto?
Zgodovina sprememb…
Meni sicer paše sprememba ker zdaj ko bo prag 60k za vstop v DDV to efektivno pomeni da lahko drugo leto naredim 60k ne 50k... torej 5k na mesec namesto 4,x jurčkov...
Samo overall pa je drkanje v glavo in debilno spreminjanje vsako leto...
Samo overall pa je drkanje v glavo in debilno spreminjanje vsako leto...
Zgodovina sprememb…
Pa kaj se tega ddv tako bojis? Pa to ti je ena boljsa stvar, ce nisi ravno prodajalec na koncno drobno.
S tistimi vasimi kripto neki neki se ne da nic pomagat?
Zgodovina sprememb…
Pa kaj se tega ddv tako bojis? Pa to ti je ena boljsa stvar, ce nisi ravno prodajalec na koncno drobno.
Bojim se ne, samo zdaj preprosto izdam mesečno tista 2 računa in plačam prispevke... konec leta pa oddam tisti 1 obrazec... z DDVjem je že mesečno pisanje... skratka dodaten korak... če ni treba zakaj bi. Plus nek biznis mi ko vstopim v DDV propade.
4TecH ::
No zdaj imamo dejanski predlog zakona - https://e-uprava.gov.si/si/drzava-in-dr...
Normirani SPji s prihodki nad 60k, bodo morali izstopiti iz normiranega sistema.
Normirani SPji s prihodki nad 60k, bodo morali izstopiti iz normiranega sistema.
S spremembami v sistemu normiranih odhodkov se za zavezance s prihodki nad 60.000 EUR oziroma
povprečjem prihodkov dveh zaporednih davčnih let nad 60.000 EUR onemogoči vstop v oziroma zahteva
izstop iz sistema normiranih odhodkov.
Bojim se ne, samo zdaj preprosto izdam mesečno tista 2 računa in plačam prispevke... konec leta pa oddam tisti 1 obrazec... z DDVjem je že mesečno pisanje... skratka dodaten korak... če ni treba zakaj bi. Plus nek biznis mi ko vstopim v DDV propade.
Ja? Pa ze... Boste nas vi kriptonerdi naucili kaksno rec, da bo vsaj neka korist od vas? :O
Auuuuch, u pismo mater... Jao... Pa vi ste ja nori :D
Jah, kyrc, zdaj nam bo vsak polpismen kekec gledal bilance.
Lepo ste nam izvolili, lepo. :D
Zgodovina sprememb…
Ouch.... GG :D
D3m ::
Naj raje povedo: ne želimo samostojnih podjetnikov in pika!
Propade država.
|HP EliteBook|R5 6650U|
No zdaj imamo dejanski predlog zakona - https://e-uprava.gov.si/si/drzava-in-dr...
S spremembami v sistemu normiranih odhodkov se za zavezance s prihodki nad 60.000 EUR oziroma
povprečjem prihodkov dveh zaporednih davčnih let nad 60.000 EUR onemogoči vstop v oziroma zahteva
izstop iz sistema normiranih odhodkov.
Če je to res, je to gg, bo treba na doo, ni druge. Jebote tole vlado…
Počakajmo, da vidimo, kaj bo končno besedilo pred parlamentom. Že večkrat so takole vrgli kost, potem pa predlog spremenili. Zanimivo, da jih popoldanski sp-ji pa ne motijo toliko kot bi jih pravzaprav morali. Tisto je v resnici marsikdaj kanaliziranje denarja in nelojalna konkurenca.
Well če tole sprejmejo potem avtomatsko neham spremljat temo 1.1.2025 in se pridružim temi "DOO - Vprašanja"
Počakajmo, da vidimo, kaj bo končno besedilo pred parlamentom. Že večkrat so takole vrgli kost, potem pa predlog spremenili. Zanimivo, da jih popoldanski sp-ji pa ne motijo toliko kot bi jih pravzaprav morali. Tisto je v resnici marsikdaj kanaliziranje denarja in nelojalna konkurenca.
Ne gre za nelojalno konkurenco ampak za najbolj osnovno favsijo, najbrz kar s strani samega ministra. Kaj pomeni 'gg'? Se enkrat se vam zahvaljujem za preudarno izbiranje na volitvah...
Jap, in najbolj smešna je njihova utemeljitev:
3.1.1 Ugotavljanje davčne osnove od dohodkov iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov
Sprememba odstotka normiranih odhodkov pri zavezancih, ki ugotavljajo davčno osnovo od dohodkov iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov (t. i. normiranci), bo pomenila, da bodo zavezanci, ki niso socialno zavarovani na osnovi opravljanja dejavnosti, ampak na osnovi drugih podlag (t. i. popoldanski normiranci), plačali za okoli 9 mio EUR več dohodnine. Pri zavezancih, ki so iz naslova opravljanja dejavnosti tudi socialno zavarovani (t. i. polni normiranci), ocenjujemo na okoli 3 mio EUR več prihodkov iz naslova dohodnine, tako, da bo skupni finančni učinek sprememb pozitiven, in sicer bo okoli 12 mio EUR več prihodkov iz naslova dohodnine na letni ravni.
Za 12M letno nas bojo pojebal, vrhunsko.
3.1.1 Ugotavljanje davčne osnove od dohodkov iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov
Sprememba odstotka normiranih odhodkov pri zavezancih, ki ugotavljajo davčno osnovo od dohodkov iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov (t. i. normiranci), bo pomenila, da bodo zavezanci, ki niso socialno zavarovani na osnovi opravljanja dejavnosti, ampak na osnovi drugih podlag (t. i. popoldanski normiranci), plačali za okoli 9 mio EUR več dohodnine. Pri zavezancih, ki so iz naslova opravljanja dejavnosti tudi socialno zavarovani (t. i. polni normiranci), ocenjujemo na okoli 3 mio EUR več prihodkov iz naslova dohodnine, tako, da bo skupni finančni učinek sprememb pozitiven, in sicer bo okoli 12 mio EUR več prihodkov iz naslova dohodnine na letni ravni.
Za 12M letno nas bojo pojebal, vrhunsko.
Hehe, torej od popoldancev bojo dobili 9 miljonov več, od polnih pa samo 3 miljone.
Pokaže kolko je popoldancev :D
Pokaže kolko je popoldancev :D
Kako bojo dobili več, če gre tak predlog skozi? Saj tiste top zaslužkarje avtomatsko izločijo iz sistema. Razen, če so predvideli, da gremo vsi na doo in zato plačamo več davka.
torej s 1.1.2027 na doo?
Torej 2 leti se, pol pa bo itak Jansa undo spremembe:))
Torej 2 leti se, pol pa bo itak Jansa undo spremembe:))
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Pat_MaGroin je izjavil:
torej s 1.1.2027 na doo?
Mogoče bo že 2025 veljalo, pa takoj izpadeš ven iz sistema :)
Kako bojo dobili več, če gre tak predlog skozi? Saj tiste top zaslužkarje avtomatsko izločijo iz sistema. Razen, če so predvideli, da gremo vsi na doo in zato plačamo več davka.
Levičarji ne znajo računati, preberite celoten predlog zakona, jaz se kar za glavo držim, ko to berem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Ja, sej gledajo zadnje 2 leti, če zakon začne veljat 1.1.2025 si avtomatsko ven.
Ja, potem si že 3 dni prepozen, hehe :D