Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
matic492 ::
Saj ne bi bilo istočasno;
Jaz zaprem SP
Ona (odpre) ima svoj SP in me zaposli za min. plačo
Kje ona dobi denar je zdaj vseeno, ker sem jaz pri njej zaposlen in nimam več SPja
Torej 6 mesecev plačuje ona prispevke na minimalno plačo. Tebi se pa resetira, ko odpreš nov SP, da si spet na minialnih prispevkih (oz. če bi bilo samo pol leta, bi šteli še dobiček od lani, ko si imel SP).
Saj v praksi ne vem kako bi te gledali na FURSu :) Verjetno bi te vzeli pod drobnogled.
Jaz zaprem SP
Ona (odpre) ima svoj SP in me zaposli za min. plačo
Kje ona dobi denar je zdaj vseeno, ker sem jaz pri njej zaposlen in nimam več SPja
Torej 6 mesecev plačuje ona prispevke na minimalno plačo. Tebi se pa resetira, ko odpreš nov SP, da si spet na minialnih prispevkih (oz. če bi bilo samo pol leta, bi šteli še dobiček od lani, ko si imel SP).
Saj v praksi ne vem kako bi te gledali na FURSu :) Verjetno bi te vzeli pod drobnogled.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
user4683 ::
Na koncu pa bo na pocezano priletelo nakazilo iz TRRja, s katerega so ponavdi denarci leteli na tvoj sp. In to ravno ko si ti zgubil pomembno stranko. In fursu bo v sistemu posvetila lucka. Easy job za inspektorja.
Nima veze a imas ti takrat sp al ne, njen sp je povezana oseba in ce opravlja podobne stvari, ali pa za isto stranko se prihodki sestevajo s tvojim (zaprtim) spjem. Zakon je precej jasen glede tega in namenje preprecevanju tocno teh goljufij. Inspektorji pa niso po juhi priplaval.
Nima veze a imas ti takrat sp al ne, njen sp je povezana oseba in ce opravlja podobne stvari, ali pa za isto stranko se prihodki sestevajo s tvojim (zaprtim) spjem. Zakon je precej jasen glede tega in namenje preprecevanju tocno teh goljufij. Inspektorji pa niso po juhi priplaval.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Prihodki so povezani to je jasno, ampak kot rečeno, gre se za reset prispevkov (ne pa davka na dobiček). Verjetno je to tak primer, da se v praksi še ni zgodil oz. če se je in je komu uspelo bo itak raje tiho.
Torej ti si imel 100k prometa, to bi bilo po novem 5000EUR na 25k + 37,5k dobička (zaokrožim na 40k). Prispevke plačuješ 1200EUR, naslednjo leto je potem prispevek od 40k + 1200 * 12.
Če pa vmes 6 mesecev zapreš SP bi pa imel prispevke samo od 40k (oz. manj, ker ne bi imel 100k prometa)
Sej ne vem če se splača, biu moral izračunat :)
Torej ti si imel 100k prometa, to bi bilo po novem 5000EUR na 25k + 37,5k dobička (zaokrožim na 40k). Prispevke plačuješ 1200EUR, naslednjo leto je potem prispevek od 40k + 1200 * 12.
Če pa vmes 6 mesecev zapreš SP bi pa imel prispevke samo od 40k (oz. manj, ker ne bi imel 100k prometa)
Sej ne vem če se splača, biu moral izračunat :)
Zgodovina sprememb…
Ja to kar sedaj opisujes je naceloma legit. Ampak zgoraj si napisal, da ona "mogoce dobi isto" stranko, kar pa ni OK (njeni in tvoji prihodki se lahko sestevajo). Kaj sedaj?
Zgodovina sprememb…
Ja to kar sedaj opisujes je naceloma legit. Ampak zgoraj si napisal, da ona "mogoce dobi isto" stranko, kar pa ni OK. Kaj sedaj?
Zakaj ne? (torej predpostavimo da je vse pod pragom normiranca) Mislim kaj kršima, če jaz zaprem SP, ona me zaposli in naredi pogodob za izdelavo spletne strani z mojo prejšnjo stranko?
Prihodki se seštevajo samo za prag normiranca, jaz še vedno ne bom naslednjo leto plačal prispevke več, zato ker je ona imela dohodek lani za isto stranko?
EDIT: Pač jaz hočem plačevat čim manjše prispevke, ker mi dol visi za pokojnino. Davku se ne bom izognil oz. se nočem, samo prispevke bi imel minimalne :)
Zgodovina sprememb…
V tem tvojem zmedenem primeru manjka cel kup podatkov. Ampak recimo en primer: Ti v prve pol leta zasluzis 100k, zapres sp, se zaposlis pri njej in ona cudezno dobi to tvojo prejsnjo stranko. Njen s.p. v celem letu zasluzi recimo 80k.
Naslednje leto ti zelis ponovno odpreti normiranca... ampak vaju je pod drobnogled vzel inspektor in rekel da se tvoji in njeni lanski prihodek sestejejo. Ona bo nadaljevala normalno naprej (ce nista skupaj v dveh letih presegla 300k), ti pa ne bos mogel odpreti normiranca, ker za vstop v normiranstvo v preteklem letu ne smes preseci 100k (skupaj s povezanimi osebami).
Ce smrdi po izigravanju limit normiranca, so povezane osebe precej enostavne za preverit. In tole se voha kar dalec :)
Naslednje leto ti zelis ponovno odpreti normiranca... ampak vaju je pod drobnogled vzel inspektor in rekel da se tvoji in njeni lanski prihodek sestejejo. Ona bo nadaljevala normalno naprej (ce nista skupaj v dveh letih presegla 300k), ti pa ne bos mogel odpreti normiranca, ker za vstop v normiranstvo v preteklem letu ne smes preseci 100k (skupaj s povezanimi osebami).
Ce smrdi po izigravanju limit normiranca, so povezane osebe precej enostavne za preverit. In tole se voha kar dalec :)
Mike_Rotch ::
V primeru, ko boš ti zaprl s.p., partnerka pa takoj za tem odprla s.p. in izdajala račune isti stranki, bo FURS združil prihodke, brez pomisleka.
Že to, da imata oba hkrati odprt s.p. in oba delata za isto stranko različne stvari je bolj legit. Zna sicer kdo kaj povprašati, ampak, če imaš zadaj ustrezno napisano pogodbo, si moralo iti skozi. Poznam precej primerov, ko mož in žena delata za isto firmo. Sodelavka je npr. programerka, njen mož v supportu. Nič nenavadnega.
Že to, da imata oba hkrati odprt s.p. in oba delata za isto stranko različne stvari je bolj legit. Zna sicer kdo kaj povprašati, ampak, če imaš zadaj ustrezno napisano pogodbo, si moralo iti skozi. Poznam precej primerov, ko mož in žena delata za isto firmo. Sodelavka je npr. programerka, njen mož v supportu. Nič nenavadnega.
Ce bo zaprl in pol leta kasneje odprl, vmes pa bo (ali pa tudi ne) pri partnerki, ki ima istega narocnika, bo moral imeti hudo dober izgovor zakaj ne bi povezali prihodkov. Zelo zelo tanek led :)
ales85 ::
V tem tvojem zmedenem primeru manjka cel kup podatkov. Ampak recimo en primer: Ti v prve pol leta zasluzis 100k, zapres sp, se zaposlis pri njej in ona cudezno dobi to tvojo prejsnjo stranko. Njen s.p. v celem letu zasluzi recimo 80k.
Ne, sem že napisal 3x, v mislih sem imel samo izračun prispevkov, da se ti resetira :)
Ce bo zaprl in pol leta kasneje odprl, vmes pa bo (ali pa tudi ne) pri partnerki, ki ima istega narocnika, bo moral imeti hudo dober izgovor zakaj ne bi povezali prihodkov. Zelo zelo tanek led :)
oboje skupaj < 100k / 1 leto. Samo meni se prispevki resetirajo naslednjo leto, to je point.
Resetira se ti osnova za izračun prispevkov, ki so lansko vplačani prispevki (dobiček se ti ne bi). Tako da bi odvisno od prometa lahko imel par sto evrov manjše prispevke, ker se ti je štelo v sonovo samo dobiček pol leta.
Zgodovina sprememb…
Bom tako napisal, ločeno:
Predpostavimo da ne bo nikoli skupaj > 100k na leto.
Ti imaš 6 mesecev odprt SP, XY prometa na mesec, potem ga zapreš in te zaposli punca na popoldanca za 6 mesecev.
Naslednje leto imaš konkretno manj vplačanih prispevkov in dobička, zato plačuješ spet minimalne prispevke (ker tistih prvih 6 mesecev ti verjetno ne gre kar resetirat)
Enako kot da bi zaprl SP in šel nekam delta za 6 mesecev.
Punca pa ne bo nikoli presegla 100k, tebe pač zapsoli, plača 75EUR na mesec + davek+ tvojo plačo.
Kje je tu problem? :D
Ti imaš 6 mesecev odprt SP, XY prometa na mesec, potem ga zapreš in te zaposli punca na popoldanca za 6 mesecev.
Naslednje leto imaš konkretno manj vplačanih prispevkov in dobička, zato plačuješ spet minimalne prispevke (ker tistih prvih 6 mesecev ti verjetno ne gre kar resetirat)
Punca pa ne bo nikoli presegla 100k, tebe pač zapsoli, plača 75EUR na mesec + davek+ tvojo plačo.
Zgodovina sprememb…
Pat_MaGroin ::
Debatirate pa tako, kot da inšpektorji ful gledajo. Pa a se vi zavedate, da 99 % piše fiktivne kilometrine in podobna jajca. Zelo dvomim, da 1% s.p. prestane pregled inšpektorja.
Še ena ideja: s.p., potem zapret s.p., normiran d.o.o., potem pa spet naprej normiran s.p.?
Še ena ideja: s.p., potem zapret s.p., normiran d.o.o., potem pa spet naprej normiran s.p.?
Ja, napisal sem to zato ker se nam bojo prispevki dvignili... men je za davek vseeno, če se dvigne malo. Samo zaradi izračuna prispevkov bom plačeval več kot 2x več po novem predlogu (ker bo toliko več dobička in toliko več lani vplačanih prispevkov, pa hitreje raste vsako leto). Zato bi jih resetiral :)
Zgodovina sprememb…
Jaz sem tako pred leti delal, še klical sem na furs in je gledala moje zaprte s.p.-je, je rekla, kaj pa je to? Pa sem razložil, da je projektno delo in ko ni dela, mam s.p. zaprt. In je rekla, razumljivo, vsi tako delajo.
Precej dela za nekaj 100eur. Niti nisem preprican, da se ti kaj resetira. IMO se za osnovo za prispevke vzame dobicek preracunan na celo leto. Torej ce si imel sp odprt samo marca in aprila, naredil v tem casu 10k dobicka, ti bodo ob ponovnem odprtju kot osnovo vzeli 60k dobicka. Ampak tole so ze vprasanja za kaksnega kompetentnega svetovalca... kar jaz nisem
V teoriji naj ne bi smel iz normiranga sp v normiran doo, oziroma se ti (lahko) prihodko sestevajo. Prav tako spet nazaj iz doo v normiranca. FURS ti pri teh manevrih lahko zelo hitro ocita, da je so bili narejeni zgolj zaradi izogibanja davkov in zadaj ni nobene druge poslovne ali ekonomske utemeljitve. Tocno to debato sem imel s casom z zelo izkusenim davcnim svetovalcem/odvetnikom in pomanjkanje nekih legitimnih poslovnih razlogov za te manevre je baje v praksi zelo dober razlog da to pogrne na sodiscu.
V teoriji naj ne bi smel iz normiranga sp v normiran doo, oziroma se ti (lahko) prihodko sestevajo. Prav tako spet nazaj iz doo v normiranca. FURS ti pri teh manevrih lahko zelo hitro ocita, da je so bili narejeni zgolj zaradi izogibanja davkov in zadaj ni nobene druge poslovne ali ekonomske utemeljitve. Tocno to debato sem imel s casom z zelo izkusenim davcnim svetovalcem/odvetnikom in pomanjkanje nekih legitimnih poslovnih razlogov za te manevre je baje v praksi zelo dober razlog da to pogrne na sodiscu.
Ja, dobiček ti bodo šteli, če zapreš sp junija, in ga odpreš 1.1. naslednjo leto, ti valda štejejo dobiček prvih 6 mesecev lanskega leta.
Jah veš pri meni ni tako mala cifra, jaz ne služim še 100k :) In se mi pozna 500€ na mesec več prispevkov. To je 6 jurjev na leto, ki jih stran vržem.
Jah veš pri meni ni tako mala cifra, jaz ne služim še 100k :) In se mi pozna 500€ na mesec več prispevkov. To je 6 jurjev na leto, ki jih stran vržem.
Precej dela za nekaj 100eur. Niti nisem preprican, da se ti kaj resetira. IMO se za osnovo za prispevke vzame dobicek preracunan na celo leto. Torej ce si imel sp odprt samo marca in aprila, naredil v tem casu 10k dobicka, ti bodo ob ponovnem odprtju kot osnovo vzeli 60k dobicka. Ampak tole so ze vprasanja za kaksnega kompetentnega svetovalca... kar jaz nisem
Če je med zaprtjem in odprtjem preteklo več kot 6 mesecev, se ti ne šteje pretekli dobiček!! Been there, done that a few times.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Ja, če služiš 40-70k se pozna to da boš kar naenkrat moral plačat 500€ več prispevkov, tist dvig davka zaradi 50% stroškov namesto 80% je skoraj zanemarljiv.
Jaz sem itak letos še skoraj na minimalnih, ker sem lani še imel popoldanca, ampak če bojo uvedli spremembe se mi bo splačalo tam 2024 resetirat prispevke na SPju, ker bo hitro 500-800€ na mesec manj ob naslednjem odprtju. Pa še davek lahko daš pavšalno manj pa imaš večji cashflow in konec leta poračunaš.
Jaz sem itak letos še skoraj na minimalnih, ker sem lani še imel popoldanca, ampak če bojo uvedli spremembe se mi bo splačalo tam 2024 resetirat prispevke na SPju, ker bo hitro 500-800€ na mesec manj ob naslednjem odprtju. Pa še davek lahko daš pavšalno manj pa imaš večji cashflow in konec leta poračunaš.
Ja, če služiš 40-70k se pozna to da boš kar naenkrat moral plačat 500€ več prispevkov, tist dvig davka zaradi 50% stroškov namesto 80% je skoraj zanemarljiv.
Če si mlajši od 30, je vsak eur za prispevke stran vržen denar.
Če vsak mesec namesto tega kupiš za 500 eur zlata, boš pri 60 imel polno klet zlata, ki bo likviden, penzija bo pa nula.
Pat_MaGroin je izjavil:
Če je med zaprtjem in odprtjem preteklo več kot 6 mesecev, se ti ne šteje pretekli dobiček!! Been there, done that a few times.
Ja, ce je preteklo. Ne pa da kar odpiras in zapiras sp/doo kot po tekocem traku:)
Ce koga te in podbne stvari fascinirajo in bi radi testirali njihove ideje v teoriji... mocno priporocam, da zrtvujete par 100eur za debato s kaksnim res dobrim in izkusenim svetovalcem/odvetnikom z davcnega podrocja. Zares dobri znajo zelo dobro (s konkretnimi primeri in izkusnjami iz prakse) razloziti zakaj kaj (ne) deluje. Pa ne Snezic. Pogojno Simic.
Zgodovina sprememb…
Pat_MaGroin je izjavil:
Ja, ce je preteklo. Ne pa da kar odpiras in zapiras sp/doo kot po tekocem traku:)
Ce koga te in podbne stvari fascinirajo in bi radi testirali njihove ideje v teoriji... mocno priporocam, da zrtvujete par 100eur za debato s kaksnim res dobrim in izkusenim svetovalcem/odvetnikom z davcnega podrocja. Zares dobri znajo zelo dobro (s konkretnimi primeri in izkusnjami iz prakse) razloziti zakaj kaj (ne) deluje. Pa ne Snezic. Pogojno Simic.
Sem mislil, da debatiramo o zaprtju s.p. im potem čakanju 6 mesecev + 1 dan vsaj za naprej :).
Vmes je bilo ze kar nekaj idej od zapiranja sp in izkoriscanja partnerjevega spja, do zapiranja, prehajanja iz sp na doo. Dolocene stvari bolj, druge manj shady
Zato sem predlagal da ne bi bilo slabo teh scenarijev preigravati s kom, ki pozna pravno plat teh manevrov in kako jih v praksi interpretira FURS. Ce ne zaradi drugega, zato, da se dobi obcutek kako delujeta davcna zakonodaja in furs :)
Zato sem predlagal da ne bi bilo slabo teh scenarijev preigravati s kom, ki pozna pravno plat teh manevrov in kako jih v praksi interpretira FURS. Ce ne zaradi drugega, zato, da se dobi obcutek kako delujeta davcna zakonodaja in furs :)
Zgodovina sprememb…
Ja, praksa je zajebana.
Kolega je tudi šel pred kratkim v Dubaj urejat papirje, ker so mu vsi rekli, da Dubaj je zakon. No, še kr ni nič uredil, pa arabci so ga že 2x nategnil, ampak je pa vedno v lepem hotelu, to pa :))).
Kolega je tudi šel pred kratkim v Dubaj urejat papirje, ker so mu vsi rekli, da Dubaj je zakon. No, še kr ni nič uredil, pa arabci so ga že 2x nategnil, ampak je pa vedno v lepem hotelu, to pa :))).
Ze znotraj EU se pravilno reseliti je cel kup nekih hakeljcev in butastih pogojev, pa je enoten trg in podobna pravila. Upam, da se mu izplaca!
delavec44 ::
Fail 2: Zakaj so meje, kot so 25kEUR / 100kEUR, fiksne in se ne prilagajajo povprečni plači / inflaciji? Prispevki namreč gredo vsako leto gor zaradi povprečnih plač / inflacije, te meje pa seveda ne. To bo še velik problem pri 10% letni inflaciji. Mami državi seveda to ustreza, ker se s.p.-jevce počasi stiska in zvišuje efektivno davčno stopno, brez vsakoletnih davčnih sprememb, ki bi bile sicer potrebne. Super!
Jap, tudi meja 50k za DDV je že 100 let enaka. Bi pričakoval vsaj upoštevanje inflacije, če lahko že prispevke vsako leto usklajujejo z višino povprečne plače.
pingme ::
Precej se razburjate zaradi "rekla kazala" in nevloženega zakona ;-)
Če bo zgolj znižanje stroškov iz 80% na 50% nad 25k, bo še dobro, govora je namreč bilo, da bi se znižali normirani stroški IN hkrati dobiček obdavčil po dohodninski lestvici (torej ne cedularno kot sedaj). S tem bi bili do 25k celo na boljšem zaradi splošne olajšave, potem pa strmo naraščanje davka (in prispevkov). Od višjih prispevkov obstaja vsaj teoretična možnost, da ti bodo koristili (pokojnina), od višje dohodnine nimaš pa nič.
Karkoli bodo (če bodo) sprejeli, pa bo verjetno veljalo le za 2023, ker so že napovedali, da v 2023 sledi bolj obsežna davčna reforma (pa ker gre za levo vlado, sigurno ne na bolje za tiste z nadpovprečnimi dohodki).
Če bo zgolj znižanje stroškov iz 80% na 50% nad 25k, bo še dobro, govora je namreč bilo, da bi se znižali normirani stroški IN hkrati dobiček obdavčil po dohodninski lestvici (torej ne cedularno kot sedaj). S tem bi bili do 25k celo na boljšem zaradi splošne olajšave, potem pa strmo naraščanje davka (in prispevkov). Od višjih prispevkov obstaja vsaj teoretična možnost, da ti bodo koristili (pokojnina), od višje dohodnine nimaš pa nič.
Karkoli bodo (če bodo) sprejeli, pa bo verjetno veljalo le za 2023, ker so že napovedali, da v 2023 sledi bolj obsežna davčna reforma (pa ker gre za levo vlado, sigurno ne na bolje za tiste z nadpovprečnimi dohodki).
Stikalo ::
Precej se razburjate zaradi "rekla kazala" in nevloženega zakona ;-)
Ja, to je stvar rekla-kazala. Kaj bodo sprejeli je pa vprašanje. Mogoče bodo sčasoma te normirane s.p. lepo ukinili. Imam norminan s.p., kar se dogaja mi vsekakor ni všeč. Je pa res, da me bolj moti, da je večji problem v obdavčitvi palč. Dohodninske meje so nizko, otroške olajšave so nizke.
Pri nas smo noro davčno obremenjeni, mladež in maladi pari se zelo zelo zelo težko osamosvojijo, pridejo do svoje nepremičnine. Včasih je vsak proizvodnji delavec zida hišo, sedaj si hišo lahko privošči samo višji sloj. Srednji sloj z fakulteto ne more do 30. nič zidati/kupiti. Če imaš še kakšnega otroka pa adijo kreditna sposobnost.
Problem slovenske vlade je, ker ne omogočijo mladim, da rešijo stanovanjski problem. Vse stvari so uperjene proti mladim, naprimer ZUJF - ki je nam mladim onemogočil nove zaposlitve v JU. Po drugi strani se pa JU bohoti tam kjer se ne bi bilo treba. Šarec in janša sta skupaj zaposlila dodatnih 8000 ljudi v JU. Torej je masa plač samo za dodaten kader v JU na leto 192.000.000 €. HAHHAA seveda te ljudje niso v službi ljudi (zdravstvo, policija, vojska).
Uglavnem, kar znajo je to da VIŠAJO DAVKE.
Ne vem pa kako bo to veljalo za leto 23, saj moraš račune zbirati že 1.1, če hočeš nasledno leto poslovati po dejanskih stroških?
Bom tako napisal, ločeno:
Problem je v tem, da lahko izgubis moznost imeti normirani s.p.
Izjavljam, da nisem v 18. mesecih pred priglasitvijo ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov ponovno začel opravljati dejavnost potem, ko sem v obdobju šestih mesecih pred tem prenehal z opravljanjem dejavnosti.
tony1 ::
Spet se je izkazalo, kako mega S-T podjetniki operirajo z idejami, ki niso izvedljive :-)-
"Vse stvari so uperjene proti mladim, naprimer ZUJF - ki je nam mladim onemogočil nove zaposlitve v JU."
Ne drži, z ZUJFom so prisilno v pokoj poslali kup ljudi, ki so za to imeli izpolnjene pogoje. Po tej logiki so nato bolj ali manj morali zaposliti druge, ti pa so (lahko) bili tudi mladi. Skratka, starejši so delovna mesta prepustii mlajšim. (Spet pa opozarjam, da je za ZPIZ to škodljivo.)
"Vse stvari so uperjene proti mladim, naprimer ZUJF - ki je nam mladim onemogočil nove zaposlitve v JU."
Ne drži, z ZUJFom so prisilno v pokoj poslali kup ljudi, ki so za to imeli izpolnjene pogoje. Po tej logiki so nato bolj ali manj morali zaposliti druge, ti pa so (lahko) bili tudi mladi. Skratka, starejši so delovna mesta prepustii mlajšim. (Spet pa opozarjam, da je za ZPIZ to škodljivo.)
hbgqzR ::
Komedija danes, na Linkedin me micna gospodicna kontaktirajo, recem, da sem drag in to. Pa ona pa ja in to, da je ful fajn stranka. Pa pac pove nek XY, grem gledat bilance, povprecni bruto2 in to, ji recem, da to ne bo posla. Pa ona pa ja, pa ja in to, se delala lepo. Pa vprasam, a ima klient kak budget. Pa ona (pazi!), da nima, ker si klient noce zapret vrat. Pa jaz napisem se sprejemljivo urnino (adjusted for inflation, ena normalna evropska izpred parih let, nekaj povprecno prostoverizniskega) in moznosti sodelovanja pac preko sp in doo, zaposlitev pa pac ne; dodam se en menda 'izcrpen' cv. In odgovor - ja, da je to za klienta predrago, da si nocejo podret razmerij v firmi in podobna jajca - kar sem ji jaz najprej povedal ampak ker se menda (prisilno) sirim(o), sem mislil, ajde, ce me ze kontaktira direktno in se prilizuje...
velikBrokoli ::
Komedija danes, na Linkedin me micna gospodicna kontaktirajo, recem, da sem drag in to. Pa ona pa ja in to, da je ful fajn stranka. Pa pac pove nek XY, grem gledat bilance, povprecni bruto2 in to, ji recem, da to ne bo posla. Pa ona pa ja, pa ja in to, se delala lepo. Pa vprasam, a ima klient kak budget. Pa ona (pazi!), da nima, ker si klient noce zapret vrat. Pa jaz napisem se sprejemljivo urnino (adjusted for inflation, ena normalna evropska izpred parih let, nekaj povprecno prostoverizniskega) in moznosti sodelovanja pac preko sp in doo, zaposlitev pa pac ne; dodam se en menda 'izcrpen' cv. In odgovor - ja, da je to za klienta predrago, da si nocejo podret razmerij v firmi in podobna jajca - kar sem ji jaz najprej povedal ampak ker se menda (prisilno) sirim(o), sem mislil, ajde, ce me ze kontaktira direktno in se prilizuje...
Eh, jaz slovenske firme kar ignoriram, večinoma delajo male pare in tudi plačujejo male pare. Je veliko lažje najti dobro plačane stranke čez lužo ali v UK. Redke EU firme pridejo blizu tem..
jernejl ::
Si ne predstavljam, kaj bi se zgodilo, če bi vlada javnemu sektorju dala podoben predlog, po katerem bi recimo tistim z nadpovprečnimi plačami le-te znižali.
Še en, ki spi pod kamnom zadnje čase. Golob bo ukinil večanje olajšav, ki jih je sprejela Janšava vlada, tako da...efektivno isto.
Na eni strani zaposlenim planirajo povišati splošno davčno olajšavo, povišati prag za dodatno davčno olajšavo, povišali so potne stroške in malico, javnemu sektorju pa za začetek ponujajo 4% povišico in še nadaljnje povišanje enkrat do konca leta.
Na drugi strani bi normirance bolj obdavčili.
Da nekdo ugotovi, da gre za efektivno isto stvar, mora biti prvovrsten idiot, in nič nepričakovanega ni, da si ravno ti prišel sem s tako ugotovitvijo.
Pri zaposlenih bo (če bodo predlogi sprejeti) morda nekaj slabše za one v najvišjem razredu (ki je tam pri okrog 80k€) v zasebnem sektorju, ker bi se obdavčitev nad tem pragom povišala iz 45% na 50%. Pri normirancih bo slabše za vse nad 25k€.
Čestitam ti za idiotizem dneva in ti želim lep večer!
Spet se je izkazalo, kako mega S-T podjetniki operirajo z idejami, ki niso izvedljive :-)-
Drži, novo zaposlitev je bilo takrat v JU nemogoče dobiti. Pač, recimo čez palec 5 let JU ni zaposlovala, seveda na račun mladih, ki so morali v tujino in so pač crkjali že zaposlen kader. Da ne govorim sedaj, v šolstvu gredo učiteljice v pokoj in prejemajo cca 50% pokojnine + plačo, ki je sevda 2k€ neto. Učiteljice imajo cca 3k€ neto prihodkov mesečno. Seveda je taka upokojena učiteljica počasna. Mlada učiteljica pa dobi 1000€ neto, 3x cenejša in seveda z več energije.
tony1 ::
2k se tudi meni zdi previsoka ocena.
Če jaz pomislim na gimnazijo, smo imeli eno leto prfokso matematike iz penzije, ker jih je bilo na trgu nemogoče dobiti. Ženska je znala ogromno nalog z rešitvami dobesedno na pamet in njene ure so bile zrelaksirane v smislu, da je točno vedela, kaj počne in učno hudičevo dobre.
(No, po drugi strani je bila pa precej na koncu z živci in če nismo poslušali je padla ven. Verjetno edina prfoksa, da smo jo v SŠ šlišali se dreti :-D)
Če jaz pomislim na gimnazijo, smo imeli eno leto prfokso matematike iz penzije, ker jih je bilo na trgu nemogoče dobiti. Ženska je znala ogromno nalog z rešitvami dobesedno na pamet in njene ure so bile zrelaksirane v smislu, da je točno vedela, kaj počne in učno hudičevo dobre.
(No, po drugi strani je bila pa precej na koncu z živci in če nismo poslušali je padla ven. Verjetno edina prfoksa, da smo jo v SŠ šlišali se dreti :-D)
Mike_Rotch ::
Učiteljice imajo cca 3k€ neto prihodkov mesečno.
Mogoče kakšna, sigurno pa to ni normalno.
Učiteljice imajo cca 3k€ neto prihodkov mesečno.
Od kje ti ta cifra? Da o pocasnosti niti ne govorimo... z leti pride tudi ogromno izkusenj.
https://siol.net/novice/slovenija/stavk...
tukaj so redne plače, kar poglej, zelo solidne številke. Nekateri pa še prejemajo kombinacijo pokojnine + plače. Grejo v penzijo kao, in prejemajo polovico pokojnine + polno plačo.
2k€ za dobrega učitelja ni problem. Samo je veliko učiteljev, ki niso primerni za opravljanje svojega poklica pa kar delajo.
Je pa tako, teli normiranci in programerske plače. Lahko se nekaj hvalite(hvalimo) kao dobro nese. To je posel, ki ti mogoče nese 10-20 let, potem pa ajde. Jst še nisem videl 50 let starega programerja, ki bi dnevno kucal kodo. To je poseben poklic, ki bi se morali upokojiti pri 45 letih!!!
Boomerji so hodili v penzijo pri 50 letih. Sedaj je pa meja pri 65 haha :D kom star 50 let bo pa meja že 70 let. En polciaj tukaj penzija pri 47 letih, tukaj ena tajnica 49 let, krasna penzija, že 20 let, vejetno bo več časa v penziji kot v službi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Stikalo ()
Aja ti govoris o visokosolskih profesorjih. Pod "uciteljica" si verjetno vecina predstavlja osnovnosolske ucitelje, ti pa skoraj ni variante da prilezejo do 3k neto oziroma jih lahko prestejes na prste. Osnovnosolski ravnatelj z max delovne dobe ima osnovo nekje pod 3k neto. V clanku so seveda se vsi mozni drugi dodatki (prevoz, korona, po moznosti se regres itd), da se lazje diskreditira zahteve po dvigu plac.
Drugace pa poznam nekaj fenomenalnih programerjec ki so v svojih 50ih.
Zgodovina sprememb…
kzzzz ::
Da prekinem malo temo o novem zakonu za normirance - imam vprašanje.
Če sem prve 4 mesece leta normirani popoldanski s.p., nato pa 8 mesecev do konca leta polni normirani s.p., ali še vedno lahko zaslužim do 100k v tistem letu? Ali pa se morda to zniža na nekaj med 50k in 100k, neko razmerje med časom, ko bom še popoldanski s.p. in časom, ko bom polni s.p.? Hvala!
Če sem prve 4 mesece leta normirani popoldanski s.p., nato pa 8 mesecev do konca leta polni normirani s.p., ali še vedno lahko zaslužim do 100k v tistem letu? Ali pa se morda to zniža na nekaj med 50k in 100k, neko razmerje med časom, ko bom še popoldanski s.p. in časom, ko bom polni s.p.? Hvala!
No, polno zavarovan bom celo leto (le prve 4 mesece preko redne zaposlitve), ampak sklepam, da to pomeni, da če 5 mesecev v letu plačujem 100% prispevke s polnim s.p., potem velja ta meja 100k?
Masayoshi ::
Aja ti govoris o visokosolskih profesorjih. Pod "uciteljica" si verjetno vecina predstavlja osnovnosolske ucitelje, ti pa skoraj ni variante da prilezejo do 3k neto oziroma jih lahko prestejes na prste. Osnovnosolski ravnatelj z max delovne dobe ima osnovo nekje pod 3k neto. V clanku so seveda se vsi mozni drugi dodatki (prevoz, korona, po moznosti se regres itd), da se lazje diskreditira zahteve po dvigu plac.
V javnem sektorju je povsem deplasirano govoriti o osnovni plači. 99% jih ni nikoli na osnovni plači. Pa s tem ne mislil da delajo nadure.
Mato989 ::
V javnem sektorju je povsem deplasirano govoriti o osnovni plači. 99% jih ni nikoli na osnovni plači. Pa s tem ne mislil da delajo nadure.
Čudno... moja je začela delat lani, pa ima osnovno plačo :O Pa njena kolegica tudi ko je letos začela ima osnovno plačo :O Pa moj bivši sošolec je lani v JS dobil šiht na UE pa ima tudi osnovno plačo???
2.000 NETO je nekaj kar je za učitelja v osnovni šoli praktično nedosegljivo, tudi po 38 letih delovne dobe in z vsemi napredovanji... Vsaj kot REDNO plačo... pustimo zdaj neke dodatke 2x 3x na leto... moja je tudi lani dobila ja ker je neko Ukrajinko še učila dodatno strokovno pomoč v šoli dodatnih 250 NETO 2 meseca... samo to ni redna plača, to je pač nek spike...
Ko govorimo o plači govorimo o BRUTO če oddelaš svojo obvezo in imaš 0 nadur... in v takem primeru je praktično nemogoče dobit 2.000 NETO kot učitelj v osnovni ali srednji šoli.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Masayoshi ::
Zate tako vemo, da ti logika ne dela. Ja, prvo leto imajo osnovno plačo pa ogromna večina nikoli več.
Zate tako vemo, da ti logika ne dela. Ja, prvo leto imajo osnovno plačo pa ogromna večina nikoli več.
Tudi drugo leto imajo načeloma osnovno plačo (če ne štejemo dodatka za delovno dobo)
Maksimalni plačni razred za učitelja svetnika (to so vsa napredovanja mogoča) je 46 kar znese 2.572,34 BRUTO ali 1.653,31 NETO + dodatek za delovno dobo... in to je načeloma osnovna plača...
So seveda potem dodatki za delo razrednika ipd... ampak vsi niso razredniki ipd... tisto je vse dodatna delovna obveza.
Ampak to je offtopic.
Je kaj novic na ta predlog normirancev?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
poweroff ::
2.000 NETO je nekaj kar je za učitelja v osnovni šoli praktično nedosegljivo, tudi po 38 letih delovne dobe in z vsemi napredovanji... Vsaj kot REDNO plačo...
Za učitelje je seveda nedosegljivo. Za policaje pa ne. Janša je že vedel, zakaj je policajem potalal visoke dodatke. Iz istega razloga kot je Milošević v vsesplošni krizi v Srbiji zagotovil, da so policaji in vojaki imeli dobre plače.
sudo poweroff
So seveda potem dodatki za delo razrednika ipd... ampak vsi niso razredniki ipd... tisto je vse dodatna delovna obveza.
Zanimivo, kako lahko dodatne naloge revezi dodatno stisnejo v svoj 40 urni delovnik
Ali ga pa drugi brez teh dodatnih obveznosti lepo svirajo...
Ali pa ti ki imajo dodatne naloge delajo več =) Za svojo mater vem da je dostikrat urejala zadeve za srednješolce tudi pozno v noč in sestavljala vsakič nove kontrolke, pripravljala prosojnice še takrat... zraven pa je bila še podravnateljica in je zato pač imela 250 bruto več ja... ampak vsak dan je bila v šoli praktično med 7.-7:30 in do cca 15:00 +/- 15 min... potem pa še doma delala vsaj 2x na teden za šolo po par ur...