» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
78 / 259
»»

Mike_Rotch ::

simphony je izjavil:

Zdravo, imam normiran polni sp in sem junija izdal račun, ki je presegel mejo 50.000 € prometa v zadnjih 12 mesecih. Če prav razumem, bi moral zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV oddati še isti mesec, kar sem pozabil. Zahtevek sem oddal danes, skupaj z seznamom prometa v zadnjih 12 mesecesih. Je imel kdo podobno izkušnjo in kaj se je zgodilo?

Imam izkušnje z d.o.o., ko mi niso želeli narediti prijave v d.o.o. ob odprtju, ker nisem imel izdanih računov in pogodb s poslovnimi partnerji (B2C biznis), potem pa sem v prvem mesecu naredil cca. 150k prihodkov.

Prijavo sem sicer naredil po parih dneh, ko sem videl, da bom hitro presegel, ampak sem bil čez mejo preden je FURS uspel prijavo sprocesirati.

Računovodja je naredila samoprijavo in razložila situacijo, FURS mi je poslal račun za DDV od meje 50k naprej, nobene panike.

Mislim, da bi moralo biti v tvojem primeru enako. Samoprijava in lepo plačaš DDV. Inšpektorji načeloma precej redko dajejo kazni v takih primerih.

x3ca ::

Mogoce kdo ve, a kot d.o.o lahko poslujes samo z 1 firmo ali se Furs tudi v to lahko vtakne. In koliko denarja ti ostane, ce je mesecni prihodek recimo 10k (stroski pa minimalni)?

Zgodovina sprememb…

• spremenila: x3ca ()

matic492 ::

x3ca je izjavil:

Mogoce kdo ve, a kot d.o.o lahko poslujes samo z 1 firmo ali se Furs tudi v to lahko vtakne. In koliko denarja ti ostane, ce je mesecni prihodek recimo 10k (stroski pa minimalni)?

Ja, odvisnost je lahko enak problem.

Drugače doo lahko imaš tudi normiran. Če ne so minimalni stroški - tvoja minimalna pšlača (za direktorja DOOja minimalna plača ni tista, ki jo smatraš kto "minimalno" za delavce, ampak je višja, mislim da nek odstotek bruto povprečne, malo pogooglaj), to je pa to, ostalo ti ostane na računu in moraš "porabit" kot strošek, ali pa si izplačat kot dobiček. Kar ne porabiš konec leta, plačaš davek na dobiček DOOja.

Točne cifre nima smisla rečt, ker ne vemo kakšne stroške imaš. Če nimaš stroškov, potem recimo 2k bruto na mesec za tvojo minimalno zaposlitev, 8k vsak mesec ostane na računu dooja, tak da boš davek plačal na 8*12 = 96k

Dobiček d.o.o. je obdavčen po stopnji 19% = 96,000EUR * 0.81 = 77 760

torej cca 77k ti ostane na računu DOOja (če si to izplačaš kot dobiček, ti gre v dohodninsko lestvico - ki je spet odvisna od tebe, števila otrok itd.), v praksi pa to porabiš za kakšne stroške ipd. ker potem ni davka na dobiček iz porabljenih strokškov ne.

EDIT:

Kolikor vidim so prispevki pri enoosebnem dooju enaki kot pri normirancih:
https://mladipodjetnik.si/novice-in-dog...
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

pingme ::

Ni nujno, da je na doo-ju sploh kdo zaposlen, izplačan dobiček pa tudi ne gre v dohodninsko olajšavo, ampak je obdavčen cedularno kot dividenda (trenutno torej 25%).

pingme je izjavil:

Ni nujno, da je na doo-ju sploh kdo zaposlen, izplačan dobiček pa tudi ne gre v dohodninsko olajšavo, ampak je obdavčen cedularno kot dividenda (trenutno torej 25%).

Aha, tu za dobiček nisem bil siguren ja, se opravičujem, bi moral pogooglat prej :)

velikBrokoli ::

pingme je izjavil:

Ja, to drži, plačaš torej 19% od dobička + 25% za izplačilo. Še vedno bolj ugodno, kot pa če si izplačuješ višjo plačo.

x3ca ::

Torej d.o.o. v primeru, da si zaposlen (ker hoces, da ti tece delovna doba) in da nimas kaj veliko stroskov razen place, ki si jo nakazes:

Mesecni prihodek: 10k
Placa: 2k bruto (800 prispevki, 1200 neto)
Ostane dobicek: 8k
Davek na dobicek 19%: 1.5k
Ostane na racunu: 6.5k
Davek na izplacilo 25%: cca. 1.5k
Skupno izplacilo: dobicek po davku (5k) + placa (1.2k) = 6.2k

To pa se ne splaca. Cist prevec enih davkov. Razen ce si imaginarno nabijas neke stroske, kar je pa itak risky.

x3ca je izjavil:

Torej d.o.o. v primeru, da si zaposlen (ker hoces, da ti tece delovna doba) in da nimas kaj veliko stroskov razen place, ki si jo nakazes:

Mesecni prihodek: 10k
Placa: 2k bruto (800 prispevki, 1200 neto)
Ostane dobicek: 8k
Davek na dobicek 19%: 1.5k
Ostane na racunu: 6.5k
Davek na izplacilo 25%: cca. 1.5k
Skupno izplacilo: dobicek po davku (5k) + placa (1.2k) = 6.2k

To pa se ne splaca. Cist prevec enih davkov. Razen ce si imaginarno nabijas neke stroske, kar je pa itak risky.

Tako je.

Sicer imaš še malo več neto ven, to je polna neobdavčena malica (120€), vsaj nek minimalen prevoz (vsaj 30€ za mesečni bus) + max regres (2k) oz. 166€ na mesec če deliš. Računalnik in vse povezano s tem si pač kupiš na firmo. To je vse nedvoumno legalno glede stroškov, ostalo je pa odvisno od tebe oz. se začne mutenje.
Torej kupiš si 15 računalnikov na firmo (dejansko jih pa daš tašči, ženi, prijatleju itd.). Potem najbolj ljduje mutijo glede potnih stroškov. Recimo če imaš starše v drugme mestu lahko tja prijaviš firmo in si potem pišeš vsak dan vožnjo. Če imaš doma pisano firmo in si kupiš novo klimo, lahko rečeš da je za pisarno. Kolega z DOOjem si je toplotno nekako na firmo pisal, pa take zadeve. Samo glede legalnosti teh zadev pa res nimam pojma in absolutno nima smisla debatirat po internetu, ker je vse javno, tako da to boš pa res moral sam povprašat in glede na svoje okoliščine vedet kaj pa kako.

Mah s temi stroški se lahko hecaš, ampak je še vedno zelo neugodno v primerjavi z normirancem. Največji nakup je lahko služben avto, ampak to je dolgoročno gledano itak brezveze..

Jaz si bom iz d.o.o.ja izplačal dobiček, če bom res nujno potreboval denar, 90% časa bom pa to v d.o.o.ju naprej vlagal v razne ETFje in podobno. Plačal bom pa tistih 19% letno, kar ni spet tako veliko. Po 20 letih pa zapreš d.o.o. in etfje ven pobereš.

ales85 ::

matic492 je izjavil:

Torej kupiš si 15 računalnikov na firmo (dejansko jih pa daš tašči, ženi, prijatleju itd.).

Poizkusi in poročaj koliko boš plačal. Kazni namreč. V najboljšem primeru se ti ne bo štelo v stroške (vsaj večina).

ales85 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Torej kupiš si 15 računalnikov na firmo (dejansko jih pa daš tašči, ženi, prijatleju itd.).

Poizkusi in poročaj koliko boš plačal. Kazni namreč. V najboljšem primeru se ti ne bo štelo v stroške (vsaj večina).

To pa res ni problem, sploh če imaš IT firmo. To je kaj, 15-20k? Za take male pare ti ne bodo inšpekcije poslal :)) Razen, če boš vsako leto kupil 15 računalnikov, ampak potem ti že zmanjka znancev :D

Zgodovina sprememb…

ales85 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Saj sem napisal mutenje, valda to ni legalno :D

velikBrokoli je izjavil:

ales85 je izjavil:

matic492 je izjavil:

To pa res ni problem, sploh če imaš IT firmo. To je kaj, 15-20k? Za take male pare ti ne bodo inšpekcije poslal :)) Razen, če boš vsako leto kupil 15 računalnikov, ampak potem ti že zmanjka znancev :D

Ko si v DDV, tudi inšpekcija hitro pride. Tole vsekakor ni ne enostavno ne legalno niti ni ne-očitno.

Je pa res, da ne rabiš nujno biti v DDV, odvisno za koga delaš. Ampak inšpekcija še vedno hitro pride.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ales85 ()

ales85 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

ales85 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Ko si v DDV, tudi inšpekcija hitro pride. Tole vsekakor ni ne enostavno ne legalno niti ni ne-očitno.

Je pa res, da ne rabiš nujno biti v DDV, odvisno za koga delaš. Ampak inšpekcija še vedno hitro pride.

Enostavno je zelo, kupiš 15 računalnikov in jih daš v stroške. Legalno pa ni, če jih boš naprej znancem prodal na črno :D

Malajlo ::

pingme je izjavil:

No, sem ravno dobil tožbo z ZPIZ, ker sem bil direktor d.o.o.-ja in (redno) zaposlen v AT. 670 EUR na mesec so hoteli, za 10 mesecev. Ker nekdo na ZZZS ni opravil svojega dela, pa so vse name prevalili, edina možnost je bila pa sodno varstvo. Fsck off, valjda v tožbo. Je pa moja odvetnica vsaj zaslužila nekaj. Sem ji rekel, da naj kar nabija stroške, mi ni problem založiti 5 jurjev (sicer dobrih 400 EUR neodobrenih stroškov pušnil... Ampak hej, spodbujam slovensko gospodarstvo ;))

Spura ::

velikBrokoli je izjavil:

Mah s temi stroški se lahko hecaš, ampak je še vedno zelo neugodno v primerjavi z normirancem. Največji nakup je lahko služben avto, ampak to je dolgoročno gledano itak brezveze..

Jaz si bom iz d.o.o.ja izplačal dobiček, če bom res nujno potreboval denar, 90% časa bom pa to v d.o.o.ju naprej vlagal v razne ETFje in podobno. Plačal bom pa tistih 19% letno, kar ni spet tako veliko. Po 20 letih pa zapreš d.o.o. in etfje ven pobereš.

Bos pa placal 19% na dobicek tistih ETFjev tut. Namrec ko zapres d.o.o. in likvidiras te investicije, ima tvoj d.o.o. ogromno dobicka.

Ja, ampak 19% je še vedno zelo malo, v primerjavi z izplačilom dobička ali višjo plačo. Druge alternative pa ni, če nočeš mutiti s stroški.

Če govoriš dejansko o obdobju 20 let je opcij ogromno. Lahko kupiš par nepremičnin na DOO in jih oddajaš, lahko investiraš kaj bolj riskantnega (recimo kak startup) itd., je pa vse odvisno od tega koliko denarja imaš, 10k na mesec je ogromna cifra, tu lahko že po 1 letu delaš take investicije :)

Saj ETFji so tudi investicija :D v vsakem primeru denar ostane v podjetju in plačaš davek na dobiček, z ETFji je le manj dela in je bolj varna varianta. Zaenkrat pa pričakujem cca 20-30k mesečnih prihodkov, imam še slabo leto, preden bom presegel 300k limit :))

Mike_Rotch ::

Poznaš koga, ki ima dejavnost kakorkoli povezano z ITjem, pa mu je inšpektor vrgel ven računalnike?

Andre ::

Na Madzarskem so se ze spravili na njihove "normirance".

Orban's government submitted the amendments to parliament on Monday, drastically tightening eligibility for the simplified tax regime, which many small businesses opted into due to the low administration and low tax rate it offered.

Sledili so protesti.

endelin ::

Edina stvar da se pri nas vlada ustraši je, da se gre z vilami in sekirami pred vladno palačo in Furs. Če se ne boste borili vas bodo slekli.;) Res pa je da vas mediji ne bodo obravnavali tako sladko kot tisto priviligirano debelo iz fašistične organizacije (lahko se jo imenuje tudi drugače hehe) 8 marec ampak vas zna proplus označiti za janšiste/izdajalce/peto kolono, da se prosteste odreže na ta način. 8 marec and Co so se borili za službe, ki se jim sedaj tala (ali se jim bo). Osebni interesi press. Vi se dajte za svoje, če ste pametni hahaha. Vsekakor se drugi ne bodo za vas.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

endelin ::

black ice je izjavil:

Zato pa das tistih 50 eur na mesec racunovodji in se fokusiras na to, da bos vec zasluzil.

Kako so računovodje zanesljivi? So pazljivi ali moraš potem se sam spremljati?

Mato989 ::

velikBrokoli je izjavil:

Saj ETFji so tudi investicija :D v vsakem primeru denar ostane v podjetju in plačaš davek na dobiček, z ETFji je le manj dela in je bolj varna varianta. Zaenkrat pa pričakujem cca 20-30k mesečnih prihodkov, imam še slabo leto, preden bom presegel 300k limit :))

Tak se zmenva, jaz ti odprem popoldanski s.p. in ti pišem 50k letno ti mi pustiš 15% =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Tak se zmenva, jaz ti odprem popoldanski s.p. in ti pišem 50k letno ti mi pustiš 15% =)

Mato, to si že prevečkrat napisal, mislim, da te ima sedaj FURS že na njihovi interni shitlisti za inšpekcijo :))

Mato989 ::

velikBrokoli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Mato, to si že prevečkrat napisal, mislim, da te ima sedaj FURS že na njihovi interni shitlisti za inšpekcijo :))

Dvomim =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

black ice ::

endelin je izjavil:

black ice je izjavil:

Zato pa das tistih 50 eur na mesec racunovodji in se fokusiras na to, da bos vec zasluzil.

Kako so računovodje zanesljivi? So pazljivi ali moraš potem se sam spremljati?

Odgovarjas se vedno sam.

pingme ::

Normirancev že skoraj 70 tisoč, vlada jim napoveduje spremembe

Glede na število člankov bodo res nekaj "morali" že letos spremeniti, sicer bodo izpadli (še bolj) nesposobni :D

kikach ::

Bomo videli kaj se bo zgodilo, ko se bo teh 70.000 oz. vsaj 40.000 ljudi, ki ve zakaj se gre "našlo" na ulici. Bomo videli kak bodo plesali v vladi.

user4683 ::

Ne rabite bezat v tujino. :)) Ocitno v bliznji prihodnosti se ne bo nic, vsaj po trenutnem predlogu: https://www.finance.si/9002639/Golobove...

Bodo pa privili "bogate" (aka vse, ki imajo placo visjo od povprecja).

user4683 je izjavil:

Ne rabite bezat v tujino. :)) Ocitno v bliznji prihodnosti se ne bo nic, vsaj po trenutnem predlogu: https://www.finance.si/9002639/Golobove...

Bodo pa privili "bogate" (aka vse, ki imajo placo visjo od povprecja).

Lahko prilepis?

Zal ne, copyright pa to. Just kidding, nisem pri racunalniku :)
Razveljavili bojo nekaj dobrih stvari - tiste, ki bi inspektorjem zmanjsale moci in serifovanje, dvignili najvisji razred nazaj na 50%, obdavcitev najemnin nazaj na pred-janezove case, za cevap dvignili splosno olajsavo (na 5500) ipd.

dvojka ::

Bemtiš pa spet ne bom rabil DOO odpirat pa že tko sem se veselil.

Pat_MaGroin ::

Hrvati imajo splosno ojalsavo 9k,mi pa gremo iz 4500 na 5000 lol.

Iz financ:

4. NORMIRANCI
Za zdaj predlagajo le eno spremembo, in sicer da je lahko v polnem sistemu normi-
rancev tisti, ki ima polno zavarovano zaposleno eno osebo vsaj devet mesecev (da-
nes je pogoj pet mesecev). Meja za normirance s polno zavarovano osebo je 100 ti-
soč evrov, izjema so popoldanci - meja je 50 tisoč evrov.
Najverjetneje bodo dodatni predlogi sprememb še sledili. A kot poudarjajo na fi-
nančnem ministrstvu - normiranci ostajajo, nekoliko bo verjetno spremenjen sis-
tem. Morda bo tudi obdavčitev višja. Spremembe bi začele veljati 2023, a časa za
sprejem je malo.
Spomnimo, že ob zaslišanju je Boštjančič v parlamentu še kot kandidat za
finančnega ministra spomladi dejal, da je glede sistema samostojnih podjetnikov z
normiranimi odhodki kar nekaj anomalij. Izrazito raste število normiranih s. p.
Številke so velikanske in ta sistem absolutno ne dosega svojega namena in veči-
noma je tudi razlog za prekarno delo. Večina s. p. so storitvene dejavnosti in 80-
odstotni normirani odhodki so preveliki. "Ne vem, zakaj se tega še nihče ni lotil.
Verjetno zato, ker je veliko profesorjev v vladi in imajo tudi svoje normirane s. p.
No, to je malo heca, ne jemljite me preveč resno," je takrat dejal Boštjančič.

Torej v praksi se nič ne spremeni, super:)

Kakšna neumna davčna reforma, to so res neki random ukrepi, ki ne bodo čisto ničesar spremenili... :)) slovenistan

Pat_MaGroin ::

Zakaj bi naredil v 1 mandatu, ce lahko v dveh, vmes pa lepa plačica in bonitete :).

tony1 ::

velikBrokoli je izjavil:

Kakšna neumna davčna reforma, to so res neki random ukrepi, ki ne bodo čisto ničesar spremenili... :)) slovenistan

Nekega dne boš zrastel in razumel, kako to gre. :P

Paničarji ste pa samo po ST-ju s katastrofiziranjem pretočili več bitov kot jih je v glavah vseh financ ministrov skupaj... 8-)

Kdo bo zdaj pokal v tujino, kaj tujino najmanj na Mars, skupaj s svojim normiranim s.p.jem? :))

tony1 je izjavil:

Paničarji ste pa samo po ST-ju s katastrofiziranjem pretočili več bitov kot jih je v glavah vseh financ ministrov skupaj... 8-)

:)):))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Cupakabra123 ::

Ukinit normirance pa uvesti socialno kapico

Masayoshi ::

Zakaj prvo? Da bi zrihtal računovodjem delo? Da bi zbirokratiziral delo s.p.jem, pobral pa bi enako ali manj davka? Da bi 90% s.p.jev spet goljufalo? Normiran davek je najboljša pogruntavščina kar so jo uvedli kadarkoli. Drugo seveda da.

poweroff ::

matic492 je izjavil:

Torej v praksi se nič ne spremeni, super:)

Well... I told you so. 8-)
sudo poweroff

hbgqzR ::

1 teden, Ethan!

tony1 ::

Cupakabra123 je izjavil:

Ukinit normirance pa uvesti socialno kapico

Zeh, vsi s.p.-ji že imajo socialno kapico. ;((

Kako to, da te vrata ne užgejo po riti vsakič, ko jih odpreš? 8-O

hbgqzR je izjavil:

1 teden, Ethan!

Prve tri točke v zakonu o FURSu se mi zdijo pa mimo, zakaj bi to naredili. Simičevi predlogi se mi zdijo smiselni (vsaj ti trije).

Ker Jansa! Inspektorji brez meja imajo ocitno moc zlobirati marsikaj. Kot tudi profesorji in poslanci z normiranci :)

Evo socialna kapica. Oziroma kontra tega, zakaj pa ne:

Mesec je medtem za N1 dejal, da se bo "treba pogovarjati, kako zbrati nekoliko več denarja za ključne projekte". Eden od načinov, ki ga je omenil, je ukinitev prispevkov, kar bi pomenilo, da bi bruto znesek zmanjšali za dohodnino, s čimer pa bi dejansko takoj dobili več v davčno blagajno. "Dohodnina je progresivna, več kot zaslužiš, večjo stopnjo plačaš. Pri prispevkih pa imamo enotno stopnjo," je pojasnil Mesec. Med drugim je povedal tudi, da je v Sloveniji davčno breme, torej skupek prispevkov in davkov, okrog 38 odstotkov BDP, povprečje EU je 41 odstotkov

Tudi mesec ima kdaj prav :D ukinitev prispevkov bi bilo super, naj vse skupaj poenotijo in poenostavijo, da plačaš nek % in je to to.

Seveda pa vem, da bi Mesec hkrati predlagal še močno višjo stopnjo za zadnji razred :))

Jap, dajmo se vec stvari progresivno obesiti "srednjemu" in "visjemu" sloju :)

20% flat tax rate za vse oblike zaposlitve, pa imamo končno pravičen in enostaven sistem :D
««
78 / 259
»»