» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
176 / 259
»»

del0 ::

zdravo folk, Kakšna posebnost Wolt in normiran s.p. ? Samo morem dodat dejavnost dostava, kakšen ddv al kej, or what?

theanswer3 ::

Mi lahko kdo pove kaj delam narobe.

Racunovodja mi poslje UPN za prispevke, ki jih placam. Ze ene 3x pa se mi je zgodilo, da ocitno placam cent prevec in se mi je v eDavkih na ekartici pojavilo 3 cente v dobro zavezanca. No danes pa sem pogledal kartico, kjer mi pise:

Za placilo: 0,02 (zapadle) | 0,02 (vse knjizene)
Saldo zavezanca
Stanje: 0,02 (zapadle) | 0,02 (vse knjizene)

Stanje je v obeh stolpcih oznaceno rdece.

Ce dam vec informacij mi pise da naj bi bil kao dolzen 2 centa za prispevke ampak jaz sem placal poloznico.

Kaj delam kaj narobe jaz ali racu ovodja? Ali naj zdaj za ta 2 centa zgeneriram UPN in ga placam? Namrec ko vpisem nek datum v prihodnosti za obresti do datuma, se ta znesek nic ne spreminja ampak ostaja 2 centa.

velikBrokoli ::

Jebela cesta, vprašaj računovodjo.. zakaj za vraga plačuješ njihove storitve, če ti ne znajo pojasniti kdo tukaj nekaj zajebe?

Mogoce so obresti, ce si kdaj prepozno placal... samo racunovodja bo tocno vedel, ali pa ce ti pigledas v edavke od kje sta ta dva centa prisla.

matic492 ::

Ja, ker 8% obresti na 2 centa je zanemarljiva vsota.

Ni treba plačevat tako malih zneskov, ne boš niti opomina dobil ali kaj takega. Naslendnji mesec nakaži 2 centa več.

Drugače pa ja, ne vem kaj dela računovodja...
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Placam vedno na zadnji dan 20. Vbistvu samo poskeniram QR kodo in je to to. Bom vprasal racunovodjo. Ce dam vec informacij pise da sta 2 centa za obracun prispevkov za socialno varnost za zasebnike.

Ok vidim kje zna bit problem. Prispevki za PIZ znasajo 295,69€. Ker imam oprosceno polovicko bi moral placati 147,845€, oni pa so mi poslali racun za 147,79€ -.-

tx-z ::

Ali morda veste, ali lahko pri popoldanskem spju izdajaš račune samo enemu naročniku? Ker pri navadnem je tista omejitev 80%, kako je pa pri popoldanskem?
tx-z

Kakšna omejitev 80%? Mi pokažeš člen v zakonu, ki mi prepoveduje vse račune izdati eni stranki in me omeji na 80%?

Webmojster ::

Lepo je ta vlada popoldanskim normirancem nabila davek.

Pri 50K prometa letnega kar 150% več (prej 2000€ zdaj 5000€)

Ko boste čez dve leti volili, ne pozabite.

Pa saj so ze pred volitvami govorili o tem, kako normiranec ni fer in da bojo dvignili vsega boga..

Pri ljudeh to ne zaleže, sem preprican, da je ogromno normirancev volilo nov obraz, sam da ni Janša ane.

Mato989 ::

Webmojster je izjavil:

Pa saj če sva čisto realna, kaj the fuck dela popoldanc da ima 50k+ prometa? Če res toliko dela naj odpre polni s.p., če pa samo dobiva keš od preteklega dela pa je čist ok teh 5k davka namesto 2k... še vedno se ne pretegne več in je to še zmeraj manj davka kot na dividende....

Dejansko bi moral bit point popoldanca da si lahko do jurija na mesec zraven nardiš, to bi moralo biti 0% davka... vse nad tem pa po rednih prihodkih.

Na drugi strani pa je za polne normirance to nad 50k kr fail... ker oni pa samo tu služijo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Steinkauz ::

50k plača 5k, torej efektivno 10%.

Res grozno...

Sej ne da je en kup popoldanskih SPjev lahk nelojalna konkurenca, ker mu pri cenah storitev ni treba računat bolniških in dopustov, saj ima vse to krito prek primarne zaposlitve.

Popoldanski SP nej bi bil za dodatno dejavnost, torej do jurja al pa dva na mesc.

Mato989 je izjavil:

Webmojster je izjavil:

Pa saj če sva čisto realna, kaj the fuck dela popoldanc da ima 50k+ prometa? Če res toliko dela naj odpre polni s.p., če pa samo dobiva keš od preteklega dela pa je čist ok teh 5k davka namesto 2k... še vedno se ne pretegne več in je to še zmeraj manj davka kot na dividende....

Dejansko bi moral bit point popoldanca da si lahko do jurija na mesec zraven nardiš, to bi moralo biti 0% davka... vse nad tem pa po rednih prihodkih.

Na drugi strani pa je za polne normirance to nad 50k kr fail... ker oni pa samo tu služijo.

No, ko ti bodo naslednjič dvignili davek za 150% boma tud rekla, kaj pa maš ti za služit toliko kajne? Bodi srečen s 1000€ plače prasec bogatunski.

Haha klasično, ostali Slovenci ne podpirajo ljudi, ki veliko zaslužijo in plačujejo več davka. Najbolj, da kar vse omejimo na jurja ali dva na mesec, jebeš bolj sposobne.

velikBrokoli je izjavil:

Haha klasično, ostali Slovenci ne podpirajo ljudi, ki veliko zaslužijo in plačujejo več davka. Najbolj, da kar vse omejimo na jurja ali dva na mesec, jebeš bolj sposobne.

Ja očitno ne štekajo, da pri višjem zaslužku načeloma tudi več porabijo, več pride DDV-ja v blagajno, bolj se denar obrača,..

No, ko ti bodo naslednjič dvignili davek za 150% boma tud rekla, kaj pa maš ti za služit toliko kajne? Bodi srečen s 1000EUR plače prasec bogatunski.

Saj sem povedal, če je za primarno zaposlitev potem je to katastrofa, zdaj pa je to za sekundarni dodatni dohodek ki je hkrati nelojalna konkurenca na trgu...

velikBrokoli je izjavil:

Če maš 50k prihodka in plačaš 10% davka je to več davka kot če maš 100k prihodka in 4% davka... Sploh ker ni 100% da bo teh 96k šlo v trgovine (niti onih 45k) ampak lahko gre tudi na BITCOIN ipd...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Pa ne pričakovat, da smo klasični normiranci varni. Če so popoldanske zajebali, lahko tudi nas.

Kaj ima to veze sploh? Zakaj bi nekoga na 50k omejil? To je popolna bedarija.

Slovenci bi samo nabijali omejitve in dodatne zakone, zabirokratizirali vsak jeben vidik našega lajfa. Ni čudno, da smo kjer smo..

Dejansko če se mene vpraša bi jaz avtorsko/podjemno in popoldanski s.p. nad 12,5k izenačil po davkih... do 12,5k naj bo 4% nad 12,5k letno pa enako kto podjemna/avtorska...

Medtem pa je treba nujno normirancem mejo za DDV dvignit na 70k skupaj z mejo iz 4% - 12% dejansko...

Zgodovina sprememb…

Webmojster je izjavil:

Pa ne pričakovat, da smo klasični normiranci varni. Če so popoldanske zajebali, lahko tudi nas.

Pa saj so nas tudi zjebal, prispevki bodo sedaj mnogo višji.. za nekatere pri 100k to pomeni skoraj 2x višji znesek prispevkov.

Mato989 je izjavil:

Dejansko če se mene vpraša bi jaz avtorsko/podjemno in popoldanski s.p. nad 12,5k izenačil po davkih... do 12,5k naj bo 4% nad 12,5k letno pa enako kto podjemna/avtorska...

Medtem pa je treba nujno normirancem mejo za DDV dvignit na 70k skupaj z mejo iz 4% - 12% dejansko...

Vidim, da spet sprejemaš ukrepe, ki bi samo tebi koristili.

Zgodovina sprememb…

Nikakor... samo logično je, ker se poenoti.... problem normiranga spja je v tem da je meja 50k že leta in leta, vse pa gre gor... in je dejansko nefer nima veze če bi bil zaposlen ali s.p.

Medtem pa je popoldanski s.p. gladko nelojalna konkurenca ostalim ponudnikom in to s štempljem države(zakonom)

velikBrokoli je izjavil:

Sej te noben ne omejuje.
Lahko si popoldanski SP in presežeš 50k, samo potem nisi normiran in boš pač plačal davek glede na prihodke/odhodke.
Sej je tudi navadni SP omejen na določeno cifro.

Tu se strinjam, a jaz bi vezal kar vse na povprečno plačo, podobno kot prispevke. Naj se DDV usklajuje s tem, prav tako meja 300k na 2 leti. Naj bo letna zgornja meja normirancev 100x povprečne plače v SLO, to bi bilo trenutno recimo okoli 200k in 400k na 2 leti.

Tudi to ni res.. popoldanski nima čisto nič drugačnih poogjev kot polni sp, samo več davka plačuje (300k/2 leti). Popoldanski SP sploh ne obstaja, ker je pogovrni izraz. Obstaja samo SP, ki ima normirane ali ne-normirane davke, in pri normiranih ima več priznanih, če je nekdo zaposlen. Popoldanski je pa samo izraz.

razen če so kaj spremenili lani..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Steinkauz je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Sej te noben ne omejuje.
Lahko si popoldanski SP in presežeš 50k, samo potem nisi normiran in boš pač plačal davek glede na prihodke/odhodke.

Poglej prejšnje poste, kjer je bil predlog, da bi popoldanc moral največ jurja ali dva zaslužit. Na to se sklicujem.

velikBrokoli je izjavil:

Poglej prejšnje poste, kjer je bil predlog, da bi popoldanc moral največ jurja ali dva zaslužit. Na to se sklicujem.

Ker se spet pišejo bedarije, lahko imaš popoldanski SP in zaposlene druge ljudi, ti pa delaš drugje. In kaj boš tam omejeval prihodek lol.

Noben ne omejuje dohodek. Omejuje se nič/nizko obdavčitev v primeru popoldanskega SP.

Steinkauz je izjavil:

Noben ne omejuje dohodek. Omejuje se nič/nizko obdavčitev v primeru popoldanskega SP.

Tako je, samo prej si napisal

Steinkauz je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Sej te noben ne omejuje.

Kar ni res

Steinkauz je izjavil:

Seveda se ga, ne smeš zaslužit več kot 300k v 2 letih preko normiranca. Meni se to sliši kot omejitev.

No saj zato pa potem eni prikrivajo promet prek nekih bosanskih firm ali kako že.
Ali pa enostavno spizdijo v Avstrijo.

In smo vsi skupaj na slabšem.

velikBrokoli je izjavil:

Steinkauz je izjavil:

Seveda se ga, ne smeš zaslužit več kot 300k v 2 letih preko normiranca. Meni se to sliši kot omejitev.

Potem si navadni SP pač.

Kaj ti bi imel SP, ki ima 50 milijonov prometa in plača lepo fiksnih 4% od prihodkov?

velikBrokoli je izjavil:

Webmojster je izjavil:

Pa saj so nas tudi zjebal, prispevki bodo sedaj mnogo višji.. za nekatere pri 100k to pomeni skoraj 2x višji znesek prispevkov.

Mato989 je izjavil:

Ja točno. In ne samo prispevki, tudi davki od 50k naprej so višji (zaradi nižjih 40% normiranih stroškov).

Steinkauz je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Steinkauz je izjavil:

Potem si navadni SP pač.

Kaj ti bi imel SP, ki ima 50 milijonov prometa in plača lepo fiksnih 4% od prihodkov?

Kako lahko na 150k letno (trenutna omejitev) plačam le 4% od prihodkov? Sprašujem za frenda, bi bilo uporabno.

Zakaj pa ne, kje vidiš problem pri približno 20% obdavčitvi na 50M prometa in max prispevkih? Nad 100k itak plačuješ fiksnih 20%, ker ni vec stroskov priznanih.

Pa recimo, da je res 4% na 50M, kaj je bolje za državo, 4% davka na 50M prometa ali 20% na 150k prometa?

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Tudi to ni res.. popoldanski nima čisto nič drugačnih poogjev kot polni sp, samo več davka plačuje (300k/2 leti). Popoldanski SP sploh ne obstaja, ker je pogovrni izraz. Obstaja samo SP, ki ima normirane ali ne-normirane davke, in pri normiranih ima več priznanih, če je nekdo zaposlen. Popoldanski je pa samo izraz.

Seveda ima... Poglej samo takole:

Zaslužiš 1.000 EUR na normiranem s.p. koliko je "davkov in prispevkov" v %?
Zaslužiš 1.000 EUR na normiranem s.p. (ko že imaš zaposlitev za minimalca) koliko je "davkov in prispevkov" v %

In tu je nelojalna konkurenca... ker "popoldanski" s.p. komot reče 1k pa mu bo super ker je to čistega like 865 EUR medtem ko "normalni" s.p. pa bo če dobi v celem mesecu 1.000 EUR imel čistega koliko? 400 EUR?

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Seveda ima... Poglej samo takole:

Zaslužiš 1.000 EUR na normiranem s.p. koliko je "davkov in prispevkov" v %?
Zaslužiš 1.000 EUR na normiranem s.p. (ko že imaš zaposlitev za minimalca) koliko je "davkov in prispevkov" v %

In tu je nelojalna konkurenca... ker "popoldanski" s.p. komot reče 1k pa mu bo super ker je to čistega like 965 EUR medtem ko "normalni" s.p. pa bo če dobi v celem mesecu 1.000 EUR imel čistega koliko? 400 EUR?

Ja, to je praktična računica, jaz samo pravim legalno, ker eni potem mislijo da je "popoldanc" omejen navzgor (drugače kot polni) pa neke zadeve, kar ni res, ker "popoldanc" sploh ne obstaja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Okapi ::

Steinkauz je izjavil:

50k plača 5k, torej efektivno 10%.

Res grozno...

Sej ne da je en kup popoldanskih SPjev lahk nelojalna konkurenca, ker mu pri cenah storitev ni treba računat bolniških in dopustov, saj ima vse to krito prek primarne zaposlitve.

Popoldanski SP nej bi bil za dodatno dejavnost, torej do jurja al pa dva na mesc.

Popoldanski sp bi morali preprosto ukinit. Naj se vsak odloči, ali bi rad bil redno zaposlen, ali pa samostojni podjetnik. "Dodatne dejavnosti" redno zaposlenih bi pa uredili (se pravi, obdavčiti) na tak način, da ne bi predstavljale nelojalne konkurence samostojnim podjetnikom oziroma pravim "freelancerjem".

Kar se nelojalne konkurece tiče, ni samo stvar bolniških, ampak tudi socialnih prispevkov in še marsičesa. Pravi sp mora postavit tako ceno, da pokrije vse prispevke, vse stroške za preživetje in mu vsaj nekaj malega še ostane. Popoldanski sp ima vse te stvari pokrite iz osnovne zaposlitve in lahko postavi poljubno nizko ceno. Lahko postavi pol nižjo ceno od tiste, ki bi pravemu espeju omogočila preživetje, pa se mu še vedno splača delati (po možnosti v službenem času, na službeni opremi>:D ).

nokken ::

Ce smo ze pri ukinjanju naj se ukine tudi "normalne" sp, ker s tistimi trenutnimi "prispevki" so zares se 3x vecja nelojalna konkurenca vsem normalnim firmam. Naj se vsak odloci ali se bo sel resen business in placeval vse normalne prispevke, ali pa bo nekje redno zaposlen.
PS: Ce nek "popoldanski sp" dela med sluzbenim cason in na sluzbeni opremi je to problem njegovega delodajalca ne tvoj niti ne od drzave... razen ce je zaposlen v JS.

Pa saj ravno v JS imaš največ popoldancev, tam imajo cajta na pretek :)) poglej asistente na faksih, to vsi med delovnim časom delajo za privatnike ;((

ReRMh ::

nokken je izjavil:

niti ne od drzave... razen ce je zaposlen v JS.

je bilo namignjeno v tej smeri, za koga dejansko je popoldanski s.p. mi je v spominu ostalo, ko mi je en znanec povedal pred več leti, da se je tetam na davčni kar ene malo zasmilil, ko so videle, da je pravi s.p., takrat sicer še startup...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ReRMh ()

nokken je izjavil:

Ce smo ze pri ukinjanju naj se ukine tudi "normalne" sp, ker s tistimi trenutnimi "prispevki" so zares se 3x vecja nelojalna konkurenca vsem normalnim firmam. Naj se vsak odloci ali se bo sel resen business in placeval vse normalne prispevke, ali pa bo nekje redno zaposlen.
PS: Ce nek "popoldanski sp" dela med sluzbenim cason in na sluzbeni opremi je to problem njegovega delodajalca ne tvoj niti ne od drzave... razen ce je zaposlen v JS.

Normiranci so nastali zato da se raje človek ukvarja z poslom kot pa z računovodstvom in mahinacijami... jaz bi dejansko ukinil vse navadne s.p.je in dal vse na normiran pavšal...

nokken ::

velikBrokoli je izjavil:

Pa saj ravno v JS imaš največ popoldancev, tam imajo cajta na pretek :)) poglej asistente na faksih, to vsi med delovnim časom delajo za privatnike ;((

Se enkrat... to je problem delodajalca ne tvoj ali moj.

Delodajalec je država. Kdo misliš, da vplačuje v državno blagajno? Ja, mi, umazani kapitalisti normiranci, ki delamo na realnem trgu..

Je že bilo objavljeno, pa se mi ne da iskat, je bil nekje članek, kjer je bilo pokazano, da Normiranci plačujemo več davka, kot navadni SPji, procentualno na promet. Ker si dajo vse v stroške oziroma brez računa.

Pat_MaGroin ::

Ja, obični s.p. je povprečni plačani davek 2 %, normirani pa 4 % :).

Sicer pa, to, da se penzije, plače, socialna vse lepo usklajujejo z inflacijo, meja za s.p. in dohodnino pa ne, je naravnost ogabno.

Zgodovina sprememb…

amacar ::

Normirani povprečni je vec, ce je 4% min, nekateri pa konkretno vec placujemo. Prakticno meni pride skoraj 30%.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: amacar ()

amacar je izjavil:

Normirani povprečni je vec, ce je 4% min, nekateri pa konkretno vec placujemo. Prakticno meni pride skoraj 30%.

Ja no do 50K prometa je 4% (20% davek tisti del, ki ostane ko znižaš za 80% normiranih stroškov).

Kaj imaš 150K letnega prometa da ti pride 30%?
Ker še pri 120K letnega je efektivna obdavčitev (davek + prispevek) v letu 2024 25%. Vsaj tako so tukaj izračunali:
https://www.minimax.si/blog-spremembe-d...

Če šteješ prispevke zraven je čez 30%

Ales ::

Smo povsod šteli prispevke zraven, ko se je primerjalo te oblike zaposlitve? Ker če ne, potem primerjaš jabolka in hruške...

Primerjava redne zaposlitve, normiranca in d.o.o.ja je itak nesmiselna. Zelo težko primerjaš absolutne številke med tremi. Vsaka stvar ima svoje prednosti in slabosti, če pa izluščiš samo neto iz dejanskih prihodkov, pa ne upoštevaš raznih stvari, kot so bolniška, dopust, regres, porodniška, prevoz, malica, nabijanje stroškov pri d.o.o.ju, itd itd.

Prispevki so pa realno zgolj še en davek. Jaz pri efektivni obdavčitvi (prispevki+dohodnina) pridem na ~30% pri normirancu. Prejšnji mesec jurja dohodnine in dva jurja prispevkov. Daleč od tistih opevanih 4%.

Ales ::

Ja, ni enoznačno. Prispevki so pri nas solidarnostno naravnani, se "vrnejo" tudi vsakemu posamezniku vendar ne čisto direktno. Sam nanje ne gledam kot na davek, hkrati pa tudi malo. Saj "prispevki" niti ni slab izraz, točno to so, IMHO.
««
176 / 259
»»