» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
307 / 308
»»

theanswer3 ::

Edit: Aja se to. Jaz ne obracunavam nobenega davka. Imam reverse charge za evropsko stranko, za amerisko stranko se tega ne. Zato se to po moje sploh ne navezuje name.

Zako ::

Od koga si to dobil? Na kakšen način? Email?
Zako je zakon!!!

socialec ::

Očitno od računovodskega servisa, "Cenjena stranka,"

Malcolm_Y ::

theanswer3 je izjavil:

Edit: Aja se to. Jaz ne obracunavam nobenega davka. Imam reverse charge za evropsko stranko, za amerisko stranko se tega ne. Zato se to po moje sploh ne navezuje name.
Če maš res nulo, potem lahko prek MiniBlagajne poročaš sam.

Sicer pa gre pri 10 EUR za legitimni strošek računovodje - gre za novo evidenco, ki jo je treba oddajati.

Razumem, sam nimam racunodstva,.daj si sam vse urejamo.
Sem pa klical FURS glede mini blagajne, in so rekli, da ne rabim nič tam oddajat, saj prvo, opravljam storitve, in vse račune izdam z plačilom na TRR. Mini blagajne bi moral imet če bi izdajal račune na gotovino.
Do sedaj nisem dobil nobenega obvestila na EDavkih, da bi bilo kaj narobe oddano.
Zako je zakon!!!

Ja od racunovodstva in mi je cudno zakaj bi rabil to placevati, ce ne obracunavam niti si ne odbijam davka?

pingme ::

theanswer3 je izjavil:

Ja od racunovodstva in mi je cudno zakaj bi rabil to placevati, ce ne obracunavam niti si ne odbijam davka?

Ker moraš vseeno oddati na miniblagajno fakture kot atipični zavezanec.
In tisti, ki pišejo, da niso oddali čez miniblagajno in jih furs ni “poklical” - takih je verjetno precej in bodo že dobili verjetno septembra od fursa.

ZveeZ ::

pingme je izjavil:

theanswer3 je izjavil:

Tudi ce fakture samo prejemas, izdajas pa ne?

ZveeZ je izjavil:

pingme je izjavil:

theanswer3 je izjavil:

Tudi ce fakture samo prejemas, izdajas pa ne?

Tudi če nobene fakture ne izdaš in nobene ne prejmeš moraš kot ddv zavezanec (atipični ali običajno) oddati čez miniblagajno (ni ti pa potem treba ddv-o, če to narediš pravočasno).

Ja, oddati (in voditi) je treba eno novo evidenco. Tudi če je nula, je treba oddati.

Medtem ko je za obračunani DDV (DDV-O) na eDavkih obrazec, ki smo ga oddajali z nulo brez posebnosti, za odbiti DDV obrazca ni.

Lahko se zafrkavaš z xml-i, csv-ji ali json-i prek uvoza na eDavkih, ali uporabiš MiniBlagajno, ki jo je FURS (h-b) pripravil in je zelo simpl, vsaj za take, ki imajo nulo.

Kot je napisal pingme, bo FURS kmalu začel obveščati o manjkajočih/pomanjkljivih oddanih dokumentih - zdaj so gotovo zasuti, ker je ogromno normirancev in atipičnih zavezancev, ki ne plačujejo rač. servisov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Malcolm_Y ()

Torej kaj extra moram sploh narediti v mini blagajni ce sem atipicni davcni zavezanec in en racun izdam evropski, drug pa ameriski stranki? Za amerisko sklepam, da nic, za evropsko pa grem v Centralna prijava (eDavki) v mini blagajni, zavihek Evidenci DDV in tam imam zdaj 3 zavihke, izdani racuni, prejeti racuni, oddaja evidenc. Kaj od teh treh stvari moram izpolniti? Pod izdani racuni je en kup polj za vnos.

Domnevam, da za račune, izdane evropski stranki, vodiš evidenco obračunanega DDV? Na podlagi katere vlagaš DDV-O? Po moje moraš te podatke (obdobje, DŠ kupca, znesek,...) vnesti v obrazec na mini blagajni.

Sam nimam EU strank, zato imam oboje nula.

Ja imam eno evropsko in eno amerisko stranko.

Do sedaj je bilo mesecno treba oddajati 3 obrazce. PODO-OPSVZ, DDV-O in VIES-KP.

Ne razumem tocno kaj je zdaj s temi evidencami izdanih racunov. Torej za neko obdobje recimo en mesec moram potem od prvega dne naslednjega meseca do 20 v mesecu oddati nekam te izdane racune? Za izdajo teh dveh racunov uporabljam cebelco, ce pa prav razumem je mini blagajna vbistvu alternativa, ki mi hkrati se doda racune v evidenco?

In se ena stvar, ki me mede. Za evropsko stranko moram voditi evidenco DDV tudi ce ga ne obracunavam samo zato ker sem atipicni davcni zavezanec, medtem ko za amerisko stranko ne rabim narediti nicesar ali moram tudi porocati izdane racune?

OmarVector ::

https://nsi.si/novica/znova-predlagamo-...

Not sure if anyone mentioned that, but maybe there is a slightly hope that would be possible to set normSP to 100k limit , not sure if there any thing we can do to support that

That sounds great, but I wouldn't bet on them politicians....
It sure is reasonable to set the limit to 100.000 EUR p.a.
That would help us a lot. And we would all pay our taxes...
Zako je zakon!!!

tecton ::

A je ze kdo racunal kaksna visina place je "najbolsa", ko se zaposlis v lastnem d.o.o.? Predvidevam da se od nekega bruto zneska naprej ne splaca vec visat.
Ostalo je seveda misljeno da izplacas z dividendami oziroma pustis v podjetju.

Pat_MaGroin ::

Minimalc + max malica in max regres neobdavceno.

matic492 ::

Če se greš dolgoročno in hočeš imet še kaj kreditne sposobnosti je tam okoli 2000-3000, toliko si bom jaz izplačeval.

Minimalc je 1637EUR na mesec bruto^2 (150EUR malica) = 1013
3000 + malica = 3663 za 2020 izplačila

Torej če bi imel 2 osebi zaposleni za minimalca, bi bil strošek podjetja 3274, neto izplačilo pa isto. Hočem rečt da je strošek za izplačilo 2x neto minimalca eni osebi samo 400EUR višji (se bi pa poznal regres). Meni se to zdi še sweet spot no.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Ziga Dolhar ::

Pogledaš, kje se mejna stopnja dajatev pri plači izenači z davkom na dobiček + dividendo.
https://dolhar.si/

2020 je 55% od 3663 tako da sem skoraj zadel tudi po tvoji logiki :)

Točno je nekje okoli 1900EUR bruto kolikor sem na hitro računal, ampak kot rečeno, tam nimaš nobene kreditne sposobnosti pa nič, jaz bom reskiral teh par procentov.

Yoda Master ::

OmarVector je izjavil:

https://nsi.si/novica/znova-predlagamo-...

Not sure if anyone mentioned that, but maybe there is a slightly hope that would be possible to set normSP to 100k limit , not sure if there any thing we can do to support that

This was the response to the proposition i think, if you check the date of posting:
https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...
There is no emotion, there is peace. There is no ignorance, there is knowledge. There is no passion, there is serenity. There is no death, there is the Force.

glavic ::

Mah, teh 100k je pljunek v morje, zakaj bi sploh limitiral karkoli? 20% na celoten promet in roka!
Musselli bizi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: glavic ()

Vanquish ::

matic492 je izjavil:

Točno je nekje okoli 1900EUR bruto kolikor sem na hitro računal, ampak kot rečeno, tam nimaš nobene kreditne sposobnosti pa nič, jaz bom reskiral teh par procentov.

ce hoces kreditno sposobnost, si dvigni placo pol leta preden bos sel iskat kredit. Ni potrebe, da leta pred tem placujes obroke kredita drzavi :D

delavec44 ::

Kaj firma (doo) pa ne more kredita vzeti?

Vanquish je izjavil:

matic492 je izjavil:

ce hoces kreditno sposobnost, si dvigni placo pol leta preden bos sel iskat kredit. Ni potrebe, da leta pred tem placujes obroke kredita drzavi :D

Ali si pa kakšen dodatek na uspešnost izplačaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Morate se samo pri vsem tem zavedat, da izplačilo dobička je načeloma 1x na leto. V primeru da izgubite konec leta promet, ker ste recimo izgubili kakšno pogodbo, in naredi podjetje minus zaradi tega, ker ste si poleti izplačali dobiček, morate ta denar vrnit podjetju (če ste si izplačali plačo, tega ni potrebno)

Ne vem koliko vam pomeni razlika 100-200EUR pri prišparanem davku - dobiček je v celoti obdavčen približno 40%, kolikor smo zgoraj gledali je 3600 bruto^2 plače obdavčene približno 45%. Torej razlika je okli 5%, ali 180EUR (pa tu nisem upošteval koliko bi bil minimalc več od 41%).

Pa seveda če se že pogovarjamo to tudi pomeni višjo pokojnino, če bo takrat še kaj iz tega, ko se mi upokojimo.

Vanquish je izjavil:

Banke gledajo vsaj 12 mesecev dandanes.

delavec44 je izjavil:

Ali si pa kakšen dodatek na uspešnost izplačaš.

Ja, ampak to nima veze. Jaz si bom v pogodbo napisal minimalca in vsak mesec izplačal isti dodatek k plači.

delavec44 je izjavil:

Kaj firma (doo) pa ne more kredita vzeti?

Lahko, ampak ne dobi 20 let in ne dobi tako ugodnih kreditov kot je stanovanjski kredit za fizične osebe. Vsaj v Sloveniji ne za manjša podjetja, bilo bi verjetno okoli 5% pa na 10-15 let največ. Pa dokazovat je težje kreditno sposobnost.

Zgodovina sprememb…

tecton je izjavil:

A je ze kdo racunal kaksna visina place je "najbolsa", ko se zaposlis v lastnem d.o.o.? Predvidevam da se od nekega bruto zneska naprej ne splaca vec visat.
Ostalo je seveda misljeno da izplacas z dividendami oziroma pustis v podjetju.

Če pustiš v podjetju, potem je seveda najbolj ugodna minimalna plača.
Če izplačaš dividendo je to trenutno 22%+25%. Minimalna plača je manj, tu so še dodatne olajšave, spremembe splošne … se pa tudi na doo strani lahko spremeni (iz 19 na 22 in mogoče nazaj na 19), tako da ni enotnega zneska. Daj podatke v preglednico točno zate in preveri kje plača preseže 22%+25% in lahko kadarkoli po potrebi prilagodiš.
Vsekakor pa ta znesek ni kaj dosti višji kot minimalna plača.

Kot sem zgoraj napisal, da ne boste čez 2 leti jokali, ko vam bo zmanjkalo 50 jurjev za vašo sanjsko hišo, pa ne bo noben hotel dati kredita. Vprašajte se če je vredno tega za prišparat 2000EUR na leto, ni vse v teh procentih.

Tisti ki imate nepremičnine urejene in ne planirate nič drugega kupit in samo "WVCE in chill" al kako že rečejo na FIRE, pa itak minimalc ja.

Zgodovina sprememb…

Silver ::

Tule je Vito pripravil že nekaj izračunov na to tematiko: https://obdavcen.si/

Je dobra iztočnica, samo mislim da sem tudi že njemu omenil, da manjka malica in regres, kar se dosti pozna.

meteorit ::

Pozdravljeni, v MiniBlagajni bi rad ustvaril dokument v Evidenci obracunanega DDV. Vse zgleda OK, kot v prilozenih navodilih vidimo modul "Evidenci DDV", nato grem na "Izdani Racuni" in nato "Ustvari dokument". Ko izberem kupca iz seznama in vnesem preostale podatke kliknem na "Shrani", nato pa dobim 403 ob klicu na BE, pa layout na strani se transformira v nekaj cudnega.
A je to pac neka slamparija na strani MiniBlagajne ali je mozno da mi dejansko manjkajo kake pravice? Prilagam par screenshotov.
 MiniBlagajna

MiniBlagajna

tony1 ::

Jutri dopoldne pokliči tehnično pomoč Edavkov, z veseljem pomagajo in znajo pomagati.

OmarVector ::

glavic je izjavil:

Mah, teh 100k je pljunek v morje, zakaj bi sploh limitiral karkoli? 20% na celoten promet in roka!

Honestly I dont mind that if Im sure I will secure 100k/year, for entrepreneur like me my scale is small every year but still goes up , while in such condition right now mean any small scale above 60k mean doom

Zgodovina sprememb…

OmarVictor - be proud of yourself, we small entrepreneurs that have 60k/year would be happy to be able to do 100k/year.
Let's hope we can make it 100k next year.
Zako je zakon!!!

srus ::

Pat_MaGroin je izjavil:

+ pripravljenost, da na stara leta v pokoju brskaš za hrano po smeteh

tecton ::

Hm malo sem racunal, izgleda da je res nekje blizu 2000 bruto sweet spot.
In tako kot so ze drugi napisali, prinese se malo varnosti boljsa bolniska, penzija, kredit...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tecton ()

Okapi ::

Za penzijo je treba preračunati pogoji. Trenutno je to najbolj ugodnih zaporednih 24 let. Izven tega višina plače na pokojnino ne vpliva več. Če hočeš imeti najvišjo možno pokojnino, si 24 let izplačuješ plačo, ki ravno še zagotavlja najvišjo pokojnino, preostala leta pa minimalac. Pa tudi če ne ciljaš na najvišjo pokojnino, je koristno preračunati, da ne gre vse, kar je več od minimalca, v nič, kar se pokojnine tiče.

Najvišja možna pokojnina je 4.811,36 evrov. Nisem šel računati, ampak od oka bi moral imeti okoli 6000 evrov plače 24 zaporednih let. Če misliš dolgo živeti, se morda celo splača.;)

tony1 ::

Slej ko prej te sfuka sprememba zakonodaje in bodo upoštevali vseh 40 let.

(Nekoč smo upoštevali najb. zap. 10 let, pa nato 18, in zdaj 24 let. Rešili smo se gnilega socializma, zdaj smo pa v svobodi...)

srus je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Napisano je s predpostavko, da visek denarja investiras/varcujes.

Kako mislis da bodo izgledale penzije cez 20-30 let? Glede na demografijo?

Preracun na celo dobo je ze sedaj v obravnavi lol. Cez 10-15 let bo meja za upokojitev 70 let, pa 40 let povprečja.

Plus, nekdo z minimalno placo bo imel isto penzijo kot nekdo, ki je placeval 20% vec za penzijo, oba padeta v zajamčeno penzijo za polno delovno dobo.

Zgodovina sprememb…

Vanquish ::

poglejte si raje, to kaj vec vplacujete za penzijo, koliko penzije se vraca na ta znesek, ki ste ga vplacevali.
Potem pa poglejte kaj se zgodi, ce ta znesek investirate naprimer v nakup stanovanja in koliko vam to vraca, se preden gres v penzijo

delavec44 ::

tony1 je izjavil:

Slej ko prej te sfuka sprememba zakonodaje in bodo upoštevali vseh 40 let.

(Nekoč smo upoštevali najb. zap. 10 let, pa nato 18, in zdaj 24 let. Rešili smo se gnilega socializma, zdaj smo pa v svobodi...)

Lahko tudi 45 let, ko mi pridemo do tam. Če te prej ne pobere.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Penzije pozabite, tud če boš dobil, bo to drobiž. Sistem bo pocepnil v 5 letih.
https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/...
Računamo na vse višje davke, ki ne bodo šli v penzijsko shemo.
Zako je zakon!!!

srus ::

Če že govorimo o varčevanju in investiranju. Eden od redkih bonbončkov golobje kamarile je bila napoved individualnih naložbenih računov. Kjer naj bi država svojim davkoplačevalcem dobrohotno odpustila nekaj davka na dobiček, če bi svoj denar zaupali slovenskim borznim mešetarjem.

Ali kdo ve, če je kaj nastalo iz tega? Ker nekako dvomim, da bi EU dovolila, da si brke mastijo samo domači mešetarji.

srus je izjavil:

Če že govorimo o varčevanju in investiranju. Eden od redkih bonbončkov golobje kamarile je bila napoved individualnih naložbenih računov. Kjer naj bi država svojim davkoplačevalcem dobrohotno odpustila nekaj davka na dobiček, če bi svoj denar zaupali slovenskim borznim mešetarjem.

Ali kdo ve, če je kaj nastalo iz tega? Ker nekako dvomim, da bi EU dovolila, da si brke mastijo samo domači mešetarji.

Ce ravno nisi od vceraj na svetu, katera resitev, ki jo je spacala drzava, se je do sedaj super obnesla? Naivno mislis, da zdaj pa res bo nekaj dobrega?

Zigerion ::

srus je izjavil:

Zakon je bil sprejet in naj bi omogočal odpiranje računov od marca 2026 - beri 1 mesec pred volitvami :)

kzzzz ::

Zako je izjavil:

To se govori že 15 let ... stavim 100 eur tu in zdaj, da bodo ljudje septembra 2030 še prejemali pokojnino in prispevki za pokojnino se bodo vplačevali.

Blinder ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Kako mislis da bodo izgledale penzije cez 20-30 let? Glede na demografijo?

Moški ne bomo sploh šli več v penzijo, delali bomo do smrti. Če bomo živeli dovolj dolgo, bo iz naših prispevkov imela penzijo ena ženska.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

kzzzz je izjavil:

Zako je izjavil:

To se govori že 15 let ... stavim 100 eur tu in zdaj, da bodo ljudje septembra 2030 še prejemali pokojnino in prispevki za pokojnino se bodo vplačevali.

Dejstvo je, da bodo pokojnine vedno bolj zaostajale za plačami (usklajevanje bolj ali manj le z inflacijo, izračun količnika bo prej ali slej upošteval celotno obdobje) in starostna meja bo vedno višja. Hkrati se bodo višali tudi prispevki (plače bodo rasle hitreje kot pokojnine, znesek bo torej zaradi procenta višji plus dodatni davki ala dolgotrajna oskrba).
Stroški za oskrbo bodo vedno višji in si je večina ne bo mogla privoščiti (ker že kadra ne bo dovolj za vse), pa čeprav bodo "plačevali" v blagajno.
Naravni prirast je že dolgo časa negativen, torej je nujni selitveni prirast za ohranjanje prebivalstva.
V petih letih se seveda ne bo nič drastično spremenilo, bo pa seveda vedno slabše.
In zgornje velja za celotni zahodni svet, ne le za Slovenijo.

Namesto penzije kupi zlato ali stanovanje. To bo penzij
Zako je zakon!!!

deco16 ::

Sam pol prideš v boomer mode. Ni šans da bi prodal stanovanje da bi dostojno živel med penzijo, mora penzija bit zadost velika. Treba povišat in jamrat ;)

Matko ::

srus je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Ni samo penzija.
Lahko imaš smolo in greš na dolgotrajno bolniško/invalidnost.

+dodaj zavarovanje
««
307 / 308
»»