» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
59 / 260
»»

user4683 ::

Notnow je izjavil:

Potem bi si jaz lahko pisal provizijo dviga na bankomatu kot strošek? :D

Saj je :))

Okapi ::

Notnow je izjavil:

takole ima patreon spisan..Upam,da sem prav razumel :)

Supply 1 - Creator provides content to Patreon’s platform
Patreon assumes that Creators are, in themselves, businesses. The supply of content is therefore a “B2B” supply. In B2B transactions, the place of supply for VAT purposes is where the recipient is. In this case, Patreon is the recipient, and as we are located in the US, this first supply is outside the scope of VAT.

Supply 2 - Patreon provides content to the Patron
Patreon assumes that Patrons are "non-taxable persons" i.e. individuals! The supply of content to the Patron is a "B2C" supply. The place of supply for VAT purposes is where the recipient is i.e. where the Patron is located.

Patreon is therefore responsible for applying VAT on Patron pledges based on where the Patrons are located and ensuring this VAT is remitted to the relevant tax authorities.

Imam prav tukaj? jaz poslujem z patreonom...

Pravilno si razumel. Patreon je tvoja stranka. Izdelek narediš zanj in mu za svojo storitev oziroma izdelek izdaš (pošlješ) račun. Kaj oni s tem računom počnejo, ni tvoja stvar.

V resnici so sicer posrednik med tabo in dejanskimi kupci, kar bi v določenih primerih sicer lahko ne bilo všeč našim dacarjem. Recimo, če so tvoji končni kupci pretežno iz Slovenije, bi to bil lahko obvoz, da ne presežeš meje za zavezanca za DDV. Patreon sicer nekoliko podraži tvojo storitev, ampak verjetno ne za 22%. In če so tvoji izdelki neka digitalna zadeva, ki pri uvozu ne gre čez carino, ostane država brez DDVja, ki bi ga dobila, če bi prodajal neposredno kupcem v Sloveniji.

Kako se računovodsko knjiži prodaja programov prek Google Play ali Applove štacune?

poweroff ::

Kako je pa pri BuyMeACoffee?
sudo poweroff

Eno vprašanje... ko na slovenski banki želiš odpreti poslovni račun, banka hoče, da izpolniš nek obrazec, ki ga potem v TREH DNEH preuči komisija in ti potem račun odobri. Po tem pa moraš priti odprtje računa osebno podpisati. Primerjava poslovanja z državo: vse je lahko elektronsko (tudi vročanje preko VEP.si), sklep o odprtju s.p.ja ti izdajo naslednji delovni dan.

Ob odprtju TRR te na banki tudi zelo podrobno sprašujejo kaj boš delal, kje boš delal in od koga boš dobival nakazila. Morda kdo ve zakaj? Je to zahteva države, ali samo banka zbira podatke na zalogo?
sudo poweroff

matic492 ::

Prvič slišim jaz sem osebnega in za SP odprl na DH + vlogo za kredit oddal vse v 15 minutah v poslovalnici. Pa še aplikacijo sva zrihtala na telefonu
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

jabe ::

Tudi jaz se ne spomnim teh postopkov, res pa je, da sem to delala ze leta nazaj. Se najtezje in mukotrpno ga je bilo zaoreti na DH. Drugod pa tudi to ne.

Ziga Dolhar ::

poweroff je izjavil:

Eno vprašanje... ko na slovenski banki želiš odpreti poslovni račun, banka hoče, da izpolniš nek obrazec, ki ga potem v TREH DNEH preuči komisija in ti potem račun odobri. Po tem pa moraš priti odprtje računa osebno podpisati. Primerjava poslovanja z državo: vse je lahko elektronsko (tudi vročanje preko VEP.si), sklep o odprtju s.p.ja ti izdajo naslednji delovni dan.

Ob odprtju TRR te na banki tudi zelo podrobno sprašujejo kaj boš delal, kje boš delal in od koga boš dobival nakazila. Morda kdo ve zakaj? Je to zahteva države, ali samo banka zbira podatke na zalogo?

AML/KYC, gl. ZPPDFT-1
https://dolhar.si/

OK, AML, ampak kako hudiča jim lahko poveš od kje vse boš dobival posle? Kaj če meni naslednji mesec v naročje pade hud biznis iz... Senegala? Kaj hudiča si imajo za zapisovat podrobnosti o tvojem biznisu (za naročnika X ideluje Y in Z)...

Pač, denar bom dobival legalno in plačeval vse dajatve, kaj vaš še drugega zanima?
sudo poweroff

To je nekaj novega potem, mene niso nič vprašali. Samo ko sem se prijavil za atipičnega zavezanca me je iz FURSA klicala in sem moral povedat davčne številke svojih strank.

BigWhale ::

Marcel je off-topic, nehajte.

prozac ::

Ja, ne verjamejo ti na besedo, da boš denar res služil legalno.
Poleg tega pa ne smejo/ želijo imeti kakršnokoli poslovanje z državami iz črne liste (ala Iran, Severna Koreja, sedaj verjetno tudi Rusija), ker imajo države sankcije,... in če dobijo denar od njih ne morejo na madbančne trge.

Okeeey... kaj mi prepreči, da rečem: "ja, delal bom igrače in jih prodajal lokalni trgovini"... potem pa "slučajno" dobim nek čisto drug posel, malo za tem pa še nek posel iz Irana (recimo uvoz letečih preprog).

Ali moram pred vsako pogodbo, ki jo sklenem, banko prosit za odobritev?
sudo poweroff

jan_g ::

Nič ti ne prepreči. Banka pač mora izpolniti tisti vprašalnik. So mene spraševali isto, ko sem 2 leti nazaj odpiral poslovni račun. In takrat sem delal večinoma za podjetje iz ene EU države, zato sem navedel njih in pričakovana plačila. Sedaj je situacija popolnoma drugačna, saj imam druge stranke, ki so iz drugih držav.

Sicer se mi to ni zgodilo, ampak sklepam, da če bi bili zneski bistveno drugačni (=višji) ali pa iz sumljivih držav, bi me spet pozvali naj se oglasim v poslovalnici.

Placujejo mi racune s sberbanke bivse in na revolut itak ni slo, ker je nonstop blokiral, po novem blokira tudi n26.

Na podpori itak standard klepet: bot s teboj, kaj te muči - si naredil vse to in to - prosim pocakaj na humana - verifikacija - kaj te muči, se enkrat - to je ona druga banka kriva - lep dan, upam, da smo pomagali... To se pomoje 2x z botom pogovarjas.

Kriva seveda, kot vedno, n26, ker blokira.

Kje je najcenejsi racun za s.p. pri nas. Lahko je cistokrvni poslovni ali mešani, kar je ceneje
Rabim:
- trr
- spletno in/ali mobilno banko
- 1 prenakazilo mesečno

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

velikBrokoli ::

Revolut for Business? Zakaj mora biti slovenski?

Prvi stavek...

P.s.
Ga imam sicer.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

Ah, sem razumel, da imas ti Sberbank.

Mogoče poskusi, da ti stranke nakažejo na Wise in si potem prenakažeš na Revolut for Business ali kamorkoli že? Tam dobiš EU IBAN in plačaš neke manjše feeje ob vsakem nakazilu, ampak nič visokega.

Zgodovina sprememb…

Ce moram placevati, zakaj ne bi placala necesa, kar dela brez obvozov in spet nekih telovadb. Slednje sem se sla, dokler je bilo zastonj, zdaj je ocitno hudic salo vzel. Ta mesec bodo nakazali na osebni sparkasse racun in bom utemeljevala, da gre za excesen dogodek, dokler se po novem nbanka ne dogovori z n26. Ampak ce se ne premakne nikamor, kot se z revolutom ni, potem bom pri nas nekaj poceni vzela, tok da dobim nakazila. Sparkasse mi ne bo dovolil uporabljati osebnega kot poslovnega dalje.

prozac ::

jabe - jaz sem se s sparkasse leto in pol nazaj zmenil, da imam sicer locen poslovni in osebni racun, ampak za oboje placam 6,5e mesecno in imam tudi spletno in mobilno banko. Ker ne placujem veliko poloznic (oz. za to uporabljam n26) se mi je v tistem trenutku to zdelo najbolj ugodno.

druga najbolj ugodna varianta mi je bil srednji paket NLB (10e mesecno), kjer sta osebni in poslovni racun zdruzena v eno.

Hvala... Sparkasse ima toliko najcenejšega poslovnega da. Sem gledala, ker imam udobnega pozitivnega tam. Ki je oa zastonj zaenkrat. Trenutno se spogledujem z nlb.

endelin ::

Od prvega julija naj bi bil olajšan dostop do kreditov za normirance. Moznost alternativnega ugotavljanja kreditne sposobnosti

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Andre ::

Lahko poves kaj vec? Kje si to zasledil?

Andre je izjavil:

Lahko poves kaj vec? Kje si to zasledil?

Poglej si naslovko od financ

Saj je že zdaj, vsaj na DH, ko oddajaš vlogo je posebej oddelek za normirance, kamor napišeš koliko imaš prispevkov in dejanskih stroškov na mesec.

Dejanski stroški so obstoječi krediti, hrana, trajniki? In potem še stroški sp? Kako pa preverijo ker imaš lahko 3k račun nakazilo in takoj 3k potem na osebni racun (primer). Verjetno izpisek iz banke iz osebnega računa?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Tako, tisto je itak ločeno, potem pa še tabelica kjer piše "Normirani sp", pa pač piše prispevki in stroški.

Ni ista vloga kot za fizične osebe pač, to imaš itak ločeno vlogo kot samostojni podjetnik. Moj kolega je dobil stanovanjski kredit z normirancem, 1500EUR obroka na mesec ima pa tam nekje 60-70k na leto na normiranca.

EDIT: Ja, če imaš račun pri njih itak vse vidijo in to upoštevajo, tak je bilo meni rečeno (jaz sem tudi v petek vzel oz. oddal vlogo šele če smo natančni, za avto kredit, ker mi je zmanjkalo za razliko za nov avto oz. nočem kripto izplačevat :) )

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Ne, ce ne bo hkrati tudi presegalo 80%. Ugotavlja se namrec "odvisnost" od delodajalca in ti nisi od tega kmeta orav nic idvisen, ce drugje sluzis se vec.

delavec44 ::

To zadnje ne drži. Lahko 100% delaš za enega delodajalca, v tem primeru moraš prijaviti odvisnost ampak si lahko še vedno sp. So še drugi znaki delovnega razmerja.

Ja, v delodajcevih prostorih, z delodajalcevo opremo in materialom ipd. To pa on bo, saj najbrz ne bo njive in traktorja s seboj nosil.

jabe je izjavil:

Ja, v delodajcevih prostorih, z delodajalcevo opremo in materialom ipd. To pa on bo, saj najbrz ne bo njive in traktorja s seboj nosil.

Ja, ampak bo enkraten sezonski projekt. Pač ima definiran konec (recimo: pšenica je pobrana => konec dela).

Pomojem ne boš imel težav.

Zgodovina sprememb…

Itak ne bo imel tezav. Ce se mu ponudi prilika, hvala bogu, da se vsega poloti...

delavec44 je izjavil:

To zadnje ne drži. Lahko 100% delaš za enega delodajalca, v tem primeru moraš prijaviti odvisnost ampak si lahko še vedno sp. So še drugi znaki delovnega razmerja.

To ni res. Ekonomsko odvisnost ni NUJNO prijaviti, lahko pa to storiš in imaš takrat nekaj več pravic:

Vsekakor pa opisana pravica ni avtomatska, saj je pogoj za pridobitev naštetih pravic ta, da ekonomsko odvisna oseba po zaključku vsakega koledarskega ali poslovnega leta obvesti naročnika, od katerega je ekonomsko odvisna, o pogojih, pod katerimi deluje, in sicer tako, da naročniku posreduje vsa dokazila in informacije, potrebne za presojo vprašanja obstoja ekonomske odvisnosti.

Sem razumel da moraš. Hvala za drugo mnenje, se bom bolj podrobno pozanimal, če bom kdaj rabil.

mat xxl ::

Ko boš to prijavil, bo Furs hitro prišel v nadzor ..., posledice bodo.......

Kot namig, lahko pa dokažeš, da delaš za vsaj dva delodajalca in potem..................

Ne bluzit preveč s tem enim delodajalcem.;(( Ker se čisto nič ne spremeni, če delaš isto stvar za enega ali dva.

mat xxl ::

Okapi je izjavil:

Ne bluzit preveč s tem enim delodajalcem.;(( Ker se čisto nič ne spremeni, če delaš isto stvar za enega ali dva.

Se fino motiš, za enega delaš pomoč v administraciji 4 ure in za drugo 4 ure in po tvojem, ne spremeni nič ? Od koga si torej ekonomsko odvisen?

Malo si razčisti pojme, preden pametnjačiš.;((

Fursa tvoja ekonomska odvisnost ne zanima popolnoma nič, to je čisto tvoja stvar, a jo prijaviš ali ne. In ne prijaviš je Fursu (ker, kot rečeno, to njih ne zanima), ampak tistemu delodajalcu, od katerega si ekonomsko odvisen.

Furs zanimajo samo elementi delovnega razmerja, in ti lahko obstajajo tudi ko delaš za dva delodajalca. Dopoldan si v službi pri enem, popoldan pri drugem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Iz stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba so na naše vprašanje o stališču do sistema normiranih espejev odgovorili, da bi ga obdržali, da pa potrebuje prenovo in da to tudi načrtujejo: >>Strinjamo se z ugotovitvijo, da sistem, kot je zdaj, ni pravičen do preostalih subjektov na trgu, zato načrtujemo prenovo obdavčitve normiranih s. p. z namenom povečanja davčne pravičnosti.

Obrali vas bodo do kosti.;((

In zakaj je potrebno ponovno objavljati stvari, ki so bile v tej temi že objavljene?

Stikalo ::

Kako se izračuna višina prispevkov pri polnem normiranem s.p. - če imaš recimo 100k prometa????? Kakšna povezava na zakon bi bila super?

ZANIMA me kdaj ima lahko polni s.p. LAHKO v povprečju 150k prihodkov v 2 letih??? Na furs sem klical in pravijo da rabiš dodatnega zaposlenega, v zakonu se pa tko bere, kot da ni dodatnega pogoja, ampak pač osnovni pogoj da mora biti 1 oseba zaposlena vsa 5. mesecev.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

(14) Ne glede na dvanajsti odstavek tega člena mora zavezanec, čigar povprečje prihodkov iz dejavnosti, ugotovljenih po pravilih o računovodenju, dveh zaporednih predhodnih let presega 150.000 eurov, oziroma zavezanec iz šestega odstavka tega člena, čigar povprečje prihodkov dveh zaporednih predhodnih let presega 150.000 eurov na nosilca in na drugega člana kmečkega gospodinjstva, ki je vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje kot kmet oziroma član kmečkega gospodinjstva, za davčno leto ugotavljati davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov in voditi ustrezne poslovne knjige, evidence in poslovno poročilo, ki jih je dolžan voditi za ugotavljanje davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.

to je očitno ta člen? Zakoni so supe trapasto napisani, komaj razumeš. Baje FURS upošteva to kar piše v njihovi brošuri?

Izračun imaš tu:
https://sp-izracun.si/izracun

dobiček izračunaš po formuli:

Lanski dobiček (torej vsi prihodki * 0.2)
+
lanski vplačani prispevki
(to vstaviš v polje dobiček)

Prvo leto imaš avtomatsko minimalne, ker nimaš lanskega dobička -> 401EUR oziroma še manj če dobiš tistih 50% odbitka kot prvi sp.

2. leto, če bi imel 100k prvo leto je potem:
dobiček: 20 000EUR + 409EUR * 12 prsipevkov = 24908EUR
toprej v 2. letu imaš prsipevkov 792EUR (+33EUR davek)

3. leto: 939EUR (+333EUR)
4. leto: 995EUR (+333EUR)
5. leto 1016EUR (+333)

etc. tu nekje se ustali, to so seveda MINIMALNI prispevki, ki si jih dolžan plačevat, lahko plačuješ več, če hočeš (izračun na 100k, kar je itak malo verjetno da boš vedno točno na 100k)

Prispevke pa plačuješ sebi, in si ti polno zavarovan na SPju, tako da ja imaš omejitev 100k, ne rabiš še koga poleg sebe.

Zgodovina sprememb…

To pa nimam pojma, sem take starosti da se lahko pokojninski sistem še 2x sesuje preden bom jaz na vrsti za penzijo hehe. Nisem niti spraševal računovokdinje, samo rekel sem da bom minimalne plačeval in je to-to.

Saj bo Golob poskrbel da nam bojo več vzeli :)

Zgodovina sprememb…

@maticb492 SUPER, svetoval si mi kot 10 računovodkinj skupaj. HAHHAA.

Kaj pa ta limita da imaš lahko prometa 150k v povprečju 2 let, da lahko ostaneš normiranec. Jst verjetno mirne duše presežem 100k tja do 150k?

Ja šteje se večja penzija, višja porodniška, višja nadomestila. V praksi je to en DREK. Boomerji so šli v penzijo vsi pri okoli 50 letih. Sedaj če sem star 35 let in bi šel čez 15 let v penzijo BI Se MI SAMO SMEJALO HAHAHAHA. Tko da realno o penziji niti ne razmišljam. Glede na trende za trenutno generacijo PENZIJE NE BO. oziroma če so starši hodili pri 50. bomo mi pri 70 letih.

Če naredim 150k imam mesečne prispevke že cca 2.228,34 €, kar na leto nanese 26.740,08 + davek na 70 dobička (150k - 80k priznanih) = 14.000. Torej plačam za 150k v enem letu 40.740,08 € to je pa že 27% obdavčitev.

Mike_Rotch ::

ali večji prispevki pomenijo večja penzija? Meni je računovodkinja rekla da nima smisla plačevat večje prispevke, češ da jim samo šenkaš. Lani sm mel ful dobro leto in so mi nabili nekje 550-600€ prispekov.

Odločitev je sicer tvoja, ampak razlika pri pokojnini bo vedno precej nižja kot razlika med tvojim trenutnim dohodkom. IMHO se splača plačevati višje prispevke od minimalnih izključno v primeru, da nimaš samokontrole in sproti vse zapraviš.

Kaj pa ta limita da imaš lahko prometa 150k v povprečju 2 let, da lahko ostaneš normiranec. Jst verjetno mirne duše presežem 100k tja do 150k?

Lahko presežeš. Ampak normirani stroški so omejeni na 80k EUR. Vse kar je več od 100k je obdavčeno z 20%.

Stikalo je izjavil:

@maticb492 SUPER, svetoval si mi kot 10 računovodkinj skupaj. HAHHAA.

Ja šteje se večja penzija, višja porodniška, višja nadomestila. V praksi je to en DREK. Boomerji so šli v penzijo vsi pri okoli 50 letih. Sedaj če sem star 35 let in bi šel čez 15 let v penzijo BI Se MI SAMO SMEJALO HAHAHAHA. Tko da realno o penziji niti ne razmišljam. Glede na trende za trenutno generacijo PENZIJE NE BO. oziroma če so starši hodili pri 50. bomo mi pri 70 letih.

Če naredim 150k imam mesečne prispevke že cca 2.228,34 EUR, kar na leto nanese 26.740,08 + davek na 70 dobička (150k - 80k priznanih) = 14.000. Torej plačam za 150k v enem letu 40.740,08 EUR to je pa že 27% obdavčitev.

Lahko zaslužiš 300k v letu 2022 recimo, samo potem v 2023 ne smeš 0 (torej 300k v dveh letih je izpolnjen pogoj, ker si potem nič naredil naslednje leto).

Izračun za dobiček je pa 14k kot si napisal.

In pa ja, da je obdavčitev "samo 4%" itak sanjajo samo levičarji na socialkah. Je pa še vedno zelo ugodno.

Zgodovina sprememb…

@maticb492

seveda, obdavčitev je manjša, ampak zaposlitev je pa bol volatilna Zaradi mene naj kar pusti pol javne uprave službo in naj se zaposli na s.p. in naj iščejo posel.

Veliko delovnih mest v JS je pikrita socialka:

https://www.24ur.com/novice/dejstva/dob...

Vsak politik jih vedno zaposli +5000. Da ne govorim, da na cesti ne srečaš več policaja, do zdravnika ne moreš. Kaj ko bi zaposlili 5k zdravnikov?

NI čudno da imamo tako gospodarko rast ko je javnem sektorju nabil plače tale naš Janša.

Pat_MaGroin ::

Sploh ker se bo zelo kmalo stelo vseh 40 let v izracun.

Skratka, parametri se bodo slabsali, kar je logicno.

Saj je edino pošteno, da pri izračunu pokojnine upoštevajo vsa leta in vplačila.

Mato989 ::

delavec44 je izjavil:

Saj je edino pošteno, da pri izračunu pokojnine upoštevajo vsa leta in vplačila.

Jap in ce ti manjka kaj do 40 let ti tisto leto stejejo kot 0 in delijo s 40 za povprecje

Btw pokojnine ko spremenimo model izracuna bi morali izracunat tudi onim za nazaj da nimajo eni po takem modelu drugi po drugacnem
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

LapD ::

Ja pa kaj še. Potem bi morali tudi npr. prometne kazni poračunati za nazaj, če se spremenijo? Sistem je takšen kot je, razmišljati o pokojnini prej kot nekaj let pred penzijo nima smisla. Ima pa smisel varčevati sproti, saj je zelo velika verjetnost, da tisto, kar ti bo nakazovala država na stara leta, ne bo dovolj za normalno življenje.
web&motion designer
««
59 / 260
»»