» »

Plesen na stenah

Plesen na stenah

1
2
3 4

Alamar ::

Če sušiš perilo v stanovanju/sobi, rabiš ali imeti skoz na malo odprto okno, ali razvlažilec, ali klimo z razvlaževanjem, ali sušilni stroj. Vse drugo ne bo pomagalo in sem bo slej ko prej razvila plesen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Alamar ()

floyd1 ::

Tu imam tudi klimo ampak ima le osnovne funkcije, dvomim da si lahko kaj pomagam z njo.

Nima funkcije razvlaževanja? Simbol kapljice ali nekaj podobnega na daljincu?

mailer ::

V DM drogerijah prodajajo neko tekočino proti plesni s pršilko, ki stane okoli 8€ (manj kot liter). Varekina je 1.5€ prodajajo pa aromatizirano in navadno. Je bolje vzeti za odstranjevanje plesni navadno od Šampionke? V Mullerju imajo nemško a je cena okoli 3€.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Magic1 ::

Sušenje perila je itak obvezen recept za dobit plesen, ker ne bo nihče luftal zadosti in če nimaš sušilca, si itak preveč škrt, da bi kupil razvlaževalec. Klima ti pri razvlaževanju itak še ohladi prostor, tako da nucaš dvojno količino energije za povrnitev v prvotno stanje.
Fizika je taka kot je in na eno žehto je treba iz zraka spravit okoli 5l vode, če se ta pusuši v stanovanju. Potem pa še prišteješ paro od kuhanja, tuširanja in hitro prideš do kakšnih 6-7l odvečne vode v zraku na dan.
Toliko vlage lahko odstraniš le z zelo pogostim luftanjem(dostikrat na dan), ali razvlaževalcem, ali odstanitvijo teh virov vlage. Vse ostalo je BS.
Magic

He-Man ::

floyd1 je izjavil:

Tu imam tudi klimo ampak ima le osnovne funkcije, dvomim da si lahko kaj pomagam z njo.

Nima funkcije razvlaževanja? Simbol kapljice ali nekaj podobnega na daljincu?


Bom pogledal, ampak mislim da ne. Klimo sicer občasno uporabljam za gretje, ne hlajenje.

Hvala vsem za vse informacije!

KraitPay ::

Živjo, tudi sam se pridožujem mnenja, da vlago rešiš samo z odstranitvijo virov vlage.

Z punco sva se pred 1 letom preselila v stanovanje, ki je bilo nekaj časa prazno. V njem je ob namestitvi inštrumentov kazalo 40% R.H. Tudi zrak je bil zelo suh.
No po 14 dneh bivanja in nepravilnega zračenja sva spravila 1.5 sobno stanovanje na 70% R.H. Tako da sva vedela da morava nekaj spremeniti. No, najine navade sva morala čisto spremeniti;
-kot je nekdo že omenil, kuhanje ob ODPRTIH OKNIH!,
- zračenje ob pravilnih urah, da ne spraviš zunanje vlage v stanovanje.
- Sušenje perila v zaprtem, malo bolj ogretem prostoru, ko se perilo posuši, pa je nujno zračenje.

No sedaj se notranja vlaga spreminja tako od 45% - 60%.

Tako da ja, prezračevanje je ključno, seveda, če nimaš mehanskih napak v konstukciji hiše/stanovanja. Drugače pa kot se mi je pošalil en kolega, ki je rekel, da če imam probleme z vlago, naj pač ne kurim/ogrevam in naj imam odprte okne. Če ni temperaturne razlike zunaj/notri, potem tudi ni pogoja za rosišče.
Delno ga razumem :)

matobeli ::

Jaz imam v svojem stanovanju enake težave, zadevo kar dobro rešuje razvlaževalec in luftanje.

Na prekladi se še vedno pojavlja plesen in se jo pač sproti čisti z namenskim čistilom na bazo varekine.

Bom pa prebraval steno z Jupol Thermo, naj bi vsaj malo pomagala pri točno teh težavah. Pozna kdo to, že uporabljal kdo?

Okapi ::

Zanimivo pa je, da imamo mnogi ravno obratne težave. Pri meni je ta hip 27% vlage. Bo treba že spet kakšno mokro brisačo na radiatorju posušiti.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Kaj ::

Najhuje je v dobro ogrevanih alpskih lesenih hišah pozimi, kjer si že zaradi smučanja čisto izsušen, potem pa še vlage ni nič v prostoru.

jacksy ::

Mi smo nabavili razvlaževalnik qlimo se mi zdi da je in tako rešili težave z plesnijo. plesen smo imeli v kuhinji kopalnici in otroških sobah. sedaj pozimi prižgemo razvlaževalnik preden se gremo tuširati in kasneje pustimo toliko časa, da se kopalnica posuši. perilo obešamo v sobi prižgemo razvlaževalec in perilo je suho čez noč. Tudi ko kuhamo prižgemo razvlaževalec. zračimo pa 2 - 3 x na dan. priporočam razvlaževalec. če nam crkne gremo takoj po novega.

mailer ::

Imel sem razvlaževalc pa je bil tako glasen, da se niti slučajno ni dalo spat zraven.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Magic1 ::

Jaz vas ne razumem, ali je tako težko nabavit kondenzacijski sušilec, uporabljat napo(pri priprtem oknu!), enkrat na dan prezračit stanovanje in prezračit kopalnico po tuširanju? To reši težave s vlago v skoraj 100%, če ni kakšnega zamakanja.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

m0LN4r ::

Midva mava, sušilc, razvlaževalnik (občasno), pa luftanje vsaj 1x zjutraj 1x popoldan, 2x zvečer. Vsa okna odprta za 3-4 minute.
Plesni več ni. Vlage pa tut ne. Prej (vselitev) sva mela črne vogale po en meter krat meter, če ne več.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Rok Woot ::

Problem so ponavadi kaki toplotni mostovi, nova okna. Tudi izolacija ni vedno rešitev ... Pomaga če prebarvaš z apnom. Meni se v kopalnici na vsake 3 leta pojavijo pikice, pač prebarvam pa je spet 3 leta mir.

matobeli ::

Rok Woot je izjavil:

Problem so ponavadi kaki toplotni mostovi, nova okna.


Točno tako, plesen/vlaga je pri meni samo zgoraj in spodaj kjer je očitno beton (preklada) in se kondenz nabira, vmes kjer je opeka ni problemov. So pa seveda nova okna, prej ko so bila prepišna teh problemov baje ni bilo.

Izolacija bo pomagala ko bo čez 6 let nova fasada, jebeni bloki, upokojenci in socialci, če bi vsak stisnu 2k bi čez 14dni mel novo fasado...

Spajky ::

He he, vse prednosti plačevanja po porabi ... prej so kurli ko blesavi, pa tudi prepišna ojkna niso bila problem :))
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Magic1 ::

Danes sem dal eno grelno odejo prat in je seveda nisal dal v sušilec, temveč sem jo obesil v dnevni prostor. Po dveh urah ni niti malo suha, a vlažnost se je že dvignila s 42% na 52% v skoraj 40m2 velikem prostoru. Preden grem spat bom itak prezračil pa vseeno zjutraj pričakujem vsaj 60%.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

m0LN4r ::

Manj dihaj
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

floyd1 ::

Izolacija bo pomagala ko bo čez 6 let nova fasada, jebeni bloki, upokojenci in socialci, če bi vsak stisnu 2k bi čez 14dni mel novo fasado...

Očitno se nihče še ni dovolj angažiral, jamrat je navadno pač lažje. Pri nas je bil identičen primer. Upokojenci ne rabijo, ker "itak več ne bodo dolgo" (ne me narobe razumet, to so bile njihove besede), drugi pač "nimajo denarja", itd. Potem pa pride na sestanek eden od stanovalcev s konkretnimi papirji (izračuni) v in rezultat - samo v 3 dneh smo uspeli pobrati dovolj podpisov za novo fasado.

Gre pa to nekako takole: Pridobiš nekaj predračunov za fasado, na podlagi tega se pozanimaš za višino eko subvencije, vprašaš tudi na banki (ali upravnika) za možnost kredita in poprosiš za natančen izračun stroškov le-tega (pri nas so se ti stroški nekako pokrili z EKO subvencijo). Potem sostanovalcem lepo s številkami dokažeš, da ne bodo mesečno plačevali praktično nič več kot prej (veliko manj za ogrevanje in pač ustrezno več za rezervni sklad, od koder gre denar za odplačevanje kredita). Pri nas je delovalo in ne samo to - tudi izračuni so bili dokaj točni in se kasneje ni nihče pritoževal. Razen večnih nergačev, a to je že druga zgodba.

...:TOMI:... ::

Tole pa je pozitivno :)
Tomi

nekikr ::

Ja, očitno je priseljenec, od gor. Če bi bil pravi Sloven'c, potem sigurno ne bi nečesa naredil ampak bi se pritoževal nad Državo, sosedi, južnjaki...kot tisti tam zgoraj, ki ga plesen moti, ampak niti prebelil ne bi stanovanja. Me spominja na tisto: "Vse sem naredil, da bi shujšal, samo več se še nisem gibal ali manj jedel".

moat ::

Se opravičujem, toda bi obudil temo. Prebral sem veliko o vlagi in plesni. Imam starejšo stanovanjsko hišo, ki sem jo adaptiral, vendar še nisem uspel napraviti nove fasade, finance pač. Načrtujem pa najmanj 16 cm debel stiropor, morebiti na severni strani 20 cm. Onka pa so nova, plastična. Na zunanjih stenah sob nimam pohištva, razen kuhinje, ki pa ni mogla biti postavljena drugače. Redno zračim in tam, kjer so stene bele, sem že uporabil Jupol citro (tam, kjer so barvne, Jupol cirta še ni). Imam tudi razvlažilec zraka, ki ga pomikam po sobah. Na okoli 10-14 dni mi napolni posodo v z vodo. Kopalnico zračim po vsakem tuširanju, stanovanja pa dvakrat, zjutraj in proti večeru (popoldan) po 5-10 minut. Med kuhanjem imam odprta v kuhinji balkonska vrata na kip. Kapilarne vlage v stenah ni (vsaj menim tako). In sem reši problem vlage v stanovanju? Ne!
Vse je v fiziki. Problem je, ker je pri segrevanju prostorov zrak topel, neizolirane stene pa hladne. Posledica je pojavljene vlage na steni in plesni. Sprva se sicer na steni pojavljajo beli fleki, podobni madeži kot jih napravi sol na cestah, če ste to že videli. nato pa se čez čas pojavijo tudi temne pikice. Uporabljam fungicidno sredstvo za zatiranje plesni na vsakih 14 dni, na zunanjih stenah sob, ki so po kotih vidno mokra, spodaj in zgoraj. Preko dneva stene tudi sušim s kaloriferjem z ventilatorjem. Torej, problem je, ker imam v kotih sob, na zunanjih stenah, močno vlago. Stena je dejansko mokra.
Zdaj k vprašanjem. Prebral sem veliko o vlagi na stenah, plesni, kapilarni vlagi zaradi neizolacije temeljev, prezračevanju prostorov ipd. Zanima pa me ali je kdo uporabil za sanacijo vlage elektronska sredstva, ki preprečujejo dvig vlage po zidovih, oz. ali je kdo hladno steno sušil s toplotnimi telesi? Če je, kako, s čim? Mogoče nekaj podobnega kot je stensko ogrevanje. Npr. v kopalnici imam poleg klasičnega ogrevanja tudi talno ogrevanje in zaradi tega med fugami ploščic v kopalnici ni nobene plesni, tudi na stropih ne. Medtem pa se mi je začela na steni pod kuhinjskimi elementi pojavljati plesen in to samo, kjer ni ploščic. Poleti sem bom moral lotiti prenove kuhinje, kjer so kuhinjski elementi na zunanji steni in bom celotno steno, kjer so elementi oblekel v ploščice. Tukaj me zanima tudi ali bi npr. na zidovih preprečil plesen, če bi zunanje stene oblekel s pravim ali umetnim kamnom - okrasni vzorec? Vem, da bo problem hladne, mokre stene bolj kot ne odpadek z izolacijo, plesen pa z vsemi ukrepi zoper njo (prezračevanje, vzdrževanje vlage v prostorih, dodatek barvi sredstva proti plesni, nesušenju perila na radiatorjih ipd.), trenutno pa me zanima ali bi pomagalo (dokler ne bom finančno sposoben kvalitetne izolacije) začasno ogrevati stene. Kaj menite, kaj svetujete. Hvala, LP moat.

matobeli ::

Meni so predlagali da bi nabavil namesto konvektorskih el. radiatorjev IR panele oziroma IR radiatorje. Ker bi segrevalo steno in ne zraka bi posledično manj kondenza nastajalo. Ampak to je moj primer ker se mi vlaga nabira na betonski prekladi stene.

Ampak ne vem če bo to uspešno če imaš slabo hidroizolacijo.

Lahko pa tudi investiraš v dodatni razvlaževalec, dvigneš temperaturo v stanovanju in podobno.
Ampak če ti vleče vlago "iz zemlje" potem nisem čist prepričan če imaš kakšne realne šanse za popolno odpravo vlage.

moat ::

Hvala za mnenje matobeli. Ja kapilarna vlaga zna biti hud problem, če jo imam. Edini rešitvi bi bili žaganje zunanjih sten tik nad plato kleti in nabijanje izolacije ali pa vrtanje lukenj in brizganje izolativnega sredstva (neka smolnata spojina) ki je proizvaja Kema. Upam pa, da kapilarne vlage ni. V obeh primerih pa gre za visoke stroške. Med sanacijo, ko sem delal tlake, sem videl, da je na ploščo kleti, pod zidaki položeno nekaj podobnega kot dahtpapa (ali karkoli to že je, kar so uporabljali v tistih 1960 letnih časih). Sicer pa sem gledal tudi za IR paneli. Ali IR paneli oddajajo toploto tudi na zadnji strani? Ali niso zadaj izolirani tako, da so bolj kot hladni? Kaj pa tisti toplotni paneli iz pravega kamna in granita? Sicer pa so to že dražje rešitve? Kaj pa nekaj takega, kot je električno talno ogrevanje - mrežica, ki je zelo tanka in bi šla tudi pod fasado?

RatedR ::

Predlagam uporabo kisa, daš na servet in greš čez območje kjer se plesen nahaja. Sicer moraš prezračit po tem ker kis smrdi ampak odpravi težavo.

moat ::

Tudi to delam, sem pozabil napisati. Sprva steno čistim z belim kisom, ki ne pušča sledov. Malo počakam, nato pa jo še našpricam in na rahlo obrišem po površini s fungicidnim sredstvom. Pustim, da se povečini pusuši, nato pa posušim s kaloriferjem. Približno delam na dva tedna, oziroma dva krat na mesec v zimskem času.

Dimnik ::

Imel problem z zunanjimi stenami v novi hiši,enako sem imel mokre kote po stenah, imel tablete proti vlagi...., dokler nisem naredil fasade 10cm stiropor in se je zadeva uredila. Mislim, da bo najboljše čim prej naredit magari samo stiropor in lepilo, kot pa v nekaj vlagat in dokler nebo fasade nebo mir...

Pa občasno sem sišil mokre kote z pištolo na vroči zrak....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dimnik ()

moat ::

Ja, torej tudi sušenje je potrebno. Hvala Ale123. Sem pa malce tudi razmišljal v tej smeri, da bi napeljal samo neko žico ali dve preko cele stene, ki bi imela funkcijo ogrevanja kot npr. infra peč (za kopalnice). Bi to šlo? kako bi se dalo to narest? Priključena bi bila na elektriko?

moat ::

Sicer pa to ni ravno tema pred božičem, zato vam želim veselo praznovanje v krogu vaših družin. Srečno, moat.

jalovec09 ::

Eni pravjo varekina/arekina, samo pošpricaš in pustiš ter prezračiš. Nekaj malega v kotu vem da sem pošprical in je blo mir za 1 leto.
Ima kdo kako mnenje o tem?

moat ::

Varekine pa še nisem poizkusil. Ne vem, ali ni to premočna zadeva? Se ne lušči potem barva s sten?

matobeli ::

barva se lušči večinoma zaradi vlage.

Varekina je super, ampak pazi na obleke in kožo (varekina=belilo, razbarva kožo in tekstil!). V mojem primeru sicer ni bilo ravno eno leto po nanosu dobro, ampak se stanje z vsakim čiščenjem izboljšuje. Letos sem imel zgolj dve mali pikici zaenkrat. Pa seveda nimam več pohištva tik ob steni.

Pošpricaš, počakaš pol ure in potem z gobico malo pobrišeš.

Jaz sem kupil kar čistilo proti plesni proizvajalca Diplo, ima šprico in je seveda na bazi varekine. Zna bit da so malo pogledali razmerja in dodali še kak fungicid. Ne vem točno. Deluje zelo dobro, za razliko od enega ki ni bil tolk močen in brez klora.

Magic1 ::

Moat, ne pomaga če delaš vse potrebno, v kolikor nekje zamaka, ali je konstantno vlažno. Stare nizke hiše znajo imet velik problem zaradi tal, ki nimajo hidro izolacije. To je lahko neomejen vir konstantne vlage. Preveri vlažnost sten pod streho, vlažnost sten na nivoju(ali pod) nivojem zunanjih tal ter vlažnost plate po tleh. Ko boš odkril vir, se lahko pogovarjamo dalje.
Čistilo imajo fajn v Mullerju, pošpričas in plesen razpade, ne rabiš nič drgniti.

Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

jalovec09 ::

moat je izjavil:

Varekine pa še nisem poizkusil. Ne vem, ali ni to premočna zadeva? Se ne lušči potem barva s sten?


Moraš pozit, ker zlo smrdi in na oblekah pušča trajne fleke. Če maš steno belo potem vredu, če maš barvo modro pa vrjetno ne bo vredu arekina/varekina.

SeMiNeSanja ::

Vedno se omenja samo varekina. Problem varekine je klor, ki je izredno jedek, zasmradi cel prostor,....

Zato sem sklenil, da poskusim zadevo 'reševati' s pomočjo vodikovega peroksida. Za enkrat je 10% raztopina delovala celo bolje kot varekina. Ne vem pa, če je enako učinkovit tudi globinsko. Velika prednost pa je vsekakor to, da nima tistega jedkega vonja, ki ga ima varekina.

Je morda še kdo probal uporabiti peroksid proti plesni?

moat ::

Hvala za nove ideje, res. Nisem še preizkusil Diplo proti plesni, tudi Bref power ne. Hvala obema matobeli in Magic1, velja preizkusiti. Magic1 po moje kapilarne vlage ni, saj je kljub starosti objekta bila plošča nad kletjo, pod zidaki izolirana. Ob sanaciji stanovanjske hiše pa sem okoli hiše izkopal do temeljev, na novo vlil dodatno temeljenje okoli hiše, da sem lahko potem izoliral z izotekstom in položil drenažo. Zasul sem s kamenjem večje granulacije, ki sem ga ovil s klobučevino. Vlažnost se mi pojavlja večinoma po kotih zunanjih sten (na notranjih jih ni), nekaj malega pa jo je zaznati tudi nad tlaki (samo na zunanjih stenah).
Jalovec09, ne vem kako si uganil :)? Res je, dejansko imam eno izmed zunanjih sten tudi modro. Sice pa imam razne kombinacije po sobah (ena stena, bela, druga rdeča, pa modra ipd,).
SeMINeSanja tudi vodikov peroksid še nisem uporabil. Morebiti tudi to velja preizkusiti. Hvala vsem lepe praznike, moat.

Magic1 ::

Potem pa izgleda da so tvoje stene zelo slabo izolativne. Pri starih stavbah so uporabljaj vsega možnega pri gradnji. V kombinaciji z nekim vpojnim ometom zna stena zelo dobro prevajati. Moraš vedt da četudi imaš 40% vlažnost pri 24°C, bo ob steni s temp. pod 10°C zrak kondenziral.
Rešil boš zadevo le z kvalitetno izolacijo (kjer moraš sam mislit na toplotne mostove, fasaderje boli in jih moraš ti ganjat). Država da v nekaterih občinah 3000€ subvencije, 200m2 izolacije te pride okoli 10k€ (če nimaš čudne gradnje in polno balkonov), torej lahko prideš tam skozi za okoli 7k€.
Magic

Spajky ::

Clox (Tki Hrastnik) v Mer*urju : junij/september ko imaš lahko odprta vsa okna zaradi prezračevanja vsaj en teden, da se ne zagiftaš z izhlapevajočim klorom ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

r3dkv1c4 ::

Spajky je izjavil:

Clox (Tki Hrastnik) v Mer*urju : junij/september ko imaš lahko odprta vsa okna zaradi prezračevanja vsaj en teden, da se ne zagiftaš z izhlapevajočim klorom ...

Ah nehaj no...diplo je ok...malo smrdi nekaj časa ampak hitro mine......zjutraj pošpricaš...po 20 min obrišeš...ponoviš, če je potrebno......nato pa gas segret sobo in lepo prezračevat.......se ne ponovi.
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

matobeli ::

Odvisno od površine in količine čistila ki je potrebna. Če givorimo o par m2 ki jih je treba spucat se lufta cel dan. Če pa o dveh cm2 pa pol ure.

Se pa splača ne imet nobenega pohištva ob stenah če so težave z vlagi. To je raj za plesen.

Kurzweil ::

V glavnem, ker vidim, da ste nafilozofiral že 2 strani. V te namene se uporablja Algicid, če je stvar bolj trdovratna, pa se kontaktira Fragmat oz. bivši TIM Laško, bolj strokovne in resne rešitve ne boš našel na nobenem forumu :D

moat ::

Hvala vsem za predloge. No res je, da tudi Algicid še nisem preizkusil. Po praznikih ga bom nabavil. Jub citro pa imam in je dejansko učinkovit. Samo nimam samo belih sten, na barvnih pa ga ne morem uporabiti. Bom pa drugič dodal sredstva za preprečevanje plesni v barvo. Lepe praznike vsem, moat.

lakomnik ::

Jest sem se rešil kar močne plesni z TERA Europal 2000. Prej sem stene spucal nato pa nanesel to barvo. Imajo dva tipa barve. Ena mislim, da se nanaša na stene, ki nimajo manj kot 5 stopinj. Druga TERA Europal 77 pa kadar je ekstremna plesen in temparatura stene pod +5.

Cena mislim, da je okoli 24EUR na liter. Europal 2000 mislim, da je 4KG minimum naročilo. Europall 77 pa 12kg. Če ti je zanimivo jih kontaktiraj.

več informacij:
http://www.tipspin.si/index.php?id=2&pi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lakomnik ()

Rok Woot ::

Mah jaz raje z apnom prebelim. Tudi deluje zatira plesen, pa še veš, da ni zdravju škodljiv. V kopalnici na severni stani, kjer imam toplotni most, se mi na vsake 3-leta spet pojavi, pa pač prepleskam.

jedateruk ::

Jaz enako kot mnogi drugi verjamem, da je treba s prepihom zračiti zgodaj zjutraj, tudi če je veliko vlage ali megla zjutraj. Pravilo narave je, da gre vlaga tja, kjer je bolj hladno. Torej tudi, ko je zunaj zelo vlažno in je vsa trava mokra, ne bo šla vlaga v hišo - razen če se zrači predolgo, ker se s tem stene ohladijo preveč in se notranja vlaga prilepi na stene.

Moja žena pa teži, da zjutraj, ko je veliko vlage zunaj, ni dobro delati prepiha. Ona bi prezračevala samo zvečer.

Naj kakšen doktor prezračevalne znanosti potrdi, da je še boljše ali enako dobro zračiti tudi zjutraj.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Ni to, da vlaga ne gre v tople prostore. Je samo fizika, relativna vlažnost. Hladen zrak lahko vsebuje manjšo količino vlage, kot topli. Če vzameš zrak, ki ima 5°C in 99% relativno vlažnost ter ga segreješ na 24°C, bo le ta imel pod 40% relative vlažnosti. Torej je vlažen mrzli zrak v bistvu suh na sobni temperaturi, po domače povedano.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

jedateruk ::

V praksi pa je to enako, kot sem napisal jaz in mnogi drugi. Če imamo zjutraj prepih, gre vlaga iz toplega zraka ven v hladen zrak, ker je v hladnem zraku večja vlažnost.

Magic1 ::

Ne, ne gre vlaga ven iz zraka, temveč se notranji zrak zmeša z zunanjim. Če fajn preluftaš, bo seveda zunanji prevladal, le ta pa ima malo vlage v sebi, v kolikor je zunaj mrzlo. Preberi si malo, kaj ti pove realativna vlažnost.
Magic

jedateruk ::

Prej sem narobe napisal. Topla vlaga gre ven, ker je hladen zrak magnet za toplo vlago. Tisto, da se 99% vlažnost iz hladnega zraka preide v 40% vlažnost pri toplem zraku, po mojem pomeni, da gre 59% vlage v bolj hladen zrak, če je na voljo. Če bi balon napolnil s hladnim zrakom in ga dal v hišo, da se segreje, vlaga še vedno ostane v balonu, razlika je, da se vlaga v toplem zraku v balonu predela v vodo.

Zgodovina sprememb…

Miha 333 ::

Ja, tudi če ima pozimi zunanji zrak pri 5°C 100% rel. vlažnost, bo ta isti zrak, ko se ogreje na 20°C, imel le še 40% rel. vlažnost. Višja kot je temperatura, več abs. vlage lahko zrak vsebuje. Zato tudi pride do kondenzacije pri ohlajanju.

Imam pa tudi jaz probleme s prepričevanjem določenih družinskih članov, ki so preprićani, da če npr. ob nizkih temperaturah zunaj dežuje, da se takrat ne sme zračit, ker bo kao vlaga šla notri. Notri pa vlage toliko (od sušenja, kuhanja), da jo kar začutiš, ko stopiš v prostor in že kondenzira na oknih.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

Oddelek: Loža
3210990 (9710) fosil
»

Sušenje perila v kleti

Oddelek: Loža
4911435 (7326) Jakka
»

Vlaga v stanovanju

Oddelek: Loža
256697 (5764) fujtajksel
»

Vlaga v stanovanju

Oddelek: Loža
4818317 (16837) Pyr0Beast
»

vlaga v stanovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5222717 (4276) telexdell

Več podobnih tem