» »

Lahko delaš prek ŠS če pavziraš (soc. podpora)

Lahko delaš prek ŠS če pavziraš (soc. podpora)

pacman ::

Letos bom pavzer in me zanima če kdo ve kako lahko prejemaš socialno podporo in ob tem delaš prek študentskega servisa? (sem slišal da se da)
Trenutno nisem prijavljen kot iskalec zaposlitve ampak samo na ŠS. Če hočeš prejemati soc. podporo moraš biti prijavljen na zavodu, toda potem ni možno delati preko ŠS ker rabiš potrdilo da nisi iskalec zaposlitve.

Lp

OZZY ::

Se ne da...

Ker če hočeš dobit podporo moraš it na zavod. Lahko pa delaš na koga drugega, ampak z novim zakonom se bo tudi to spremenilo, saj je meja, ki ni obdavčena padla na pol....
Go with the flow.

pacman ::

Hja, potem pa nevem ali iti delat (~80 KSit na mesec) ali pa raje živet na državne stroške (~35 KSit)...

Eschelon ::

LAHKO! In sicer enkrat in samo enkrat (prvič ko pavziraš). Vsaj doslej se je dalo. Če ni kaj spremenjeno?? Na ŠS bodo vedeli. Povprašaj jih kako točno to gre.
Vedeti, razumeti, znati.

Vice ::

Ne moreš ker moraš prinesti potrdilo da nisi nikjer prijavljen. Če te dobijo plačaš kazen se pa da zmutit seveda sam je potem riziko

Tody ::

Uh kok vas bi tepu itak da greš delat ne pa na tujih stroških živet... Mislim kako lahko sploh primerjaš 35 in 85 ? Če že pavziraš pač greš delat za en mesec dobiš 100 k sit in greš delat 2 izpita in potem spet delat in spet 2 izpita in tako naprej.... Pa folk ne se omejevat če vam piše da moreš znat office in internet to ne pomeni da moreš met diplomo iz teh stvari ampak da znaš word odpret pa povečat besedilo pa podobno.... in ne zahtevajo od vas podrobno poznavanje internet strukture ampak da veš kaj je najdi.si in kaj google....

pacman ::

Tody imaš prav, vendar je tukaj drugače (štajerska, manjši kraj...) kot npr. v Ljubljani. (predvidevam da živiš v večjem kraju)
Na voljo so dela kot: rabimo močne fante, 3 izmensko delo, 400 sit na uro + malica, strežba itd.
Potem pa zapraviš za bencin tolk da nimaš konec meseca za sendvič!

jastreb ::

pacman to glede štajerske si pa dobro rekel, zajeti bi mogel še samo prekmurje :)))
jastreb

Phoebus ::

Dragi fantje. Vseeno je če moraš bit močan fant pa prenašat okol stvari za male pare. Delat je TREBA! Tudi jaz sem delal kot čistilec (!!!) in z dobrim računalniškim znanjem. tudi jaz sem raznašal letake v vročini in mrazu. itd.

Nevem kako ste lahko taki! Socialna podpora je za tiste, ki res nimajo možnosti, ne pa jim še to malo možnosti ki jo imajo odžirate zato ker:

a) ste preleni da bi zagrabili faks (je treba preveč delat z ZGORNJO glavo) in
b) ste preleni oz. še več, vam je pod častjo opravljat fizično delo za male pare in raje pravim revežem odžirate denar.

In potem o tem jokcate na internetnem forumu!!!

A se vam sploh sanja, kolk je tako revnih, da vidijo računalnik samo na daleč? 12+ letnih otrok ki še NISO videli morja- ker si enostavno ne morjo privoščit? a?

Poberte vaše lene riti in pejte delat, ne pa da kradete tistim, ki so pomoči res potrebni!

jastreb ::

phoebus prav ti dam, to je vse res kaj si rekel.

samo eni to res izkoriščajo. so veliki socialni problem, oče in mati oba brezposelna z tremi otroki gresta lepo za 14 dni v turčijo. drugi pa so zaposleni in si tega ne morejo privoščit!
to pomeni da nekateri dobijo soc. podporo in še na črno kaj delajo, pol pa imajo polno denarja
jastreb

iso2000 ::

Ti povem kako je z delom preko ŠS in pavziranjem. Načeloma imaš opcijo, da si prijavljen na zavodu+podpora itd, ter ne delaš preko ŠS, ali pa delaš preko ŠS in nisi na zavodu. Na ŠS moraš podpisat neko izjavo, da nisi na zavodu itd. Ne vem pa, kako in koliko to preverjajo. Če te dobijo je kazen najbrž vzgojna... Jaz bi na tvojem mestu delal preko študenta - višje urne postavke (vsaj v Lj. je tako), si moraš pa sam plačevati zdravstveno zavarovanje. Če pa je pri vas situacija slaba, potem pa...

LP

OZZY ::

ti si plačuješ samo dodatno zavarovanje, osnovno pa ti plačuje občina. SAmo moreš to it uštimat na občino in to pred prvim. rav tako dodatno zavarovanje.
Go with the flow.

pacman ::

Prosim da se vzdržite komentarjev če nimate nič pametnega za povedat!

"jastreb" hja ta vzhodni del Slovenije bo počasi čist propadu, res žalostno da je toliko mladih ljudi brezposelnih...

Mislim da bom pozabil na soc. podporo saj 35kSit na mesec je premalo in bom raje delal preko ŠS. (škoda da negre oboje)

Sam vam povem danes sem hodu po raznih uradih k zmešan in vse kar sem uredil je to da moram dobiti 500 nekih potrdil in nevem kaj še vse, skratka uprava je bolj prijazna kot kadarkoli.

Lp

Tear_DR0P ::

Tud jst bom pavzer, sam mam srečo da sem iz celja. Rabiš samo potrdilo da nisi prijavljen na zavodu za zaposlovanje, ki ga dobiš tam in pa potrdilo da smeš opravljati izpite na faksu. Potem lahko delaš preko študenta. In ja prekinimo slovensko tradicijo in ne več žvet na socialni podpori. itak da greš delat. Če ne druga deli na črno al pa dili, sam da nisi na socialni.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Tody ::

Lepo da smo se razumeli.... Zdaj pa samo pamet v roke in boste dost zaslužil :D

iso2000 ::

A ni pri osnovnem zavarovanju problem, da naj ne bi na mesec zaslužil več kot je določeno? To mislim, če imaš zdravstveno zavarovanje urejeno kot občan/nezaposlen. To mi je nekaj en prijatelj zadnjič tožil, da ne more več kot toliko na mesec zaslužit. Problem je, ker se ne spomnim kako točno je s tem. Se splača pozanimat še glede tega.

Pa veliko uspeha pri boju z birokracijo!

LP

pacman ::

Pa nimam pojma več kaj bi ti birokrati radi od mene!? Danes sem uredil vse možne obrazce/potrdila in potem mi na zavodu reče gospa da zdravstveno zavarovanje (obvezno) si bom moral sam plačat in mi na občini nebojo sprejeli vloge če nimam delovne knjige pri njih na zavodu. Kot kaže moram biti iskalec zaposlitve če hočem da mi krijejo obvezno zz. Mislim, kako je to možno da si študent in pavziraš (prvič) pa si moraš sam plačati obvezno in dodatno zz.

Tako da sedaj ne vem kaj bom. Danes sem bil žal malce prepozen da bi na občini vprašal/uredil to obvezno zavarovanje in se prepričal če res drži da ga moram sam plačati. Bomo vidli v petek kako bo!

Kako je zdaj to, a pavzerji nimajo nobenih pravic? (so kot izbrisani, pa še stranka maladih je bila 4 leta v parlamentu in tu je zgleda viden njihov uspešni doprinos študentom katere so nagovarjali pred volitvami)

Če pa bom moral vse sam plačati grem rajš na zavod!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pacman ()

EssEncE ::

Ja a ni zastonj obvezno?

Grill ::

Veliko jih dela takole: greš na zavod po potrdilo da nisi iskalec zaposlitve. Nato na ŠS koristiš status pauzerja kjer nakazila prejemaš na TRR pri banki ena.
Že naslednji dan gres na zavod, se prijaviš, greš na socialno in jim daš TRR pri banki dva.

Z 1.1.05 začne veljati nov zakon o dohodnini, kjer se bo na prijemke ŠS do zneska (na napotnici) 74.000,00 sit plačevalo 12,5 % akontacije dohodnine (sedaj se je odvajalo 25% na presežek limita, ta mesec okoli 148 tisoc). Kar je več na napotnici pa po dohodninski lestvici.

Tudi bo moral delodajalec vsako napotnico najkasneje na dan pričetka dela predložiti inšpekciji za delo in tudi davčni.
Tako so stvar še malce bolj zakomplicirali in niti ŠS sami ne vedo, kako bo ta postopek izgledal v praksi. Sam predvidevam, da bo še več dela na črno.

Tudi lestivca odvajanja provizije za ŠSje se poveča na 50% provizije ŠSja. Ta denar se odteka ŠOSu (Študentski organizaciji Slovenije), ki prav tako pobira celotna še celotna 2% na neto znesek (torej zaslužek študenta).

Torej; če študent zasluži 100.000,00 sit, je provizija ŠSja 14.000,00 sit. Iz te provizije ima ŠS 5.000,00 sit, ŠOS pa 7.000,00.

Kam gre ta denar? V štipendije? Malo morgen.

pacman ::

Veliko jih dela takole: greš na zavod po potrdilo da nisi iskalec zaposlitve. Nato na ŠS koristiš status pauzerja kjer nakazila prejemaš na TRR pri banki ena.
Že naslednji dan gres na zavod, se prijaviš, greš na socialno in jim daš TRR pri banki dva.


Bereš moje misli...
Upam da bo tole delovalo saj sem se danes znašel v rokah s potrdilom zavoda da nisem iskalec zaposlitve namenjenim ŠS-u in še enim takim za zavarovanje. Ampak me nebojo malo čudno gledali da sem danes dvignil potrdila v petek pa se že veselo prijavljam kot iskalec zaposlitve?

Skupaj v enem letu lahko zaslužiš samo "74.000,00 SIT x 12" če pravilno razumem?

Grill ::

Deluje. Če ti je neprijetno, idi takrat, ko dela druga referentka. V gužvi nimajo časa za vprašanja.

Skupaj v enem letu lahko zaslužiš samo "74.000,00 SIT x 12" če pravilno razumem?

Lahko zaslužiš kolikor hočeš oz. zmoreš ampak do zneska 74.000,00 sit x 12 se (bo) odvajalo samo 12,5% akon. dohodnine. Če presežeš, padeš v višjo lestvico.
Za l. 2004 bo še po starem, do ca. 1,6 mio ti ni potrebno oddati napovedi za dohodnino. Če presežeš, moraš oddati ampak se ti priza še 10% manipulativnih stroškov (in nič ne doplačaš). Če presežeš še to, pa plačas po dohodninski lestvici.

Nevarnost pa je tukaj; včasih zahtevajo (ponavadi samo za otroške dokladke), da jim prineseš izpis prilivov od ŠS. Najbolje je, da si včlanjen na 2 ali več ŠSjih (seveda preden greš na socialno) in pač prineseš izpis od enega ŠSja, kjer nisi delal (preveriti je v praksi skoraj nemogoče, saj je v slo trenutno več kot 90 ŠSjev in ti se lahko včlaniš na čisto vsakem).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grill ()

mannix ::

Jst sm tud ta let pavzer.Ce hoces dobivat socialno moras bit prijavljen na zavodu in nimas vec status dijaka-studenta.Jst sm dubu 20k socialne mojga frenda so pa zavrnl ker ma delnice.

lp;)

pacman ::

Razumem.

Kako pa se to izpelje pri oddaji dohodnine? Ni potem iz tam razvidno da sem prejemal eno in drugo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pacman ()

EssEncE ::

Ups.:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: EssEncE ()

krho ::

JAz sem pavziral lansko leto. Za letos še ne vem.
Vendar je tako.
Čim imaš dohodke, karkoli poleg dividend, si osnovno(obvezno) zdravstveno zavarovanje plačaš SAM in ne občina. Vsaj v Kranju je tako.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

EssEncE ::

Pol to stane 4.800 + 3.500 = 8.300sit. Obvezno in dodatno.
Nej grejo nekam...;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: EssEncE ()

jastreb ::

Adi Smolar ima lepo pesmico:
je treba delat ne pa okol ga srat,
je treba delat ne pa krast.....:P
jastreb

pacman ::

:D no zdaj je pa že tema zašla malo v druge vode, no pa nič hudega.

Ja podpore so hecno razporejene ni kej, najkrajšo potegnejo pa tisti bogi ljudje (družine), ki zaslužijo ravno toliko da jim potem nič ne pripada! (plačajo položnice pol pa cel mesec jejo tiste izrezke/potrdila o plačilu)

sketch ::

Vsi prispevki z rasističnimi opazkami bodo izbrisani. Prosim, držite se teme in spoštujte pravila foruma. Hvala. - moderator
Adapt and overcome.

EssEncE ::

Zdej sem jih pa vprašal. Če maš dohodke moraš plačat 3jurje. Če ne ti država. Pa dones se splača jit podaljšat kartico ker velja še cel oktober!

Spoštovani!

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da je
otrok zavarovan kot družinski član do dopolnjenega 15. leta starosti oz do
dopolnjenega 18. leta, če ni sam zavarovanec, po tej starosti pa, če se
šola in sicer do konca rednega šolanja. Po prekinitvi šolanja tako ne boste
več izpolnjujevali pogojev za zavarovanje po navedeni osnovi. Zavarovanje
pa se vam bo avtomatsko prekinilo z dnem izteka zadnjega predloženega
potrdila o šolanju. Predvidevamo, da zadnje predloženo potrdilo o šolanju
velja do 30. 9. 2004. S 1. 10. 2004 tako ne boste imeli več urejenega
obveznega zdravstvenega zavarovanja. Če pa boste kartico na terminalu
potrdili pred tem datumom, vam bo le to potrdilo do še en mesec po izteku
zavarovanja t.j. do 30. 10. 2004. V tem času (od 1. 10. 2004 do 30.. 10.
2004) boste tako lahko nemoteno koristili zdravstvene storitve, to pa ne
pomeni, da imate zavarovanja v tem času urejeno. Zavod za zdravstveno
zavarovanje Slovenije je namreč uvedel takšno enomesečno obdobje, da bi si
lahko osebe, katerim je izteklo potrdilo o šolanju uredile obvezno
zdravstveno zavarovanje. Seveda pa si boste morali zavarovanje urediti od
1. 10. 2004 dalje, zato vam svetujemo, da si le to uredite čimprej po
prekinitvi šolanja.

V času dokler ne boste ponovno pridobili statusa študenta si boste
obvezno zdravstveno
zavarovanje uredili po podlagi za katero boste izpolnjevali pogoje. Če
boste v tem času prejemali prihodke (npr. od kapitala , premoženja,
avtorskih pravic, dela preko študentskega servisa) potem se boste lahko v
zavarovanje vključili na podlagi 20. točke 15. člena Zakona o
zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Zakon). 20. točka
15.člena Zakona namreč določa, da se v obvezno zdravstveno zavarovanje
vključijo osebe, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in niso
zavarovane iz drugega naslova. Zavezanec za plačilo prispevka ste v tem
primeru sami, prispevek pa znaša ca 3.000. sit mesečno. Za tovrstno
vključitev v zavarovanje potrebujete osebni dokument, kartico
zdravstvenega zavarovanja, ob prijavi pa morate podpisati izjavo o
prihodkih. Obrazec M1 lahko kupite v knjigarnah in papirnicah.
Uradne ure ZZZS: vsak dan od 8.00 do 12.00 ter ob sredah tudi od
14.00 do 16.30.
Če pa po prekinitvi šolanja ne bi imeli nobenih prihodkov, potem bi se
lahko vključili v zavarovanje skladno z 21. tč. prvega odst. 15. člena
Zakona, tj. kot državljan RS, s stalnim preb. v RS, ki ni zavarovan iz
drugega naslova. Zavezanec za plačilo prispevka kakor tudi za prijavo v
zavarovanja je v tem primeru je občina vašega stalnega prebivališča, kamor
se boste morali obrniti za ureditev zavarovanja po navedeni osnovi.


Poleg tega je potrebno opozoriti, da ste imeli v času, ko ste bili v
obvezno zdravstveno zavarovanje vključeni preko enega od staršev,
kot ožji družinski član - otrok, vse storitve iz tega zavarovanja krite v
polnem
obsegu (100%). Pri vključitvi v zavarovanje po samostojni podlagi pa vam
bodo
zdravstvene storitve krite v razponu od 100% pa do 25% (odvisno pač od
storitve in diagnoze),
zato boste morali storitve doplačevati oz se boste za doplačilo zavarovali
s prostovoljnim
zdravstvenim zavarovanjem. V tem primeru bo doplačilo krila zavarovalnica
pri kateri
boste sklenili takšno obliko zavarovanje. Glede informacije o sklenitvi
takšne oblike
zavarovanja, kakor tudi o višini premije pa se boste morali obrniti
zavarovalnice, ki sklepajo
prostovoljna zdravstvena zavarovanja.


S spoštovanjem,

Peter Rutar, univ. dipl. prav.

Hvala in lep pozdrav

opp_us ::

hmm, kaj pa moreš 'imet' da dobivaš socialno podporo. Bit brezposelen?
------------
kaj mislite, kaj bi lahko s takim znanjem šel za računalničarja(?)

SQL-nope
C++ - osnove in nekaj objektnega
Photoshop-kar v redu
Corel draw-ne preveč
HTML-osnove
Dreamweaver-ne znam

ps.-trenutno prvič da pavziram.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opp_us ()

opp_us ::

Pa še nekaj:Si lahko prijavljen na zavodu za zaposlovanje in hkrati delat tudi izpite za prvi letnik?

mlamat ::

zakaj pa ne bi mogel?

Tody ::

in kaj je delo računalničarja ? Če hočeš bit SYS admin potem znaš napačne stvari... ČE hočeš bit programer moreš pač poglobit znanje C++ ali kakega drugega jezika če hočeš bit web oblikovalec pa .... Mislim da poklic Računalničar ne obstaja mislim men se tko sliš kot da bi bil hišnik....

opp_us ::

Tody, če boš malo zgoraj pogledal, sem napisal, da pavziram.. torej delo iščem preko študentskega servisa.

Tody ::

Eh nisem tebe kritiziral.... samo hotel sem te malce usmerit... nekje sem sicer res zasledil da nekdo išče Računalničarja zdraven pa navedel ene 10 programov ki naj bi jih človek obvladal... Ti že zdele povem da ga ne bo našel... oziroma bo našel kar vsak od nas geekov zna. Zna se naučit nek program in malce pobrskat na netu in podobno .... da pa od človeka zahtevaš da zna tako excel kot Dreamwaver-ja in potem še kakega Quarka da o tem da oblvada photoshp sploh ne govorimo... res da lahko poznaš te programe samo da jih pa obvladaš pa ....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pavziranje

Oddelek: Šola
235630 (4956) jest10
»

delo prek študenta

Oddelek: Šola
61293 (1216) Bob Rock
»

Student, prijavljen na borzi oz. zavodu. Imate izkusnje?

Oddelek: Loža
203155 (2792) Tomi

Več podobnih tem