Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
Tidule ::
Problem je ker se stevilke ponavljajo, ljudje jih po gostilnisko razlagajo in nastane zmeda.
Pri normiranem popoldancu je 50k letno tista tocko, ko se po novem nehajo priznavat normirani stroski.
To je tudi meja takrat ko bi iz klasicnega racunovodstva rad popoldanski sp. presel na normiranca.
Za ostat v sistemu normirancev se pa ni nic spremenilo, razen to da mora za visjo osnovo bit polnozaposlen vsaj eden najmanj 9 mesecev (prej 5).
Pri normiranem popoldancu je 50k letno tista tocko, ko se po novem nehajo priznavat normirani stroski.
To je tudi meja takrat ko bi iz klasicnega racunovodstva rad popoldanski sp. presel na normiranca.
Za ostat v sistemu normirancev se pa ni nic spremenilo, razen to da mora za visjo osnovo bit polnozaposlen vsaj eden najmanj 9 mesecev (prej 5).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
barakus ::
Ali je možno, da brezposelna oseba odpre normiran s.p. za polovični delovni čas (4 ure na dan)?
Oseba sicer dela na kmetiji znotraj družine, a formalno je brezposelna, zavarovana pa je kot družinski član.
Pričakovani letni prihodki bi bili 10.000 EUR.
Ali bi bilo v taki situaciji najbolj smiselno, da ne bi bili prehudi prispevki oz. zavarovanje?
Oseba sicer dela na kmetiji znotraj družine, a formalno je brezposelna, zavarovana pa je kot družinski član.
Ali bi bilo v taki situaciji najbolj smiselno, da ne bi bili prehudi prispevki oz. zavarovanje?
Mato989 ::
Ali je možno, da brezposelna oseba odpre normiran s.p. za polovični delovni čas (4 ure na dan)?
Ne ne mors kako glupo vprasanje.... Polovocni delovni cas sp ne obstsja
Imas sp ali pa popoldanski sp ob zaposlitvi
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
velikBrokoli ::
Seveda lahko odpreš za polovični delovni čas, recimo če si starš. Poglej zadnjih 50 postov v tej temi..
Tech909 ::
velikBrokoli je izjavil:
Seveda lahko odpreš za polovični delovni čas, recimo če si starš. Poglej zadnjih 50 postov v tej temi..
in če si invalid 3. kategorije.
user4683 ::
Ali pa ce si za polovicni cas zaposlen kje drugje. Oziroma poljubno kombinacijo do 40h/teden.
Glede na to da si s.p. in si sam odlocas kdaj in koliko bos delal, lahko mirno delas samo pol ure na dan. Samo prispevki ne bodo zato nic drugacni.
theanswer3 ::
Ce si atipicni davcni zavezanec (izstavljas racun v nemcijo), kaj moras narediti vsak mesec? Berem nekaj o 50.000 eur meji pa mi ni cisto jasno zakaj je treba takrat zaceti racunati DDV.
Ce si atipicni zavezanec moras oddajat rekapitulacijsko porocilo (obrazca DDV-O in RP-O).
Meja 50k in atipicni zavezanec za ddv nimata kaj dosti skupnega. 50k obdavcljivega prometa je meja ko moras poatat polni zavzanec za ddv (nisi vec atipicni).
Meja 50k in atipicni zavezanec za ddv nimata kaj dosti skupnega. 50k obdavcljivega prometa je meja ko moras poatat polni zavzanec za ddv (nisi vec atipicni).
Cupakabra123 ::
Ce si atipicni zavezanec moras oddajat rekapitulacijsko porocilo (obrazca DDV-O in RP-O).
Aha. Ampak to pomeni da ce je moja urna postavka 55€ in dosezem 50.000€ bom z naslednjim racunom zasluzil 22% manj, ce ne povisam urne postavke za 22%? Ali je obdavcljiv promet na normirancu vse kar niso normirani stroski? Torej 20% do 50k in 60% med 50k in 100k?
Aja naj se omenim da bi racun izdajal podjetju in ne fizicni osebi? Torej sklepam da tu meja 50k ni problem? Moram pac le izpolniti tista dva obrazca vsak mesec.
matic492 ::
Obdavčljiv promet nima veze ali si SP ali DOO ali DD. Je odvisen od tipa storitev, države, stranke (pravna/fizična).
Ljudje neradi odgovarjamo oz. odgovarjajo na takšna vprašanja na internetu, ker rajši nič ne rečeš, kot da koga zajebeš.
Je pa za (IT) storitve, izdani računi pravnim osebam (podjetjem) v tujino -> to ni obdavčljiv promet (ne plača se DDV, tudi če imaš 50 miljonov prometa in še dodatnih 100 miljonv v sloveniji - vedno bo Reverse charge).
EDIT: Ne "plača" se DDV ni pravilen izraz, ker bi ga stranka še vedno plačala, bolj pravilno bi bilo rečeno preprosto to, da ga ti ne napišeš na račun.
Ljudje neradi odgovarjamo oz. odgovarjajo na takšna vprašanja na internetu, ker rajši nič ne rečeš, kot da koga zajebeš.
Je pa za (IT) storitve, izdani računi pravnim osebam (podjetjem) v tujino -> to ni obdavčljiv promet (ne plača se DDV, tudi če imaš 50 miljonov prometa in še dodatnih 100 miljonv v sloveniji - vedno bo Reverse charge).
EDIT: Ne "plača" se DDV ni pravilen izraz, ker bi ga stranka še vedno plačala, bolj pravilno bi bilo rečeno preprosto to, da ga ti ne napišeš na račun.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Obdavčljiv promet nima veze ali si SP ali DOO ali DD. Je odvisen od tipa storitev, države, stranke (pravna/fizična).
Ok hvala.
gaoZjQP ::
Cupakabra123 je izjavil:
Aha. Ampak to pomeni da ce je moja urna postavka 55EUR in dosezem 50.000EUR bom z naslednjim racunom zasluzil 22% manj, ce ne povisam urne postavke za 22%? Ali je obdavcljiv promet na normirancu vse kar niso normirani stroski? Torej 20% do 50k in 60% med 50k in 100k?
ne, tvoja urna postavka ostane (bolj ali manj) enaka, dodatno zaracunas ddv in bo tvoj racun za stranko drazji za stopnjo ddv ampak si bodo tvoj zaracunan ddv (njihov vstopni) obracunali od svojega izstopnega, ce ne prodajas koncnim strankam. ddv in pragovi normiranih stroskov so razlicne stvari, mogoce so kaksni zneski sovpadali, sovpadajo ali sele bodo sovpadali, zal davkarija namenoma ni lestvic usklajevala z inflacijo. ce se prav spomnim, si dalec od fana normiranih sp-jev?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gaoZjQP ()
Cupakabra123 je izjavil:
Aha. Ampak to pomeni da ce je moja urna postavka 55€ in dosezem 50.000€ bom z naslednjim racunom zasluzil 22% manj, ce ne povisam urne postavke za 22%? Ali je obdavcljiv promet na normirancu vse kar niso normirani stroski? Torej 20% do 50k in 60% med 50k in 100k?
Ne, tako je kot je matic povedal.
tecton ::
Za vse tiste normirance ki prejmete nakazila v tuji valuti (USD v mojem primeru), kaj napisete na racun, v valuti ki ste jo prejeli, ali pretvorite v evre?
Sprasujem ker tecaj med letom seveda niha, od cesar je potem odvisen davek, prispevki itd.
Razmisljam da tisti dan ki prejmem nakazilo, po trenutno veljavnem tecaju preracunam v evre in tisti znesek napisem na racun (ki velja za furs)?
Sprasujem ker tecaj med letom seveda niha, od cesar je potem odvisen davek, prispevki itd.
Razmisljam da tisti dan ki prejmem nakazilo, po trenutno veljavnem tecaju preracunam v evre in tisti znesek napisem na racun (ki velja za furs)?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tecton ()
velikBrokoli ::
Če ti pošljejo USD, potem daš na račun USD in dopišeš tečaj za tisti dan na račun. Če ti lahko pošljejo direkt v EUR je to malce lažje, ker potem ni teh komplikacij.
Ribicija ::
Po moje najbolje, da dodaš klavzulo, da ti morajo plačati x EUR v proti vrednosti USD po tečaju te in te banke da dan plačila ali pa po tečaju BS ali ECB. Zakaj bi ti nosil valutno tveganje. Seveda pa je vse odvisno od pogodbe, ki jo imaš in tvje pogajalske pozicije.
Za vse tiste normirance ki prejmete nakazila v tuji valuti (USD v mojem primeru), kaj napisete na racun, v valuti ki ste jo prejeli, ali pretvorite v evre?
EUR in moreš v eur. Tle pa gledaš tečaj
https://www.bsi.si/statistika/devizni-t...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tech909 ()
kriptobog ::
Moe_Lester je izjavil:
Izdam račun v USD in Čebelci kliknem, da avtomatično pridobi tečaj na ta datum.
Jaz naredim enako. Še ni bilo težav.
Se eno vprasanje. Ker bi SP odpiral septembra nisem v najboljsi situaciji in me zanima ali prav racunam prispevke za leto 2024.
Ce v 2023 zasluzim 35.112 eur in placujem minimalne prispevke bom celo leto 2024 placeval 665 eur za prispevke?
Ce v 2023 zasluzim 35.112 eur in placujem minimalne prispevke bom celo leto 2024 placeval 665 eur za prispevke?
v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco oproščene plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca za ZPIZ v višini 50 odstotkov zneska prispevka
v naslednjih 12 mesecih oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca za ZPIZ v višini 30 odstotkov zneska prispevka
v naslednjih 12 mesecih oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca za ZPIZ v višini 30 odstotkov zneska prispevka
Bi znal kdo (okvirno) izracunati koliko bi znasali prispevki in akontacija naslednje leto, ce so prihodki v letosnjem letu 150k evrov.
barakus ::
Kaj pa če pričakuješ potem v naslednjem letu bistveno nižje prihodke, se da plačevati nižjo akontacijo in prispevke?
LapD ::
Akontacijo lahko znižaš če oddaš obrazec DD-SprAkt na edavkih, navesti moraš razlog (prekinitev pogodb s strankami, upad naročil, zmanjšanje proizvodnje in podobni dogodki), FURS pa potem v 15 dneh odobri ali zarvne vlogo. Prispevke si lahko znižaš samo če naštepaš otroka in greš na polovični delovni čas zaradi starševstva
web&motion designer
Tudi za prispevke lahko zaprosiš za znižanje, samo pazit treba, da če je znižanje nerealno, ti naslednje leto pribijejo 20% zvišanje.
prispevke lahko znižaš za maksimalno 20%
To je res, sem pozabil na to ... moraš pa paziti koliko boš zaslužil naslednje leto, ker lahko fašeš "kazen" kot je napisal tidule.
web&motion designer
LapD hvala za cifre, lahko se dodatno kaj elaboriras zakaj so taksne? Se mi zdijo nekam visoke za primerjavo z letos, lani cca 130k prihodkov, pride 900€ akontacije in 1700 prispevkov.
Ker si imel do letos 80% priznanih stroškov do 100k, od letos pa 80% do 50k in 40% med 50-100k.
Upam da nisi sam sebi volil Golob-a hehe.
Upam da nisi sam sebi volil Golob-a hehe.
Fajn so zrihtal nimas kaj, Han pa lepo naprej svojo firmo fura z "nič" dobička.
Torej ce govorim na pamet/cez palec ko si cez 100k je dejansko doo bolj smiselna opcija right? Pa ceprav si brez nekih hudih stroskov ki jih v ITju ni.
Torej ce govorim na pamet/cez palec ko si cez 100k je dejansko doo bolj smiselna opcija right? Pa ceprav si brez nekih hudih stroskov ki jih v ITju ni.
Ce si blizu 0 dejanskih stroskov, je tudi pri 150k normiranec se vedno malenkost boljsa opcija. Ce imas zeljo biti nekoliko kreativen, pa morda doo, ampak z vec birokracije in mogoce kaksno kaznijo, ce si prevec kreativen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
LapD hvala za cifre, lahko se dodatno kaj elaboriras zakaj so taksne? Se mi zdijo nekam visoke za primerjavo z letos, lani cca 130k prihodkov, pride 900€ akontacije in 1700 prispevkov.
Kot že rečeno, spremenila se je višina normiranih odhodkov, izračun gre za akontacijo takole:
50.000 * 0,04 + 50.000 * 0,12 + 50.000 * 0,20 = 18.000 / 12 = 1500/mesec
Glede prispevkov pa, ker si lani že plačeval precej visoke, bodo letos še nekoliko višji in sicer:
Pri 150.000 prihodkov je po novem 60.000 normiranih odhodkov -> 90.000 + plačani prispevki (12*1700) = 110.400, to vsoto znižamo za 25%, dobimo 82.800 in delimo z 12 meseci poslovanja = 6.900 kar je osnova za prispevke, od katere se plačuje 38,2% kar znese 2.635 eur prispevkov na mesec.
web&motion designer
happiness4me ::
Vprasanje za tiste, ki ste na robu 300k/2leti oziroma ste to prekoračili.
Recimo da sem dobil 3 stranke, kjer mi v povprečju vsaka nosi 70k (Torej okoli 210k od IT storitev). V tej situaciji bo meja 300k/2leti hitro presežena. Kako naprej? Normiran d.o.o. mislim, da ima isto omejitev. Klasični (dejanski stroski) d.o.o? Selitev podjetja v HR, Švico, Portugalsko, Irsko?
Zanima me kaj ste/bi storili vi?
Recimo da sem dobil 3 stranke, kjer mi v povprečju vsaka nosi 70k (Torej okoli 210k od IT storitev). V tej situaciji bo meja 300k/2leti hitro presežena. Kako naprej? Normiran d.o.o. mislim, da ima isto omejitev. Klasični (dejanski stroski) d.o.o? Selitev podjetja v HR, Švico, Portugalsko, Irsko?
Zanima me kaj ste/bi storili vi?
Selitev samo podjetja, brez dejanske selitve poslovodstva (tebe, glede na izgleda kot one man band) je zelo problematicna. Ce se moras seliti tudi ti in po moznosti se familija, pa izracunaj, ali se ti dejansko izplaca in koliko bi bil na koncu na boljsem. Na primer slovenski doo vs hrvaski doo, kjer imas pri obeh recimo 200k prihodkov in 30k stroskov (minimalc, racunovodstvo) ostalo pa izplacas dobicek (da poenostavimo). V SI ti od dobicka v zepu ostane 103k, na HR pa 137k.
Ce ti ustreza drzava in mislis, da bi tam zapravil primerljivo kot doma... 30k ni tako malo.
Za primerjavo - ce ostanes normiranec in znizas prihodke na 150k ti prav tako ostane nekaj cez 100k, za skoraj tretjino manj dela.
Ce ti ustreza drzava in mislis, da bi tam zapravil primerljivo kot doma... 30k ni tako malo.
Za primerjavo - ce ostanes normiranec in znizas prihodke na 150k ti prav tako ostane nekaj cez 100k, za skoraj tretjino manj dela.
Zgodovina sprememb…
Če se dejansko hočeš selit, je najbližja opcija Hrvaška.
Drugače pa se boš moral sam pozanimat in izračunat... je odvisno od tvoje situacije, kaj hočeš, kaj te zanima - v smislu da če odpreš DOO lahko investiraš v kaj (nepremičnine), in si tam razviješ in zgradiš nekaj ali kaj podobnega.
Svaka časz za 3 drugače :) Jaz sem na 2-eh trenutno, samo si ne znam predstavljat še ene zraven hehe.
Drugače pa se boš moral sam pozanimat in izračunat... je odvisno od tvoje situacije, kaj hočeš, kaj te zanima - v smislu da če odpreš DOO lahko investiraš v kaj (nepremičnine), in si tam razviješ in zgradiš nekaj ali kaj podobnega.
Svaka časz za 3 drugače :) Jaz sem na 2-eh trenutno, samo si ne znam predstavljat še ene zraven hehe.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
za 30k se selit lol pa kaj ste normalni :P
Stari, 30k letno, to je več kot dobi moja v 1 letu... leži doma in plača pada... še boljša kot ko je delala...
kriptobog ::
za 30k se selit lol pa kaj ste normalni :P
Stari, 30k letno, to je več kot dobi moja v 1 letu... leži doma in plača pada... še boljša kot ko je delala...
Zaradi 30k na leto se ne splača selit firme no. Z malo kreative se tudi to zmanjša.
Načeloma ne... odvisno koliko 30k predstavlja procentualno v tvojem dohodku ali dohodku tvoje partnerke...
Here we go again Kaj bomo nardil se en krog pametovanja kaj komu pomeni hipoteticnih 30k (brez upostevanih drugih s selitvijo povezanih stroskov, zivcev, birokracije ipd)?
Jap, in imas klado, ki nic ne dela, precej hitro se verjetno tudi navelica, ker 8h na dan pac ne more sama viset na kavicah. Hobije in druzbo si v tujini morda tezje najde, sploh taksno druzbo, ki ima cas dopoldne in potem jo moras ti gledati in prenasati cele dneve med tem ko sluzis teh 200k.
Jap, in imas klado, ki nic ne dela, precej hitro se verjetno tudi navelica, ker 8h na dan pac ne more sama viset na kavicah. Hobije in druzbo si v tujini morda tezje najde, sploh taksno druzbo, ki ima cas dopoldne in potem jo moras ti gledati in prenasati cele dneve med tem ko sluzis teh 200k.
Zgodovina sprememb…
Z razliko od vecine... ja, govorim iz izkusenj. Moja je bila "sitna" ko se je prekladala po hisi, ddokler si ni nasla sihta. Normalen clovek je narejen, da nekaj dela, ne pa da gleda v zrak. Nismo se pa selili zaradi drobiza
To je zato ker pač folk ne ve kaj bi sam s sabo... to je problem posameznega primera... meni če daš 3k na mesec gratis, mi nikol ne bo dolgčas... oz. vsaj dokler bom zdrav in vitalen... potem pri 70tih pa verjamem ja.
Sem bil v krizi 9 mesecev domana sociali pa mi nikol ni blo dolgčas če bi pa mel še par 100kov zraven bi blo pa še bolje.
Sem bil v krizi 9 mesecev domana sociali pa mi nikol ni blo dolgčas če bi pa mel še par 100kov zraven bi blo pa še bolje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Cestitam, ti si itak fenomen. Lepo da ti doma ni bilo dolgcas. S tremi jurji si brez problema zapolnis cas... in si na koncu financno na istem, kot ce bi ostal v Sloveniji in delal 1/3 manj.
Zgodovina sprememb…