Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
user4683 ::
Mesas hruske in jabolka.
Ce recimo tebi (fizicni osebi) tvoj poslovni partner podari (poslovno) darilo, se to po zakonu o dohodnini obdavči kot drug dohodek (in steje v davcno osnovo, ce je vredno vec kot 42eur). Amazon gift card bi se lahko stel kot poslovno darilo ali pa tudi kot placilo s.p.-ju.
Burgerje pa prijavljajo samo tisti, ki bi radi bili sarkasticni, pa ne poznajo reprezentanc in davcnih predpisov.
Ce recimo tebi (fizicni osebi) tvoj poslovni partner podari (poslovno) darilo, se to po zakonu o dohodnini obdavči kot drug dohodek (in steje v davcno osnovo, ce je vredno vec kot 42eur). Amazon gift card bi se lahko stel kot poslovno darilo ali pa tudi kot placilo s.p.-ju.
Burgerje pa prijavljajo samo tisti, ki bi radi bili sarkasticni, pa ne poznajo reprezentanc in davcnih predpisov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
srus ::
Po zvišanih davkih se nam obetajo še zvišani prispevki za pokojninsko zavarovanje. https://www.rtvslo.si/slovenija/ministr...
Ali lahko nekdo ministroma Lunatiku in Kolobarniku prišepne, da pri samozaposlenih povišanje davkov že avtomatsko pomeni povišanje prispevkov čez eno leto?
Sicer bi jaz rade volje plačeval višje prispevke, če bi šli na moj individualni pokojninski račun, ne pa v neko skupno imaginarno malho.
Ali lahko nekdo ministroma Lunatiku in Kolobarniku prišepne, da pri samozaposlenih povišanje davkov že avtomatsko pomeni povišanje prispevkov čez eno leto?
Sicer bi jaz rade volje plačeval višje prispevke, če bi šli na moj individualni pokojninski račun, ne pa v neko skupno imaginarno malho.
ales85 ::
Po zvišanih davkih se nam obetajo še zvišani prispevki za pokojninsko zavarovanje. https://www.rtvslo.si/slovenija/ministr...
Ljudje na minimalni/povprečni plači bodo imeli veliko v drugem stebru ja. Še več v tretjem. S četrtim bodo pa vzdrževali še koga drugega...
matic492 ::
Preden se jaz upokojim bo že Parthenon zgrajen iz teh pokojninskih stebrov
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Pat_MaGroin ::
Višji davki? Tega se pa sploh ni dalo predvideti.
Plačaj 50% od plače, pa hkrati varčuj, vmes ti pa še vse prek 22% DDV poberemo.
Ponzi se ne da :).
Ponzi se ne da :).
Pat_MaGroin je izjavil:
Plus trošarine, plus DMV, plus NUSZ, ...
Seveda, državi efektivno damo 80% prihodka :).
Dream scenarij je pa tako, da 100% nakažejo delodajalec državi, potem pa ti država odredi, kaj lahko kupiš.
Dream scenarij je pa tako, da 100% nakažejo delodajalec državi, potem pa ti država odredi, kaj lahko kupiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
matic492 ::
No sej s tem načeloma ni nič narobe, to se verjetno vsi strinjamo (itak vedno pride do države prej kot slej, kot nek davek).
Vprašanje je na nekem highk-levelu le, koliko se sam odločiš kje boš plačal davek, koliko te pa država sili.
Vprašanje je na nekem highk-levelu le, koliko se sam odločiš kje boš plačal davek, koliko te pa država sili.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
ziki ::
Pozdrav vsem, imam eno vprašanje glede akontacije dohodnine. Situacija je taka, da mesečno izstavim račun za cca. 5k€ podjetju iz tujine, kar pomeni, da vsak mesec plačam 4% davka, kar znese 200€.
Podjetje sem odprl novembra 2022 na SPOT točki, kjer so mi v vlogi "Oddaja davčnih podatkov za samostojnega podjetnika" zabeležili "Predvideni davčno priznani prihodki ... " v višini 10k€ (jaz sem smatral, da to pomeni 2 meseca poslovanja, 2x5k€ = 10k€). Je pa potem na tem istem obrazu zapisano, da je predvidena letna akontacija 4.8k€ na leto oz. 400€ mesečno.
Zanima me, ali je prišlo tu do napake pri vnosu podatkov in bi morali predvideni davčno priznani prihodki biti 5k€ namesto 10k€? Prejšnji mesec sem plačal 400€, ta mesec so mi spet poslali "Obračun davka od dohodka iz dejavnosti 01/2023" v višini 400€. Ni mi čisto jasno, kje sem zajebal, oziroma zakaj plačujem 400€ in ne 200€ mesečno.
Kaj je rešitev tega? Čimprej oddati DDD-DDD obrazec?
Hvala vsem!
Podjetje sem odprl novembra 2022 na SPOT točki, kjer so mi v vlogi "Oddaja davčnih podatkov za samostojnega podjetnika" zabeležili "Predvideni davčno priznani prihodki ... " v višini 10k€ (jaz sem smatral, da to pomeni 2 meseca poslovanja, 2x5k€ = 10k€). Je pa potem na tem istem obrazu zapisano, da je predvidena letna akontacija 4.8k€ na leto oz. 400€ mesečno.
Zanima me, ali je prišlo tu do napake pri vnosu podatkov in bi morali predvideni davčno priznani prihodki biti 5k€ namesto 10k€? Prejšnji mesec sem plačal 400€, ta mesec so mi spet poslali "Obračun davka od dohodka iz dejavnosti 01/2023" v višini 400€. Ni mi čisto jasno, kje sem zajebal, oziroma zakaj plačujem 400€ in ne 200€ mesečno.
Kaj je rešitev tega? Čimprej oddati DDD-DDD obrazec?
Hvala vsem!
LapD ::
Ti bi moral napisati, da bodo predvideni prihodki 0€ pa ne bi imel težav, ampak to je sedaj mimo, ni pa nič hudega.
Ko boš oddal DDD-DDD obrazec, boš dobil nov izračun akontacije dohodnine in od takrat naprej boš plačeval 200€ na mesec, dokler pa tega ne narediš, moraš plačevati 400€. Kolikor boš preplačal, boš dobil pri naslednjem poračunu nakazano nazaj (poleti 2024).
Ko boš oddal DDD-DDD obrazec, boš dobil nov izračun akontacije dohodnine in od takrat naprej boš plačeval 200€ na mesec, dokler pa tega ne narediš, moraš plačevati 400€. Kolikor boš preplačal, boš dobil pri naslednjem poračunu nakazano nazaj (poleti 2024).
web&motion designer
Kebo ::
90% normirancev plačuje minimalne prispevke a lih v tej temi se odpre debata o "zdej nam bodo pa še za prispevke dvignil". Reforma je dejansko potrebna, ker se je od zadnje pokojninske reforme življenska doba povečala za 2 leti, pa že takrat je bila premalo ambiciozno zastavljena sam glede na to da so zarad tega padale vlade je razumljivo.
In potem bi iz te individualne malhe zmankalo denarja in kaj potem, boš šel pri 85ih nazaj na šiht?
...Sicer bi jaz rade volje plačeval višje prispevke, če bi šli na moj individualni pokojninski račun, ne pa v neko skupno imaginarno malho....
In potem bi iz te individualne malhe zmankalo denarja in kaj potem, boš šel pri 85ih nazaj na šiht?
sonar1 ::
kako to da sm se zmenil z računov. da se čimprej naredi letni obračun , da čimprej dobim novo akontacijo in prispevke.. plačal ji decembra in zdej februarja sm spet dobil staro akontacijo in prispevke, a to zabušava al rabi neki časa to da premelje sistem ? Ko sm jo vprašal kdaj nove odmere, spet ignore. Mah
pingme ::
kako to da sm se zmenil z računov. da se čimprej naredi letni obračun , da čimprej dobim novo akontacijo in prispevke.. plačal ji decembra in zdej februarja sm spet dobil staro akontacijo in prispevke, a to zabušava al rabi neki časa to da premelje sistem ? Ko sm jo vprašal kdaj nove odmere, spet ignore. Mah
Druge sprašuješ kaj je s tvojo računovodjo? Resno?
Obračun oz. poračun je avtomatičen, že nalednji dan po oddaji je DDD-DDD obrazec obdelan in so podatki vidni na e-kartici.
phnj90 ::
Saj se napravi obračun, do konca marca je rok, če se ne motim - se pa ne spomnim dobro, če ti preplačila vrnejo ali 'iznihajo'.
Druge sprašuješ kaj je s tvojo računovodjo? Resno?
Obračun oz. poračun je avtomatičen, že nalednji dan po oddaji je DDD-DDD obrazec obdelan in so podatki vidni na e-kartici.
ja prav si razumel. Tukaj sprašujem kaj delajo te majstorji katere plačujem 158€ na mesec.
Hvala za info, torej vidim spet da se neki zmeniš in ne velja, rekli smo da bo takoj oddala, pa še vedno nič. Mah
Saj se napravi obračun, do konca marca je rok, če se ne motim - se pa ne spomnim dobro, če ti preplačila vrnejo ali 'iznihajo'.
Ja izplačajo nazaj preplačano, vsaj tako so mi prejšna leta, malo čudno sicer na osebni račun.
velikBrokoli ::
Kaj za vraga ima računovodja za početi pri normirancu za 158€ na mesec? Izdaš račune, morda še kakšen DDV obrazec oddaš in na koncu leta sestaviš DDD-DDD. Ne razumem zakaj potrebujete računovodjo.. sploh za skoraj 2 jurčka na leto
ni ravno 2k na leto. Njen odgovor zakaj je tako drago je ; da je moj s.p. kompliciran in jim vzame ful časa.
Kakšen nateg , me prav zanima kako bi to plačeval če ne bi mel dobre prihodke.
Sam pa nevem kje se naučit, bolj kot sam bi rad neko bolj poceni najdel. Samo ta ima že vsa pooblastila itd. in delamo že več kot 3 leta.
Če bom v bodočnosti mel nižje prihodke bom menjal.
Sam pa nevem kje se naučit, bolj kot sam bi rad neko bolj poceni najdel. Samo ta ima že vsa pooblastila itd. in delamo že več kot 3 leta.
Jaz za doo placujem manj, pa je verjetno bolj kompliciran, se obracunavajo place, pa se odzivni so.
srus ::
ni ravno 2k na leto. Njen odgovor zakaj je tako drago je ; da je moj s.p. kompliciran in jim vzame ful časa.
Kje se naučiti? Poizkusi najprej s slovenščino. Ko se je naučiš in postaneš funkcionalno pismen, se ti bo odprl povsem nov svet. Lahko boš prebral kakšno knjigo, napisal kaj čitljivega in berljivega, z glavo in repom.
borut_p ::
Mene pride 280e za celo leto za redno spremljanje prispevkov, koncni obracun. Normiran popoldanc.
ja, danes ji bom pisal naj mi zniža, al pa menjam. 158EUR je preveč. v bistvu je 130EUR + 22% ddv.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sonar1 ()
Dobr te lupijo :).
Jaz sem enkrat govoril z računovodjo, pa mi je rekel, da bi mu blo nerodno več kot 35 na mesec vzet normirancu, ker res ni dela sploh.
Jaz sem enkrat govoril z računovodjo, pa mi je rekel, da bi mu blo nerodno več kot 35 na mesec vzet normirancu, ker res ni dela sploh.
Pat_MaGroin je izjavil:
Dobr te lupijo :).
še obstajajo pošteni ljudje vidim...
tecton ::
tisti ki ste na d.o.o. (sam se zaenkrat se na sp normirancu), koliko vas kaj pride mesecni /letni strosek za vodenje, torej vas racunovodja?
Odvisno koliko izdanih/prejetih racunov, plac, etc. Cca 100eur/mesec vkljucno z letnim porocilom se mi zdi nek minimum.
anketar ::
dej mal več povej, kolk maš izdanih/prejetih računov a posluješ s tujino? nova pooblastila se zrihtajo v parih delovnih dneh
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: anketar ()
tony1 ::
normiranci11 je izjavil:
Prvic izpolnjujem letno porocilo. Kaj moram oznaciti tu kot normiranec? Previdevam da evidence?
Ja, evidence.
dej mal več povej, kolk maš izdanih/prejetih računov a posluješ s tujino? nova pooblastila se zrihtajo v parih delovnih dneh
ponavadi 6 računov na mesec, v 2022 sm jih mel cca 71.
Poslujem 100% s tujino, zda in uk. sem atipični ddv zavezanec. DDv nakupe investicije morem sporočat vsak mesec. prihodki nimajo ddv, tak tip prihodka.
kakor obrneš plačujem predrago.. Je pa res da so mi zrihtali vse te komplicirane stvari zelo dobro, ker predn sm odprl nism mel pojma kako bo potekalo.
Sej oni so super servis, vse v nulo... Problem nastane ko dobim račun 158€ za neko mikro firmo kot je moja.
Sem jim pisal včeraj, spet, da mislim da je predrago in da folk ima d.o.o. in plačuje manj. že vem njihov odgovor , ne bodo nižali al pa celo ignore kot je v navadi.
Moraš razumeti, da v poslu ne nižaš cene, nikoli. Razen, če bi bil ti njihova največja stranka ali pa bi ti predstavljal večino njihovega prometa... ali pa bi bil ti na pragu bankrota.
Lahko pa znižajo ceno, če se zmenite, da boš npr. račune pisal sam, njihovo evidenco vodil sam in jim konec leta predal seštevek računov, ki bo štimal tipi topi. Potem bi bil lahko pavšal nekaj nižji, bi pa vključeval tudi manj storitev in manj svetovanja (morda le še nekaj ur na leto).
Za konec pa bodo dodali še kaj o inflaciji in da dobrih 100 eur spet ni več tako velik denar. Običajno računajo na komoditeto stranke...
Lahko pa znižajo ceno, če se zmenite, da boš npr. račune pisal sam, njihovo evidenco vodil sam in jim konec leta predal seštevek računov, ki bo štimal tipi topi. Potem bi bil lahko pavšal nekaj nižji, bi pa vključeval tudi manj storitev in manj svetovanja (morda le še nekaj ur na leto).
Za konec pa bodo dodali še kaj o inflaciji in da dobrih 100 eur spet ni več tako velik denar. Običajno računajo na komoditeto stranke...
Moraš razumeti, da v poslu ne nižaš cene, nikoli. Razen, če bi bil ti njihova največja stranka ali pa bi ti predstavljal večino njihovega prometa... ali pa bi bil ti na pragu bankrota.
hej! račune si se seveda delam sam. Oni jih ne vidijo razen na koncu leta ko je obračun. Za DDV 'invest' ki morem vsak mesec poročat, pa oni delajo ja.
Ma ja, dokler mi gre ni problem , samo recimo enkrat da ne bo več tako dobro šlo , potem ne bom več mogel zmožen tolko plačevat.
Če bo kaj znižala okej, če ne pač bom naprej plačeval, s tem da če bo prišel dan ko si ne bom mogel več privoščit, bo čas za menjavo.
Prihodki gor dol, morem priznat da ga kr useka teh 158€, je en mini kupček denarja ki bi raje investiral recimo vsak mesec.
Poslujem 100% s tujino, zda in uk. sem atipični ddv zavezanec. DDv nakupe investicije morem sporočat vsak mesec. prihodki nimajo ddv, tak tip prihodka.
kakor obrneš plačujem predrago.. Je pa res da so mi zrihtali vse te komplicirane stvari zelo dobro, ker predn sm odprl nism mel pojma kako bo potekalo.
Sej oni so super servis, vse v nulo... Problem nastane ko dobim račun 158€ za neko mikro firmo kot je moja.
Sem jim pisal včeraj, spet, da mislim da je predrago in da folk ima d.o.o. in plačuje manj. že vem njihov odgovor , ne bodo nižali al pa celo ignore kot je v navadi.
US/UK nista v EU, zato ne razumem, zakaj si sploh atipični DDV zavezanec? Imam občutek, da imaš nesposobno računovodkinjo, ki te nateguje na suho.
Za 6 računov na mesec realno ne potrebuješ računovodstva, razen, če si res nesposoben.
velikBrokoli je izjavil:
Sej oni so super servis, vse v nulo... Problem nastane ko dobim račun 158EUR za neko mikro firmo kot je moja.
US/UK nista v EU, zato ne razumem, zakaj si sploh atipični DDV zavezanec? Imam občutek, da imaš nesposobno računovodkinjo, ki te nateguje na suho.
Za 6 računov na mesec realno ne potrebuješ računovodstva, razen, če si res nesposoben.
Nevem niti jaz haha, mogoče ker sm mel več kot 50.000EUR ? Lmao! al pa mogoče ker moji prihodki niso predmet ddv?
Ja to me vedno bolj mika da bi si vse sam delal, sej sm na računalniku po cel dan in celo noč, komot bi najdel cajt za še to si urejat.
Sej kšn frend mi tudi reče da dela sam.
Ni da sm nesposoben, samo mi je blo bolj komot plačat kot ta bav bav od e-davkov. Kako in kje se pa naučim sam vse delat? Če ti plačam me naučiš? haha.
edit: še to, sem ji 1 teden nazaj pisal kako bi se rešil tega idiotskega ddv-ja za investicije, ker mam priložnost investirat da bi res zalavfalo bolano hudo, samo kaj ko na investicijo morem plačat še slovenski ddv, čeprav je STORITEV v tujini. Pa lagano ignore
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sonar1 ()
Da ti bo bolj jasno:
- tipični DDV zavezanec postaneš, ko presežeš prag 50.000EUR v Sloveniji, torej samo prihodki, ki si jih zaračunal slovenskim firmam, v tvojem primeru očitno nimaš te potrebe
- atipični zavezanec postaneš, če posluješ v EU (razen SLO), če imaš recimo stranko v Nemčiji
- če posluješ s strankami iz tretjih držav (US, UK..) ne potrebuješ ničesar
Glede na prebrano imam občutek, da trenutna računovodkinja nima pojma, zamenjaj ASAP..
To je vse predpostavka, da posluješ s podjetji, ne s fizičnimi strankami? Bi tudi pomagalo, če napišeš kaj točno počneš (vsaj panoga) in v kaj investiraš, da dobimo filing kaj se dogaja..
- tipični DDV zavezanec postaneš, ko presežeš prag 50.000EUR v Sloveniji, torej samo prihodki, ki si jih zaračunal slovenskim firmam, v tvojem primeru očitno nimaš te potrebe
- atipični zavezanec postaneš, če posluješ v EU (razen SLO), če imaš recimo stranko v Nemčiji
- če posluješ s strankami iz tretjih držav (US, UK..) ne potrebuješ ničesar
Glede na prebrano imam občutek, da trenutna računovodkinja nima pojma, zamenjaj ASAP..
To je vse predpostavka, da posluješ s podjetji, ne s fizičnimi strankami? Bi tudi pomagalo, če napišeš kaj točno počneš (vsaj panoga) in v kaj investiraš, da dobimo filing kaj se dogaja..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
anketar ::
glede na napisano majo ostali prov, preveč, če maš željo lahko komot sam, tud delavnice na gzs ali drugje te pridejo v totalu manj da se naučiš, kot jih pa letno plačuješ
"Kako in kje se pa naučim sam vse delat? Če ti plačam me naučiš? haha."
Uporabiš google. Te reči okrog poslovanja v tujino so bile samo na S-Tju vsaj 50x že razložene, prebereš vse topice na to temo. Sčasoma boš že znal ločiti zrnje od plev ali pa videti, kaj od informacij je zastarelo.
Predvsem pa moraš izhajati iz tega, da lahko pismen človek vse to zastopi in naštudira brez večjega problema (Če imaš pa kakšno konkretno dilemo pa vprašaš.), in vidiš, da to ni neka višja matematika. Se da.
Uporabiš google. Te reči okrog poslovanja v tujino so bile samo na S-Tju vsaj 50x že razložene, prebereš vse topice na to temo. Sčasoma boš že znal ločiti zrnje od plev ali pa videti, kaj od informacij je zastarelo.
Predvsem pa moraš izhajati iz tega, da lahko pismen človek vse to zastopi in naštudira brez večjega problema (Če imaš pa kakšno konkretno dilemo pa vprašaš.), in vidiš, da to ni neka višja matematika. Se da.
estons ::
Pa toliko že travmiraš tukaj zaradi tega računovodstva, da bi vmes lahko že tri računovodske servise zamenjal. Resno.
Poklikaj zadnjih 5 strani teme, poglej kdo je komentiral, da tega NE dela sam in da ima računovodski servis, pošlji ZS in vprašaj, kateri servis ima, in najemi novega računovodjo ter ga sprobaj vsaj 3 mesece.
Ker glede na tvoje informacije tukaj, osebno močno dvomim, da so ti res "zrihtali v nulo". Zna bit, da so še kaj zaj***, pa še veš ne. In ne boš niti vedel, če ti niti na vprašanja ne odgovorijo?!?
Poklikaj zadnjih 5 strani teme, poglej kdo je komentiral, da tega NE dela sam in da ima računovodski servis, pošlji ZS in vprašaj, kateri servis ima, in najemi novega računovodjo ter ga sprobaj vsaj 3 mesece.
Ker glede na tvoje informacije tukaj, osebno močno dvomim, da so ti res "zrihtali v nulo". Zna bit, da so še kaj zaj***, pa še veš ne. In ne boš niti vedel, če ti niti na vprašanja ne odgovorijo?!?
black ice ::
90% normirancev plačuje minimalne prispevke a lih v tej temi se odpre debata o "zdej nam bodo pa še za prispevke dvignil". Reforma je dejansko potrebna, ker se je od zadnje pokojninske reforme življenska doba povečala za 2 leti, pa že takrat je bila premalo ambiciozno zastavljena sam glede na to da so zarad tega padale vlade je razumljivo.
...Sicer bi jaz rade volje plačeval višje prispevke, če bi šli na moj individualni pokojninski račun, ne pa v neko skupno imaginarno malho....
Minimalne placujes prvo leto, ce si priden so naslednje leto prispevki sorazmerno visji. Ampak to vsi keyboard warriorji radi pozabijo.
Gregor P ::
Še nismo imeli računovodje, ki ne bi odgovoril v najkasneje dveh dneh (običajno še isti dan), čeprav so recimo trije dnevi tolerance. Bodisi vas ima nekaj 100 na lagerju za te minimalne storitve in vas težko obdela vse tako hitro, ali pa je res kaj narobe s tem poslovnim odnosom?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Še nismo imeli računovodje, ki ne bi odgovoril v najkasneje dveh dneh (običajno še isti dan), čeprav so recimo trije dnevi tolerance. Bodisi vas ima nekaj 100 na lagerju za te minimalne storitve in vas težko obdela vse tako hitro, ali pa je res kaj narobe s tem poslovnim odnosom?
Temu se reče slovenski customer support, saj je povsod isto, lej kako dolgo čakaš na odgovor pri raznih majstrih, mehanikih, javni upravi, zdravstvu..
Ali pa vas vse trola. Ker lapa eno in isto že več tednov o investiciji in kako ga ddv pri tem omejuje, pa kao še kar ni dobil pojasnila od računovodstva, niti nismo nič bližje temu za kaj gre, da mu mi svetujemo.
Oddaja kdo od vas sam DDD-DDD, ali najamete koga za to priložnost? Sem zdajle malo brskal na tole temo in našel tale link, kjer je po korakih razloženo, kaj moraš izpolniti. Lahko, kdo potrdi, če vse kar je napisano v tem članku štima?
Sem poizkusil izpolniti tole pa teh navodilih, pa ne vem, če mi vse štima, če ima kdo voljo, prosim, če lahko odgovori, ali pa me kontaktira na ZS.
Facts:
- Podjetje sem odprl novembra, tako da oddajam DDD-DDD za 1.11 - 31.12.2022.
- Pod Vrsta obveznega socialnega zavarovanja - iz naslova opravljanja dejavnosti imam znesek 902,84EUR (dejanski obrok je bil 307.54EUR, ostalo subvencionira država)
- Pod 1. PRIHODKI, ugotovljeni po računovodskih predpisih sem vnesel vrednost 5000EUR (ker je to edini račun, ki sem ga izdal 2022, torej decembra, izdan račun za november).
- Kot že opisano v zgornjem postu sem zaj*** in plačujem mesečno akontacijo 400EUR (v 2022 sem plačal eno akontacijo, decembra za november), zato sem to vpisal pod 25. Obračunana akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti . Posledično mi izračuna, da sem preplačal dohodnino za 200EUR.
Potem pa mi avtomatika nadalje izračuna:
- 28. OSNOVA ZA DOLOČITEV AKONTACIJE ALI PREDHODNE AKONTACIJE = 6000EUR
- 29. Akontacija ali predhodna akontacija = 1200EUR
- 30. Obračunski mesečni obrok akontacije ali predhodne akontacije = 100EUR
Iz navodil sklepam, da bo 100EUR moj nov mesečni obrok akontacije. Glede na to, da pričakujem 60kEUR prihodkov v letu 2023, bi pričakoval, da bo moj obrok 200EUR in ne 100EUR, kot obrazec izračuna. V čem točno je fora, da je izračunan obrok nižji od pričakovanega? Če prav razumem, bom glede na izračun letos plačal 1200EUR akontacije, kar pomeni, da naslednje leto doplačam še 1200EUR razlike, glede na to, da pričakujem toliko prihodkov, ali?
Facts:
- Podjetje sem odprl novembra, tako da oddajam DDD-DDD za 1.11 - 31.12.2022.
- Pod Vrsta obveznega socialnega zavarovanja - iz naslova opravljanja dejavnosti imam znesek 902,84EUR (dejanski obrok je bil 307.54EUR, ostalo subvencionira država)
- Pod 1. PRIHODKI, ugotovljeni po računovodskih predpisih sem vnesel vrednost 5000EUR (ker je to edini račun, ki sem ga izdal 2022, torej decembra, izdan račun za november).
- Kot že opisano v zgornjem postu sem zaj*** in plačujem mesečno akontacijo 400EUR (v 2022 sem plačal eno akontacijo, decembra za november), zato sem to vpisal pod 25. Obračunana akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti . Posledično mi izračuna, da sem preplačal dohodnino za 200EUR.
Potem pa mi avtomatika nadalje izračuna:
- 28. OSNOVA ZA DOLOČITEV AKONTACIJE ALI PREDHODNE AKONTACIJE = 6000EUR
- 29. Akontacija ali predhodna akontacija = 1200EUR
- 30. Obračunski mesečni obrok akontacije ali predhodne akontacije = 100EUR
Iz navodil sklepam, da bo 100EUR moj nov mesečni obrok akontacije. Glede na to, da pričakujem 60kEUR prihodkov v letu 2023, bi pričakoval, da bo moj obrok 200EUR in ne 100EUR, kot obrazec izračuna. V čem točno je fora, da je izračunan obrok nižji od pričakovanega? Če prav razumem, bom glede na izračun letos plačal 1200EUR akontacije, kar pomeni, da naslednje leto doplačam še 1200EUR razlike, glede na to, da pričakujem toliko prihodkov, ali?
CoreySteel ::
Tole so najboljša navodila. Izpustiš samo tisti del od Silvester Fineusa, ker je zdaj vse v edavkih :)
https://we.tl/t-WRehNW12Nu
https://we.tl/t-WRehNW12Nu
Twitter: @CoreySteel_
Prav je, da obrazec izpolniš skrbno, ni pa nobene potrebe po pretiravanju s preverjanjem na štirih koncih - če bo kaj zares narobe, te pokliče kontrolorka s FURSa in ti (brez izjem vedno prijazno) pojasni, kaj moraš popraviti.
novak-t ::
PAZI! Pod prihodek v letu 2022 se šteje tudi račun za december. V katero leto spada račun se gleda datum opravljanja storitve, ne datum izstavitve računa.
tako je, letos boš plačeval 100eur na mesec (oz. več, ko boš še računa za december dodal v prihodke).
delavec44 ::
Pa med prihodke prišteješ še subvencijo prispevkov in potem izključitev tega dela spodaj.