» »

Več RAM-a => slabo ?!?!

Več RAM-a => slabo ?!?!

Putimir ::

A ima kdo kaksno idejo: prej sem imel v gajbi (KT7Raid) 2x128M rama (enakega, Infineon), vklopljen tist interleaving (4-way) in podobne stvari. Vse je lamfalo brezhibno, ampak res brezhibno. Kaj se torej lahko zgodi, če je vse kar narediš, da vtakneš še en identičen stick RAM-a. Sedaj ne dela nč. Zmrzuje durh na durh. Izklopu sem že vse interleavinge, CAS timinge, latch-e ipd?

asPeteR ::

Prvo ne verjamem, da so rami 100% identični, kajti tudi če so istega proizvajalca ter z enako oznako, še ne pomeni veliko.

1. Poskusi tako, da daš ta nov ram samostojno ''not''. In boš videl kaj je, če je dela pojdi raje oklufotat prodajalca:).

2. Možnost pa je, da updataš bios, kajti znano je da ma ta plošča mal blemov z rami,....

matevzm ::

Staro pravilo je: vec dimov, vec problemov. Prvi res stestiraj novi ram, ce je ok, potem najdi (dobodi za test) tri iste RAMe. To bi v principu moralo delati.

ChiefThunder ::

Mogoče je ta novi ram kj zjeban, tesetiraj z memtestom ali pa če imaš kje demo od Norton Utilities, je en program notr za testirat ram.

Putimir ::

Hm, po metodi "ful dolg cajta testiraj vse možne kombinacije" mi je uspelo ugotovit, da pomaga, vsaj pr men nastavit "MD Driving Strength" iz "Hi" na "Lo". Shit!

Putimir

McHregec ::

Nisi povedu al so PC100 al PC133, ker če maš recimo več kot dva PC133 not ti sistem dela nestabilno. Pa tud flešni bios.

VASkO ::

fora je v tem, da imajo VIA cipseti probleme, ce imas 3 module not zatlacene. To ti tudi v knjigici ziher pise, da ni garancije, da ti bo sistem s tremi moduli RAM deloval stabilno. Jebi ga, tak pac je. Zamenjaj dva ali pa vse tri za kaj vecjega.

whatson ::

jaz mam bolj ali manj isti problem...

Bibi ::

via chipset nima neih problemov z 3 ploscicami rama. Vsaj pri mojem kolegu na epox kta1 ne.

Simko ::

hmmm...mogoče sem pa le pod srečno zvezdo rojen, vsaj kar se ramov tiče. Imam KT7 in imam tri popolnpoma različne rame not. Niti proizvajalci, niti frekvence niso iste. 2x100 + 1x66 MHz. Samo je finta:
mam v soft menuju nastavljeno host clock + PCI clock. Na kolko mi pol dela ram. procesor dela na 104x8. PCI clock je pa 34MH mislim da. Na nekaj čez sto mi ziher dela. Ali mi dela celo na 133 MHz?8-O
Ne verjamem, ampak vseeno. Predvsem me zanima kaj je host clock...

VASkO ::

host clock pomeni FSB, to imas 104mhz, memory pa potem Host+PCI, pa je 138mhz.

Jah, ene plate pac ne delujejo stabilno s tremi moduli RAMa.

Simko ::

eeeem...ok na 138 MHz mi ziher ne dela, ker največ lahko dela na 133 MHz na tej plošči. Pa tudi če ga čez našibam. Tako piše v navodilih.
Ampak, a mi dejansko res lahko 66 no name MHz RAM dela na 133 MHz :|
OK, saj nimam nič proti ampak ne vem no ..... :D

VASkO ::

ne dela maksimum na 133, ne kvasi oslarij, ce izberes za RAM hitrost hostclk+pciclk pomeni to dobesedno host clock + pci clock, kar pa je v tvojem primeru 138mhz, ker imas host clock na 104mhz.

Simko ::

Saj sem ti hvalezen za odgovor, res, samo ne kvasim oslarij. V user's guide lepo piše, da tudi če nastavim DRAM clock na več kot 133 MHz, bo ta delal na 133 MHz,
verjemi....a imaš mogoče omenjeno ploščo?
LP

TuXterrestrial ::

V Biosu imaš opcijo za nastavljat timing med banki .
Probi še to!

VASkO ::

to ni res, kar pravis Simko, ne oziraj se na manual, ker vcasih kaj zabluzijo, raje si poglej specifikacije cipseta kt133A. od 133mhz FSBja dalje dela RAM 1/1 s FSBjem.

ce ne verjames, poglej z WCPUIDjem lai pa s Sandro, lahko pa si PDF dol vzames od cipovja kt133A.

Simko ::

VASkO...že res mogoče,ampak problem je, da ima KT7 plošča kt133 čipovje gor, brez tistega malega a ja :)
LP

VASkO ::

tudi to nima veze, sicer pa nisem budalo, da tega ne bi vedel. Ce imas FSB na 104, ti RAM dela na 138, ce imas izbrano Hostclk+PCIclk (PCIclk je 33% FSBja oz hostclkja, to znese 138mhz). Preveri s kaksim programom, kot Sandra. Najbolje pa, da vzames dol PDF cipovja kt133/A.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Navijanje procesorja Celeron Tualatin 1100

Oddelek: Navijanje
161303 (983) Spajky
»

Optimalne nastavitve za KT7a/KT7a RAID????

Oddelek: Pomoč in nasveti
181652 (1449) BoO
»

FSB, win nestabilni pri 107mhz

Oddelek: Navijanje
231698 (1454) VASkO
»

Bedarija na ABIT KT7a

Oddelek: Pomoč in nasveti
131908 (1666) VASkO
»

Na kolko mi dela RAM

Oddelek: Strojna oprema
81423 (1298) robertos007

Več podobnih tem