» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
81 / 259
»»

ales85 ::

Mike_Rotch je izjavil:

Lahko sem redno zaposlen pri več delodajalcih hkrati za krajši delovni čas, pa to ne pomeni, da sem podjetnik.

Spomnim se, da je Jype pisal dolgo nazaj, da je nekaj takšnega izredno težko izvesti v praksi.

Mato989 ::

ales85 je izjavil:

Mike_Rotch je izjavil:

Lahko sem redno zaposlen pri več delodajalcih hkrati za krajši delovni čas, pa to ne pomeni, da sem podjetnik.

Spomnim se, da je Jype pisal dolgo nazaj, da je nekaj takšnega izredno težko izvesti v praksi.

Se pa da...

Bistvo je da je sistem izredno neumen

Vsi bi morali bit normiranci normiranc pa naj ostane kot je... To bi bilo najbolje za ljudi pa bilokomu lahko fakturo izstavis
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mike_Rotch ::

Kaj naj bi bilo težkega? Jaz vem za primer iz prve roke, ko je oseba redno zaposlena pri 3 različnih delodajalcih, skupno celo za več kot 40 ur na teden, ker gre za poklic kjer je to možno. Gre sicer bolj za izpolnjevanje določenih pogojev, ampak nobenih težav.

Gregor P ::

Običajno to gre za primere, kjer se (podjetja, korporacije idr.) dejansko naklepno zaobide delovno-pravna zakonodaja, ki je prioritetno namenjena zaščiti pravic delavcev, da bi se ljudi izkoriščalo kot poceni delovno silo brez delavskih pravic.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Okapi ::

Gregor P je izjavil:

Sodnik se orientira po več točkah (ker ti pogoji so se razvili iz sodne prakse):
- ali delaš samo za enega delodajalca,
- ali prejemaš plačilo samo od enega delodajalca
- ali delaš v njegovih delovnih prostorih
- ali uporabljaš njegova delovna sredstva
- ali delaš le po navodilih in nadzorom delodajalca
- ali si časovno vezan delati po navodilih delodajalca (torej 8 ur dnevno itd.)
itd. ... dovolj je že, če jih samo del ustreza (torej ne rabijo biti vse izpolnjene kumulativno) in že veljaš za delavca.

To sem napisal sedaj po spominu, na spletu se najde več sodne prakse, kjer je to bolj natančno zapisano.

Prva dva pogoja nista pomembna. Veliko podjetij in samostojnih podjetnikov dela samo za eno stranko. To sicer ni najbnolj varno (ker če ostaneš brez te ene stranke, si v težavah), je pa najbolj udobno. Recimo pisatelj, ki objavlja samo pri eni založbi. Noben inšpektor ne bo zahteval, da ga založba zaposli. Ali pa tovarna (ali samostojni podjetnik), ki kot kooperant dela polizdelke samo za enega naročnika, recimo za Renault. A misliš, da bodo inšpektorji zahtevali, da Renault zaposli vse delavce v tej tovarni?

Kar inšpektorje zanima, ni delo za eno stranko, ampak elementi delovnega razmerja. Ti pa lahko obstajajo, tudi če delaš za dve ali celo več strank. Elementi delovnega razmerja se pa določajo glede na ostala merila, ki si jih navedel - v delovnih prostorih, v določenih urah, s tujo opremo, pod neposrednim nadzorom, po sprotnih navodilih... Lahko recimo delaš za dve stranki - dopoldan kelnariš v bifeju A, zvečer pa v bifeju B. Po zakonu ima kelnarjenje povsem nedvoumne elemente delovnega razmerja, v tem primeru pri dveh delodajalcih. Oba te morata zaposliti (za polovični delovni čas). To seveda velja, če kelnariš kot espe. Če kelnariš prek študentskega servisa, ali po podjemni pogodbi, ni problema.

Gregor P ::

Tudi prvi element je lahko indikator, da je nekaj "narobe"; sem pa jasno napisal, da se sodnik le orientira po teh elementih in da ti ne rabijo biti izpolnjeni kumulativno za končno presojo, dovolj je, če jih je izpolnjenih le par.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Ziga Dolhar ::

LukiYo je izjavil:

Krneki so ti pogoji. Realen primer: Delaš za tujino, enega naročnika, pogodba za leto dni za 8 ur na dan (kot je običajno v nekaterih branžah).
Alternative ni, ker zaposlit nočejo, želijo račun. Plačilo 2x-3x večje, kot pri nas, tako da težko rečeš "žal ne morem zarad FURSa". Hkrati napišejo, da moraš bit 8 ur eksluzivno na voljo za njih, delat po njihovih navodilih, pošljejo ti še kaj opreme, itd. Ko se izteče 1 leto oz prej, se pogodba lahko podaljša in tako se lahko vleče nekaj let, kjer delaš dejansko za eno strano.

Ravno zaradi takih primerov pa zakon določa, da ko so podani elementi delovnega razmerja, se šteje, da je sklenjeno delovno razmerje, tudi če stranki skleneta podjemno pogodbo. Zaradi varstva minimalnih pravic delavca.

Tak delavec bo lahko vložil tožbo zoper delodajalca pred slovenskim sodiščem, ki bo izdalo sodbo, in bo to sodbo drugo sodišče (v drugi državi članici EU) po potrebi izvršilo zoper delodajalca.

Prisilnost sklepanja delovnih razmerij je tu ravno zaradi tega, ker jih delodajalci nočejo sklepati :).

Okapi je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Sodnik se orientira po več točkah (ker ti pogoji so se razvili iz sodne prakse):
- ali delaš samo za enega delodajalca,
- ali prejemaš plačilo samo od enega delodajalca
- ali delaš v njegovih delovnih prostorih
- ali uporabljaš njegova delovna sredstva
- ali delaš le po navodilih in nadzorom delodajalca
- ali si časovno vezan delati po navodilih delodajalca (torej 8 ur dnevno itd.)
itd. ... dovolj je že, če jih samo del ustreza (torej ne rabijo biti vse izpolnjene kumulativno) in že veljaš za delavca.

To sem napisal sedaj po spominu, na spletu se najde več sodne prakse, kjer je to bolj natančno zapisano.

Prva dva pogoja nista pomembna. Veliko podjetij in samostojnih podjetnikov dela samo za eno stranko. To sicer ni najbnolj varno (ker če ostaneš brez te ene stranke, si v težavah), je pa najbolj udobno. Recimo pisatelj, ki objavlja samo pri eni založbi. Noben inšpektor ne bo zahteval, da ga založba zaposli. Ali pa tovarna (ali samostojni podjetnik), ki kot kooperant dela polizdelke samo za enega naročnika, recimo za Renault. A misliš, da bodo inšpektorji zahtevali, da Renault zaposli vse delavce v tej tovarni?

Kar inšpektorje zanima, ni delo za eno stranko, ampak elementi delovnega razmerja. Ti pa lahko obstajajo, tudi če delaš za dve ali celo več strank. Elementi delovnega razmerja se pa določajo glede na ostala merila, ki si jih navedel - v delovnih prostorih, v določenih urah, s tujo opremo, pod neposrednim nadzorom, po sprotnih navodilih... Lahko recimo delaš za dve stranki - dopoldan kelnariš v bifeju A, zvečer pa v bifeju B. Po zakonu ima kelnarjenje povsem nedvoumne elemente delovnega razmerja, v tem primeru pri dveh delodajalcih. Oba te morata zaposliti (za polovični delovni čas). To seveda velja, če kelnariš kot espe. Če kelnariš prek študentskega servisa, ali po podjemni pogodbi, ni problema.

FURS se ne ukvarja z vprašanjem, oziroma zanj ni ključno, ali gre za "delovno razmerje" (ugotovitev obstoja delovnega razmerja je primarno v korist delavcu), ampak ali gre za "odvisno pogodbeno razmerje" ( gl. 35. člen ZDoh-2). "Delovno razmerje" je tipičen primer odvisnega pogodbenega razmerja, ki je sicer širše (a podobno kot delovno) definirano:

vsako drugo pogodbeno razmerje, ki glede nadzora in navodil v zvezi z opravljanjem dela ali storitev, načina opravljanja dela ali storitev, plačila za opravljeno delo ali storitev, zagotavljanja sredstev in pogojev za opravljanje dela ali storitev in drugih pravic ter odgovornosti fizične osebe in delodajalca kaže na odvisno pogodbeno razmerje med delodajalcem in fizično osebo.

Sicer se nikoli ne gleda in ne zadošča le en element posamezno; prav tako ni potrebno, da so podani hkrati vsi elementi. Zgoraj opisani primer, recimo (podjetnik, pri katerem dela več delavcev in proizvaja rezervne dele za Renault), očitno ne predstavlja delovnih oziroma odvisnih razmerij, saj podjetnik dela ne opravlja osebno.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Gregor P je izjavil:

Tudi prvi element je lahko indikator, da je nekaj "narobe"; sem pa jasno napisal, da se sodnik le orientira po teh elementih in da ti ne rabijo biti izpolnjeni kumulativno za končno presojo, dovolj je, če jih je izpolnjenih le par.

Ravno prvi element - tj. prejemanje plačil od enega naročnika - je zelo važen za FURS, ki s tem rad utemeljuje (ekonomsko) "odvisnost" (sicer malo mimo zakonskega besedila) podjetnika. Potrjeno tudi v sodni praksi.

user4683 ::

Malo absurdno, da opletajo s tem varovanjem pravic delavca, ne mores se jim pa zavestno odpovedati. Ali se jim lahko? Za 100k se marsikdo z veseljem odpove pravicam, ki jih imajo redno zaposleni. Sploh v primeru, ko podjetje recimo nima sedeza/vecjega stevila "zaposlenih" v drzavi.

Je edini pravi nacin enoosebni doo? Ali slucajno tudi to fursu smrdi?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

matic492 ::

Mislim da nima veze, kot je @Ziga zgoraj napisal gre za t.i. odvisnost.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

"Ekonomsko odvisna oseba" je definirana za samozaposleno osebo (ZDR-1). Pri gospodarskih druzbah ne obstaja - ne izkljucujem pa moznosti, da tam najdejo kaksno drugo odvisnost - po tem sprasujem ;((

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::

Pa sej FURS v teh zadevah ne skrbi varnost delavca in njegova odvisnost, ampak kako čim več davkov in prispevkov pocuzat, zato je treba gledat s tega zornega kota :) (sej vem, da pišem očitne zadeve).

Zgodovina sprememb…

user4683 je izjavil:

"Ekonomsko odvisna oseba" je definirana za samozaposleno osebo (ZDR-1). Pri gospodarskih druzbah ne obstaja - ne izkljucujem pa moznosti, da tam najdejo kaksno drugo odvisnost - po tem sprasujem ;((

Institut "ekonomsko odvisne osebe" je institut delovnega prava (ZDR-1) in vezan na s.p. (oziroma samostojne poklice), in ne gre skozi pri pravnih osebah (npr d.o.o.). Ta institut pa nima veze z "odvisnim pogodbenim razmerjem" po zakonu o dohodnini. Torej, nek s.p. lahko ne ustreza kriterijem ekonomsko odvisne osebe po ZDR-1, pa FURS še vedno lahko ugotovi, da gre za odvisno pogodbeno razmerje po ZDoh-2.

Angažma preko d.o.o. je dober oziroma dodaten ščit, saj otežuje ugotovitev neposrednega pogodbenega razmerja med naročnikom in izvajalcem (delavcem), saj je potrebno ugotavljati tudi ničnost pogodbenega razmerja med naročnikom in d.o.o-jem ter obstoj delovnega razmerja med d.o.o-jem in izvajalcem (delavcem). Ni pa to 100 % zavarovanje.

Zgodovina sprememb…

LukiYo ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Pa sej FURS v teh zadevah ne skrbi varnost delavca in njegova odvisnost, ampak kako čim več davkov in prispevkov pocuzat, zato je treba gledat s tega zornega kota :) (sej vem, da pišem očitne zadeve).

Kaj? Jaz sem pa mislil, da jih skrbi dobrobit državljanov pred njimi samimi. Še dobro, da ostale javne službe niso take, kot npr prometna policija.

Okapi ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Zgoraj opisani primer, recimo (podjetnik, pri katerem dela več delavcev in proizvaja rezervne dele za Renault), očitno ne predstavlja delovnih oziroma odvisnih razmerij, saj podjetnik dela ne opravlja osebno.

Podjetnik je tudi, če nima zaposlenih. Pač nekdo, ki svoje storitve (recimo izdelava specialnih vijakov) ponunja na trgu, in je našel stranko, Renault, ki mu odkupi celotno proizvodnjo. Ali pa kmet, ki ves pridelek proda Mercatorju. Podjetnik/kmet delo opravlja osebno, pa to ne pomeni, da bi ga moral Renault ali Mercator zaposliti.

Lahko pa, če hoče, v takem primeru podjetnik ali kmet prijavi odvisno razmerje, na osnovi katerega ima nekaj več pravic, in še vedno ostane espe.

Za podjetnika (tudi samozaposlenega) je ugodno, če ima samo eno (dobro) stranko - ni se mu treba ukvarjati z oglaševanje, iskanjem strank, negotovostjo glede obsega proizvodnje, plačila... Takih podjetnikov je veliko. Je sicer, kot rečeno, nekoliko tvegano, ker si pač odvisen od ene same stranke, in mora vsak pri sebi presoditi, ali je to zanj dobro.

Po drugi strani je pa tudi dosti takih, ki delajo za več strank, pa je pri vsaki prisotnih dovolj elementov delovnega razmerja, da bi moral biti tam zaposlen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

trancer01 ::

Okapi je izjavil:

Ziga Dolhar je izjavil:

Zgoraj opisani primer, recimo (podjetnik, pri katerem dela več delavcev in proizvaja rezervne dele za Renault), očitno ne predstavlja delovnih oziroma odvisnih razmerij, saj podjetnik dela ne opravlja osebno.

Podjetnik je tudi, če nima zaposlenih. Pač nekdo, ki svoje storitve (recimo izdelava specialnih vijakov) ponunja na trgu, in je našel stranko, Renault, ki mu odkupi celotno proizvodnjo. Ali pa kmet, ki ves pridelek proda Mercatorju. Podjetnik/kmet delo opravlja osebno, pa to ne pomeni, da bi ga moral Renault ali Mercator zaposliti.

Lahko pa, če hoče, v takem primeru podjetnik ali kmet prijavi odvisno razmerje, na osnovi katerega ima nekaj več pravic, in še vedno ostane espe.

Za podjetnika (tudi samozaposlenega) je ugodno, če ima samo eno (dobro) stranko - ni se mu treba ukvarjati z oglaševanje, iskanjem strank, negotovostjo glede obsega proizvodnje, plačila... Takih podjetnikov je veliko. Je sicer, kot rečeno, nekoliko tvegano, ker si pač odvisen od ene same stranke, in mora vsak pri sebi presoditi, ali je to zanj dobro.

Po drugi strani je pa tudi dosti takih, ki delajo za več strank, pa je pri vsaki prisotnih dovolj elementov delovnega razmerja, da bi moral biti tam zaposlen.

V primeru prijave odvisnega razmerja mora s.p. tudi obvestiti svojo veliko ali edino stranko, da so ti elementi prisotni, saj ima v tem primeru tudi ta stranka določene dodatne obveznosti do s.p.-ja. Če se stranka z dodatnimi obveznostmi ne strinja, lahko v tem primeru tudi prekine sodelovanje z dotičnim podjetnikom.

Sicer pa je v več mojih pogodbah o sodelovanju s strankami med drugim tudi napisano, da me v primeru, če bi krajevni organ ugotovil elemente delovnega razmerja, oni niso dolžni redno zaposliti niti kriti kakršnih koli dodatnih stroškov iz naslova redne zaposlitve, kot so na primer socialni prispevki, dohodnina itd. Še več, če bi zadeva romala na sodišče, naj bi jim jaz bil dolžan pokriti vse stroške iz tega naslova.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

trancer01 je izjavil:

Sicer pa je v več mojih pogodbah o sodelovanju s strankami med drugim tudi napisano, da me v primeru, če bi krajevni organ ugotovil elemente delovnega razmerja, oni niso dolžni redno zaposliti niti kriti kakršnih koli dodatnih stroškov iz naslova redne zaposlitve, kot so na primer socialni prispevki, dohodnina itd. Še več, če bi zadeva romala na sodišče, naj bi jim jaz bil dolžan pokriti vse stroške iz tega naslova.

V pogodbo lahko zapisejo marsikaj. Ampak dvomim, da to zdrzi presojo na sodiscu, ker potem so taksni predpisi sami sebi namen. In glede na zascito delavcev pri nas tudi verjamem, da bi s tozbo uspel in ne bi noti nosil njihovih stroskov. Najbrz se svojih ne. Drugo pa je, ce bi kasneje se zelel delati za njih, ker to je pa tipicen primer podjetja, ki izkorisca luknjo v zakonu in bi ze nasli nacin, da ti zagrenijo zivljenje.

trancer01 ::

Seveda, s tem se povsem strinjam. Lokalni zakoni so nad pogodbenimi določili oz. pogodbena določila, ki so v nasprotju z zakoni, so nična. Na srečo imam veliko strank in pri nobeni ne obstajajo elementi delovnega razmerja.;(( Nikakor se pa ne bi z veseljem jajcal po sodiščih z eno stranko tudi, če bi me kakšen državni organ v to prisilil.:P

Ta pogodbena določila so verjetno bolj namenjena temu, da podjetnika spodbudijo, da sam poskrbi za to, da pri njegovem poslovanju do elementov delovnega razmerja sploh ne pride.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

barakus ::

Ampak v praksi, če delaš kot normiranec samo za eno IT podjetje v tujini, česa ne smeš početi, da ne gre za delovno razmerje? Kako bi zgledala pogodba?

barakus ::

Pa kako je z oglaševanjem? Ali sploh smeš oglaševati svoje storitve na internetu, če bi bil v delovnem razmerju?

Tako po domače povedano bi rekel bolj projektno prosto delo, kjer ti ne težijo za vsako malenkost in ne morejo zahtevat kdaj delaš, ampak deadline. Brez kakršnegakoli uradnega dopusta in podobnih zadev v pogodbah. Torej bolj vzdrževalna pogodba za fiksnim zakupom ur.

Dejansko je to vse dvoumno, jaz imam že 4 leta vzdrževalno pogodbo za spletno trgovino, fiksni pavšal za 5 ur na mesec mi plačujejo (ker mi vedno kak mail pošlje), delam pa po njihovih navodilih, če hočejo kaj dodat, preko task liste. Torej so elementi delovnega razmerja, bi me morali pol zaposlit za 5 ur na mesec z možnostjo nadur? Bedarija pač :D

klemenSLO ::

matic492 je izjavil:

Cupakabra123 je izjavil:

80% normirancev dela za eno stranko full time, po moznosti se celo na sluzbenem racunalniku ali pa kar iz pisarne te "stranke". Aka zlorabljajo sistem, da poberejo vec denarja.

Ja in, tudi če je ta cifra realna (kar ni), a DDV dvignemo na 50%, zato ker prodajalci droge ne vplačajo pri prodaji dovolj davka, in jih bomo na DDVju zahaklali?

Namen tah zlogasnih 80% je ta, da ne bi delodajalec silil svojih zaposlenih v obliko zaposlitve preko SP.
Drugače ni s tem prav nič narobe.

Po mojem mnjenju to preverjajo le ob podani prijavi (delavca ki je v to prisiljen).
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

srus ::

Zanima me katerega v mesecu dobite e-račun za plačilo prispevkov v svojo spletno banko? Če berem FURS strani naj bi to bilo tri dni pred rokom plačila. https://www.fu.gov.si/poslovni_dogodki_...

No, jaz e-račun pogosto dobim le en dan pred rokom plačila, na primer ta mesec ga še nisem dobil. Sem pa pri NKBM. En dan pred rokom plačila se mi zdi precej malo, glede na to da mi FURS začne avtomatsko zaračunavati zamudne obresti prvo sekundo po roku plačila.

velikBrokoli ::

Jebeš eračune. Najbolj nezanesljiva in neumno zastavljena zadeva. Naštimaj 1x letno trajnik in je problem rešen.

pingme ::

srus je izjavil:

Zanima me katerega v mesecu dobite e-račun za plačilo prispevkov v svojo spletno banko? Če berem FURS strani naj bi to bilo tri dni pred rokom plačila. https://www.fu.gov.si/poslovni_dogodki_...

No, jaz e-račun pogosto dobim le en dan pred rokom plačila, na primer ta mesec ga še nisem dobil. Sem pa pri NKBM. En dan pred rokom plačila se mi zdi precej malo, glede na to da mi FURS začne avtomatsko zaračunavati zamudne obresti prvo sekundo po roku plačila.

Na NLB je bil e-račun v četrtek (18.8). Ampak NLB v mobilni aplikaciji (Klikin) sploh nima e-računov, niti obvestila ni, tako da se moraš prijavljati čez splet z otp … zalo zamudno.

velikBrokoli je izjavil:

Jebeš eračune. Najbolj nezanesljiva in neumno zastavljena zadeva. Naštimaj 1x letno trajnik in je problem rešen.

Si prepričan da bo delovalo? Imaš tako nastavljeno ti? Za prispevke? Za akontacijo dohodnine?

Kot prvo, ne mislim kreditirati države, kot drugo mislim, da FURS ne dopušča previsokega plusa na podračunih in mi bo razliko takoj nakazal nazaj.

No e-račun sem danes končno dobil, očitno je prišel kasneje ker je zaradi vikenda država nastavila datum plačila na ponedeljek 22.

srus je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Si prepričan da bo delovalo? Imaš tako nastavljeno ti? Za prispevke? Za akontacijo dohodnine?

Kot prvo, ne mislim kreditirati države, kot drugo mislim, da FURS ne dopušča previsokega plusa na podračunih in mi bo razliko takoj nakazal nazaj.

No e-račun sem danes končno dobil, očitno je prišel kasneje ker je zaradi vikenda država nastavila datum plačila na ponedeljek 22.

Mislil sem, da 1x letno naštimaš mesečni trajnik, ki plača vse prispevke in akontacijo dohodnine, ker se ta znesek spremeni samo 1x na leto.

velikBrokoli je izjavil:

srus je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Mislil sem, da 1x letno naštimaš mesečni trajnik, ki plača vse prispevke in akontacijo dohodnine, ker se ta znesek spremeni samo 1x na leto.

Aha, vidim. Jaz sem doživel še tiste čase, ko smo v edavke sami vnašali zneske prispevkov, in izpolnjevali mesečno pet položnic in mi dva e-računa mesečno kar ustrezata.

erkgheoruugh ::

srus je izjavil:

Na DH je bil včeraj, ker pa je vmes vikend in je darum valute 22. (Pon) je torej več kot tri dni.

tecton ::

Dober zapis https://simic-partnerji.si/2022/08/23/u...
Se naceloma strinjam z vsem kar pise, jaoo kaj bi dal da se nekdo taksen z normalno kmecko pametjo vrne na FURS, pa da ne bo pomote, ne podpiram JJ, dalec od tega...

Tudi Simič se kdaj zmoti - ampak ne v bistvu tega članka, zgolj v malenkosti. Davek na dividende na hrvaškem je od leta 2021 10% in ne več 12%. Jap, Hrvati nižajo davke, Porsche se pajdaši z Rimacem, Ryanair odpira bazo. Slovenija ima pa visoko kulturo z laserji v ritih. :))

Davčna politika podjetnikov na Hrvaškem tudi meni bolj ustreza, ampak prihodnost Hrvaške ni najbolj svetla. Mladi zapuščajo državo, visok delež upokojencev... Je pa fajn za dopustovanje :D

velikBrokoli je izjavil:

Davčna politika podjetnikov na Hrvaškem tudi meni bolj ustreza, ampak prihodnost Hrvaške ni najbolj svetla. Mladi zapuščajo državo, visok delež upokojencev... Je pa fajn za dopustovanje :D

Kot da je pri nas drugače hehe :D

user4683 je izjavil:

Tudi Simič se kdaj zmoti - ampak ne v bistvu tega članka, zgolj v malenkosti. Davek na dividende na hrvaškem je od leta 2021 10% in ne več 12%. Jap, Hrvati nižajo davke, Porsche se pajdaši z Rimacem, Ryanair odpira bazo. Slovenija ima pa visoko kulturo z laserji v ritih. :))

Je tudi mene zanimalo, od kje so dobili 12% in je to njihov odgovor:

Res je kar vi pravite, toda pozabili ste na njihov dodatni davek, kateremu se reče »prirez« in v Zagrebu znaša 18 %. To pomeni 18 % prireza na osnovnih 10 % je 11,8 % in če k temu dodamo uredniško svobodo zaokrožimo na 12 %. V drugih hrvaških mestih je ta prirez nižji.

tecton ::

Ergo, postali bomo purgerji

velikBrokoli je izjavil:

user4683 je izjavil:

Res je kar vi pravite, toda pozabili ste na njihov dodatni davek, kateremu se reče »prirez« in v Zagrebu znaša 18 %. To pomeni 18 % prireza na osnovnih 10 % je 11,8 % in če k temu dodamo uredniško svobodo zaokrožimo na 12 %. V drugih hrvaških mestih je ta prirez nižji.

Zagreb je edino mesto, ki ima 18%. Mislim, da je samo eno, ki ima 12% potem jih je kar nekaj z 10%, ostala pa manj ali celo 0%. Tako da ta njegov argument mi deluje malo za lase privlecen. Ampak ok, bottom line - precej nizja obdavcitev.

Zgodovina sprememb…

user4683 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

user4683 je izjavil:

Zagreb je edino mesto, ki ima 18%. Mislim, da je samo eno, ki ima 12% potem jih je kar nekaj z 10%, ostala pa manj ali celo 0%. Tako da ta njegov argument mi deluje malo za lase privlecen.

Najbrž ima večina večjih podjetij tam sedež..

velikBrokoli je izjavil:

user4683 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

user4683 je izjavil:

Zagreb je edino mesto, ki ima 18%. Mislim, da je samo eno, ki ima 12% potem jih je kar nekaj z 10%, ostala pa manj ali celo 0%. Tako da ta njegov argument mi deluje malo za lase privlecen.

Ni vazno kje je sedez, prirez je del osebnega dohodka in je odvisen od tega kje stanujes.

user4683 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

user4683 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

user4683 je izjavil:

Ni vazno kje je sedez, prirez je del osebnega dohodka in je odvisen od tega kje stanujes.

Aja, no, potem je res malce slab argument.

Matko ::

user4683 je izjavil:

Dejavnosti Število normirancev Prihodki (v mio EUR) Davek (v mio EUR)
Strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti 20.371 666 29,7
Informacijske in komunikacijske dejavnosti 6.510 227,2 11,3
Kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti 6.116 118,9 4,9
Gostinstvo 5.187 87,7 3,6
Predelovalne dejavnosti 4.990 116 5,2

OD DO Število zavezancev
- EUR 10.000,00 EUR 11.161
10.000,00 EUR 20.000,00 EUR 9.814
20.000,00 EUR 30.000,00 EUR 8.309
30.000,00 EUR 40.000,00 EUR 6.302
40.000,00 EUR 50.000,00 EUR 7.757
50.000,00 EUR 60.000,00 EUR 1.881
60.000,00 EUR 70.000,00 EUR 1.282
70.000,00 EUR 80.000,00 EUR 933
80.000,00 EUR 90.000,00 EUR 824
90.000,00 EUR 100.000,00 EUR 990
100.000,00 EUR+ 1.410
Vsi 50.663

1410 vas je zaslužilo več kot 100k 8-)

Še tabelca "popoldanci" / "redni"

poweroff ::

https://simic-partnerji.si/2022/08/23/u...

V vseh teh letih so mnogi ustvarili uspešna podjetja, ki konkurirajo tudi na svetovnih trgih. Prihajajoči čas upokojitve odpre tudi vprašanje naslednika.

Glede na to, da veliko sodelujem s temi podjetniki, lahko povem, da je malo takšnih primerov, kjer bi se otroci med seboj bojevali, kdo bo nadaljeval delo svojih staršev, oziroma kdo bo prevzel podjetje. To pomeni, da imamo primere, ko otroci ne želijo prevzeti podjetja in nadaljevati uspešne zgodbe svojih staršev, bodisi zaradi tega, ker jih to ne zanima ali ker jih je življenjska pot zapeljala v drugo smer. Torej, starši nimajo na koga prenesti svoje podjetje. Odlično je, če se pojavi kupec, ki želi kupiti podjetje, saj ga potem enostavno prodaš in se posvetiš mirnemu življenju upokojenca. Toda če ni kupca, potem nastopi skoraj nerešljivo vprašanje, to je, kaj storiti.

Tole je napačno zapisano "Prihajajoči čas upokojitve odpre tudi vprašanje naslednika.". O nasledniku je treba razmišljati že bistveno prej.

Problem je, ker se mnogi ljudje oklepajo svojega "fotelja" (funkcije/vloge), s control freak taktiko odženejo potencialne naslednike... na koncu je pa jok in stok kaj bo z njihovo zapuščino.

Zdaj bodo seveda skupaj s Simičem zahtevali, da se omogoči, da tudi kot upokojenci lahko opravljajo funkcijo direktorja (mimogrede: rešitev bi bila potem, da se VSEM upokojencem omogoča, da poleg upokojitve obdržijo še zaposlitev? Super za zaposlovanje mladih...), da bodo lahko vlekli še par let.

Ko bodo pa res obnemogli, bodo pa verjetno od države pričakovali, da jim dodeli brezplačnega pomočnika za upravljanje podjetja (tako kot lahko dobijo pomoč in nego na domu).

Samo da se bodo lahko do konca oklepali svojih funkcij. In ni šans, da bi svojo lastnino izpustili iz rok in jo prenesli na naslednika. Ker v bistvu ne gre za lastnino, ampak za moč, za odločanje.

Hkrati pa jok, da mladi nočejo prevzeti podjetja, da jih je življenjska pot zanesla drugam (no shit!), da so odšli v tujino... doma pa vse propada.

V bistvu je to totalno smešna logika. :))
sudo poweroff

tony1 ::

Smešna je zato, ker v tujini teh omejitev ne poznajo, pa se tam svet kar nekako še vali naprej. Zato se tudi meni zdi butasta.

Kdor ne zna firme pravi čas spustiti iz rok, jo bo zafural tako ali drugače, ni pa to skrb za pokojninsko zakonodajo.

"Super za zaposlovanje mladih..."

To je lažna dilema. Veliko večja korist za družbo je, da starejši delajo dokler to zmorejo in tako še kaj več vplačajo v ZPIZovo blagajno.

tony1 je izjavil:

Smešna je zato, ker v tujini teh omejitev ne poznajo, pa se tam svet kar nekako še vali naprej. Zato se tudi meni zdi butasta.

Kdor ne zna firme pravi čas spustiti iz rok, jo bo zafural tako ali drugače, ni pa to skrb za pokojninsko zakonodajo.

"Super za zaposlovanje mladih..."

To je lažna dilema. Veliko večja korist za družbo je, da starejši delajo dokler to zmorejo in tako še kaj več vplačajo v ZPIZovo blagajno.

Pri zadnji točki so problematični javnosektoraši, ki so itak neto negativni za ZPIZ blagajno. Ali lahko pri 70+ sploh delajo tako kvalitetno? Imaš veliko starejših na raznih univerzah, ki so redni profesorji, čeprav bi morali že v penzijo. Njihova predavanja pa so... dvomljive kvalitete.

Zgodovina sprememb…

Oni si pa isto mislijo o mulariji, ki je včeraj prišla iz faksa :D Lepo ti bodo povedali, da sicer res znajo drkati telefone, ne znajo pa niti tipkati (!) kot bi bilo treba, ne znajo funkcionalno brati, ne razumejo, kaj so prebrali, kaj šele napisati eno stran besedila, ki bi upoštevala najbolj osnovna pravila slovnice. In še in še.

Skratka, to je lahko problem, ampak ni pa to problem, ki ga lahko rešimo s pokojninsko zakonodajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Mato989 ::

tony1 je izjavil:

Oni si pa isto mislijo o mulariji, ki je včeraj prišla iz faksa :D Lepo ti bodo povedali, da sicer res znajo drkati telefone, ne znajo pa niti tipkati (!) kot bi bilo treba, ne znajo funkcionalno brati, ne razumejo, kaj so prebrali, kaj šele napisati eno stran besedila, ki bi upoštevala najbolj osnovna pravila slovnice. In še in še.

Skratka, to je lahko problem, ampak ni pa to problem, ki ga lahko rešimo s pokojninsko zakonodajo.

Saj tudi 75 letniki na faksu več ne razumejo kaj prebirajo če sploh ŠE VIDIJO BRAT!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

tony1 je izjavil:

Mladi pa zivijo od zraka in onemogoca se jim napredovanja. Kaj je zdaj boljse? Eno podaljsuje agonijo drugega.

Ekonomija v kapitalizmu ni zero-sum game. Ne samo, da imajo lahko oboji službo, celo dobro je za družbo, če delajo tako mladi kot stari.

poweroff ::

Mike_Rotch je izjavil:

Ekonomija v kapitalizmu ni zero-sum game. Ne samo, da imajo lahko oboji službo, celo dobro je za družbo, če delajo tako mladi kot stari.

Ja, do neke mere. Otroško delo je z zakonom prepovedano (z razlogom), to, da se 80+ letni profesorji oklepajo svojega foteljčka in "predavajo" pa tudi nikamor ne vodi.
sudo poweroff

Otroško delo ni prepovedano zato, ker bi otroci odžirali delo starejšim. Starejši pa tudi niso za v dom po 60. letu. Ni zdravo za njih niti za družbo.

Za ocenjevanje kakovosti predavanj pa obstajajo drugi, boljši kriteriji kot leta.
««
81 / 259
»»