Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
velikBrokoli ::
kikach ::
V prvih štirih mesecih je Furs pobral za 6,8 milijarde evrov javnofinančnih dajatev, kar je za 11 odstotkov več kot lani v tem času, ko je pobral za 6,1 milijarde evrov dajatev. Tudi v primerjavi s predkoronskim letom 2019 je pobranih več dajatev. takrat so namreč pobrali za 5,78 milijarde evrov dajatev.
In zdaj nam bo nova vlada pokazala kako ne plačujemo dovolj davkov in, da samo krademo. Pri njih tako še niso slišali za zlato pravilo- pravičnejša obdavcitev manj izogibanj plačilu=več denarja.
In zdaj nam bo nova vlada pokazala kako ne plačujemo dovolj davkov in, da samo krademo. Pri njih tako še niso slišali za zlato pravilo- pravičnejša obdavcitev manj izogibanj plačilu=več denarja.
Okapi ::
Geho ::
velikBrokoli je izjavil:
Predpostavka, da delaš s podjetji, ne z fizičnimi osebami (B2B):
- Promet izven EU -> ni potrebno nič, paziš samo, da ne presežeš 300k v zadnjih 2 letih.
- Promet znotraj EU, vendar ne v Sloveniji -> postaneš atipični zavezanec za DDV, paziš samo, da ne presežeš 300k v zadnjih 2 letih.
- Promet znotraj Slovenije -> do 50k ni potrebno nič, nad 50k boš moral postati zavezanec za DDV.
A ni tud za Slovenijo 300k v 2 letih?
tecton ::
v ITju si hitro na 150k letno, gleda na to da se da relativno hitro priti na cca 600€ dnevno tarifo.
Problem ki ga vidim je da gre vse gor, stroski, place, inflacija,... ta meja 150k je pa enaka z n-let
Problem ki ga vidim je da gre vse gor, stroski, place, inflacija,... ta meja 150k je pa enaka z n-let
Mike_Rotch ::
60-130k
https://remoteok.com/remote-jobs/110841...
80-120k
https://remoteok.com/remote-jobs/110831...
90-120k
https://remoteok.com/remote-jobs/105486...
120-170k
https://remoteok.com/remote-jobs/110167...
In tako dalje.
https://remoteok.com/remote-jobs/110841...
80-120k
https://remoteok.com/remote-jobs/110831...
90-120k
https://remoteok.com/remote-jobs/105486...
120-170k
https://remoteok.com/remote-jobs/110167...
In tako dalje.
Mato989 ::
Počasi bom začel ponujat da odprem komu s.p. izstavljam račune za 150k letno če on pokrije vse davke moje in meni ostane letno vsaj 18k čistega
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Steinkauz ::
No in večina teh fully remote opcije je isto kot redna zaposlitev, plača bolniška, dopust, etc.
No ampak a je res tolk boleče pri 150k na leto plačat 30k davka na dobiček, še vedno ti ostane 120k - prispevki.
Če bi imel redno zaposlen 11k bruto, torej 12700 bruto bruto strošek bi vn dobil 5.557,01 neto.
Za plačanih 152.400 eur letno bi vn dobil 66684 eur, državi bi šlo čez 85000 eur.
Torej tudi če nimaš normiranega in praktično na vse plačaš dobiček, je še vedno dosti dosti ceneje kot redna zaposlitev.¸
Tko da ne bil tolk greedy no.
10k na mesec ti ostane pa še vedno ni dovolj...
In pol se zgražate nad amazon in ostalimi k iščejo tax loop holes.
No ampak a je res tolk boleče pri 150k na leto plačat 30k davka na dobiček, še vedno ti ostane 120k - prispevki.
Če bi imel redno zaposlen 11k bruto, torej 12700 bruto bruto strošek bi vn dobil 5.557,01 neto.
Za plačanih 152.400 eur letno bi vn dobil 66684 eur, državi bi šlo čez 85000 eur.
Torej tudi če nimaš normiranega in praktično na vse plačaš dobiček, je še vedno dosti dosti ceneje kot redna zaposlitev.¸
kriptobog ::
S kakšnimi IT storitvami se moraš bavit, da dobiš več kot 100k€ na leto kot sp?
Bolj kot s kakšnimi se moraš vprašati kakšen expert si v tem s čimer se baviš. Recimo, lahko si nek običen networkaš in pobereš jurja do dva mesečno, lahko si zaposlen networkaš in pobereš 2-3 mesečno, lahko si pa hud network expert in delaš za večje tuje firme na kakih projektih in kasiraš komot 100+k letno. Frend je networkaš in dela večinoma za Cisco, pobere kake večje projekte v tujini in kasira več k 100k letno. Je pa res, da je samski in si lahko privošči, da je tudo po več mesecev skupaj v tujini. Če imaš družino se greš težko tak špas.
No in večina teh fully remote opcije je isto kot redna zaposlitev, plača bolniška, dopust, etc.
Efektivno smo normiranci obdavčeni cca 30%, kar je čez glavo dovolj. Vse kar je več kot 25% je oderuštvo, še posebej s takim nivojem storitev s strani države.
Naj pustijo tak kot je, imamo vsaj svobodo, če nam paše plačevati večje prispevke, pač plačamo več, drugače pa default minimum. Dokler rabim keš, da si uredim stanovanjski problem in življenje mi plačevanje kaj več kot goli minimum tudi ne paše.
Itak si moram pa kot s.p. potem sam plačevati bolniško, dopust (regres),... Naj raje optimizirajo JU, pa se brigajo glede korupcije! Tam imajo še veliko dela. Pa tudi, če zaslužim več, tudi več porabim, kar potem pomeni tudi več pobranega DDV-ja, če se nam bodo pa prihodki zmanjšali pa bomo spet porinjeni nazaj. Potem pa samo opcija iti nekam, kjer je bolj ugodno ali pa se preprosto nehat zajebavat in it na zavod in molzt državno pomoč...
ali pa se preprosto nehat zajebavat in it na zavod in molzt državno pomoč...
Ja, točno to sem jaz tuhtal. Zakaj bi se zajebaval z davki in služil samo 10 na mesec, če lahko grem na soco in dobim 250. Ni računice tale normiran s.p.
Pat_MaGroin ::
Ja, podobno so mi smešni tisti, ki jamrajo, koliko DDV-ja morajo plačati. Super, js bi ga tudi plačal 100k na mesec, če bi lahko :).
user4683 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Tale plača te tudi sezuje:
https://www.crossover.com/jobs/3686/tri...
800k/letno
Za CTO se že sposobi takšna plača. Verjetno je tudi polovica v opcijah, ki so vprašljivo likvidne.
Pac ja davke placas povsod na svetu, ampak tukaj se ne gre za pozresnot. Ob vsaki obnovitvi pogodbe se vedno zdilas za kaksen evro vec, in potem si predstavljal da ti firma iz tujine ponudi 5k vec na leto in ti reces ne, oziroma reces ja lahko mi povecate placo ampak ne bom delal novembra in decembra.
Kaj sele da gres v globje pogovore in zacnes tvojim strankam v tujini razlagat, da ne mores sprejeti vecje place, ker bos dejansko na koncu leta zasluzil manj, gledali bi te kot da si iz bananastana.
Tako da je ne mesat da smo pozresni, ali da bi se radi izognili davku, tisti ki zasluzimo (oziroma bi radi) vec kot 150k na leto.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tecton ()
Kaj sele da gres v globje pogovore in zacnes tvojim strankam v tujini razlagat, da ne mores sprejeti vecje place, ker bos dejansko na koncu leta zasluzil manj, gledali bi te kot da si iz bananastana.
Ni samo v Sloveniji tako ampak praktično povsod po svetu.
Ales ::
Daj no banananjam snežinka, v tujini ljudje dobro razumejo davke in komot razumejo, da se kdaj izjemoma zgodi kaj takega, da več dobiš, manj zaslužiš, dokler spet ne presežeš neke višine prihodka. Misliš, da se to v tujini ne dogaja?
Razumejo ljudje v tujini čisto vse, enako kot mi in pogosto še bolje, kot marsikdo pri nas. Je pa čisto na tebi, kaj in kako jim boš kaj razlagal, če sploh. Načeloma ljudi tuji problemi ne zanimajo prav preveč.
Ampak vsi, ki mislite, da živite v ne vem kakem bananastanu, niste videli kaj dosti sveta. Ponekod je bolje, ponekod je slabše. Tega zadnjega je več, kot prvega.
Razumejo ljudje v tujini čisto vse, enako kot mi in pogosto še bolje, kot marsikdo pri nas. Je pa čisto na tebi, kaj in kako jim boš kaj razlagal, če sploh. Načeloma ljudi tuji problemi ne zanimajo prav preveč.
Ampak vsi, ki mislite, da živite v ne vem kakem bananastanu, niste videli kaj dosti sveta. Ponekod je bolje, ponekod je slabše. Tega zadnjega je več, kot prvega.
ZveeZ ::
Je se sploh kjerkoli po svetu mozno, da potegnes cca 140k cistega, pri 150k prometa?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
ZveeZ ::
A je kje pri nas to možno?
Aja pozabil, da je nad doloceno cifro 20% obdavcitev:) jaz preko 4% ne pridem:)
But still.. je kjerkoli kaj ugodnejsega od nasega normiranca?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
trancer01 ::
No, kolikor mi je znano, v ZDA v nekaterih državah sploh ne obračunavajo dohodnine, ponekod pa je ta izredno nizka. Prav tako je DDV(=sales tax) v primerjavi z EU praviloma mnogo nižji ali ga celo sploh ni.
Jaz sem takoj za visjo obdavcitev dobicka npr. 20% flat rate za vse, samo naj bo brez omejitve koliko lahko zasluzis (nekako kontraproduktivno za gospodarstvo mi deluje, maybe just me).
Se mi zdi da ljudje pri nas procentov ne vidijo kot progresivno obdavcitev, ampak je treba visat se sam procent, da "tistim ki vec zasluzjo, vzamemo se vec".
Se mi zdi da ljudje pri nas procentov ne vidijo kot progresivno obdavcitev, ampak je treba visat se sam procent, da "tistim ki vec zasluzjo, vzamemo se vec".
Pozabljaš, da imajo v ZDA kar nekaj različnih davkov. State income tax, federal income tax, razne lokalne davke, pa načeloma tam zdravstvenega in pokojninskega ne štejejo v davke. Pri 150k letno si lahko srečen, če ti ostane polovica, ko plačaš iste stvari kot v Sloveniji.
Stikalo ::
Če sem jst polni s.p. normiran, lahko potme naredim 300k prometa v 2 letih? Rabim kakšen dodaten pogoj? Sem pa videl, da se potem blazno zvišajo minimalni prispevki. Cca 2k€ prispevkov na mesec + cca 1,4k€ akontacije dohodnine.
Dejansko kakor sem bral furs brošure, jst recimo lahko zadnje leto vsekam konkretno čez recimo naredim 500k in potem šele naslednje leto iztopim iz normiranca? Oz pač zaprem s.p. zaradi vrtoglavih prispevkov in odprm d.o.o. po dejanskih stroških.
Dejansko kakor sem bral furs brošure, jst recimo lahko zadnje leto vsekam konkretno čez recimo naredim 500k in potem šele naslednje leto iztopim iz normiranca? Oz pač zaprem s.p. zaradi vrtoglavih prispevkov in odprm d.o.o. po dejanskih stroških.
Ne bo držalo niti približno, Mike Rotch! Glej tu in tu.
Dodaš še 401k, zdravstveno zavarovanje in par random lokalnih (county, city) davkov pa si na podobni številki kot pri nas s plačo, mogoče malo več. S tem, da je na lokaciji, ki si jo izbral srednja vrednost enodružinske hiše 512k USD npr, življenjski stroški so bistveno višji.
Bistveno slabši izplen kot pri normirancu.
Če dodaš omenjeno, imaš tudi bistveno več od penzije in kakovosti zdravstva! Seveda pa si lahko izbereš poljubno lokacijo, ki je ugodnejša, izbrana na prilepljeni povezavi je naključna! Primer imaš tukaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trancer01 ()
imaš tudi bistveno več od penzije in kakovosti zdravstva!
Bi se dalo debatirat. Od zdravstva skoraj sigurno ne, ker praktično nobeno zavarovanje ne pokrije vseh stroškov. Kolegica plačuje cca. 700 usd na mesec pa mora pogosto doplačevati.
Glej, dejstvo je, da so marsikje v ZDA davki smešno nizki napram EU! V zadnji povezavi so upoštevani celo davki na premoženje, DDV in gorivo pa pride skupna obdavčitev dohodka poročenega para komaj 25%! Pri redno zaposleni osebi v Sloveniji bi bila obdavčitev v tem primeru bržkone preko 75%!
Zgodovina sprememb…
Ne, to ni dejstvo ampak neke pavšalne trditve brez prave podlage. Treba je primerjati primerljivo, kar je izjemno težko ob vseh lokalnih, državnih in zveznih davkih.
Vsekakor je tam sistem povsem drugačen in ga je težko neposredno primerjati z evropskim. Vseeno pa me boš težko prepričal, da je v Sloveniji obdavčitev poročenega para, ki živi v lastni hiši, nižja, kot v zgoraj prilepljeni zadnji povezavi. V Sloveniji že samo pri gorivu plačaš 75% davkov in prispevkov na vse živo.
Zgodovina sprememb…
user4683 ::
Kaj ko bi katerikoli od vas prilepil kakšno konkretno študijo/primerjavo.OECD jih ima precej. Ne pa da se 3 strani prepucavate po gut feelingu.
Kaj ko bi katerikoli od vas prilepil kakšno konkretno študijo/primerjavo.OECD jih ima precej. Ne pa da se 3 strani prepucavate po gut feelingu.
Izvoli prilepiti kakšno :)
Sicer dvomim, da bo kaj bistveno drugače, ker take raziskave ne morejo vzeti v obzir konkretnih primerov ampak le povprečja. Poleg tega se prepogosto govori o absolutnih številkah in se ne upošteva življenjskih stroškov, povprečnih dohodkov itd.
OECD vsako leto izda mnenje za Slovenijo, da so davki na delo previsoki, davki na premoženje pa prenizki, tako da OECD ne citiramo v Sloveniji :).
uvodV?? ::
Če sem jst polni s.p. normiran, lahko potme naredim 300k prometa v 2 letih? Rabim kakšen dodaten pogoj? Sem pa videl, da se potem blazno zvišajo minimalni prispevki. Cca 2k€ prispevkov na mesec + cca 1,4k€ akontacije dohodnine.
Da
Je pa tako.
S 150k na leto si v Dalmaciji KRALJ, v San Franciscu pa lih za lih prideš skozi, če lih ne živiš v kombiju. Pa se lahko glede davkov na glavo postavite :).
Se sreča, da sem živel v SF, ko še ni bilo mesto za milijonarje.
S 150k na leto si v Dalmaciji KRALJ, v San Franciscu pa lih za lih prideš skozi, če lih ne živiš v kombiju. Pa se lahko glede davkov na glavo postavite :).
Pat_MaGroin je izjavil:
Je pa tako.
Pa zakaj bi danes rinil v tako drago mesto?
Čisto dovolj je nekje zunaj, do 100km stran in da imaš vso infrastrukturo okoli (tudi dober internet in ostalo...). Itak če delaš kot freelancer, delaš večinoma remote.
Kar se tiče pa 150k plače na mesec, je pa to čisto ok postavljena meja edino lahko bi jo prilagali z inflacijo. Ampak lep prihodek middle-class glede na razviti svet.
velikBrokoli je izjavil:
Predpostavka, da delaš s podjetji, ne z fizičnimi osebami (B2B):
- Promet izven EU -> ni potrebno nič, paziš samo, da ne presežeš 300k v zadnjih 2 letih.
- Promet znotraj EU, vendar ne v Sloveniji -> postaneš atipični zavezanec za DDV, paziš samo, da ne presežeš 300k v zadnjih 2 letih.
- Promet znotraj Slovenije -> do 50k ni potrebno nič, nad 50k boš moral postati zavezanec za DDV.
A ni tud za Slovenijo 300k v 2 letih?
Ja, tudi za Slovenijo to velja. Sem pozabil napisati.
Drugače pa za vse tiste, ki vas zanima, 150k na leto res ni nek presežek od plače, lahko relativno hitro dobiš tako, če si dovolj dober in se znaš pogajati. Praktično vsak dan dobivam na LinkedIn ponudbe za 500-600 daily rate, kar te hitro pripelje do tistih 150k letno. Išče se pa praktično vse - kripto, full-stack, devops, cloud...
+ Odkar je korona, je full remote praktično za vse ponudbe... Če dobiš 2 taki službi za 2 stranki, pa boš hitro na 250-300k na leto
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
pingme ::
Velika verjetnost je, glede na napovedi v koalicijski pogodbi, da se bodo pogoji za normirance bistveno spremenili (ali v odstotku ali v znesku ali najverjetneje pri obeh), tako da lahko sedaj "bremzaš", da ne presežeš 300k, pa za 2023 vseeno ne boš mogel biti normiranec, potem se boš pa tolkel po glavi, da nisi že v 2022 naredil (zaslužil) več. Sem imel točno to, ampak v obratni smeri, ko so povišali tik pred koncem leta iz 50k na 100k letno, do takrat sem pa že presegel in še eno leto nisem mogel biti normiranec.
Dej ne seri, najbolj, da zdaj zanalašč manj služim, ker so napovedali spremembe. Potem se bom pa tolkel po glavi, ker bodo to naredili šele čez kakšno leto ali pa sploh nič. Bolj butastega nasveta še nisem prebral
Velika verjetnost je, glede na napovedi v koalicijski pogodbi, da se bodo pogoji za normirance bistveno spremenili (ali v odstotku ali v znesku ali najverjetneje pri obeh), tako da lahko sedaj "bremzaš",
Katastrofa ce to res vlada naredi, mislim pa ne bomo zdej manj sluzili, zato da vec ven dobimo, kaksne logika je to?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tecton ()
velikBrokoli je izjavil:
Dej ne seri, najbolj, da zdaj zanalašč manj služim, ker so napovedali spremembe. Potem se bom pa tolkel po glavi, ker bodo to naredili šele čez kakšno leto ali pa sploh nič. Bolj butastega nasveta še nisem prebral
Ravno obratno, zasluži karkoli lahko, tudi če gre čez 300k, ker itak ne veš kaj bo ko bo.
In ravno TI si predlagal, da je bolje, da greš za 10 mesecev na dopust in ja, to JE neumnost.
"Razmišljam, da bi preprosto delal kakšnih 10 mesecev in v tem času zaslužim 300k, potem pa prekinem delo s strankam"
Toliko o neumnih predlogih. Ne se ubadati s tem kaj bo ko bo. Itak imam dvome o vseh, ki pišete koliko služite in lahko kar iz danes na jutri prekinete in čez pol leta nadaljujete. Če vas lahko delodajalec za pol leta pogreša, potem niste vredni kolikor mislite da ste.
"Razmišljam, da bi preprosto delal kakšnih 10 mesecev in v tem času zaslužim 300k, potem pa prekinem delo s strankam"
Toliko o neumnih predlogih. Ne se ubadati s tem kaj bo ko bo. Itak imam dvome o vseh, ki pišete koliko služite in lahko kar iz danes na jutri prekinete in čez pol leta nadaljujete. Če vas lahko delodajalec za pol leta pogreša, potem niste vredni kolikor mislite da ste.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
In ja, on the internet no one knows your a dog ... preverite vsi objave o teh 300k+, pred pol leta so v redni služi s povprečno 1k plačo in sprašujejo kakšno Škodo naj nabavijo in katero graficno, čez par mesecev so na 300k, potem 400k v enem letu in tu delajo neko kontrareklamo za normorance. Resno? Sami troli. Pa vsi z vprašanji na slotech forumu in ne želijo zapraviti par evrov za računovodjo ali davčnega svetovalca in iščejo neobanko da ne bi plačevali par eur na mesec za nlb in podobne, yeah sure...
Haha, če kdo več od tebe zasluži, je avtomatsko trol Tipična slovenska fovšija.
In ja, v 2 letih sem prišel iz 50k -> 400k, ker sem v tem času zamenjal 2 službi in prišel do zelo dobro plačane pozicije. Furam pa Škodo, kaj je s tem narobe?
In ja, v 2 letih sem prišel iz 50k -> 400k, ker sem v tem času zamenjal 2 službi in prišel do zelo dobro plačane pozicije. Furam pa Škodo, kaj je s tem narobe?