» »

Ali delodajalec lahko zahteva dokument "navodila zdravnika za čas bolniške odsotnosti"

Ali delodajalec lahko zahteva dokument "navodila zdravnika za čas bolniške odsotnosti"

t3hn0 ::

Pozdravljeni,

kot je že v naslovu zabeleženo, me zanima, ali lahko delodajalec po tem, ko delavec zaključi z bolniškim staležem in ima o tem tudi bolniški list, naknadno zahteva dokument "navodilo zdravnika za čas bolniške odsotnosti"?
- Če ja, ali ga je delavec dolžan prinesti sam?
- Kaj se zgodi če ga delavec ne prinese?

Govorim za primer zaposlitve na pogodbo za določen čas.

lp in hvala
^.^

AC_DC ::

t3hn0 ::

Hvala!
^.^

MadMicka ::

Za primer pogodbe o zaposlitvi za določen čas je vseeno, kaj pravi zakon, ker če jih ne boš ubogal, ti pač ne bodo podaljšali pogodbe. To je kruta realnost.

Za primer pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas je pa tako, da zdravniki sporočijo delodajalcu oz. pooblaščenemu detektivu, kakšne omejitve ima delavec v času bolniške, se pravi glede tega, koliko in kdaj lahko zapušča prebivališče, ali gre lahko na sprehod ipd., pri čemer ti isti zdravniku zaradi pomanjkljivega znanja in pritiska delodajalcev pacientom/delavcem razlagajo, ali gredo lahko v trgovino med bolniško ali ne.

Kar pa se direktno odgovora tiče, je pa tako, da delavec ni dolžan prinesti navodila zdravnika delodajalcu, niti ne more trpeti zaradi tega nobenih pravnih posledic. Kot rečeno, drugo pa je, da lahko trpi dejanske posledice.

St235 ::

Dve ključni ugotovitvi:
...Iz določb 46. ter 111. člena ZDR izhaja, da je kontrola bolniškega staleža, ki se zaradi zbiranja, posredovanja in uporabe s tem povezanih osebnih podatkov šteje tudi kot obdelava osebnih podatkov, v določenih primerih dejansko potrebna zaradi kontrole uresničevanja pravic in obveznosti, ki izvirajo iz delovnega razmerja. Zaradi tega se takšna kontrola bolniškega staleža oziroma s tem povezana obdelava osebnih podatkov delavcev v primeru, ko se le ta izvaja ob upoštevanju strogega načela sorazmernosti iz 3. člena ZVOP-1, z vidika določb ZVOP-1 šteje za zakonito. ...
...Delavec mora obveščati delodajalca o bistvenih okoliščinah, ki vplivajo oziroma bi lahko vplivale na izpolnjevanje njegovih pogodbenih obveznosti, kar pa po mnenju Pooblaščenca dodaten argument za to, da je zbiranje nekaterih podatkov o bolniški odsotnosti dopustno.Da gre za podatke, do katerih je delodajalec upravičen, izhaja tudi iz siceršnje obveznosti delodajalca po Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadzor bolniškega staleža

Oddelek: Loža
369630 (7545) SeMiNeSanja
»

Zakonodaja glede pozivanja k neplačanim naduram na delu

Oddelek: Problemi človeštva
224455 (3546) ABX
»

Spodrivanje zaposlenih

Oddelek: Loža
437460 (5347) Double_J
»

Delodajalec zbira podatke o svojih zaposlenih. Katere lahko ?

Oddelek: Problemi človeštva
356657 (4999) BlueRunner

Več podobnih tem