» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
99 / 260
»»

Mike_Rotch ::

Načeloma ja, če gre za ločene stranke in različne dejavnosti. Preizkušeno v praksi.

Če gre za eno stranko se znajo zadeve zakomplicirati. Definitivno rabiš 2 ločeni pogodbi in moraš biti sposoben jasno dokazati, da delata oba, vsak svoje delo. Verjetno bi šlo skozi z dvema ločenima računalnikoma, ločenimi mail in slack računi itd.

Ales ::

Olajuwon je izjavil:

LapD je izjavil:

Sej vem da je utopija se pogovarjati o penziji ampak kakšna bi bila razlika v izplačilu pokojnine, če vplačuješ minimalne prispevke ali recimo 1.700 eur kot je po novem izračunu za 100k dohodkov? Bi se lahko reklo, da boš dobil del tega denarja nazaj ob predpostavki, da bo še vedno tak sistem kot je sedaj?

To moraš it na ZPIZ, da boš vedel. Sicer za naprej ti ne bodo znali povedat, lahko pa ti za nazaj na podlagi preteklih plačanih prispevkih.

Nekoč je bil na ZPIZ-ovi strani informativni izračun pokojnine. Dalo se je vnesti tudi poljubne parametre. Nisem pa preverjal, ali je še tam.

Seveda pa drži, da se ne more vnaprej vedeti, kaj vse se bo v naslednjih desetletjih spreminjalo...

delavec44 ::

Na eZPIZ imaš še vedno to. Če se prijaviš s svojimi podatki.

kikach ::

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/soci...

Mogoče še je upanje, da bo kakšna korekcija...

Geho ::

kikach je izjavil:

Nč se niso zmenli, dali bodo naprej brez soglasja, ker se jim več kot očitno gre, da se sprejme zakon in da začnejo filat isvoje žepe!
Referenduma očitno ne smemo delat, tak da edino kar lahko naredimo je protest in vsak poslat pismo predsedniku vlade, z jasno grožnjo, da če ne odstopijo od spremembe, da naredimo eno od naslednjih točk:
1. zapremo sp in se pojavimo kot brezposelni, potem delamo na črno naprej
2. začnemo se iti kreativno računuvodstvo, izstop iz sistema normirancev in goljufanje na polno
3. selitev v tujino - najhujša možna kazen za državo saj s tem izgubijo tudi vse bodoče davke in podjetje!

Če jim 30-40% od mojega denarja ni dovolj, in hočejo več kot 50%, za take storitve kot jih imamo, raje skurim ta keš, kot ga dam njim. In to gredo višati v času ko se vse draži!

Drugih opcij ni več. Zdaj pa na plano z idejami...

Cupakabra123 ::

Geho je izjavil:

kikach je izjavil:

Nč se niso zmenli, dali bodo naprej brez soglasja, ker se jim več kot očitno gre, da se sprejme zakon in da začnejo filat isvoje žepe!
Referenduma očitno ne smemo delat, tak da edino kar lahko naredimo je protest in vsak poslat pismo predsedniku vlade, z jasno grožnjo, da če ne odstopijo od spremembe, da naredimo eno od naslednjih točk:
1. zapremo sp in se pojavimo kot brezposelni, potem delamo na črno naprej
2. začnemo se iti kreativno računuvodstvo, izstop iz sistema normirancev in goljufanje na polno
3. selitev v tujino - najhujša možna kazen za državo saj s tem izgubijo tudi vse bodoče davke in podjetje!

Če jim 30-40% od mojega denarja ni dovolj, in hočejo več kot 50%, za take storitve kot jih imamo, raje skurim ta keš, kot ga dam njim. In to gredo višati v času ko se vse draži!

Buhuhu

Kripto mesi ::

Cupakabra123 je izjavil:

Geho je izjavil:

...

Buhuhu

Poglej kako si se jokal, ko ti je telemach podražal naročnino za 1EUR (https://slo-tech.com/forum/t770977/zace... ), patetik.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli ::

Tukaj pa pametuje, da se jokamo, ker nam bo drzava letno vzela 10-20% vec. Klasika :))

CoreySteel ::

Nice find :))
Twitter: @CoreySteel_

LukiYo ::

Cupakabra123 je izjavil:

Buhuhu

Prizadet za 1 eur privošči ostalim tisoče višjih prispevkov. Pošteno.

barakus ::

Jaz imam se enega dodatnega zaposlenega na normirancu, dodatne dajatve mi bodo pojedle ravno za njegovo plačo, v bistvu sva zdaj kar v stiski oba, kaj naredit za naslednje leto.

Pat_MaGroin ::

Ampak, najbolj svinjski nateg, ki so ga uvalili je pa ukinitev usklajevanja dohodnine z inflacijo. Vsi bodo v 50 % razredu soon :).

velikBrokoli je izjavil:

Tukaj pa pametuje, da se jokamo, ker nam bo drzava letno vzela 10-20% vec. Klasika :))

Ne jamrat. Ste pa prej cuzali josko.

LukiYo je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

Buhuhu

Prizadet za 1 eur privošči ostalim tisoče višjih prispevkov. Pošteno.
Seveda vam privoscim. Se kak mesec nazaj ste se vsi hvalili kako bajno sluzite in kako prinasate drzavo okoli. Zdej pa prihaja streznitev. ;)

Zgodovina sprememb…

Glede na to, da ti jamraš za 1€ razlike, se bo meni dejansko tistih 15-18k letno kar poznalo.

Če ti nisi sposoben na trgu dovolj zaslužiti preko normiranca, ne potrebuješ biti neprivoščljiv, ker ostali več služijo.

velikBrokoli je izjavil:

Glede na to, da ti jamraš za 1€ razlike, se bo meni dejansko tistih 15-18k letno kar poznalo.

Če ti nisi sposoben na trgu dovolj zaslužiti preko normiranca, ne potrebuješ biti neprivoščljiv, ker ostali več služijo.

Nic bat, dobim zelo vredu redno placo ;) Bo pa en BMW manj ane.

Ja, taki z zelo vredu plačo se ponavadi sekirajo za 1€ višjo naročnino :)

Mike_Rotch je izjavil:

Ja, taki z zelo vredu plačo se ponavadi sekirajo za 1€ višjo naročnino :)
2020 od takrat sem ze zdavnaj odjebal Telmach in se 2x zdilal za povisico. Zdaj sem na 5700 bruto. Meni je dosti. Normiranci so pa greedy ce model rece, da se mu na normirancu pozna 15k ne vem kaj pocne z denarjem. Ocitno ne zna z njim. No sej zato je pa normiranec in zdej joka na forumu.

Stikalo ::

Seveda, tole spreminjanje normirancev je totalni nateg. Marsikdo ima tudi precej stroškov, ampak gre v normiranca samo zato da se jim ni treba je*at z papirologijo. Lahko imaš tudi dodatnega zaposlenega. In še bo to že veljalo za leto 23 je popolna katastrofa. Če se ima podjetnih čas pripravit 1 leto je to že čisto druga muzka. Je pa današnja vlada itak do malih ljudi sebična, pa ali si s.p. ali imaš pa plačo. Tukaj bodo prihodke znižali VSEM. Grem skoraj stavit da recimo facebook in google oba skupaj manj data v blagajno kot par normiranih s.p.-jev.

Zmaga to, da so skinili usklajevanje dohodninske lestvice z inflacijo. In najebal ba go tudi cupakabra, ker bo dobil nižji neto, tako da potem sledi Mobi paket, ne več naročnina :).

Pat_MaGroin je izjavil:

Zmaga to, da so skinili usklajevanje dohodninske lestvice z inflacijo. In najebal ba go tudi cupakabra, ker bo dobil nižji neto, tako da potem sledi Mobi paket, ne več naročnina :).

:))

Cupakabra raje dobi prst v ritko, če to pomeni, da bodo normiranci tudi najebali. Klasično slovensko :))

Pat_MaGroin je izjavil:

Do takrat bom imel ze visji bruto XD

Zakaj, a ti 5700 ni dovolj? Ne znas z denarjem?

Stikalo ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Golob je imel mesečno 50k€? Država naj pobere do enega deleža, naprej nas pa pusti pri miru. Zakaj recimo ne bi delal jst pet let po 12 ur na dan in potem 10 let po samo 6 ur na dan? Tukaj je čisto nefleksibilno. Tudi jaz kot podjentik, sem se moral razvijati 10 let, da lahko sedaj dobro zaslužim. Ampak prej me pa ni noben spraševal če mi da kaj za jest?

Tudi to je problem, delaš neko stvar 5 let, da naslednjih 5 let dobro služiš. Hec je pa v tem, če bi prihodek razdelil na 10 let, bi bil BISTVENO manj obdavčen.

Pomoje je Cupakabra123 v bistvu Matjaz Han:

https://n1info.si/novice/intervjuji/mat...

(je pa seveda zamolčal, da ima firmo, ki dela letno 1 mio prometa in 250k profita).

Pat_MaGroin je izjavil:

Zato, ker firma da :D Moras pa za to kej pokazat.

Stikalo je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Golob je imel mesečno 50k€? Država naj pobere do enega deleža, naprej nas pa pusti pri miru. Zakaj recimo ne bi delal jst pet let po 12 ur na dan in potem 10 let po samo 6 ur na dan? Tukaj je čisto nefleksibilno. Tudi jaz kot podjentik, sem se moral razvijati 10 let, da lahko sedaj dobro zaslužim. Ampak prej me pa ni noben spraševal če mi da kaj za jest?

Tudi to je problem, delaš neko stvar 5 let, da naslednjih 5 let dobro služiš. Hec je pa v tem, če bi prihodek razdelil na 10 let, bi bil BISTVENO manj obdavčen.

Tisto je bil sarkazem, ker tip trola, koliko se NJEMU zdi, da je dovolj denarja za posameznika.

In zato sem dal link zgoraj od se enega debila, ki se je odločil, da nad 6k ne rabi noben. In pri tem je zamolcal, da ima poleg cuzanja javne place se svojo firmo, ki dela letno 250k profita.

Pat_MaGroin je izjavil:

Pomoje je Cupakabra123 v bistvu Matjaz Han:

https://n1info.si/novice/intervjuji/mat...

(je pa seveda zamolčal, da ima firmo, ki dela letno 1 mio prometa in 250k profita).

Han in Golob sta oba ista. Nagrabila dovolj denarja za udobno življenje, sedaj pa pametujeta, da je potrebno biti solidaren z višjimi davki :)

Han se vedno pridno cuza denar z biznisom z državno firmo.

Cupakabra123 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Zato, ker firma da :D Moras pa za to kej pokazat.

A normirance nas pa firme plačujejo po 150k letno kar tako? :)) nič ti ne prepričuje, da odpreš normiranca tudi ti in se greš podjetništva… no, razen tvoja nesposobnost :)

Zakaj mislite, da je imel Golob TRR v Romuniji? Ker so tam imeli firmo, ki do 1 milijon prometa plača 3% davka, če nisi rezident. Seveda FURS nikoli ne bo preveril njegovih transakcij :).

Lej, tip bi po zraku letel na normiranca za 10k bruto na mesec, ampak ali nima znanja ali pa jajc, druge opcije ni :).

Dejmo še kakšno rečt o par 10k obrtnikih, ki delajo na črno in vlečejo več kot najboljše plačani normiranec na ST :).

Zgodovina sprememb…

Jaz nisem rekel da je 5700 max kolikor clovek rabi ? Ce bi govoril koliko rabis v Sloveniji za normalen lajf bi rekel, da je 3500 bruto vec kot dovolj. Jaz imam samo proti normirancem, ki ne dajo skoraj nic v blagajno dobijo pa isto, kot vsi ostali. Minus placane bolniske in dopusta, ki pa ful nista vazna, ce dobis cca 30% vec kot redno zaposleni ven. Govorim na oko tu pri ocenah. Pac zdaj bo vsaj bolj fer za vse. In je bil skrajni cas, da se tukaj pomece ven folk, ki vbistvu niso firma ampak samo izrabljajo normiranca.

Kaj pa obrtniki, mehaniki, keramičarji, vodovodarji, ki furajo 90% vse na črno in zneske, da te kap. Kdaj bo pa tam fer? Ker če razfukamo vse, dejmo razfukat res vse in se spravit tudi na delo na črno, ki je 100x večji problem kot normiranci.

Zgodovina sprememb…

matic492 ::

Ja tisto ga ne boli, ker ni uradnih cifer :)

Ti pa lahko samo kar sem jaz imel mojstre v zadnjih 3 letih povem, da sem račun dobil 2x... pa še to je bil večji doo in pa _pazi to_ električar, ki je imel normiranca. Pa so bili ostali zneski po 800EUR po komadu, nisem dobil nikjer računa.

Cupakabra123 je izjavil:

Jaz nisem rekel da je 5700 max kolikor clovek rabi ? Ce bi govoril koliko rabis v Sloveniji za normalen lajf bi rekel, da je 3500 bruto vec kot dovolj. Jaz imam samo proti normirancem, ki ne dajo skoraj nic v blagajno dobijo pa isto, kot vsi ostali. Minus placane bolniske in dopusta, ki pa ful nista vazna, ce dobis cca 30% vec kot redno zaposleni ven. Govorim na oko tu pri ocenah. Pac zdaj bo vsaj bolj fer za vse. In je bil skrajni cas, da se tukaj pomece ven folk, ki vbistvu niso firma ampak samo izrabljajo normiranca.

Če imaš res 5700 bruto boš najebal tudi ti :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Cupakabra123 je izjavil:

Za koga bo sedaj bolj fer? Redno zaposleni boste z novimi zakoni na slabšem, normiranci pa še bolj.

Sicer pa bo normiranec s 150 prihodki letos v državno blagajno prispeval 14k dohodnine in 30k prispevkov. Tebi je pa ok, da se jih še bolj olupi? Daleč od tega, da nič ne prispevamo v državno blagajno.

Sicer pa če ti je 3500 dovolj, si pa lahko solidaren in prispevaš ves dodatni denar v državno blagajno, da bo bolj fer do ostalih.

Na normirancih bodo dobili ajde 30 mio več. Dela na črno je pomoje pa vsaj za 500 milijonov letno. Ampak ja, tisto je "del kulture".

A se komu ljubi potegnit iz ajpesa ven firme z določeno dejavnostjo, pa se sortira po prometu in dobičku, da jih vidimo.

Ker tanja iz financ tega ni sposobna.

Zgodovina sprememb…

Saj je bil tu že nek link, da v povprečju navadni spji plačajo 2,7% davka (na celoten promet), normiranci pa seveda 4%.

Zgodovina sprememb…

Cupakabra123 je izjavil:

Minus placane bolniske in dopusta, ki pa ful nista vazna

No, potem pa upam, da ne jemlješ bolniške in s tem nepravično trošiš državno blagajno. Med dopustom pa tudi upam, da delaš. Saj veš, ker to ful ni važno. :))

Ja, ampak še d.o.o. bi blo treba mehanike, stromarje, keramicarje itd.

matic492 je izjavil:

Ja tisto ga ne boli, ker ni uradnih cifer :)

Ti pa lahko samo kar sem jaz imel mojstre v zadnjih 3 letih povem, da sem račun dobil 2x... pa še to je bil večji doo in pa _pazi to_ električar, ki je imel normiranca. Pa so bili ostali zneski po 800EUR po komadu, nisem dobil nikjer računa.

Cupakabra123 je izjavil:

Če imaš res 5700 bruto boš najebal tudi ti :)

Jaz za vsa dela zahtevam racun. Ce ne drugega vse te racune lahko predlozis, ko prodajas nepremicnino in ti jih upostevajo pri odmeri davka od dobicka (ce prodajas prej kot v 20 letih) V nasprotnem primeru ti vlagas v nepremicnino par let, davek ti bodo pa se zmeraj odmerilo od razlike tvoje kupne in prodajne cene. Ce pri zneskih 800€ ne zahtevas racuna je to tvoja napaka.

Na normirancih bodo dobili ajde 30 mio več. Dela na črno je pomoje pa vsaj za 500 milijonov letno. Ampak ja, tisto je "del kulture".

Ne bodo, ker bo velik del normirancev našel druge rešitve.

Za tiste do 25k se sistem ne bo spremenil, in bodo še vedno primorani delati redno službo v trafikah in po časopisih na espe, brez prave zaščite.

Tisti od 25 do 50-60k bodo šli na ugotavljanje dejanskih stroškov. Pri 50 jurjih ni problem vsega možnega poriniti v stroške, nabiti par 100€ kilometrine in celo znižati efektivno obdavčitev v primerjavi z normirancem. Kolobarilo se bo s pogodbami, žene in mame bodo odpirale dodatne espeje...

Pri 100-150k letno se da pa v praksi furati d.o.o. z nižjo obdavčitvijo. Minimalni prispevki poslovodje na d.o.o. so okoli 670€.

@MikeRotch(od 25k) do 40k se ti poviša samo davek, na prispevkih si minimalnih.

Zgodovina sprememb…

jabe ::

jaz bom pa cene ustrezno dvignila. saj se ve, kok moram konec leta minimalno ven dobiti in to je to. zdaj naj samo dokončno povedo kake bodo obdavčitve, da preračunam.

@MikeRotch(od 25k) do 40k se ti poviša samo davek, na prispevkih si minimalnih.

Nisem računal kakšna bo dejanska razlika, točne številke niti niso bistvene. Nam je tukaj lahko razglabljati o tem, da 10 ali 20k na leto ni bistvenih.

Realnost pa je taka, da folk za 100-200 eur višjo plačo menja službo. Da je marsikdo zakreditiran do grla in si enostavno ne more privoščiti par 100€ manj na mesec. Taki bodo hitro pozabili na udobje normiranca in bodo pridno zbirali račune in dosledno pisali vsak kilometer.

Po zgledu Luke Meseca se bo zdaj na dopuste hodilo na destinacije, kjer je čisto slučajno kakšna konferenca, pa gre dopust v stroške in podobno.

Ja okej, samo za 200€ menjaš službo pri jurja plače, ne pa pri 40k na leto :)

Bi bil presenečen koliko ljudi je pripravljenih iti skozi postopek menjave ali celo selitev za minimalne zneske.

Ne vem, jaz ko sem odprl normiranca sem oz. jemal kredite in obveznosti sem računal tako, da se mi lahko dohodek čez noč prepolovi, tako da je tole še znotraj računice, samo verjamem pa da so/ste nekateri kar najebali z temi ciframi.

Zgodovina sprememb…

Ja, jaz sploh nimam kreditov, lizingov in drugih obveznosti. Poznam pa kar nekaj ljudi s solidnimi dohodki, ki 3 dni pred plačo nimajo za poln tank bencina.

Pa rečmo da one-man band freelancerji pač pojemo davke, samo kdorkoli ima na normiranca zaposlene in ima posledično 50-60k + prometa že samo za 2 povprečne plače... to bojo vse pozapirali.

Lahko bi vsaj upoštevali 25k za 80% stroškov za vsakega zaposlenega, ker če ne bojo normirani SPji dobesedno samo še za samozaposlene.

Ampak, če pomislite.

Normiranci so lepa dimna bombica. Ker govori se samo o tem.

Hkrati pa:

- olajšava ne gre nad 5k (plan je bil 7500)
- dohodninska lestvica se ukine usklajevanje z inflacijo (kaj to pomeni, vemo)
- kup drugih zadev, ki efektivno nižajo neto in višajo davke

Ampak ker je pozornost na normirancih s 100k prometa, je folk gladko spregledal poslabšanje situacije za VSE.

Aja, pa še letna dajatev za postavitev el. polnilnic, ki jo bomo plačali vsi ob registraciji, je šla čisto lepo mimo.

Obvladajo, ni kej.

Zgodovina sprememb…

Ce se pri zneskih kot so 100k letno zdaj sekiras za odplacilo kredita si nesposoben. Ali ne znas z denarjem ali pa si zraven kredita zivel se na veliki nogi in te bo sedaj pricakala streznitev. Ce pa kdo nima pravice jamrat so pa to IT-jevci na SP-jih. Ene druzine kredit na hipoteko jemlejo da bodo streho zamenjali na hisi. Vi pa tu jamrate, ker si morate kaj kupit ze 3-jo novo nepremicnino pa vsako leto nov avto al kaj?
««
99 / 260
»»