Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi

jest10 ::

kikach ::
Bo kar za vse panoge, ker ne bi prestal ustavne presoje samo za dve panogi. Pomojem bo sel od NSI predlog skozi.

bm1973 ::
Eno vprasanje, svoj poslovni racun imam odprt ze dolgo casa na slovenski banki, ker je menjalni tecaj precej slabsi (in se drugi visji stroski), razmisljam da bi si odpr Wise racun, ker placo dobivam v USD.
Sedaj me pa zanima ali sem s tem v kaksnem "prekrsku"? Namrec placo bi zacel dobivati na Wise konvertiral v evre in potem naprej nakazal na svoj poslovni bancni racun. Verjetno samo prijava racuna na FURS in je to dovolj?
A nimaš USD podračuna?

matic492 ::
Na Wisu dobiš svoj ACH račun. Nobene veza nima valute, če odpreš račun v Zimbabweju na Zimbabew dollar, prijavi se isto kot vsi ostali.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000

jest10 ::

velikBrokoli ::

tecton ::
Na Wisu dobiš svoj ACHračun. Nobene veza nima valute, če odpreš račun v Zimbabweju na Zimbabew dollar, prijavi se isto kot vsi ostali.
Aha ok hvala. Torej bom samo popravil stevilko za moj racun (na pdf) da se sedaj drugam nakazuje.
Torej od slovenske banke lahko potem kar zaprem poslovni racun ali zakaj bi ga se rabil

Kanban ::
placevanje prispevkov je nekaj cisto drugega kot pa izjeme pri davku.
Aja?
https://www.finance.si/zakaj-zdravnikom...
Podjemne pogodbe so v Sloveniji obdavčene še s posebnim 25-odstotnim davkom. Podjemne pogodbe zdravnikov in drugega osebja so v okviru neopredeljenih ambulant tega davka v celoti oproščene.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()

evanfowler ::
Članek v Financah je delno zavajajoč, saj temelji zgolj na domnevah o morebitni vrnitvi starega sistema normirancev
Matej Arčon je 11. septembra 2025 jasno pojasnil, da ne gre za vračanje v preteklo stanje.
"Ne gre za to, da se kar koli vrača v preteklo stanje, gre za analizo stanja in izboljšave, ki jih lahko v nekih možnih finančnih okvirjih vlada izpelje," je pojasnil Arčon in posebej poudaril, da bo poleg tega še ena novost, ki jo bo premier Robert Golob v prihodnjih dneh predstavil in bo "zagotovo pozitivno vplivala na državljanke in državljane".
Povezava:
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/arco...
Matej Arčon je 11. septembra 2025 jasno pojasnil, da ne gre za vračanje v preteklo stanje.
"Ne gre za to, da se kar koli vrača v preteklo stanje, gre za analizo stanja in izboljšave, ki jih lahko v nekih možnih finančnih okvirjih vlada izpelje," je pojasnil Arčon in posebej poudaril, da bo poleg tega še ena novost, ki jo bo premier Robert Golob v prihodnjih dneh predstavil in bo "zagotovo pozitivno vplivala na državljanke in državljane".
Povezava:

Finance so že dolgo časa clickbait rumeni tisk, ne vem zakaj nekateri še vedno plačujejo naročnino tem klovnom...
Jaz mislim, da prejšnjega stanja ne bodo povrnili. Kvečjem bodo naivnežem vrgli še en bonbonček, da jih bodo morda nekateri ponovno volili.
Jaz mislim, da prejšnjega stanja ne bodo povrnili. Kvečjem bodo naivnežem vrgli še en bonbonček, da jih bodo morda nekateri ponovno volili.

Kanban ::
velikBrokoli je izjavil:
placevanje prispevkov je nekaj cisto drugega kot pa izjeme pri davku.
Lol… a zato so recimo zdravniki med covidom dobili neobdavčene dodatke?
Če pa to nima veze s kulturniki nooo! /s
:)

David Mayer ::
velikBrokoli je izjavil:
Finance so že dolgo časa clickbait rumeni tisk, ne vem zakaj nekateri še vedno plačujejo naročnino tem klovnom...
Tako je, gre samo za predvolilni manever lovljenja volilk, volilcev s spominom zlate ribice. Finance.si so ogromno izgubile, ko so se nekateri eminentni avtorji umaknili zmodernizirani uredniški politiki, članki so res pisani za kakšno revijo tam pri frizerkah menda; planirano se tudi to naroči, ko imajo kakšno konkretno akcijo, in deli v nekem krogu. V bistvu je to postal nekak poslovni chic-klit, denar se da zagotovo bolj produktivno porabiti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()

Finance so rumeni tisk finančnega trga od nastanka.
Preprosto sredstvo za manipulacijo, sploh včasih delnic na ljubljanski borzi.
Preprosto sredstvo za manipulacijo, sploh včasih delnic na ljubljanski borzi.

kikach ::
evanfowler je izjavil:
Članek v Financah je delno zavajajoč, saj temelji zgolj na domnevah o morebitni vrnitvi starega sistema normirancev
Povezava:
Ne glede na to kar misli Svoboda in Levica bo predlog NSI, če bo SD držal besedo šel skozi, ker bo dovolj glasov od vseh ostalih. Če pa ne bo pa je konec s Hanom in je levica totalni zmagovalec. Bo pa zaradi glasov seveda Svoboda skočla na ta vlak.

srus ::
Kot sem že večkrat zapisal, smo normirani s.p.-ji postranska žrtev vladnega ideološkega boja proti zdravnikom "zaslužkarjem", "dvoživkam" in kar je še podobnih psovk. Očitno so zdravniški ceh s pomočjo novega zakona o zdravstveni dejavnosti sprejetim letos aprila, ki je zdravnikom močno otežil dodatne zaslužke, dovolj shebali, da sedaj ostalim s.p.-jem svobodnjaki vržejo nekaj predvolilnih kikirikijev.

Okapi ::
V resnici bi samo morali ukiniti ali zelo omejiti popoldanske espeje, prave pa bi lahko pustili pri miru.
Ampak je problem, ker popoldanski imajo veliko več političnega vpliva.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

V resnici bi morali v Sloveniji zagotoviti bolj stabilno okolje za podjetnike in nehati spreminjate vse povprek vsako leto. Mir naj dajo in nas pustijo, da delamo.

D3m ::
V resnici bi samo morali ukiniti ali zelo omejiti popoldanske espeje, prave pa bi lahko pustili pri miru.
Kdo te je pa tako razkuril? :)
|HP EliteBook|R7 8840U|

Gregor P ::
Da, ker mu popoldanc med njegovim (od redne službe plačanim) dopustom krade stranke, tako da mora Okapi zdaj delati 24/7, da mu sploh lahko konkurira

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

tony1 ::
velikBrokoli je izjavil:
V resnici bi morali v Sloveniji zagotoviti bolj stabilno okolje za podjetnike in nehati spreminjate vse povprek vsako leto. Mir naj dajo in nas pustijo, da delamo.
Nihče na vladi ni bil nikoli podjetnik.
Sicer pa ima Okapi prav. Kdor ima vpliv v državih ustanovah ima tudi popoldanski s.p.

Gregor P ::
Mogoče bi bila alternativa za popoldanski s.p. višje postavljena meja splošne obdavčitve oz. davčne olajšave; morda ravno na 12.500,- evrov za vse državljane. Potem lahko vsak dela in zasluži nek honorar kadarkoli in kjerkoli hoče do te meje. Potem pa pridejo "nekonkurenčne" obdavčitve na vrsto za fizične osebe, da raje 2x razmislijo, če ne bi rajši pustili redno službo in odprli polnokrvni s.p.
Priznam, da še nisem čisto razmislil o finančnih posledicah za državo, ampak definitivno pa se znebimo kup birokracije in nepotrebnih oblik dela (vključno s študentskim servisi oz. dela prek študenta - kjer ima študent možnost, kar dobro zaslužiti za sproti ob študiju in kljub temu ne predstavlja bistvene konkurence delavcem).
Priznam, da še nisem čisto razmislil o finančnih posledicah za državo, ampak definitivno pa se znebimo kup birokracije in nepotrebnih oblik dela (vključno s študentskim servisi oz. dela prek študenta - kjer ima študent možnost, kar dobro zaslužiti za sproti ob študiju in kljub temu ne predstavlja bistvene konkurence delavcem).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.

Okapi ::
velikBrokoli je izjavil:
Sicer pa ima Okapi prav. Kdor ima vpliv v državih ustanovah ima tudi popoldanski s.p.
Popoldanski espeji niso podjetniki. So lepo redno zaposleni, z vsemi ugodnostmi (plačan dopust, prazniki, bolniška, malica, regres...), poleg tega pa popoldan še "fušajo" in so nelojalna konkurenca vsem pravim espejem, ki teh ugodnosti nimajo. Da ne govorimo o vseh tistih, recimo mnogih profesorjih, ki fušajo kar lepo med rednim delovnim časom. Programerjev je morda res malo med njimi, je pa zato toliko več različnih svetovanj, prevajanja, pisanja ekspertiz...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

ZveeZ ::
velikBrokoli je izjavil:
Popoldanski espeji niso podjetniki. So lepo redno zaposleni, z vsemi ugodnostmi (plačan dopust, prazniki, bolniška, malica, regres...), poleg tega pa popoldan še "fušajo" in so nelojalna konkurenca vsem pravim espejem, ki teh ugodnosti nimajo. Da ne govorimo o vseh tistih, recimo mnogih profesorjih, ki fušajo kar lepo med rednim delovnim časom. Programerjev je morda res malo med njimi, je pa zato toliko več različnih svetovanj, prevajanja, pisanja ekspertiz...
To je zgolj pogled iz tvojega zornega kota, kateri je precej omejen (tako kot od vseh ostalih).
Ti dam samo hint: ce se ti zdi, da je popoldancem tako lahko, pa prodaj se ti svojih 40 ur na teden delodajalcu, za 1500€ + prispevke in daj drzavi 100€ na mesec zgolj zato, da ti dovoli imeti popoldanca in postani se ti del nelojalne konkurence, ker to je pa res pickin dim.

ZveeZ ::
Zakaj raje ne daš "hint" popoldancem, naj pustijo službo in postanejo pravi espeji.
Imajo to moznost, tako kot jo imas tudi ti. Nekateri imajo raje socialno varnost ter majhen dodatek ob placi, drugi pa greste raje all-in ter zasluzite bistveno vec.
Popoldanski sp je tudi odlicna odskocna deska za tipanje terena. Ne more si vsakdo privoscit riziko, da pusti redno sluzbo ter skoci direkt v posel.
Nekateri bi omejevali konkurenco, jaz pa bi raje videl, da neuspesni (podjetniki ali posamezniki) nehajo kriviti druge za lastne neuspehe in zacno raje delat na temu, da bodo sami uspesni. Torej ucenje in adaptacija. Ce si bomo med seboj metali polena pod noge in ploskali vsakic, ko bo vlada dodatno obdavcila soseda, bomo samo se hitreje pospesili bogatenje že bogatih, mi pa bomo imeli vedno manj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()

Ne no, vsi popoldanci so krivi in kradejo ostalim stranke... višanje lastne dodane vrednosti? Ne, hvala.

koli99 ::
Pozdrav vsem! Sem atipični popoldanski sp, izdam samo par računov na leto v EU, Slo ter države izven EU (GB); opravljam storitve svetovanja / analiz, etc...; DDV-ja ne obračunavam.
Ker bom prvič izdal račun od avgusta dalje (izdajal sem jih pred temi spremembami z mini blagajno, etc..), bi prosil za komentarje ali je postopek pravilen:
V prvem primeru gre za kupca iz Združenega Kraljestva (GB), račun bom izdal v mesecu septembru in bi se rad pripravil za pravilen vpis v miniblagajno v oktobru.
DDV-O
Najprej vpis Izdanega računa v miniblagajno (račun bom izpolnil v wordu/pdf, ne v miniblagajni):
Evidenci DDV->Izdani računi->Evidenca obračunanega DDV->Ustvari dokument->Vpis polj 3; 5; Datum opr. storitve; 5; 6DS; 6; nato pa katero pozicijo vpišem znesek storitev; točko 10 če je v EU?; kaj pa če je tujina (VB)? (točka 12 je bila v "starem" / peš obrazcu na eDavkih za EU)?
Ali je sploh potreben vpis računa za vsako storitev (EU, Slo, tujina?), ali samo za poslovanje z EU; napreč pred avgustom sem DDV-O oddajal z vrednostjo 0 v kolikor nisem posloval z EU.
Nato pa sledi v miniblagajni:
Oddaja evidenc->izbereš obdobje->označiš izdani račun(e)->oddaja evidenc
VIES-KP oz. RP-0 izpolnim na eDavkih.
Hvala za pomoč!
Ker bom prvič izdal račun od avgusta dalje (izdajal sem jih pred temi spremembami z mini blagajno, etc..), bi prosil za komentarje ali je postopek pravilen:
V prvem primeru gre za kupca iz Združenega Kraljestva (GB), račun bom izdal v mesecu septembru in bi se rad pripravil za pravilen vpis v miniblagajno v oktobru.
DDV-O
Najprej vpis Izdanega računa v miniblagajno (račun bom izpolnil v wordu/pdf, ne v miniblagajni):
Evidenci DDV->Izdani računi->Evidenca obračunanega DDV->Ustvari dokument->Vpis polj 3; 5; Datum opr. storitve; 5; 6DS; 6; nato pa katero pozicijo vpišem znesek storitev; točko 10 če je v EU?; kaj pa če je tujina (VB)? (točka 12 je bila v "starem" / peš obrazcu na eDavkih za EU)?
Ali je sploh potreben vpis računa za vsako storitev (EU, Slo, tujina?), ali samo za poslovanje z EU; napreč pred avgustom sem DDV-O oddajal z vrednostjo 0 v kolikor nisem posloval z EU.
Nato pa sledi v miniblagajni:
Oddaja evidenc->izbereš obdobje->označiš izdani račun(e)->oddaja evidenc
VIES-KP oz. RP-0 izpolnim na eDavkih.
Hvala za pomoč!

Lares ::
Zdravo
Kako je zdaj glede normirancev za 2026. A se bo gledalo za 2024+2025 skupaj ali pa se gleda samo za 2025? Če 2025 naredim 59,9k, 2024 pa sem bil 100k, a bom lahko navadni s.p. spremenil v normiranca ali pa sem presegel?
Kako so sploh gledali za leto 2025? Januarja 2024 sem odprl navadni s.p. in sem imel recimo 100k prihodkov v 2024. V letu 2025 sem spremenil v normiranca, ampak so mi avgusta poslali odločbo, da ne morem biti normiranec, ker sem presegel limit.
Hvala
Kako je zdaj glede normirancev za 2026. A se bo gledalo za 2024+2025 skupaj ali pa se gleda samo za 2025? Če 2025 naredim 59,9k, 2024 pa sem bil 100k, a bom lahko navadni s.p. spremenil v normiranca ali pa sem presegel?
Kako so sploh gledali za leto 2025? Januarja 2024 sem odprl navadni s.p. in sem imel recimo 100k prihodkov v 2024. V letu 2025 sem spremenil v normiranca, ampak so mi avgusta poslali odločbo, da ne morem biti normiranec, ker sem presegel limit.
Hvala

matic492 ::
Za nove normirance se vedno gleda zadnje leto, ti nisi normiranc torej se upošteva zakon, nimaš predhodnega obdobja. Če so te zavrnili zaradi prometa v 2024, si imel več kot 60k prometa, kar je po zakonu zdaj meja.
@koli, GB ni več v Evropski uniji, poroča se samo za poslovanje znotraj EU.
@koli, GB ni več v Evropski uniji, poroča se samo za poslovanje znotraj EU.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()

Zmedla me je možnost izbire pozicije 6->Koda države članice kupca, ker je na izbiro tudi Združeno Kraljestvo...
Torej, za poslovanje izven EU, pa prav tako v Sloveniji, v miniblagajni izdanih računov ne vpisujem(o)? Torej se odda v miniblagajni prazen obrazec (vrednost 0).
Skratka, še vedno je viden prihodek izven EU+Sloveniji samo na DDD obrazcu?
Kako pa je s poslovanjem z EU, v katero pozicijo se vpiše znesek, točko 10 (Vrednost oproščenih dobav blaga in storitev znotraj Unije)?
Torej, za poslovanje izven EU, pa prav tako v Sloveniji, v miniblagajni izdanih računov ne vpisujem(o)? Torej se odda v miniblagajni prazen obrazec (vrednost 0).
Skratka, še vedno je viden prihodek izven EU+Sloveniji samo na DDD obrazcu?
Kako pa je s poslovanjem z EU, v katero pozicijo se vpiše znesek, točko 10 (Vrednost oproščenih dobav blaga in storitev znotraj Unije)?

Jaz sem izpolnil pozicijo 12 na DDV-O obrazcu, ko je bilo še peš... kje sploh je pozicija 6?
aha, ti misliš RP-O, tam pa je pozicija A6 ja...
aha, ti misliš RP-O, tam pa je pozicija A6 ja...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: koli99 ()

Pat_MaGroin ::
https://siol.net/novice/slovenija/golob...
LOL
Davka na premozenje ne bo, bodo pa razbremenili gospodarstvo z ... obvezno božičnico! ha ha
LOL
Davka na premozenje ne bo, bodo pa razbremenili gospodarstvo z ... obvezno božičnico! ha ha

glavic ::
Pat_MaGroin je izjavil:
https://siol.net/novice/slovenija/golob...
LOL
Pa to je noro! In kdo je spet na slabsem? Ponovno podjetnik, ki MORA sedaj XXX zaposlenim izplacat nek bonus. WTF!
Musselli bizi

Pat_MaGroin ::
Mogoce pa s.p-jevci dobimo lep bonboncek, ker upajo, da jih bomo volili :). 10k neobdavceno borovnice bi blo kr kul :D.

Ales ::
Božičnica bo neobdavčena... no, sigurno le do neke vsote. Kar pomeni neko malo dodatno črpanje neobdavčene gotovine iz podjetij. Bonbonček za rajo.
In spet spreminjajo normirance, ker so očitno dojeli, da so bile spremembe idiotske.
Kakorkoli, namesto da naredijo čim bolj enostavno, predvidljivo in stabilno davčno okolje, ustvarjajo dodatne zaplete, zmedo in negotovost.
Pustimo se presenetit, morda tokrat "uredijo" vsaj normirance tako, da ne bo treba spet spreminjati davčne ureditve do naslednjega leta. Nisem pa optimist glede tega.
In spet spreminjajo normirance, ker so očitno dojeli, da so bile spremembe idiotske.
Kakorkoli, namesto da naredijo čim bolj enostavno, predvidljivo in stabilno davčno okolje, ustvarjajo dodatne zaplete, zmedo in negotovost.
Pustimo se presenetit, morda tokrat "uredijo" vsaj normirance tako, da ne bo treba spet spreminjati davčne ureditve do naslednjega leta. Nisem pa optimist glede tega.

Ja, nekaj malega, sam da bo več kot zdaj.
Normiranec bo ostal manipulacija vseh vlad, fer bi pa bilo, da smo izenačeni z navadnim s.p., torej brez zgornje meje...
Normiranec bo ostal manipulacija vseh vlad, fer bi pa bilo, da smo izenačeni z navadnim s.p., torej brez zgornje meje...

Lares ::
Za nove normirance se vedno gleda zadnje leto, ti nisi normiranc torej se upošteva zakon, nimaš predhodnega obdobja. Če so te zavrnili zaradi prometa v 2024, si imel več kot 60k prometa, kar je po zakonu zdaj meja.
Torej za 2026 sem lahko normiranec, če imam letos manj kot 60k prometa, čeprav 2024+2025 presežem 120k?
Hvala za odgovor