» »

Davčne blagajne

Davčne blagajne

««
20 / 27
»»

perci ::

Treba je mal nabijat.

3/4 stvari? wtf?

d(-_-)b ::

Ja koliko pa? V tehnični dokumentaciji je struktura XML sporočil prikazana na čisto osnovnih primerih npr(kopiram): PRIMER ODGOVORA NA PRIJAVO POSLOVNEGA PROSTORA S PODPISOM;
PRIMER RAČUNA V XML OBLIKI S PODPISOM; PRIMER ODGOVORA Z NAPAKO IN PODPISOM V XML OBLIKI NA SPOROČILO TIPA RAČUN ...
O tem, kako se pripravi XML za stornacijo, dobropis, popravek in vse ostalo - sploh bolj komplicirane stvari - velika večina materiala - to je pa počasi kapljalo preko tistega dokumenta z vprašanji in odgovori. Veliko odgovorov je bilo zapisanih po 20. decembru. Pred tem pa te informacije enostavno ni bilo.
Dober primer je Vprašanje 252: Potrjevanje avansnega računa in končnega računa za opravljeno dobavo (22. 12. 2015) ... in še kup ostalih.
Tudi tehnična dokumentacija ima datum zadnje dopolnitve decembra - ko je bil končno dodan primer izračuna kontrolnega znaka pri zoi. Pred tem so bila navodila nejasna in pomanjkljiva, primera pa ni bilo ...

Mi dvigne pritisk, ko trdite na FURS, da je z vaše strani vedno vse tipi topi, vsi ostali smo pa nesposobneži, ki ne znamo niti brat.
Pa brez zamere - to leti na celoten sistem - ne more se prvih navodil poslat šele septembra, pa še ta potem praktično do konca decembra dopolnjevat ...

Gre za odgovor na vprašanje, ki je bilo zastavljeno s strani zavezancev. Specifikacije se v tem delu niso spremenile.

Zdej, ali je vse tipi topi na strani FURS - NI. Vsekakor pa je precej nekorektno, če rečeš, da je bila tehnična dokumentacija izredno pomanjkljiva in je bilo 3/4 stvari dorečenih pozneje.

In, če so bili odgovori dani v decembru, je bilo to ponavadi (ne vedno) zato, ker je bilo vprašanje zastavljeno v decembru. Odgovori so večinoma prihajali kar precej hitro. In v 4ih mesecih bi se stvari lahko znihale, če bi se ljudje začeli pravočasno pripravljati. Pa nimam tebe v mislih - da se ti ne bo brezveze pritisk dvignil :=).

Bom drugače napisal - PDF s 162 listi vprašanj in odgovorov je jasen pokazatelj, da je (bilo) veliko stvari nejasnih in nedorečenih.
In tako, kot je bil nekorekten moj zapis o 3/4, ni korektno, da se govori, da je sistem davčnega potrjevanja brezhibno delujoč že od 1. decembra, da smo programerji prejeli vso potrebno dokumentacijo pred štirimi meseci in da smo imeli dovolj časa za prilagoditve, če bi se le resno lotili zadeve ...

Stranke itak pravijo, da smo celo leto že vedeli, da prihajajo davčne blagajne in bi lahko že zdavnaj vse pripravili ...

DamijanD ::

Mislim, da je d(-_-)b mislil predvsem na to, da smo razvijalci morali spraševati in vleči informacije iz FURSa, ko bi bilo bistveno lažje za nas, ko bi bilo bistveno več primerov (za razne davčne izjeme, kompleksnejše račune ipd...). Dejstvo, da so ljudje spraševali pomeni (tudi) to, da teh informacij niso dobili v uradnih dokumentih.

trstenjak ::

d(-_-)b je izjavil:

Meni je pa stranka postavila zanimivo vprašanje - kje lahko preveri, da naša blagajna deluje pravilno, po vseh predpisih?
To tudi mene zanima - zdaj, ko smo dali program v uporabo - kako naj preverim, da nismo česa spregledali ali pa narobe razumeli?
Nujno bi moral FURS omogočiti vpogled v prejete podatke, vsaj nek sumarni ...

Se pridružujem vprašanju, čeprav sem že bil podučen s strani Perci-ja, da tega ne rabim :).

Bom drugače napisal - PDF s 162 listi vprašanj in odgovorov je jasen pokazatelj, da je (bilo) veliko stvari nejasnih in nedorečenih.

Lej, v tem PDF-u je 90% vsebinskih vprašanj, večina katerih se nanaša na Zakon o davku na dodano vrednost. Ta pa se sploh ni spreminjal.

Folk sprašuje ali mora izdajat račune pri prejemu članarine. Kaj se je tu spremenilo z 2.1.? Kaj je tu novega? Kaj so do sedaj počeli?

In velika večina vprašanj je v tem stilu.

In meni se zdi dbest, da so sodelavci na vsa ta vprašanja odgovorili. Lahko ne bi naredili tega PDF-a pa bi bilo potem vse OK? WTF?

Mislim, da je d(-_-)b mislil predvsem na to, da smo razvijalci morali spraševati in vleči informacije iz FURSa, ko bi bilo bistveno lažje za nas, ko bi bilo bistveno več primerov (za razne davčne izjeme, kompleksnejše račune ipd...). Dejstvo, da so ljudje spraševali pomeni (tudi) to, da teh informacij niso dobili v uradnih dokumentih.

Seveda bi bilo boljše. Še boljše bi bilo, če bi kar vse možne primere naredili tako da ne bi več bili primeri. Ali pa nobenega.

trstenjak: Če hočeš vedt, da si xml pravilno pripravil, ga odpri in poglej vanj. Pa qr kodo si poskeniraj s testnim programom, da boš videl, kaj si dal na račun. Kaj bo vpogled v bazo FURS v tem primeru pomagal stranki? A bo znala sama pogledat? Al bo spet rabila vas? In kako naj vam zaupa, da ste res pokazali podatek v našem sistemu? Temu ne prideš do konca.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

Ja res je - ZDDV se ni spremenil in večino tistih zadev bi moral folk že obvladat. Tiste razlage, kdaj je potrebno izstavit račun in kaj mora bit gor - da, vse to piše v zakonih.

Kako se pa za davčno potrjevanje pripravi datoteko za recimo obračuna avansa na končnem računu - to pa v nobenem drugem predpisu ne piše. Te strukture ste si izmislili na FURS.
In oprosti, če smo ti tečni, ko povemo, da bi bila dokumentacija lahko bolje pripravljena.

Še boljše bi bilo, če bi kar vse možne primere naredili tako da ne bi več bili primeri. Ali pa nobenega.
Tega pa sploh ne bi komentiral.

trstenjak ::

perci je izjavil:

Če hočeš vedt, da si xml pravilno pripravil, ga odpri in poglej vanj. Pa qr kodo si poskeniraj s testnim programom, da boš videl, kaj si dal na račun. Kaj bo vpogled v bazo FURS v tem primeru pomagal stranki? A bo znala sama pogledat? Al bo spet rabila vas? In kako naj vam zaupa, da ste res pokazali podatek v našem sistemu? Temu ne prideš do konca.

O, hvala. Sem res pogledal XML in potem poskeniral QR in je vse v redu. Sedaj sem pomirjen. Res hvala.

DamijanD ::

Hmm eno vprašanje. Testna razvojna aplikacija za preverjanje QR kode je datumsko omejena in ne deluje več (vsaj meni je nekaj tednov nazaj nehala delovati in tudi ponovna namestitev ni pomagala). A je problem, če s produkcijsko aplikacijo ("Preveri račun") preverjam testne račune (torej samo berljivost kod)? Zanima me predvsem zato, ker so testni certifikati bili izdani za realne poslovne subjekte in testni računi niso potrjeni v produkcijskem okolju, kjer jih preverja aplikacija. A lahko s tem povzročim probleme nič krivemu poslovnemu subjektu?

Lepa cvetka FURSa je bila tudi to, da so ugotovili, da moneta ni gotovinsko plačilo takrat, ko je bilo že skoraj vse razvito za potrjevanje računov preko monete :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

Yoda Master ::

@DamijanD

Najprej daj dol staro verzijo, potem pa ponovno namesti to iz linka, bi moralo delovati:
App
There is no emotion, there is peace. There is no ignorance, there is knowledge. There is no passion, there is serenity. There is no death, there is the Force.

AndraZK je izjavil:

perci je izjavil:

Inšpektorji ne bodo imeli takih navodil. Itak ne vejo kaj so to moduli.

Sem pa ravno danes dobil račun, na katerem je naveden znesek 17 EUR, na FURS so pa poslali podatek o znesku v višini 3 EUR :). Jst ne vem, a je možno, da je napaka programska? Al so res nekateri tako navini, da mislijo, da bodo s takimi diletantskimi poskusi manipulacij prišli skozi?

Ma to se čisto lahko zgodi pri malo manj profesionalnem programiranju. Malih "neprofesionalnih" ponudnikov pa je v tej zgodbi precej. Polna implementacija pošiljanja na FURS nikakor ni preprosta in ima veliko priložnosti za buge. V kombinaciji s hitenjem decembra zagotovo manjka temeljitega testiranja. Pomoje se jih bo odkrilo še veliko, nekatere tudi šele ob miniranju po podatkih s strani FURSa.

Tvoj primer je verjetno posledica copy paste spremenljivke z davkom v polje s končnim zneskom, kjer so jo pozabili popraviti :) FURS servis načeloma nič ne preverja nelogičnih kombinacij zneskov in davkov, požre vse

Našli smo še dva računa istega podjetja, kjer so stiskani računi pokazali eno, zapis v bazi pa drugo. In zapis v bazi ni fiksen. Izračun davka je pravi. Ne verjamem, da gre za poor coding.

Sploh, ker je razvijalec eden izmed naših soforumašev, ki ga ne morem imenovati, je pa na prvi pogled precej resen.

Nč, že klikam gumb -> "initiate Prekrškovni postopek" ;((

AndraZK ::

Uh, klikni raje PM. Daj mu vsaj možnost :8)

čuhalev ::

Kaj pomeni, da zapis v bazi ni fiksen?

Ja, da ni pri vseh treh računih poslan enak podatek 3 EUR ampak da se razlikuje od računa do računa. In da je davek pravilno izračun. Sklepam torej, da ne gre za napako v programiranju ampak najverjetneje namerno manipulacijo.

Ima še kdo težave - "Error 500 - Internal server error" ... stranke že visijo na telefonu

Potrjujem, tudi pri nas zvonijo telefoni.

mm1992 ::

Tudi pri nas enako.

Moram spremenit msgbox ob taki napaki - "KLIČI FURS, ne mene!" :)

mi smo down

Tech2k ::

500 internal server error !#?

nimnez ::

nam dela...pumoje so popravl

up smo

Tech2k ::

Samo upam da nebo novice močno deževje zalilo FURS podatkovni center, naslednji mesec bo potrebno ročno pisati v vezano knjigo :)

ne bo :)

EnFantek ::

A jaz prav vidim, ali je to morda skrita kamera?

V testnem okolju pošljem XML, nazaj pa dobim JSON !!

n7 ::

perci je izjavil:

/.../

Sploh, ker je razvijalec eden izmed naših soforumašev, ki ga ne morem imenovati, je pa na prvi pogled precej resen.

Če deluje precej resen, morda tudi dejansko je (kazen je le 150.000 EUR če se ne motim). Je razlika vedno sorazmerna?

n7 je izjavil:

perci je izjavil:

/.../

Če deluje precej resen, morda tudi dejansko je (kazen je le 150.000 EUR če se ne motim). Je razlika vedno sorazmerna?

Pa kako vi mislite, da to deluje? Da kar avtomatsko plačilni nalogi ven letijo? V maksimumu razpona?

To se bo počasi pogledalo dejansko stanje, ugotovilo razloge, soočilo najprej s stranko. Ma sej brezveze, da razlagam, preberte si Zakon o prekrških.

EnFantek ::

EnFantek je izjavil:

Undo, Undo!
Se posipam s pepelom: nekako mi je uspelo poslati samo prvih 255 znakov XMLja (shortstring).

n7 ::

perci je izjavil:

n7 je izjavil:

perci je izjavil:

/.../

Pa kako vi mislite, da to deluje? Da kar avtomatsko plačilni nalogi ven letijo? V maksimumu razpona?

To se bo počasi pogledalo dejansko stanje, ugotovilo razloge, soočilo najprej s stranko. Ma sej brezveze, da razlagam, preberte si Zakon o prekrških.

Zakaj takšen ton res ne razumem. Vi ste rekli "je pa na prvi pogled precej resen", moj predlog je bil zgolj, da se res preveri ali morda vseeno ne gre za programsko napako. Zanimalo me je, če je razlika med dejanskim in prijavljenim zneskom vedno v enakem razmerju. Imajo vsi prijavljeni računi napačne podatke? Morda se pojavlja napaka vedno pri enakem artiklu/storitvi? Da bi podjetje goljufalo le pri majhnem procentu računov ni ravno logično, če gre za zneske 3-17 EUR ipd.

Jaz bi vseeno preveril, če ni morda vrednost davka enaka končnemu znesku računa. To sem mislil zgoraj s "copy paste" napako, da se za znesek izpisuje napačna spremenljivka :)

Ni vedno v enakem razmerju in brez skrbi, da se bo preverilo, če gre za programsko napako.

Ton je pa zato, ker vi mislite, da kr takoj upalimo po zavezancu, ne da bi se prej vse preverilo. In da ga upalimo z najvišjo možno kaznijo :).

eko_2k4 ::

Če komu kaj pomaga pri iskanju hroščev, danes sem naletel na račun od Lassane (programska oprema Microgramm Advantik) ki napačno generira QR kodo.
Ko pretvori hex ZOI števiko v dec, in se številka slučajno začne z 0, jo premakne 1 v levo v QR kodi in doda 0 na koncu, da se napolni 39 mest.

Problem nastane, ker app Preveri račun seveda ne spozna ZOI številke.

hruske ::

MMG, večina inšpektorjev sicer najraje izreče minimalno globo, ker je precej več šans, da jo bojo čimprej skoz spravli.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

hruske je izjavil:

MMG, večina inšpektorjev sicer najraje izreče minimalno globo, ker je precej več šans, da jo bojo čimprej skoz spravli.

Seveda. Če izrečeš kazen v razponu, je to precej bolj komplicirano, ker moraš utemeljiti, zakaj si izdal večjo globo kot minimalno. In ta utemeljitev mora biti na mestu, če hoče zdržat instančno presojo.

Utk ::

Pa kontaktirate te, ki imajo kaksne cudne podatke, na kaksen drug nacin, ali takoj kliknete "zacni preksrkovni postopek"?
Mislim, kolk je meni znano, so vsi tako presrani, da res ne vem kdo bi si upal zdaj goljufat. Cez pol leta ko se stvar malo poleze bo druga stvar.

Maystr ::

Mamo probleme s tiskanjem QR kode v TSP100. Tiskamo preko spletne strani in uporabljamo qz (https://qz.io/).

// Set QR code model
qz.append(chr(27)+chr(29)+chr(121)+chr(83)+chr(48)+chr(2));

// Set QR code mistake correction level
qz.append(chr(27)+chr(29)+chr(121)+chr(83)+chr(49)+chr(1));

// Set QR code cell size
qz.append(chr(27)+chr(29)+chr(121)+chr(83)+chr(50)+chr(3));

// Set QR code cell size (Auto Setting)
qz.append(chr(27)+chr(29)+chr(121)+chr(68)+chr(49)+chr(0)+chr(60)+chr(0)+'{{qr_data}}');

// Print QR code
qz.append(chr(27)+chr(29)+chr(121)+chr(80));

Uporabljamo tele ukaze. Na računu se ne izpise QR koda. Imate kakšno idejo kaj bi bilo narobe.

StratoFlier ::

@Maystr:

// Print QR code

jest mam še tele kode pa je ok (namesto teh ki jih imaš v Print QR):
10,27,29,97,1,27,29,121,80,27,29,97,0,10,27,29,97,1,27,29,121,80,27,29,97,0

tule imam 5 na koncu
// Set QR code cell size
qz.append(chr(27)+chr(29)+chr(121)+chr(83)+chr(50)+chr(3));

27,29,121,83,50,5

a probaš pa mi javiš ...

BOCo. ::

EnFantek je izjavil:

Gzip daj na false oz. ga ne uporabljaj.

abraxas ::

Nekaj me zanima: a je pri naknadnem pošiljanju računa v potrjevanje edina razlika v XMLu samo
<SubsequentSubmit>
ali je treba še kaj drugega?

@StratoFlier

Takšno kodo imam sedaj. Tiskalnik natisne do EOR kode in potem se ustavi.
qz.append("{% trans 'ZOI' %}: {{furs_zoi}}\n\n");
qz.append("{% trans 'EOR' %}: {{furs_eor}}\n\n");

// Set QR code model

// Set QR code cell size
qz.append(chr(27)+chr(29)+chr(121)+chr(83)+chr(50)+chr(5));

qz.append(chr(27)+chr(29)+chr(121)+chr(68)+chr(49)+chr(0)+chr(60)+chr(0)+'{{qr_data}}');

// Print QR code
qz.append(chr(10)+chr(27)+chr(29)+chr(97)+chr(1)+chr(27)+chr(29)+chr(121)+chr(80)+chr(27)+chr(29)+chr(97)+chr(0));
qz.append(chr(10)+chr(10)+chr(10)+chr(10)+chr(10)+chr(10));

Na koncu sem dal ukaz za rezanje papirja ven ker imamo potem še nekaj teksta naprej.

zhigatsey ::

Furs spet down?

jukoz ::

Kot kaže

Anze1227 ::

@Maystr
Meni dela brez problema. Probi dat kodo za center(27,29,97,1) pred nastavitve qr kode (čisto na vrh).

Takole. Odspodaj sem jo odstranil.

qz.append(chr(27)+chr(29)+chr(97)+chr(49));

// Set QR code model

// Set QR code cell size
qz.append(chr(27)+chr(29)+chr(121)+chr(83)+chr(50)+chr(5));

// Print QR code
qz.append(chr(10)+chr(27)+chr(29)+chr(121)+chr(80)+chr(27)+chr(29)+chr(97)+chr(48));
qz.append(chr(10)+chr(10)+chr(10)+chr(10)+chr(10)+chr(10));

A uporabljate tudi qz print?

Ne mamo del svoje kode in pošiljamo na tiskalnik.
Ustvarimo .txt datoteko z ukazi in tekstom, nato vrstico po vrstico pošiljamo na tiskalnik preko winspool.drv (WritePrinter).

Imamo win aplikacijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Anze1227 ()

Sumim da ga neki tale knjižnica qz print serje.

StratoFlier ::

@Maystr: morda qz.append na koncu pripopa kakšen chr(13)+chr(10)

@Maystr
Probaj še vsako komando v svoj append. Pol mi pa že zmanjka idej.

qz.append(chr(27)+chr(29)+chr(121)+chr(68)+chr(49)+chr(0)+chr(60)+chr(0)+'{{qr_data}}'+chr(10));
- Pa probaj še brez 10 na koncu, meni tudi brez nje dela.

// Print QR code

// Left
qz.append(chr(27)+chr(29)+chr(97)+chr(48));

@StratoFlier Mislim da ne. Ker smo povsod dodano uporabljali new line.

Dal sem komande posebej. Vsako v svojo vrstico in še vedno ne gre čez.

Kakšno je stališče FURSA glede printanja qr ali kakšne druge kode? Kaj če jo ni?
««
20 / 27
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davčne blagajne - PHP

Oddelek: Programiranje
116242 (1288) vsepocenv
»

C# davčno potrjevanje