» »

Zunanji bojler-solarno gretje vode

Zunanji bojler-solarno gretje vode

seba993 ::

Rabim malo pomoči glede izdelave zunajega bojlerja za solarno gretje vode.

Najbolj me zanima kak bojler si naj nabavim in kako vse skup zvezat?
Stena na katero bi montiral je kopalniška in je cel dan obsijana z soncem.
Pa da nebo kdo reku da je zima naj že zdj povem da to nameravam izdelati naspomlad zdaj pozimi bi se pa prej rad malo pozanimal kako in kaj.

Magic1 ::

Najprej povej kakšne temperature vode pričakuješ v katerih mesecih.
Magic

Zdj ti pa nj jst povem neke temparature ku niamm pojma o tem.
Tuk da se lahk polet tuširaš.

m0LN4r ::

Spodnjo 1/3 pobarvaj na črno, ostalo pa nekaj svetlejšega. Če boš priklopil mešalni ventil, potem pa kr celega na črno.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Magic1 ::

Dvomim, da bo zadeva uporabna, razen v toplih poletnih dnevih. Res da ti sonce greje bojler, a če ni zunaj povprečno vsaj 20°C, ti ga zrak tudi konstantno hladi. Razen, če nimaš problema s tuširanjem s konkretno mlačno vodo.
Magic

pegasus ::

Temu se prilagodiš tako, da se tuširaš zvečer in ne zjutraj ;)

Skratka greš na odpad po star bojler primernega volumna, preveriš da ne pušča, potrgaš preč plastiko in izkoplješ ven samo piksno, jo prebarvaš na črno in obesiš na steno. Pogosta praksa na obali.

Ja vem da imajo tega veliko na obali. Pa tut pr nas se kak najde. Ja tole je namenjeno za večerno poletno tuširanje. Baje da se voda kr konkretno segrejo.

Kaj pa grelc ki je v bojlerju?
Pa zanima me tut kul l mi priporočate.

Zej pa tko, jst sem mel črno plastično cev po dvorišči ene 3 metre dolžine, premera okol 12cm.
Do te cevi pa še 5 metrov šlaufa po tlakovancu. Torej nekje okol +30L vroče vode.
Sonce je sijalo gor od 11ih pa do šestih.

Poleti ko je bila voda proti večeru že zelo vroča je blo za 3-4 tuširanja.
Spomladi in jeseni, ko je toplo pa za 2 tuširanji, saj se ni tko segrelo.

Seveda zato, ker z mešalnim pač mešaš vodo.
Preveč spet ni dobr, ker boš rabil dolgo da se segreje.

Poznam pa enga, ki ima ene ~20 metrov črne tanjše cevi v krog zvito na travi, pumpo ki se vklopi na vsake tolko pa obrne vodo v bojlerju s tole, pa ma toplo vodo zelo hitro.

Brez mešalnega ventila, pa se lahko poleti popariš.

Jaz tako črno:

Tist drug pa neki tazga, samo zvito kot čokoladni polžek:
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

SkIDiver ::

Večji izkoristek boš imel, če si boš omislil en sončni kolektor in ohraniš bojler toplotno izoliran. Če postaviš bojler nad kolektor pa niti ne rabiš črpalke, ki bo prenašala toploto od kolektorja do bojlerja.

Edino kar je potrebno biti pazljiv je na pregrevanje sistema v času poletja, ko se sprosti ogromna količina toplote, ki jo ujame kolektor. Verjetno lahko 80L bojler vode precej hitro zavre.
Mogoče kdo ve kako to težavo rešujejo pri solarnih rešitvah raznih proizvajalcev?

Kok pa stane kolektor ?
Se mi zdi, da homemade varianta ne preseže niti 100€ pa na morju funkcionira to že par desetletij brez težav.
Trade Republic 38MVDVXM

fikus_ ::

Pregrevanje vode v kolektorjih elegantno rešujejo vakumski kolektorji, v katerih je alkohol kot medij, katerega segreva sonce. So pa dragi.
Imaš še variante s prekrivanjem kolektorja, mešanje s hladno vodo, . . . ali pa dovolj velik zalogovnik.

SkIDiver ::

@m0LN4r solarne kolektorje na bolhi lahko trofiš že za par desetakov. Moj namig z njimi je bil v smeri, da lahko tudi spomladi in jeseni koristiš toplo sanitarno vodo, ki je bila segreta preko solarnega sistema, ker toplo vodo hraniš v toplotno izoliranem hranilniku, npr. 80L bojler za vodo.

@fikus vakumski kolektorji so mi poznani in kot si že rekel, dragi. Mešanje s hladno vodo in odvod prevroče vode v odtok?

solarne kolektorje na bolhi lahko trofiš že za par desetakov.

Ja če je v dobrem stanju in pod 100€ je za razmislit, drugače pa samo komplikacije in stroški.
Trade Republic 38MVDVXM

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bojler z el.grelcem + kolektor

Oddelek: Loža
4610985 (950) bigruno
»

Solarni kolektor za sanitarno vodo

Oddelek: Pomoč in nasveti