Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
x3ca ::
Zanimivo, da clanek pokriva ful enih tem, v naslovu pa so izpostavili ravno normirance. Ocitno so pri Financah res cist obsedeni z normiranci.
Masayoshi ::
FireSnake ::
ce je kdo prisoten na twitterju lahko se tam kaksno mnenje o normirancih napise, kjer se zelo kreše zadnje case
https://mobile.twitter.com/damc13/statu...
Iz tvojega vira:
Definiraj nadpovprečno in KAJ je narobe z nadpovprečnim? Ravno nadpovprečnosti si želimo. Če bi radi, da gre ta v tujino, naj vas ne bo sram povedat.
Kdo je vecji priviligiranec, normirani sp ki placa prispevke, ali samozaposleni v kulturi, katerim se peispevki placajo iz zepa davkoplacevalcev?
Še so ljudje, ki znajo razmišljati.
Ker tale zadeva je pa tudi mene toliko zakurila, da bi spakiral, pa šel v tujino.
Kakor koli malo pogledaš iz povprečja bi te pa porezali.
To, da smo celo življenje garali za to (izobrazba, industrijski certifikati, ...) pa nikogar ne zanima.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Pat_MaGroin ::
Pat_MaGroin ::
Noro, v financah pisejo bedarije, medtem pa na jebeni strani
https://novice.svet24.si/clanek/novice/...
napisejo in podkrepijo s podatki, da drzava od navadnih s. p. jev pobere manj kot od normirancev.
Res finance.si peče, da jim je inšpektor nabil kazni, ker so imel vse novinarje na normiranem s. p. :)
napisejo in podkrepijo s podatki, da drzava od navadnih s. p. jev pobere manj kot od normirancev.
Res finance.si peče, da jim je inšpektor nabil kazni, ker so imel vse novinarje na normiranem s. p. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
matic492 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Ahahahah, tale pa je dobra, nisem vedu da ljudje tolko mutijo stroške.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Geho ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Ahahahah, tale pa je dobra, nisem vedu da ljudje tolko mutijo stroške.
Uh se da mutit okol teh stroškov, da je veselica. Kar nekaj poznanih jih je leta in leta uspelo prikazati minus, a živijo pa lepšekot jaz normiranec...
simphony ::
Zdravo, imam normiran polni sp in sem junija izdal račun, ki je presegel mejo 50.000 € prometa v zadnjih 12 mesecih. Če prav razumem, bi moral zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV oddati še isti mesec, kar sem pozabil. Zahtevek sem oddal danes, skupaj z seznamom prometa v zadnjih 12 mesecesih. Je imel kdo podobno izkušnjo in kaj se je zgodilo?
velikBrokoli ::
Si izdal račun slovenskemu podjetju? Potem si v prekršku in obstaja možnost, da boš dobil kazen.
hbgqzR ::
Ethan, če se nisi prebral vmes. Tudi to sporočilo se bo samouničilo čez en teden.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hbgqzR ()
simphony ::
velikBrokoli je izjavil:
Si izdal račun slovenskemu podjetju? Potem si v prekršku in obstaja možnost, da boš dobil kazen.
Ja, stranke so samo slovenska podjetja. Recimo da sem bil na 48.000 in izdal račun za 3.000. Ta račun bi moral biti izdan z DDV in to je prekršek? Je kakšna olajševalna okoliščina, da sem to sam čimprej oddal?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: simphony ()
velikBrokoli je izjavil:
Ja, stranke so samo slovenska podjetja. Recimo da sem bil na 48.000 in izdal račun za 3.000. Ta račun bi moral biti izdan z DDV in to je prekršek? Je kakšna olajševalna okoliščina, da sem to sam čimpreje oddal?
Jah, DDV številko bi moral pred izdanim računom pridobiti, zato boš najbrž moral plačati zamudne obresti ali kazen. Pokliči na FURS in jih vprašaj :)
Ales ::
Pokliči na FURS in se zmeni. Če se boš sam zmenil, ne bo kazni. Drugo pa je, če pustiš, da te oni sami "odkrijejo", potem ne vem, kaj bodo s tabo.
AvtoR ::
Pat_MaGroin je izjavil:
to se gre potem na ustavno izpodbijat.
Če nas je res toliko, začnimo zbirati podpise za referendum, lahko se nas pa vseh 55000 zbere pred vlado...
Mogoče bo kaj pomagalo pri njihovi odločitvi!
velikBrokoli je izjavil:
A ni meja v dveh letih 300.000 preden rabiš pridobivati DDV?
DDV nima veze z normiranci in velja isto za vse pravne osebe. 50k obdavčljivega prometa (na kratko: v Sloveniji)
Pravna osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost**
There, happy?
There, happy?
black ice ::
DDV nima veze z normiranci in velja isto za vse pravne osebe. 50k obdavčljivega prometa (na kratko: v Sloveniji)
Medtem, ko moras postati "atipicni" zavezanec za DDV preden izdas (prvi) racun znotraj EU.
velikBrokoli je izjavil:
A ni meja v dveh letih 300.000 preden rabiš pridobivati DDV?
Ojoj. Ne drzi, so ti ze zgoraj povedali.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: black ice ()
Ne moreš verjet kolk enih informacij kroži okol in potem naj človek ne bo zmeden...
torej če si navadna fizična oseba z normiranim s.p., je meja 150k na leto oz. 300k v dveh letih, da moram karkoli javiti fursu. Da ali ne? In vir kje piše v primeru da.
torej če si navadna fizična oseba z normiranim s.p., je meja 150k na leto oz. 300k v dveh letih, da moram karkoli javiti fursu. Da ali ne? In vir kje piše v primeru da.
Steinkauz ::
To so osnove, ki bi si jih mogu razjasnit preden si SP odprl.
100k na leto je norminranih stroškov, do 300k na 2 leti lahk zaslužiš, da lahko ostaneš normiran.
DDV je po 50k!
https://www.minimax.si/blog-kaksna-je-r...
100k na leto je norminranih stroškov, do 300k na 2 leti lahk zaslužiš, da lahko ostaneš normiran.
DDV je po 50k!
https://www.minimax.si/blog-kaksna-je-r...
amacar ::
Če si zmeden pri tako enostavnih zadevah si najameš računovodjo, drugače pa je vse lepo zapisano na uradnih straneh. Meja je 300k v dveh letih (oziroma POVPREČJE 150k na leto), potem moraš izstopiti iz normiranstva. Link: http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa... 48. člen 14. odstavek
Steinkauz ::
Also, če stranka ni plačala DDV in je ne moreš zdej prepričati, da pošlješ nov račun z vključenim DDV, boš DDV, ki ga nisi računal, kril iz lastnih sredstev, ker FURS bo hotu met svoj DDV plačan.
Ne moreš verjet kolk enih informacij kroži okol in potem naj človek ne bo zmeden...
Normiranih stroskov imas do 100k, ce si na s.p. vsaj 5 mesecev na leto, ce imas t.i. popoldanski s.p. (redno zaposlen nekje drugje) imas 50k normiranih stroskov. Javiti moras v vsakem primeru, FURS te ne bo prosil, daj Geho spremeni tole, ker si v prekrsku. Bos lepo placal za to "storitev".
Ce v katerem koli obdobju znotraj dveh let presezes promet 300k oz. povprecje 150k na leto ne mores vec biti normiran s.p. in moras postati "obicajen" s.p., kjer izkazujes dejanske prihodke in odhodke.
Zavezanci lahko na podlagi priglasitve davčno osnovo na tak način ugotavljajo, dokler
povprečje njihovih prihodkov iz dejavnosti, v dveh zaporednih predhodnih letih ne presega 150.000 evrov,
oziroma dokler v davčnem obračunu ne obvestijo davčnega organa, da želijo izstopiti iz tega načina ugotavljanja
davčne osnove.
URL pls.
Meja za DDV je 50k prometa v Sloveniji zadnjih 12 mesecev in nima veze s tem, ce si normiranec ali ne. Promet v tretje drzave se ne steje. Za EU moras pred izdajo racuna postati atipicni DDV zavezanec. Ce izstavljas racun fizicni osebi v EU ga zaracunas, ce DDV zavezancu (ponavadi pravni osebi) se poracuna, a se vseeno moras oznaciti, da gre za reverse tax charge oz. obrnjeno davcno obveznost.
Ce ti karkoli ni jasno, klices na FURS. Ce razlaga ni razumljiva, vprasas se enkrat ali klices na drugo izpostavo. Ce ni jasno kljub vecim razlagam placas racunovodji, da ti razlozi.
Zgodovina sprememb…
@geho normirani stroški nimajo veze z DDV, zato razmišljaj čisto ločeno :)
Če si blizu meje 300k na 2 leti pa res priporočam da plačaš računovodskem servisu tistih 50EUR na mesec, jaz svoji računovodkinji skos nekaj težim, nazadnje smo ugotavljali, kako izdati račun fizični osebi iz Norveške, in je ona klicala FURS ter vprašala, tako meni ni treba, ona pa več ve o tem in mi potem samo pove kako in kaj :)
Če si blizu meje 300k na 2 leti pa res priporočam da plačaš računovodskem servisu tistih 50EUR na mesec, jaz svoji računovodkinji skos nekaj težim, nazadnje smo ugotavljali, kako izdati račun fizični osebi iz Norveške, in je ona klicala FURS ter vprašala, tako meni ni treba, ona pa več ve o tem in mi potem samo pove kako in kaj :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
trancer01 ::
Kakšen debilizem je ta sistem atipičnega DDV zavezanca. To si lahko samo ultra butasti birokrati v EU izmislijo.
Sploh ne moreš verjeti, da je bolj zakomplicirano trgovati z državami znotraj EU, kot pa s tretjimi državami
Zakaj bi sploh sledili in čemu naj bi sledili?? Če nisi zavezanec za DDV, ga ne plača nihče, to je samo neka računovodska postavka pri poslovanju znotraj EU, neumen birokratski ukrep pač. Zakaj pa ne sledijo vsemu prometu izven EU?? Davki morajo biti dovolj nizki in ne bo nobenega utajanja! Če bodo davke nabili, bom pač manj delal, vse bom dal na minimum in bodo pobrali še pri trošarinah, DDV in ostalih davkih manj, ne samo pri dohodnini in socialnih prispevkih! Znam živeti z minimumom, brez skrbi. Kje pa piše, da moram delati več? Lahko delam tudi manj in tako tudi država dobi manj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trancer01 ()
IT storitve smo izjema, ker se obdavči v državi kupca, zato je pri nas atipičnost navidezno nesmiselno poročanje.
Ni pa nujno da tvoja stranka v tujini nič ne plača na tvoje račune. Saj napišemo na račun "Reverse VAT charge", zato moraš poročat.
Ni pa nujno da tvoja stranka v tujini nič ne plača na tvoje račune. Saj napišemo na račun "Reverse VAT charge", zato moraš poročat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
IT storitve smo izjema, ker se obdavči v državi kupca, zato je pri nas atipičnost navidezno nesmiselno poročanje.
In zakaj je to moj problem?? Če morajo oni plačati, naj oni o tem poročajo v svoji državi svojemu davčnemu uradu! Kaj imam jaz s tem?? Jaz v Sloveniji nisem zavezan za DDV, pika!
In zakaj je to moj problem?? Če morajo oni plačati, naj oni o tem poročajo v svoji državi svojemu davčnemu uradu! Kaj imam jaz s tem?? Jaz v Sloveniji nisem zavezan za DDV, pika!
Birokrati bodo birokratili. Nekam moraš vtakniti debele javne sektorje, ki so se namnožili po Evropi :D
Ja to je pač generalna birokracija in sledljivost, pranje denarja ipd. da pač vejo od kod račun izhaja.
Saj če si postal atipični itak veš, da so te spršaevali zakaj rabiš. Mene je klicala iz FURSA in preverila veljavnost davčne številke stranke, za katero sem hotel postati atipični.
Saj če si postal atipični itak veš, da so te spršaevali zakaj rabiš. Mene je klicala iz FURSA in preverila veljavnost davčne številke stranke, za katero sem hotel postati atipični.
Da, hotela je, da ji povem vsaj eno davčno številko podjetja iz EU, s katerim poslujem. Neumnost, ker je teh podjetij sčasoma postalo en kup, ena sama jim pa nič ne pomaga. Kar se tiče pranja denarja, imajo sisteme in naj sledijo, zakaj je to moj problem, da moram namesto njih birokracijo voditi? Zakaj potem ne zahtevajo tega še za vse ostale države na svetu izven EU? Bom povedal, zakaj, ker je to kretenizem, ki se mu ostale države na svetu nočejo podrejati!
Ja, meni je tudi čudno, sem ravno izdal račun za fizično osebo iz Norveške, pa lahko to narediš brez naslova osebe, pa nikamor ne poročaš.
EU je pač zveza držav, ki sprejema takšne ukrepe, da se naveže na Rusijo za plin, potem pa uvede sankcije proti Rusiji in se ustreli v obe koleni. Torej, ni logike, veliko ukrepov je debilnih, ta je pač eden od njih.
delavec44 ::
Tega pa nisem vedel, moram potem zahtevati, da mi nakazujejo direktno na TRR. Do kdaj pa bo še v SEPA?
CoreySteel ::
EU je pač zveza držav, ki sprejema takšne ukrepe, da se naveže na Rusijo za plin, potem pa uvede sankcije proti Rusiji in se ustreli v obe koleni. Torej, ni logike, veliko ukrepov je debilnih, ta je pač eden od njih.
Greš izven EU in ne bo več "tvoj problem", izi :)
Twitter: @CoreySteel_
Zakaj bi moral zapustiti svoj dom zaradi EU birokratov, ki so ugrabili državo? Bolj smiselno jih je odstaviti ali pa likvidirati.
Kakšen debilizem je ta sistem atipičnega DDV zavezanca. To si lahko samo ultra butasti birokrati v EU izmislijo.
Izpolnis par postavk v DDV-O in VIES-KP. Ni rocket science in ne razumem zakaj nekateri vztrajno trdite nasprotno.
Zgodovina sprememb…
Vem, da je enostavno, a bistvo je v tem, da je NEPOTREBNO in zoprno! Če imaš veliko strank, je s tem vseeno nekaj dela. Zakaj moramo to početi namesto finančne uprave?? Ni moja naloga, da jim pomagam odkrivati pralce denarja!! Naj kupijo softver, ki bo to počel namesto njih, če se njim ne da s tem ukvarjati.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trancer01 ()
Zato pa das tistih 50 eur na mesec racunovodji in se fokusiras na to, da bos vec zasluzil.