» »

Potek statusa

Potek statusa

Kleemen ::

Konec meseca mi poteče status študenta. Kaj napraviti? Glede zavarovanja, itd. Prijava na zavod za zaposlovanje ali?

jalovec09 ::

Obvezno si lahko urediš preko ZZRS (nekak preko občine oz. CSD gre) stane 22 evrov, če ti odobrijo, ampak v vsakem priemru se moraš zdej hitro obrnit na zdravstveno in si ga sam plačuješ po odobritvi daš zahteveh za vračilo preplačila. dodatnega si plačuješ sam stane 27-28 evrov.
Če se prijaviš na zavod imaš obveznosti do njih. Dejansko se gor prjavjo samo tisti za nadomestilo in socialno (teli imajo oboje krito iz strani države).

Drugače pa začni aktivno iskat delo.

Zgodovina sprememb…

NotSpecial ::

Kleemen je izjavil:

Konec meseca mi poteče status študenta. Kaj napraviti? Glede zavarovanja, itd. Prijava na zavod za zaposlovanje ali?


"2.3. Obvezno zdravstveno zavarovanje po izteku statusa študenta ali dopolnitvi starosti 26 let
Če vam pred dopolnitvijo starosti 26 let izteče status študenta, si morate urediti obvezno zdravstveno zavarovanje po drugi podlagi. Urediti si ga morate tudi, če imata še vedno status študenta, vendar ste dopolnili starost 26 let.

Če ne izpolnjujete več pogojev za zavarovanje kot družinski član – otrok samo iz razloga, ker se več ne šolate ali ker ste dopolnili starost 26 let, si obvezno zdravstveno zavarovanje uredite:
- po 21. točki prvega odstavka 15. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ). Zavarovanje po tej podlagi si uredite tako, da pri centru za socialno delo vložite vlogo za priznanje pravice do plačila prispevka za zavarovanje po tej podlagi. Pogoj za priznanje pravice je, da imate v Sloveniji stalno prebivališče in da izpolnjujete pogoje za denarno socialno pomoč, pri čemer se krivdni razlogi, zaradi katerih se sicer sama denarna socialna pomoč ne prizna (npr. neprijavljenost na zavodu RS za zaposlovanje kot brezposelna oseba), pri tem ne upoštevajo. Pravica do plačila prispevka in s tem do zavarovanja se prizna s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi vloge. Prispevek za zavarovanje plačuje občina stalnega prebivališča;
- po 20. točki prvega odstavka 15. člena ZZVZZ. Po tej podlagi so zavarovane osebe, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče in ne izpolnjujejo pogojev za zavarovanje po drugi podlagi. Zavarovanje po tej podlagi si uredite sami na katerikoli območni enoti ali izpostavi ZZZS. Prispevek za zavarovanje po tej podlagi plačujete sami.

2.4. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje po prenehanju zavarovanja kot družinski član – otrok
S prenehanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kot družinski član – otrok nimate več zdravstvenih storitev kritih v celoti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zato je priporočljivo, da se za kritje razlike do polne vrednosti dopolnilno zdravstveno zavarujete. Pri tem je pomembno, da si dopolnilno zdravstveno zavarovanje uredite v roku enega meseca od prenehanja pogojev za zavarovanje kot družinski član – otrok. Če si ga uredite po tem roku, boste imeli trimesečno čakalno dobo. Ta doba pomeni, da morate ves ta čas plačevati premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev pa v tem obdobju, kljub plačilu premije, nimate. Zato ste v tem obdobju pri zdravniku obravnavani kot samoplačnik za razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev.

Če pa izpolnjujete pogoje za denarno socialno pomoč, lahko pri centru za socialno delo uveljavite pravico do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev iz državnega proračuna. Za razliko od pravice do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, se pri tej pravici upoštevajo tudi krivdni razlogi, zaradi katerih se denarna socialna pomoč sicer ne prizna. Če imate v obdobju, za katerega vam je priznana ta pravica, sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, si le tega daste v mirovanje, kar pomeni, da v tem obdobju ne plačujete premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje."

vir: https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9937968 (9808) jocoj
»

Socialna pomoč

Oddelek: Šola
71154 (1015) gansta
»

Študent -> Redna zaposlitev

Oddelek: Loža
155238 (4187) mgermo
»

Lahko delaš prek ŠS če pavziraš (soc. podpora)

Oddelek: Loža
352686 (2135) Tody

Več podobnih tem