» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
156 / 259
»»

theanswer3 ::

velikBrokoli je izjavil:

Se pac v naprej zmenis, da si od x do y datuma odsoten in takrat nisi placan za delo. Kje je problem?

Da nisi placan za delo ampak ok ;)

user4683 ::

Takrat ko si na delu kasiras toliko vec in problem izgine :))

velikBrokoli ::

theanswer3 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Se pac v naprej zmenis, da si od x do y datuma odsoten in takrat nisi placan za delo. Kje je problem?

Da nisi placan za delo ampak ok ;)

Pol se pa redno zaposli.. zakaj se greš podjetništva, če ti več kot očitno ne ustreza?

Zato je pa contractor rate toliko višji, da si pokriješ take primere.. al pa vzem laptop na dopust :)

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

theanswer3 je izjavil:

Imam eno vprasanje. Tisti, ki delate vecinoma za eno stranko, kako se zmenite pri pogodbi za kaksen downtime? Recimo primer delas na projektu nekaj casa, potem se ta projekt zakljuci in ima podjetje downtime dokler ti ne najde nekaj drugega. Ce pac ne zelis (ali si pa nesposoben) iskati novo stranko kako se zmenit z obstojeco da si tudi tisti mesec placan? Ali se zmenite za letno pogodbo brez moznosti odpovedi? V mojem primeru bi bilo treba pogodbo s koncem leta obnoviti, med letom pa imata obe strani 1 mesecni odpovedni rok.

Kot so ti že povedali - če hočeš biti plačan za "nedelo", se redno zaposliš nekje. Freelancer oziroma samostojni podjetnik pa pač dela projektno. Če ni dela, ni plačila. Če greš na dopust, ni plačila. Lahko pa stranki dodatno zaračunaš za to, da si na voljo 24/7, če je pripravljena plačati. Lahko zaračunaš tudi to, da delaš ekskluzivno za njih, tudi če nimajo dela za ves čas (da recimo takrat ne greš h konkurenci) - če so to pripravljeni dodatno plačati.

V smislu - 100 evrov na uro za delo + xxxx evrov na mesec za to, da si vedno na voljo + xxxx evrov na leto za to, da delaš samo za njih.

delavec44 ::

Dopust je vkalkuliran v urno postavko. Ko si na dopustu seveda ni plačila ampak to seveda ni problem, ker imaš prihranke.
Kdor pa komaj čez mesec pride oz. mora vse sproti zapraviti rabi pa redno zaposlitev.

krneki ::

Polovičen delovni čas za varstvo otroka al pa očetovski dopust za sp je tako rekoč free moneyz :)) Samo ne izdajat račune, ko imaš očetovski dopust. Polovičen delovni čas pa itak ne more živ bog preverit pri sp-ju.

estons ::

Pazi edino pri davkih, ker če nisi vsaj 9 mesecev na 100% zaposlitvi iz naslova sp-ja, padeš v manj ugodno lestvico za popoldance. Velja od letos. Torej če koristiš krajši delovni čas za otroke, tudi če imaš normalen normirani sp in nisi popoldanc, se ti isto obračunajo davki kot popoldancu.

Primerjava: popoldanc vs polni sp.

Ali je moj okvirni izracun pravilen? Ce delam za nemsko stranko preko normiranega SP in letno dobim cca 90k eur potem

Imam akontacijo dohodnine: (50.000 * 0,04) + (40.000 * 0,12) = 12.800 eur / leto
Prispevkov v prvem letu cca 500 eur / m = 6000 eur / leto

Torej mi ostane 71.200 eur ? Ali je treba tu zaradi nemcev zaracunati se 22% davka?

ales85 ::

theanswer3 je izjavil:

Ali je moj okvirni izracun pravilen? Ce delam za nemsko stranko preko normiranega SP in letno dobim cca 90k eur potem

Imam akontacijo dohodnine: (50.000 * 0,04) + (40.000 * 0,12) = 12.800 eur / leto
Prispevkov v prvem letu cca 500 eur / m = 6000 eur / leto

Torej mi ostane 71.200 eur ? Ali je treba tu zaradi nemcev zaracunati se 22% davka?

Ne zaračunaš DDV. Vir.

Izračunaj si še višino prispevkov za prihodnje leto, da ne bo presenečenj. Če tole drži.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ales85 ()

Kakorkoli računam, mi tole: (50.000 * 0,04) + (40.000 * 0,12) ne da rezultata 12.800, ampak 6.800.

estons je izjavil:

Kakorkoli računam, mi tole: (50.000 * 0,04) + (40.000 * 0,12) ne da rezultata 12.800, ampak 6.800.

Ups typo je bil pri vnasanju v kalkulator. Imas prav ja

Čestitam, ostane ti še več kot si mislil. :)

PS. Pa spet, pazi, če ne izpolnjuješ pogoja 9 mesecev "polni" sp, se ti obračuna davek po lestvici za popoldance.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: estons ()

estons je izjavil:

PS. Pa spet, pazi, če ne izpolnjuješ pogoja 9 mesecev "polni" sp, se ti obračuna davek po lestvici za popoldance.

Tega zadnjega ne razumem cisto. Kaksen pogoj je to 9 mesece polni sp?

theanswer3 je izjavil:

estons je izjavil:

Tega zadnjega ne razumem cisto. Kaksen pogoj je to 9 mesece polni sp?

Da je dejansko odprt za vsaj 9 mesecev za polne prispevke (ne zmanjsane za popoldance).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ales85 ()

Npr. iz data.si:

Kakšne so spremembe?

Kaj je torej drugače, če poslujete oz. bi želeli poslovati kot normirani s.p. 2023? Spremembe vplivajo na priglasitev ugotavljanja davčne osnove z normiranimi odhodki, in sicer za zavezance, katerih prihodki so bili v davčnem letu pred priglasitvijo med 50 tisoč in 100 tisoč evri. V teh primerih velja, da bodo ugotavljanje davčne osnove z normiranimi odhodki za davčno leto 2023 lahko priglasili tisti zavezanci, pri katerih je bila obvezno zavarovana na podlagi delovnega razmerja ali samozaposlitve vsaj ena oseba za polni delovni čas neprekinjeno najmanj devet mesecev. Prej je veljalo obdobje pet mesecev. Pri prihodkih do 50 tisoč evrov glede priglasitve ni sprememb.

in

Normiranci in polno zavarovanje ene osebe kot dodatni pogoj

Samostojni podjetniki, ki se odločijo, da bodo plačevali davek z upoštevanjem normiranih odhodkov je višina le-teh odvisna od izpolnjenega pogoja ali imajo znotraj dejavnosti vsaj eno osebo, ki je zavarovana za polni delovni čas, najmanj 9 mesecev. Dejstvo je, da se je v novi Zakon o dohodnini zapisala tudi sprememba v pogojih, saj se je obdobje obvezno zavarovane osebe povišalo iz prejšnjih 5 mesecev na zdajšnjih 9 mesece. Popoldanski normirani s.p. 2023 ima možnost zaposlovanja oseb, tako kot ostali poslovni subjekti, zato ni omejitev, da bi lahko tudi ti imeli boljšo izhodišče za obdavčitev z normiranimi odhodki. Tako polni kot popoldanski normirani s.p. morajo poznati še en pogoj in sicer lahko uveljavljajo normirane odhodke le dokler prihodki (promet/prodaja) v dveh zaporednih letih ne preseže 300 tisoč evrov. Če je ta limit presežen, mora tretje leto popoldanski normirani s.p. spremeniti način ugotavljanja davčne osnove in mora pričeti tudi z vodenjem poslovnih knjig po predpisanem in izbranem sistemu (izbira med enostavnim in dvostavnim).

Če povzamem:

- če želiš biti ali ostati normiranec (namesto obračuna po dejanskih stroških), moraš zaslužiti manj kot 50k ali vsaj 9 mesecev plačevati polne prispevke (biti "polni sp");
- če želiš plačevati davke po bolj ugodni lestvici za "polni sp" (namesto po lestvici za popoldance), moraš vsaj 9 mesecev biti "polni sp".

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: estons ()

Napišite še 9 mesecev v koledarskem letu. Torej firmo odpirati do aprila in zapirati od oktobra.

Aja damn a se to je treba pazit? Jaz bi jo odpiral septembra.

velikBrokoli ::

theanswer3 je izjavil:

Prvo leto to ne velja.

Torej ce prav razumem, SP mora ostati odprt vsaj 9 mesecev tisto leto? S polnimi prispevki ne mislite maksimalnih prispevkov?

Tidule ::

S polnimi prispevki so misljeni prispevki za poln delovni cas in ne popoldanc.

happiness4me ::

Vprasanje za tiste, ki imate s.p.:
Imam normiran s.p. in v naslednjem mesecu bom presegel 50K EUR prihodkov (zadnjih 12 mesecev). Postati moram zavezanec za DDV. Oddal sem obrazec DDV-P2 in cakam, da mi dodelijo ID stevilko za DDV.
Zanima me kako poteka obracunavanje DDV in potem nakazilo davka drzavi. Moram takoj po izdanem računu nakazovat državi ali se to dela 1-krat na leto, ko oddam napoved za odmero dohodnine? Iščem po spletu in ne najdem nekega odgovora kdaj/kako državi nakazat DDV.

matic492 ::

Če imaš DDV si zrihtaj računovodkinjo, sploh pa nas večina tu ne plačuje DDV, ker poslujemo z storitvami v tujino, ki niso obdavčljiv promet.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

matic492 je izjavil:

Če imaš DDV si zrihtaj računovodkinjo, sploh pa nas večina tu ne plačuje DDV, ker poslujemo z storitvami v tujino, ki niso obdavčljiv promet.

Ampak to je ce si atipicni davcni zavezanec ane?

matic492 ::

Ja..
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Okapi ::

matic492 je izjavil:

Nobenega računovodje ne rabiš.
V e-davkih enkrat na mesec (ali na tri mesece - odvisno od tega, koliko prometa imaš) izpolniš obrazec DDV-O in nakažeš razliko med zaračunanim in plačanim DDV.

theanswer3 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Ampak to je ce si atipicni davcni zavezanec ane?

Ce je promet v EU, sicer pa se to ne.

Ales ::

Okapi je izjavil:

matic492 je izjavil:

V e-davkih enkrat na mesec (ali na tri mesece - odvisno od tega, koliko prometa imaš) izpolniš obrazec DDV-O in nakažeš razliko med zaračunanim in plačanim DDV.

Tako je.

Na uvodni odločbi mora pisati ali bo mesečno ali tromesečno obdobje obračuna, sicer pa se vidi to tudi na samem obrazcu v e-Davkih.

V kolikor izdajaš račune firmam v EU, torej z obrnjeno davčno obveznostjo, ne pozabit na en dodaten obrazec, RP-0, Rekapitulacijsko poročilo. Ta se oddaja do 20. v naslednjem mesecu (!), po izdaji takega računa.

happiness4me ::

Okapi je izjavil:

Hvala za odgovore.

Imam še par vprašanj:

1. Kako pa je možno uveljavljati razliko med zaračunanim in plačanim DDV, če imam normiran S.P.(IT storitve). Do sedaj nisem shranjeval računov ampak verjetno bi lahko uveljavaljal račune za bencin in opremo (računalnik, monitor ...). Ali je to možno če je S.P. normiran?

2. Glede na to da bo na računu višja vsota (zaradi DDV) ali bo to vplivalo na dohodnino, ki jo moram plačat (bo zaradi tega višja)? Kaj pa prispevki?

Seveda, vse to že raziskujem, ampak bi mi precej olajšalo preverjanje in double-ckeck tistega kar preberem na internetu :)

Dzhimen ::

velikBrokoli je izjavil:

theanswer3 je izjavil:

Prvo leto to ne velja.

Kolikor jaz vem velja to tudi za prvo leto.
Jaz sem prvič odprl S.P. letos maja, in so mi na SPOT točki obrazložili, da mi veljajo normirani odhodki kot za popoldanca (80% do 12500, 40% do 50000 in 0% nad 50000). S.P. bom imel odprt 7 mesecev in pol v letošnjem koledarksme letu.
Če bi odpiral marca, bi bilo normalno (80% do 50000, 40% do 100000 in 0% nad 100000), ker bi imel S.P. odprt več kot 9 mesecev v koledarskem letu.

Lahko kdo potrdi/ovrže tole? :)

Ales ::

happiness4me je izjavil:

1. Kako pa je možno uveljavljati razliko med zaračunanim in plačanim DDV, če imam normiran S.P.(IT storitve). Do sedaj nisem shranjeval računov ampak verjetno bi lahko uveljavaljal račune za bencin in opremo (računalnik, monitor ...). Ali je to možno če je S.P. normiran?

To, da si normiran ali ne, nima nobene veze s tem, ali si registriran za plačilo DDV.

Od zdaj naprej boš seveda moral zbirati računovodske listine in obračunavati DDV. To velja tudi za prejete račune z izkazanim DDV.

Ne boš mogel pa kar vse prejete račune obravnavati enako. Omenjaš bencin: DDV si od njega zelo verjetno ne boš smel obračunati, odvisno od tvoje dejavnosti.

2. Glede na to da bo na računu višja vsota (zaradi DDV) ali bo to vplivalo na dohodnino, ki jo moram plačat (bo zaradi tega višja)? Kaj pa prispevki?

DDV na prispevke in dohodnino nič ne vpliva. Še vedno se gledajo vsote brez DDV.

Da ti ne bi slučajno prišlo na misel vnašati vsot z DDV-jem v kake obrazce za dohodnino.

Z drugimi besedami, DDV nima veze s tvojimi prihodki kot takimi. Saj ga nisi zase zaslužil, le obračunavaš ga v imenu države.

happiness4me je izjavil:

Okapi je izjavil:

Hvala za odgovore.

Imam še par vprašanj:

Seveda, vse to že raziskujem, ampak bi mi precej olajšalo preverjanje in double-ckeck tistega kar preberem na internetu :)

1) Če si zavezanec za S.P. si lahko odbijaš davek, tudi če si normiran.

2) Moje razumevanje je tako, da če si zavezanec za S.P., moraš DDV stranki zaračunati, torej je račun višji za 22%. Ampak teh 22% moraš dati državi, torej se teh 22% ne upošteva pri dohodnini, ker to ni tvoj prihodek oz. zaslužek. Torej pri prehodu meje 50.000 v zadnjih 12 mesecih se za ekonomiko normiranca nič bistveno ne spremeni. Dobiš ID za DDV, račune moraš izdajati z 22% DDV-jem, ki pa ga samo "prenakažeš" državi vsak mesec (ali 3 mesece v nekaterih primerih). Tebi ostane ravno toliko kot prej, isto plačuješ prispevke, in na isti način se ti obračunava dohodnina (kot da teh 22% ne bi bilo). In pa ko kupuješ opremo za delo (laptop, monitor, ...) si lahko davek odbijaš, tako da v bistvu si še malo na boljšem.

Naj me kdo prosim popravi če se motim. S.P. sem odprl 2 meseca nazaj in nisem še zavezanec za DDV, tako da ne morem govoriti iz prve roke... :D

Dzhimen je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

theanswer3 je izjavil:

Prvo leto to ne velja.

Jaz sem prvič odprl S.P. letos maja, in so mi na SPOT točki obrazložili, da mi veljajo normirani odhodki kot za popoldanca (80% do 12500, 40% do 50000 in 0% nad 50000). S.P. bom imel odprt 7 mesecev in pol v letošnjem koledarksme letu.
Če bi odpiral marca, bi bilo normalno (80% do 50000, 40% do 100000 in 0% nad 100000), ker bi imel S.P. odprt več kot 9 mesecev v koledarskem letu.

Jaz sem že napisal, da je tako. Tako je tudi mnenje moje in še kakšne računovodje. Če pa kdo misli drugače, naj pa citira zakon kjer je ta izjema za prvo leto. Vse drugo je žal le zavajanje.

uvodV?? ::

Kdor na slotech išče odgovore na resna vprašanja si je sam kriv.

jabe ::

LapD je izjavil:

Eno vprašanje, ki ni čisto normiransko, mogoče pa bo kdo vedel.

Partnerka ima s.p. in polovični delovni čas zaradi starševstva. Zdaj se ji je ponudila priložnost za redno zaposlitev za eno leto, s.p. pa bi rada obdržala, v tem primeru bi pač preklopila na "popoldanski" s.p. Ali se po enem letu in prenehanju zaposlitve lahko vrne na navaden s.p. in se še enkrat prijavi za polovični delovni čas? Je kakšna omejitev kolikokrat lahko to narediš ali je velja samo ta pogoj: "podjetnik lahko pravico uveljavlja do končanega prvega razreda osnovne šole najmlajšega otroka."

1.) s.p. bo lahko obdržala, samo če bo zaposlena za polni delovnik. Polovično zaradi starševstva + popoldanc ne gre več. drugače pa komot.
2.) skačeš lahko in polovičnega na polnega kakor hoče. jaz vsako leto, zato da lahko uveljavljam višji znesek za normirance. prejšnja leta od avgusta do konca leta, letos zaradi sprememb od aprila do konca leta. preostalo sem na polovičnem.

krneki ::

ZDoh-2AA 59. člen (normirani odhodki)
(2) Če v davčnem letu, za katero se ugotavlja davčna osnova, pri zavezancu v skladu z zakonom, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ni bila obvezno zavarovana na podlagi delovnega razmerja ali samozaposlitve vsaj ena oseba za polni delovni čas neprekinjeno najmanj devet mesecev, se pri ugotavljanju davčne osnove zavezanca iz tretjega in četrtega odstavka 48. člena tega zakona upoštevajo normirani odhodki v naslednji višini:

ZSDP-1-NPB1 50. člen (pravica staršev do krajšega delovnega časa)
(7) V primerih iz prvega, drugega, tretjega in četrtega odstavka tega člena delodajalec delavcu zagotavlja pravico do plače po dejanski delovni obveznosti, Republika Slovenija pa mu zagotavlja do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače. Republika Slovenija plačuje prispevke zavarovanca in delodajalca za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti, za starševsko varstvo, za zdravstveno zavarovanje pa prispevke za primer bolezni in poškodbe izven dela, za pravice do zdravstvenih storitev in povračila potnih stroškov. Republika Slovenija plačuje prispevke po stopnjah, določenih z zakonom, ki določa stopnje prispevkov za socialno varnost.

Se pravi prispevki se plačajo za polni delovni čas (polovico SP, polovico RS), nisi pa zavarovan za polni delovni čas? Hecno.

Dzhimen je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

theanswer3 je izjavil:

Prvo leto to ne velja.

Koliko pa to znese na primeru da odpres SP septembra in sluzic recimo 7000 na mesec? Ali je z zapiranjem SP-ja potem tudi kaka fora? Recimo da nimas vec stranke in zelis zapreti SP je bolje pocakati 9 mesecec al kako? Malo sem zmeden.

Zaslužil boš manj kot 50.000 v tem letu, kar pomeni, da boš lahko ostal normiranec v naslednjem letu. Obenem boš imel "polni" sp manj kot 9 mesecev, kar pomeni, da boš plačeval davek (za to leto) kot za popoldanca.

Januarja se ti stanje resetira in se ti začne spet šteti teh 9 mesecev. Z zapiranjem bi zato kvečjemu lahko počakal do oktobra naslednjega leta, če bi za 2024 želel plačati davke po lestvici za "polni" sp. Primerjaj pa višino prispevkov za popoldanca (cca 85eur) in polni sp (cca 465 eur), krat 9 mesecev, pa primerjaj s tem koliko bi profitiral v primeru davkov po lestvici za polni sp.

jabe je izjavil:

LapD je izjavil:

Eno vprašanje, ki ni čisto normiransko, mogoče pa bo kdo vedel.

Partnerka ima s.p. in polovični delovni čas zaradi starševstva. Zdaj se ji je ponudila priložnost za redno zaposlitev za eno leto, s.p. pa bi rada obdržala, v tem primeru bi pač preklopila na "popoldanski" s.p. Ali se po enem letu in prenehanju zaposlitve lahko vrne na navaden s.p. in se še enkrat prijavi za polovični delovni čas? Je kakšna omejitev kolikokrat lahko to narediš ali je velja samo ta pogoj: "podjetnik lahko pravico uveljavlja do končanega prvega razreda osnovne šole najmlajšega otroka."

1.) s.p. bo lahko obdržala, samo če bo zaposlena za polni delovnik. Polovično zaradi starševstva + popoldanc ne gre več. drugače pa komot.

Hm, zgleda kot da gre, po nekih spremembah v letu 2020: https://data.si/blog/polovicni-delovni-...

jabe ::

Super... Potem se posipam s pepelom. Mene so ganjali leta 2018, ko sem bila na porodniški, kar sploh ni imelo veze z ničemer, ker je porodniška čisto z drugega naslova in določena drugače. ampak se teta ni dala in sem prosila delodajalca, da spremeniva pogodbo nazaj na 40h (stroški zanj ostali enaki - beri nič, porodniška ostala seveda enaka), pol je bilo pa mir...

če so zdaj spremenili, je to edino logično in prav.

Tech909 ::

kako je z manjšimi krediti in normiran s.p. ?
Vzel bi 4k al 5k kredit, za investicijo v posel in ker neki gradim, se ne bi rad skeširal, bi raje plačeval vsak mesec.
Kr da grem vprašat, je kdo vzemal manjše krede?

tecton ::

Bi se pridruzil vprasanju, kaksne izkusnje imate tisti ki ste vzeli kredite pri sp/doo.
Predvsem me zanima za doo, ce vzames kot firma "poslovni" kredit, tista zadeva ki si jo kupil se steje v strosek?

@tecton, kul, samo upam da se razumemo, govorim o manjšem kreditu (max 10k)

Drugače sem hotel napisat : Najel sem enega šolanega možakarja, za neko obdelavo... Smo se zmenli za ceno 100€, ampak on ne ve naredit zadevo do konca, ker kot šolan bi mogel vedet. Jaz mu ne bi rad plačal, je nekaj naredil ampak ena zadeva ki je nujna, ne ve naredit. Zelo sem jezen/razočaran, problem ker je tudi moj kolega, pa nevem kako mu povedat brez da je slaba volja.

Dej Shintaro, pejt trolat kam drugam. Enkrat govoriš kako služiš 100k€ na leto, drugič limaš fotke polne gotovine, sedaj se pa tukaj sekiraš za 100€ in bluziš o nekih kreditih za 5k€. Skeširaj se.

Poleg tega pričakuješ, da ti bo kdo pomagal na istem forumu kjer se ti občasno sfuzla in iščeš štrik.

ne služim 100k na leto nikoli nisem tega rekel, lol. Fotke polne gotovine so od mojega frenda k ma firmo, ni moje. 100EUR je 100EUR. Kredit bi vzel da se ne skeširam. Vse kar zaslužim investiram in nekaj gradim, tko da nimam dosti denarja na računu.
Ja je pa mal mimo štrikec, jbga. Nimam volje živet.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tech909 ()

estons je izjavil:

Zaslužil boš manj kot 50.000 v tem letu, kar pomeni, da boš lahko ostal normiranec v naslednjem letu. Obenem boš imel "polni" sp manj kot 9 mesecev, kar pomeni, da boš plačeval davek (za to leto) kot za popoldanca.

Januarja se ti stanje resetira in se ti začne spet šteti teh 9 mesecev. Z zapiranjem bi zato kvečjemu lahko počakal do oktobra naslednjega leta, če bi za 2024 želel plačati davke po lestvici za "polni" sp. Primerjaj pa višino prispevkov za popoldanca (cca 85eur) in polni sp (cca 465 eur), krat 9 mesecev, pa primerjaj s tem koliko bi profitiral v primeru davkov po lestvici za polni sp.

Ne vem če bo to držalo. A ni meja da ne smeš več bit normiranec 300.000 v dveh zaporednih letih? To velja tudi če imaš prvo leto manj kot 9 mesecev odprt s.p.

gaoZjQP ::

mislim, da je 100k letno danes ze precej razvrednoteno, toliko zasluzi se skoraj vsaj JS zdravnik, ki se stemplja po vlakcu, pa tudi se tako nesposobna ministrica ali pa minister... letvico bo potrebno posodobiti...

Dzhimen je izjavil:

Ne vem če bo to držalo. A ni meja da ne smeš več bit normiranec 300.000 v dveh zaporednih letih? To velja tudi če imaš prvo leto manj kot 9 mesecev odprt s.p.

https://spot.gov.si/sl/teme/primerjava-...

Za ugotavljanje davčne osnove na podlagi po normiranih odhodkih se lahko odloči le zavezanec, ki v davčnem letu pred tem letom ni presegel letnega praga prometa 50.000 evrov ali 100.000 evrov, če vsaj 9 mesecev v letu neprekinjeno zaposluje 1 osebo za polni delovni čas (oziroma je zavezanec sam zavarovan na podlagi samozaposlitve najmanj neprekinjeno 9 mesecev za polni delovni čas).

Torej če v prvem letu poslovanja (ko še nimaš polnega sp vsaj 9 mesecev) narediš več kot 50k, naslednje leto ne moreš bit normiranec, tako si tole tolmačim.

user4683 ::

Narobe si tolmacis. Zgoraj napisano pomeni da ce si bil sp, ki je uveljavljal dejanske stroske in si presegel mejo 50/100k, v naslednjem letu ne moras preiti na normirane stroske.

Tidule ::

Tako je, zgornje velja za sp s klasicnim racunovodstvom, ki bi rad postal normiranec.

Hmmm, bom pol še poiskal kje sem dobil teh 50k, ker zaradi nekega razloga sem začel tako razmišljati. Lahko pa da se motim, kar bi mi definitivno olajšalo življenje. :P
««
156 / 259
»»