» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
168 / 259
»»

pingme ::

bigruno je izjavil:

Prošnja za znižanje prispevkov.

Morda kdo ve, kaj se zgodi, če za leto 2024 oddam zahtevek za 20% znižanje prispevkov zaradi pričakovanega znižanja prometa in potem zaprem s.p.?
Nisem prepričan ali bom imel res znižan promet, ampak ker v 2025 nameravam zapreti s.p. in odpreti d.o.o., sem razmišljal, da v vsakem primeru ni razlike.

Je to sploh uradni obrazec? Znižaš lahko akontacijo, ker jo plačuješ vnaprej, prispevki se pa nič ne poračunajo in vplivajo tudi na dobiček, sicer bi lahko kolobaril - eno dobro leto, prošnja, eno slabo leto in spet od začetka non-stop minimalni prispevki.

matic492 ::

Ne, kolikor sem razumel računovodkinjo, to ni nobena prošnja, to obkljukaš ob oddaji mesečnih obračunov prispevkov.

Kaj/kako pa nimam pojma, ker mi ona to dela.

Iz njenega maila odgovora:

kar se tiče zmanjšanja prispevkov (saj imaš v mislih tisto za 20% ?) ni potrebno dajati kakšne vloge, po oddaji davčnega obračuna, ko zaknjižijo potem nove prispevke, mi potem v obračunu prispevkov označujemo to 20% zmanjšanje

pingme je izjavil:

bigruno je izjavil:

Morda kdo ve, kaj se zgodi, če za leto 2024 oddam zahtevek za 20% znižanje prispevkov zaradi pričakovanega znižanja prometa in potem zaprem s.p.?
Nisem prepričan ali bom imel res znižan promet, ampak ker v 2025 nameravam zapreti s.p. in odpreti d.o.o., sem razmišljal, da v vsakem primeru ni razlike.

Je to sploh uradni obrazec? Znižaš lahko akontacijo, ker jo plačuješ vnaprej, prispevki se pa nič ne poračunajo in vplivajo tudi na dobiček, sicer bi lahko kolobaril - eno dobro leto, prošnja, eno slabo leto in spet od začetka non-stop minimalni prispevki.

Če imaš vsako leto iste dohodke oz. malo manjše, lahko teoretično vsako leto zaprosiš za 20% znižanje. Samo je pa 20% maksimum, ne gre več.

PS: Če ima kdo slučajno ideje da bi zaprl id odprl SP na novo, to ne gre, ker niso debili in je na tvojo davčno še vedno vezan lanski dobiček. Tako da če se greš to, moreš zapreti SP za praktično celo leto, da se ti vse resetira, potem boš spet na minimalnih prispevkih.

bigruno je izjavil:

Absolutno imaš prav, ker na DOOju si izplačuješ plačo kot normalni zaposleni, in prispevki nimajo več nobene veze s dobičkom podjetja, kot je to na SPju. Tam si pač znižaš plačo, če hočeš manj prispevkov plačevat.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

matic492 je izjavil:

Ne, kolikor sem razumel računovodkinjo, to ni nobena prošnja, to obkljukaš ob oddaji mesečnih obračunov prispevkov.

A, pa res, to je tole:

Če zavarovanec oceni, da zavarovalna osnova, določena v skladu z 2. do 7. členom tega pravilnika, ne ustreza pričakovanemu dobičku v tekočem letu, se lahko sam odloči in za naprej plačuje prispevke od zavarovalne osnove, zmanjšane za največ 20 %, vendar najmanj od zavarovalne osnove, ki za zavarovance iz 15. in 17. člena ZPIZ-2 znaša 60 % in za zavarovance iz 16. člena ZPIZ-2 90 % povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec.

Nikjer pa ne piše kakšne so posledice, če bi kar vsako leto “ocenil”, da boš imel manj dobička, pa ga v resnici ne bi imel ;-)

Mato989 ::

Nikjer pa ne piše kakšne so posledice, če bi kar vsako leto "ocenil", da boš imel manj dobička, pa ga v resnici ne bi imel ;-)

Nekje sem videl da je, če potem imaš več dobička imaš naslednje leto prispevke + 20% "kazensko" al nekaj takega...

Ampak glavno vprašanje je zdaj tu sledeče:

Ti z 1.1.2024 "oceniš" da boš mel manj prometa in zmanjšaš prispevke za 20% ker LAHKO...

Potem imaš veliko več prometa oz prihodka

Ampak konec elta zapreš s.p. in odpreš d.o.o.

Se ti lahko kaj zgodi?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

pingme je izjavil:

Nikjer pa ne piše kakšne so posledice, če bi kar vsako leto “ocenil”, da boš imel manj dobička, pa ga v resnici ne bi imel ;-)

Ja piše, par postov nad tvojim :)

bigruno je izjavil:

______

Če zavarovalna osnova, ugotovljena na podlagi dejanskega dobička za to leto, za več kot 20 odstotkov preseže znižano zavarovalno osnovo, od katere so se plačevali prispevki, se v naslednjem obdobju prispevki plačujejo od zavarovalne osnove, določene na podlagi dejansko ugotovljenega dobička, povečane za 20 odstotkov. Tako povišane osnove zavarovanec ne more znižati, vse dokler se zavarovalna osnova ne določi na novo.

____

Plačuješ naslednjo leto 20% več, torej si kaznovan z 20%.

Zgodovina sprememb…

Plačuješ naslednjo leto 20% več, torej si kaznovan z 20%.

Jap, ampak zdaj pa je big question kaj se zgodi če 31.12. pol 2024 zapreš s.p. in odpreš d.o.o.

Verjetno nič.

tony1 ::

LapD je izjavil:

Če bodo ločeni računi, boš tiste ki se nanašajo na opravljene storitve v decembru oddal v poročilo za leto 2023, tiste ki se nanašajo na storitve v januarju pa boš oddal leta 25 v poročilo za leto 2024. Če bi šlo samo za en račun kjer se je storitev začela decembra in končala januarja, bi ta račun prav tako oddal v poročilo za leto 2024.

Drži.

V praksi se to lahko poenostavi tako, da račune za storitve iz dec. 2023 datiraš z 31.12.23 ter tako veš, da jih ne boš pozabil knjižiti v leto 2023, jih pa pač pošlješ stranka kadar pošlješ. Če bolj pozno v januarju pa še prilagodiš rok plačila...

Dzhimen ::

Kako navajate vi datum opravljanja storitve na računih? Ali navedete obdobje (5.12.-21.12. recimo), ali navedete samo končni datum (21.12.)?

SPOT
Kaj mora vsebovati vaš račun, če ste davčni zavezanec, identificiran za namene DDV?
7) datum, ko je bila opravljena dobava blaga, ali datum, ko je bila storitev opravljena oz. končana, ali datum, ko je bilo opravljeno predplačilo, če se ta datum lahko določi in je različen od datuma izdaje računa,

Glede na zgoraj napisano je dovolj samo datum ko je bila storitev opravljena/končana. So kaki razlogi da se ponekod navaja obdobje?

tony1 ::

Glede na tvoj citat napisati obdobje za namene plačila DDVja ni nujno.

Če se navede obdobje opravljanja storitev ("Račun za storitve take in take za mesec december 2023") je to bolj zaradi jasnejšega besednega opisa za stranko...

Najbolj enostavno pa je račun datirati na 31.12. in nato tudi šteti v leto 2023...

taLevzDesne ::

Hej!

Imam 2 vprašanja.

So kakšne spremembe pri prispevkih in obdavčitvi normiranih s.p v letu 2024?

Kdo ve kako se prispevki racunajo nad 100k? Recimo kakšna je razlika za vsakih 10k cez 100k (110k, 120k, 130k, 140k in 150k)?

Zgodovina sprememb…

Prispevki se računajo enako skoz

( Dobiček od prejšnjega leta (2023) + plačani prispevki ) - 25% nato podeliš z 12 in od tega so prispevki nekje 38,4 ali 38,2% ne spomnim se točno ampak nekaj čez 38 naj me nekdo popravi... Vendar ne manj kot minimalni torej ne manj kot cca 470 EUR ali tu nekje.

Evo sem šel delat nekaj izračunov... Predpostavka je polni normirani SP, odprt celo leto.
Meja za minimalne prispevke je cca 56438EUR prihodkov.
 56438

56438

Spodnji izračuni pa so v primeru da si v 2023 plačeval minimalne prispevke, ampak zaradi povečanih prihodkov v 2023 se naslednje leto povečajo prispevki. V tabeli se potem predpostavlja da vsa prihodnja leta dosegaš iste prihodke, da se vidi kam prispevki "konvergirajo".

75k

75k

100k

100k

110k

110k

120k

120k

130k

130k

140k

140k

150k

150k

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dzhimen ()

Še to: Minimalni prispevki so odvisni od povprečne plače. Ko se skozi leta dviguje povprečna plača, se bo tista meja za minimalne prispevke (trenutno cca 56438€) povečevala. Če pa imaš več prihodkov kot ta meja, potem sprememba povprečne plače na tvoje prispevke ne vpliva.

taLevzDesne je izjavil:

Kdo ve kako se prispevki racunajo nad 100k? Recimo kakšna je razlika za vsakih 10k cez 100k (110k, 120k, 130k, 140k in 150k)?

Iz zgornjih tabel lahko vidiš da se ti za vsakih dodatnih 10k prihodkov nad 100k prispevki povečajo za cca 335€ na mesec. To je nekaj čez 4000€ na leto.
In za teh dodatnih 10k moraš plačati še 2k dohodnine (ker ni normiranih stroškov nad 100k), tako da je efektivni davek na vsakih 10k nad 100k kar 60%. Se pravi obdržiš samo 40% 8-O

velikBrokoli ::

Prispevki so navzgor omejeni na 2.5x povprecne place. Tgea nisi uposteval v izracunih.

velikBrokoli je izjavil:

Prispevki so navzgor omejeni na 2.5x povprecne place. Tgea nisi uposteval v izracunih.

3.5x
In glede na rast povprečne plače so dejansko zgornji podatki kar pravilni, torej čez par let nihče nihče s 150k ne bo dosegel maksimalnih prispevkov (če ima letos minimalne, pa sploh nikoli ne bo dosegel maksimuma).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

tecton ::

hvala za izracune, tele prispevki izgledajo "divji", ce poenostavimo je verjetno bolje da vsi normiranci ki sluzijo nad 100k grejo na d.o.o. :|

xeon ::

Kdo ve kako bo zdaj to z obveznim zdravstvenim zavadovanjem? Predvidevam, da se bo povečal prispevek za 35eur ali bo za normirance spet nek tip progresivne obdavčitve, tako kot je za to našo banano značniln?

Ne bo progresiven, ker je enak za vse. Kako se bo obračunal pa nimam pojma, verjetno boš videl na eDavkih, če ne drugje.

anketar ::

+35 sam na drug sklic al pa celo isti bomo vidl

delavec44 ::

Na isti sklic. Pa šele februarja, da ne bo kdo panike delal :)

mdmdmd ::

Klicali so me s FURS-a zaradi suma, da bi moral postati zavezanec za DDV. V EU sicer izdam manj kot 50.000 eur računov, ostalo v tretje države. Zato so me prosili, da pripravim obrazložitev, od kje prihajajo prilivi (tabela v Wordu, toliko iz te države, toliko iz te države), da lahko utemeljijo, da ne rabim biti zavezanec. A moram tu kaj paziti? Ali pač tako kot rečeno, tabela v Word, iz te države tak priliv, iz te tak itd.?

Za izdajanje v EU moraš biti samo atipični zavezanec, si vsaj to? Drugače si v prekršku. Atipični moraš postati tudi če izdaš samo za nekaj evrov v države EU, razen Slovenije.

50k meja je pomembna samo za obdavčljiv promet znotraj Slovenije, ne v EU.

Zgodovina sprememb…

Oprosti če je butasto vprašanje, samo ne spomnem se tvojega usernama in ne vem na kakšnem nivoju je tvoje razumevanje:
Če izdaš v EU račun za 1€ moraš biti atipični zavezanec, a smo sigurani da si tu vse izraze pravilno napisal? A oni hočejo da si zavezanec ali atipični zavezanec?

Sem atipični zavezanec (postal pred prvo izdajo računa v EU, prej ne, ker sem izdajal samo v tretjo državo). Oni niso vedeli, koliko prilivov imam zares iz EU (tu jih imam nekje 15% od vseh prilivov, ostalo iz tretje države), in so zato prosili za objasnilo virov prilivov v 2023. Na začetku je gospa namreč namigovala, da nisem vseh iz EU prijavil v DDV-O in rekapitulaciji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mdmdmd ()

Potem ne vidim problema. Pošlji jim vse prilive in lepo pojasni kaj in kako. Dokler si atipični in izdajaš samo v EU (in ne v SLO), ni problema.

Problem bi nastal, če bi naredil več kot 50k prometa znotraj Slovenije in ne bi postal DDV zavezanec.

Aha, torej ta meja ne velja niti za EU (izven Slo). Zakaj je potem ona namigovala, da bi moral postati zavezanec za DDV, če bi vsi moji prihodki prišli iz EU (izven Slo)? Ker potem bi lahko vsi moji prilivi prišli iz EU (izven Slo), ampak ker ne izdajam računov v Slovenijo, potem ta meja itak nima veze.

Ales ::

Če ni jasno, kaj točno je uslužbenka mislila ali kake prestave ima, jo direktno vprašaj. Ni nobene potrebe, da bi razmišljal o tem, ali kaj namiguje ali ne... te stvari so precej točno določene.

Ja, do teh razmišljanj, ki jih tu pišem, sem prišel šele po pogovoru :D.

mdmdmd je izjavil:

Aha, torej ta meja ne velja niti za EU (izven Slo). Zakaj je potem ona namigovala, da bi moral postati zavezanec za DDV, če bi vsi moji prihodki prišli iz EU (izven Slo)? Ker potem bi lahko vsi moji prilivi prišli iz EU (izven Slo), ampak ker ne izdajam računov v Slovenijo, potem ta meja itak nima veze.

To ne velja kar tako za vse, ampak velja za tebe, ker imaš storitve. Če bi prodajal izdelke v EU (primer, ne poznam zakonodaje na tem področju) bi bila lokacija obdavčitve lahko še vedno v Sloveniji.

Kot ponudnik consulting storitev je pa lokacija v tujini (reverse charge).

Tako da imamo mi tukaj prav oz. imaš ti prav, ima pa tudi ona prav, odvisno od tega, kaj SP dela.

Consulting je bil, ja, reverse charge računi so bili izdani. Okej, no, klic mi je bil čuden, gospa s FURS-a je bila zelo vague, jaz je tudi nisem čisto znal povprašat po podrobnostih, ampak če želi res samo eno 2023 tabelico z zneski in državami, od koder prihajajo prilivi, pa bo potem vesela, je to minimalno dela. Samo hotel sem preveriti, da se ne skriva zadaj kaj drugega, pa je morda kdo od vas že imel izkušnje s tem. Hvala!

Zgodovina sprememb…

Navadno hočejo knjigo izdanih računov. Jaz sem jo na roke naredil v excelu, vzorci so na netu. Ni pa to nič drugega kot seznam.

Ja, sem ji ponudil evidence, pa je rekla, da je tabela z viri prilivov na letni ravni dovolj.

Zgodovina sprememb…

Tidule ::

mdmdmd je izjavil:

Zato ker oba pozabljata, da obstaja tudi poslovanje znotraj EU z fizicnimi osebami, ki pa je je stvar obdavcljivega prometa. Furs je pac videl da imas X prilivov in samo manjsi del teh se pojavlja na rekapitulacijskem obrazcu. Zato pac preverjajo kaj je ostalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Kaj ni to znano šele marca? Finance spet predvidevajo?

deco16 ::

K se je tolk reklamiralo NLB. Z 50k letno si kreditno nesposoben. Pride tam nekje 600€ mesečno, nad 700? pa dajo kredit.

Pol nad 55k€ se začne da dejansko kej dobiš, še posebno z novim obračunm v letu 2023. Oh hvala golob :D

Ribicija ::

To nima veze z golobom (v tej državi je res še za to, da danes dežuje kriv Golob....), ampak z bankami, ki nimajo pojma kaj je dohodek normiranca. Banke namreč pravijo, da je tvoja letna kreditna sposobnost 30% od davčne osnove. In tako gledajo že vrsto let, odkar poznamo normirance...

deco16 je izjavil:

K se je tolk reklamiralo NLB. Z 50k letno si kreditno nesposoben. Pride tam nekje 600€ mesečno, nad 700? pa dajo kredit.

Pol nad 55k€ se začne da dejansko kej dobiš, še posebno z novim obračunm v letu 2023. Oh hvala golob :D

Baje ma delavska ok pogoje za 50k bi naj dpbil 900 anuitete

Ribicija je izjavil:

To nima veze z golobom (v tej državi je res še za to, da danes dežuje kriv Golob....), ampak z bankami, ki nimajo pojma kaj je dohodek normiranca. Banke namreč pravijo, da je tvoja letna kreditna sposobnost 30% od davčne osnove. In tako gledajo že vrsto let, odkar poznamo normirance...

Nevem kje si vzel 30%, ker sem pač na banki bil in videl kako računajo. Seveda za 150k je čist drugače ker presežeš 100k po tastarem magično mejo. Ta je sedaj pač 50.

Sej po eni strani čist legit računajo do 50k. Lej 80% si mel stroškov(uradno), torej si zaslužil 20%. Od tega si 20% plačal davkov. Ostalo ti pač pogledamo in delimo z 12.(pri 50 pride to 8k)

Z letošnim letom(lanskim!) se med 50 in 100k pač spremeni, zahvalo sem že povedal. Tudi na bankah bodo morali popravit obrazce ampak sej računajo tudi drugače namreč pogledajo v DDD direkt postavke. Upam da jih nebo preveč medlo.

Nekatere banke pač gledajo drugače, recimo unicredit, kje se moram še oglasit.

Gregor P ::

Ja, ta je itak dobra, vsi delajajo na tem, da imajo uradno čim manj obdavčljivega dobička in glej ga zlomka banka pa gleda samo to >:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Imam eno precej specifično vprašanje, pa me zanima če bo kdo vedel odgovor, oziroma ali me lahko kdo usmeri v pravo smer.

Pri ugotavljanju Bruto Zavarovalne Osnove, na podlagi katere se določi višina prispevkov, je formula nekako takšna:
dobiček preteklega leta + plačani prispevki v preteklem letu
Ta vsota se zmanjša za 25%, nato se deli s številom mesecev kolikor je bil SP odprt v preteklem letu.
In tako dobimo BZO.

Moje vprašanje pa je: Kaj se šteje kot "plačani prispevki v preteklem letu" v primeru da gre za prvo oziroma drugo leto S.P-ja in imaš popust na PIZ?

Razliko do polnega zneska prispevkov bo Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pokrivala Republika Slovenija. Delna oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo veljala zgolj ob prvem vpisu v poslovni register, torej oseba, ki je že imela odprt s.p. in ga je kasneje zaprla, ob ponovnem odprtju ne bo mogla uveljavljati oprostitve.

Ali se upošteva samo tisto kar je zavezanec plačal, ali se upošteva tudi doplačilo od države (torej kot da tega "popusta" ne bi bilo)?

Polni prispevki. Tisto kar poročaš v DDD.

Gregor P je izjavil:

Ja, ta je itak dobra, vsi delajajo na tem, da imajo uradno čim manj obdavčljivega dobička in glej ga zlomka banka pa gleda samo to >:D

Pač jaz se strinjam da je to urejeno čudno... Če pogledamo nekoga ki dobi 50.000 prometa letno kot normiranec in dela storitve ala programer... vsak mesec ima čistega v povprečju najmanj 3,3k (sem že odbil vsako leto nov PC za 2k) in zdaj kao po neki metodologiji ni kreditno sposoben niti 1k anuitete?

Ne rečem da bi moral dobit 2,5k anuitete ampak 1k pa brez težav...

Sicer meni je znanec dejal da na DH je izračun

letni promet - prispevki in dohodnina in nato deljeno z 2 in deljeno z 12-13 in je to kao max anuiteta ki jo lahko dobiš do 50k... (pa pol še malo zaokrožijo navzdol)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Sej je simpl, naredi si osnovni SP, poročaj blizu 0€ stroškov in plačaj dohodnino za tole. Verjemi da boš dobil veliko anuiteto ;)

A to pa nebi, seveda ne :D

Uradno maš 80% stroškov, nekje je meja ali hočeš malo davkov plačevat ali pa dobit veliko kredita :D

To da ti banka na oko in reče ti si kao programer ti ziher nimaš toliko stroškov je to njihova rizika in dobra volja.

Pri vsem tem je kakšnim nevednim zmotno da mislijo da višina prispevkov kaj vpliva na kredit, ker ne vpliva prav nič.

deco16 je izjavil:

Sej je simpl, naredi si osnovni SP, poročaj blizu 0€ stroškov in plačaj dohodnino za tole. Verjemi da boš dobil veliko anuiteto ;)

A to pa nebi, seveda ne :D

Uradno maš 80% stroškov, nekje je meja ali hočeš malo davkov plačevat ali pa dobit veliko kredita :D

To da ti banka na oko in reče ti si kao programer ti ziher nimaš toliko stroškov je to njihova rizika in dobra volja.

Pri vsem tem je kakšnim nevednim zmotno da mislijo da višina prispevkov kaj vpliva na kredit, ker ne vpliva prav nič.

Ne boš dobil velike anuitete ker ti bo dohodnina veliko pobrala v tem je point =)

Dejansko normiran s.p. rezultira v več denarja za odplačevanje kredita kot normalni sp z "0" stroški.

Wrong ;)

Mato, you can't have cake and eat it too :D

Ajde bi te rad slišal, na dan z izračuni.

Vem da pri normalnem SPju se pač to drugače obračuna in ni fiksno 20% ampak nimaš prav.

Z 50k normirnca pač nisi kreditno sposoben oziroma nekaj malega pri kakšnih drugih bankah. Sem ziher da za normalen SP z 40k dobička dobiš lep kos pogače ;)

Pri 40k bi moral imeti dobiček (računovodsko) na nuli, da se ti splača sploh SP odpret.

Normiranci procoentualno gledano na celoten promet plačamo več davka kot navadni SPji (ne vem kje je link, se je pa ta članek oz. statistika limala po tej temi)

Noben še ne ve (kolikor jaz vidim še ni napovedano, koliko bo dvig minimalne plače v 2024)

Sicer je pa pri prispevkih razlika minimalna, ne vem zakaj se sekiraš.

Zgodovina sprememb…

deco16 je izjavil:

Wrong ;)

Mato, you can't have cake and eat it too :D

Ajde bi te rad slišal, na dan z izračuni.

Vem da pri normalnem SPju se pač to drugače obračuna in ni fiksno 20% ampak nimaš prav.

Z 50k normirnca pač nisi kreditno sposoben oziroma nekaj malega pri kakšnih drugih bankah. Sem ziher da za normalen SP z 40k dobička dobiš lep kos pogače ;)

Enostavno.

Z normiranim s.p.jem in 50k prometa imaš 2k dohodnine in približno 5,7k prispevkov.... torej ti ostane na mesec več kot 3,5k za plačevati kredita...

Z navadnim spjem kjer predpostavima da imaš absurden primer 0 stroškov razen plačo imaš pa okrog 5,7k prispevkov in nato vse ostalo gre v dobiček... iz tega se gleda 1,4k dohodnine do 8.755 EUR in nato 26% na vse nad do 51k od oka... torej prideš na okrog 10,5k dohodnine (torej 5x več kot na normirancu) torej je pri 50k tvojih fiksnih stroškov okrog 16,5k ostane ti torej manj kot 34k kar znese manj kot 3k na mesec ali od oka 600 EUR razlike na mesec

Se pravi normiran s.p. z 0 stroškov ima okrog dobrih 7.000 EUR lufta napram normalnemu s.p. kar pomeni da bi lahko plačal 7k več kreditov v 1 letu in mu bi ostalo enako denarja...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

torej ti ostane na mesec več kot 3,5k za plačevati kredita...

Ostane ja, sam uradno si kreditno nesposoben. Plačeval boš lahko kredit če ti ga bo mati vzela, a štekaš ti to? Uradno ti to ne ostane

Mato989 je izjavil:

Z navadnim spjem kjer predpostavima da imaš absurden primer 0 stroškov razen plačo imaš pa okrog 5,7k prispevkov in nato vse ostalo gre v dobiček... iz tega se gleda 1,4k dohodnine do 8.755 EUR in nato 26% na vse nad do 51k od oka... torej prideš na okrog 10,5k dohodnine (torej 5x več kot na normirancu) torej je pri 50k tvojih fiksnih stroškov okrog 16,5k ostane ti torej manj kot 34k kar znese manj kot 3k na mesec.

No torej je osnova za izračun anutitete 34k / 12 => 2800 -700 = 2100

Sam si si zračunal da v navadnem SPju maš uradno 2100 kredita, v normirancu pa 0 ker 10k -2k dohodnine = 8k
A štekaš sploh kaj pišeš?
««
168 / 259
»»