» »

Davčne blagajne

Davčne blagajne

««
19 / 27
»»

Tech2k ::

Dva delovna dneva ali 1 dan po prenehanju razlogov za napako?

AndraZK ::

Zavezanec ima dva delovna dni časa od prenehanja delovanja elektronske naprave, da popravi davčno blagajno. V enakem roku mora tudi FURS-u poslati podatke o izdanih računih iz vezane knjige računov med časom nedelovanja davčne blagajne.

V primeru, da zavezanec ne more vzpostaviti blagajne v predvidenem roku zaradi opravičljivih razlogov, mora najkasneje dan po prenehanju razlogov za zamudo poslati podatke o računih, izdanih iz vezane knjige računov.

OK to bi si res lahko razlagal tudi tako, da zadošča, da imaš opravičljiv razlog pri sebi, če te preverja inšpekcija v tem času. Ter da po odpravi napake za nazaj urediš vse v enem dnevu.
The Matrix Has Me...

peterv6i ::

Evo mi smo imeli eno manjšo obdelavo od 90000 faktur.. in so bile težave z FURSOM okoli 23:06 - do 23:08 - je FURS imel totalni mrk in za vse javljal timeout...
Tako da.. ni glih bulet proof zadeva ;)

mkrin ::

Pozdravljeni,

Še komu sedaj sporoča timeout-e ?

perci ::

gapipro1 je izjavil:

Super app je tale "Preveri Račun".

Glede na to da so na netu dostopne davčne številke lahko enostavno preverimo koliko računov so že potrdili.

Fajn =)

Kakšne neumnosti pišeš?

1. davčne številke fizičnih oseb (razen SP) niso nikjer javno objavljene
2. pravne osebe ne morejo sodelovati v nagradni igri

gapipro1 ::

1. Niso objavljene, ti pa nihče ne brani da greš čez vse kombinacije, ki jih je samo 10 miljonov (davčna # = 7x random # + 1x kontrolna #, ki je izračunljiva).
2. Link, ki sem ga prilepil vrne račune potrjene od SPAR d.o.o.

peterv6i je izjavil:

Evo mi smo imeli eno manjšo obdelavo od 90000 faktur.. in so bile težave z FURSOM okoli 23:06 - do 23:08 - je FURS imel totalni mrk in za vse javljal timeout...
Tako da.. ni glih bulet proof zadeva ;)

peter, s tistimi tvojimi 40 računi na sekundo ni sistem niti 0,5% obremenjen.

Poskusi enkrat čez dan, ko je sistem najbolj obremenjen, z malo večjim številom kot 40/s. Pa da vidmo kaj je in kaj ni bulletproof.

Recimo, eden izmed zavezancev je v preteklih dneh BP poslal 400.000 računov v 20 minutah. Pošiljal je 350 računov/s. Šlo bi tudi desetkrat hitreje, vendar zavezanec ni mogel hitreje pripravljati zahtevkov.

Je pa res, da smo imeli ravno takrat, ko si to pošiljal, polminutne težave z vzdrževalnimi deli, ki so povzročila, da ti je od 90.000 padlo 11 računov. Tko, da dramatiziranje o tem, kako smo imeli totalni mrk, ni ravno na mestu.

Aja, predlagam ti, da si povečaš timeout na malo več kot 100ms, ker takih odzivnih časov nikoli nismo garantirali (ampak 20x višje), čeprav jih v praksi zagotavljamo. Trenutno povprečje je 55 ms.

Generalno bi bilo pa prav, da tisti, ki imate masovke, schedulirate te v nočni čas, recimo med 2. in 5. uro (čeprav danes tudi potrjevanje masovk čez dan ne predstavlja nobenega problema).

gapipro1 je izjavil:

1. Niso objavljene, ti pa nihče ne brani da greš čez vse kombinacije, ki jih je samo 10 miljonov (davčna # = 7x random # + 1x kontrolna #, ki je izračunljiva).
2. Link, ki sem ga prilepil vrne račune potrjene od SPAR d.o.o.

In kaj s tem izveš? Neko random številko, ki ti ničesar ne pove? Glede na to, da je ne znaš povezati z imenom in priimkom?

Tvojega linka mi ne odpre, je potrebna avtorizacija.

Je pa dejstvo, jst lahko v telefon vpišem random davčno številko (ni posebne avtorizacije) in mi bo sistem javil, koliko računov in katere, je ta DŠ preverila. In? Kakšna je vrednost tega podatka?

S tem smo lahko zagotovili, da ni potrebne posebne registracije za sodelovanje v nagradni igri. Lahko bi pa tudi pozabili ta app in dovolili samo pošiljanje po pošti. Glede na to, da je bilo z appom do tega trenutka (torej, v treh dneh izdajanja računov) preverjenih 134k računov, bi bilo to IMO zelo neumno.

čuhalev ::

Jaz sem približno 8 minut stal na blagajni večjega bencinskega servisa in potem dobil račun brez ene šifre, mislim, da je brez EOR. Če ne bi plačal s kartico (plačilo s kartico je del računa), bi najraje odšel in prišel po račun naslednjič, saj se mi je mudilo. ;((

Zgodovina sprememb…

• spremenil: čuhalev ()

gapipro1 ::

Lahko prideš do informacije kje se je neka davčna številka nahajala na določen dan. Ti ne pove točno kdo ta oseba je ampak če kadar koli naletiš na to davčno imaš lahko kak podatek več o njej. Overall gre se za princip sledenja DŠ.

Na linku je basic auth. vzemiracun:vklopirazum

Ne rečem da ni enostavno to da je trenutno samo DŠ za uporabnike, ampak ne nudi pa nobene varnosti. Poznamo pa dobre načine, kako se to pravilno rešuje in ne ni to pošlji po pošti.

no comment ::

perci je izjavil:

Je pa dejstvo, jst lahko v telefon vpišem random davčno številko (ni posebne avtorizacije) in mi bo sistem javil, koliko računov in katere, je ta DŠ preverila. In? Kakšna je vrednost tega podatka?

Upam, da se zajebavaš oz. si samo še pjan...

peterv6i ::

Nič narobe :)
še dobro deluje... smo pričakovali večje težave (če pogledamo kakšno štalo so imeli na hrvaškem v začetku)..
Ja masovno pošiljanje bo vsekakor prišlo v upoštev saj imamo tudi sami kar obsežne obdelave recimo plan ene od strank za naslednje dni
- 13.1.2016 cca 211.000 faktur
- 15.1.2015 cca 68.000 faktur
- 18.1.2016 cca 102.000 faktur
- 25.1.2016 cca 256.000 faktur

to bo lepo štimalo ko se bo masovno pošiljalo.. za enrkat še pošiljamo 1 po 1 v ločenih job-ih.

gapipro1 je izjavil:

Lahko prideš do informacije kje se je neka davčna številka nahajala na določen dan. Ti ne pove točno kdo ta oseba je ampak če kadar koli naletiš na to davčno imaš lahko kak podatek več o njej. Overall gre se za princip sledenja DŠ.

Na linku je basic auth. vzemiracun:vklopirazum

Ne rečem da ni enostavno to da je trenutno samo DŠ za uporabnike, ampak ne nudi pa nobene varnosti. Poznamo pa dobre načine, kako se to pravilno rešuje in ne ni to pošlji po pošti.

Dober point. Ampak ti ne bo uspelo kar baze dol potegnit na ta način.

no comment je izjavil:

perci je izjavil:

Upam, da se zajebavaš oz. si samo še pjan...

Bom odgovoril kar s tvojim nickom.

čuhalev je izjavil:

Jaz sem približno 8 minut stal na blagajni večjega bencinskega servisa in potem dobil račun brez ene šifre, mislim, da je brez EOR. Če ne bi plačal s kartico (plačilo s kartico je del računa), bi najraje odšel in prišel po račun naslednjič, saj se mi je mudilo. ;((

Ne zaradi FURS-a.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

MH0 ::

@perci: Poleg timeoutov pri nastavitvi 4000ms, od vas kdaj dobim še: The remote server returned an error: (500) Internal Server Error.
Tudi kaj takšnega: The request was aborted: Could not create SSL/TLS secure channel.
In takšnega se zgodi: The remote server returned an error: (503) Server Unavailable.
Dalje bomo to raziskovali, ko bo tega preveč. Bulletproof pa sigurno ni.

@peterv6i: Na CRO ni bilo težav.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MH0 ()

MH0 je izjavil:

@perci: Poleg timeoutov pri nastavitvi 4000ms, od vas kdaj dobim še: The remote server returned an error: (500) Internal Server Error.
Tudi kaj takšnega: The request was aborted: Could not create SSL/TLS secure channel.
In takšnega se zgodi: The remote server returned an error: (503) Server Unavailable.

Predlagam, da nič ne odlašaš ampak kar takoj skupaj poskušamo ugotoviti kje je domnevna napaka.

Sem ti poslal PM.

tadejkan ::

MH0 je izjavil:

Jaz večkrat dobim "Unknown SSL protocol error in connection to ...", kar je CURL error #35 ( http://curl.haxx.se/libcurl/c/libcurl-e... ).
Pri čemer ga dobim zmeraj samo prvič (npr. če naredim par zaporednih requestov) in če isti request retryjam, zmeraj uspe (kar imam trenutno kot rešitev) :)

Er333 ::

Najden je "bug" na FURSovem sistemu.
Če izdajaš račune brez povezave na FURS in se vmes zmotiš in izdaš račun za 0,00€ in ga ne storniraš, imaš problem, ko hočeš račune naknadno poslat na FURS. V tem primeru sistem zablokira in "crknejo" vsi računi, ki so bili izdani pred (ali po, ne vem točno) tistim računom za 0,00€.
Problem je že kar razširjen, danes mi je razlagal nekdo z biro servisa in pravi, da ga je že več strank klicalo zaradi tega.
Ne znam bolj tehnično razložit, bodo že drugi, ko se razve naokoli.

In kako tocno se ti zdi da je to bug fursovega sistema.

Sicer pa ne bi o Biro servisu.

Pardon, v mislih sem imel Birokrat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

Er333 ::

Meni se nič ne zdi, samo podajam informacije naprej.

No, potem jih podaj še nazaj - naj si zrihtajo app.

DamijanD ::

Er333: Saj če malo razmisliš, bi ugotovil, da bi bil to težko bug FURSa - razen, če bi v tem primeru celoten sistem (torej vsem uporabnikom) nehal delovati :-)

A kdo ve za članarine, ki so oproščene DDV (Od članarin se ne obračunava DDV, če prejeta članarina ne predstavlja plačila za opravljanje enakih ali podobnih transakcij, kot jih v okviru dejavnosti iz drugega odstavka 5. člena ZDDV-1 opravlja drug davčni zavezanec.) ali se znesek da v ExemptVATTaxableAmount ali kam drugam?

Em, ne me držat za besedo, ampak AFAIK v tem primeru sploh ni potrebno izdati računa?

trstenjak ::

Ena od strank zahteva zagotovilo, da je moj vmesnik za potrjevanje računov zakonsko ustrezen in da deluje pravilno. Kaj mu naj odgovorim, ker neke garancije, posebej pa ne prevzemanja finančne in kazenske odgovornosti ne bi sprejemal?

kuglvinkl ::

14. člen ZDavPR
(obveznosti dobavitelja programske opreme)
(1) Proizvajalec oziroma dobavitelj oziroma vzdrževalec računalniškega programa, elektronske naprave ali informacijskega sistema za izdajo računov ne sme zavezancem zagotoviti ali omogočiti uporabe računalniškega programa, elektronske naprave ali informacijskega sistema, ki omogoča izdajo računov in kopij računov v nasprotju s tem zakonom.
(2) Računalniški program, elektronska naprava ali informacijski sistem mora zagotoviti izpis podatkov o vseh izdanih kopijah računov, na katerem je razviden čas izdaje posamezne kopije.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Skratka, ti že sedaj odgovarjaš za prekršek, če tvoja blagajna narobe deluje. Ne rabiš ničesar podpisovati, ker zakon tako določa.

trstenjak ::

Hvala obema.

d(-_-)b ::

V praksi se našim uporabnikom dostikrat dogaja, da stranki izdajo negotovinski račun, pozneje pa stranka pride z gotovino in želi ta račun plačat. Tudi negotovinske račune ob izdaji opremimo z vsemi obveznimi podatki (zaporedna številka, ZOI itd), zato jim lahko naknadno pripnejo gotovinsko plačilo in se takrat brez težav pošljejo v davčno potrjevanje.
Do tukaj vse ok - pred novi predpisi so v takem primeru račun za stranko ponovno natisnili in na tem prepisu je bilo navedeno, da je bil račun poravnan. Novi predpisi pa zahtevajo, da je kopija računa enaka originalu - torej ob ponovnem tiskanju na računu še vedno piše, naj ga plačajo v roku ...
Bi moral v takem primeru stranki dat blagajniški prejemek - je to sploh še dovoljeno? Kako ste to uredili drugje?
Podobna zadeva je pri gotovinskem računu, ki ob izdaji zaradi napake v komunikaciji ni potrjen. Naknadno, ko pridobi EOR kodo, se ta ne sme izpisat na kopiji računa, ampak se mora hranit v programu ... uporabniku lahko potem samo preko nekega dnevnika prikažemo, ali računi imajo EOR ali ne..

perci je izjavil:

Skratka, ti že sedaj odgovarjaš za prekršek, če tvoja blagajna narobe deluje. Ne rabiš ničesar podpisovati, ker zakon tako določa.

Kdo pa odgovarja za to, da furs-ov app bere qr kode vsepoprek in ne samo takšnih, ki ustrezajo tehničnim specifikacijam?

o katerem appu govoriš?

Sem mislil, da ima furs samo 2 app-a. Z enim smo testno preverjali sprintane kode, z drugim špecamo račune. Velja pa za oba.

Ja, sej to me zanima, app za potrošnike ni za preverjanje pravilnosti kode.

A je kaj narobe z aplikacijo Preveri kodo?

perci je izjavil:

Em, ne me držat za besedo, ampak AFAIK v tem primeru sploh ni potrebno izdati računa?

Planinska društva morajo za članarino izdat račun. Baje pa, da se v tem primeru DDV ne obračuna - mi pa še niso uspeli povedati točno po katerem členu

Zdaj sem zvedel še člene: DDV ni obračunan po 11. točki 42. člena ZDDV-1 in 16. členu Pravilnika o izvajanju ZDDV.

perci je izjavil:

Ja, sej to me zanima, app za potrošnike ni za preverjanje pravilnosti kode.

A je kaj narobe z aplikacijo Preveri kodo?

Ne vem, če lahko rečemo, da je kaj narobe ampak poskusi QR, ki je npr. 30x30 in ne 25x25.

Ma, jst tko pravm. Če ga aplikacija lahko poskenira, ne bo noben kompliciral. Če ga pa ne bo mogla, se bo pa začelo gledati, če ustreza standardom.

Ma kaj ti pri zgodbah o inšpektorjih pomaga glas razuma. :-)

Inšpektorji ne bodo imeli takih navodil. Itak ne vejo kaj so to moduli.

Sem pa ravno danes dobil račun, na katerem je naveden znesek 17 EUR, na FURS so pa poslali podatek o znesku v višini 3 EUR :). Jst ne vem, a je možno, da je napaka programska? Al so res nekateri tako navini, da mislijo, da bodo s takimi diletantskimi poskusi manipulacij prišli skozi?

kuglvinkl ::

perci je izjavil:

Sem pa ravno danes dobil račun, na katerem je naveden znesek 17 EUR, na FURS so pa poslali podatek o znesku v višini 3 EUR :). Jst ne vem, a je možno, da je napaka programska? Al so res nekateri tako navini, da mislijo, da bodo s takimi diletantskimi poskusi manipulacij prišli skozi?

Take račune sem jaz dobival od ene oštarije. Ne glede na znesek, so bili vsi 2,1 evra IIRC. Zdej ne vem, ali jim je vkleklo "ta pravo" knjigovodstvo, ali pa je bila napaka samo v podatkih na računu. je bilo pa to pred 31.12. Zdej se prikazujejo pravi zneski.
Your focus determines your reallity

perci je izjavil:

Ma to se čisto lahko zgodi pri malo manj profesionalnem programiranju. Malih "neprofesionalnih" ponudnikov pa je v tej zgodbi precej. Polna implementacija pošiljanja na FURS nikakor ni preprosta in ima veliko priložnosti za buge. V kombinaciji s hitenjem decembra zagotovo manjka temeljitega testiranja. Pomoje se jih bo odkrilo še veliko, nekatere tudi šele ob miniranju po podatkih s strani FURSa.

Tvoj primer je verjetno posledica copy paste spremenljivke z davkom v polje s končnim zneskom, kjer so jo pozabili popraviti :) FURS servis načeloma nič ne preverja nelogičnih kombinacij zneskov in davkov, požre vse
The Matrix Has Me...

Malo bom še potarnal nad zahtevo, da sta ZOI in EOR napisana direktno NAD QR kodo. To je blazno neoptimalna postavitev s strani porabe prostora na papirju. Najprej široka nizka stvar in nato visoka ozka stvar :)
Videl sem že precej računov, kjer so EOR in ZOI postavili ob kodo (takoj desno ali levo zraven kode), kar je veliko lepše in elementi so ravno tako razločno povezani. Tudi mi imamo tako postavljeno in v eni poslovalnici je inšpekcija potrdila kot vse ok, v drugi pa so podali to pripombo in zahtevali popravek.
Vem, da je ta postavitev dejansko predpisana v pravilniku, zato bomo to tudi spremenili. Je pa vseeno za moje pojme to nepotrebna poraba papirja, tudi na A4 računih zgleda smešno :)
Je dejansko kak smiseln razlog za to pravilo?
The Matrix Has Me...

shadow7 ::

Ugibam: (QR) koda je zelo opazna in potem veš, kje iskati ZOI.
Drugače pa ZOI mora biti samo nad kodo in ne neposredno nad.
Minimalna velikost QR je 12x12 mm, če tiste 4 module zaokrožimo na 2 mm, je vsega skupaj 16x16 mm.

Če te moti ozka pokončna stvar uporabi code 128 v dveh vrsticah po 3,5 mm. Ker je koda 1D, potrebuješ rob samo levo in desno. S 16 mm višine prideš na 7 mm.

stb ::

Kaj inšpektor ne zna pravilno zasukati računa, da bo "ZOI nad QR kodo"? :D

:) Sprejmem argumente in rešitve shadow7, nisem pa navdušen nad njimi.

stb ::

Resno, kaj je nad/pod/zgoraj/spodaj na računu, ki ga gostinec položi na mizo med štiri prijatelje, ki ga vsak gleda s svoje strani?

Če nekdo izda državno skrivnost ali napiše grozilno pismo z naključno obrnjenimi črkami bodo to uspeli prebrati in avtor (oz neznanec) bo zaradi tega imel težave.

Pikolovstvo brez primere razen če to pomeni, da tudi stranka ni dolžna plačati takšnega računa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: stb ()

Evo ti ideje - račun, ki ga izda mini blagajna 8-)
 Račun

Račun

AndraZK je izjavil:

Malo bom še potarnal nad zahtevo, da sta ZOI in EOR napisana direktno NAD QR kodo. To je blazno neoptimalna postavitev s strani porabe prostora na papirju. Najprej široka nizka stvar in nato visoka ozka stvar :)
Videl sem že precej računov, kjer so EOR in ZOI postavili ob kodo (takoj desno ali levo zraven kode), kar je veliko lepše in elementi so ravno tako razločno povezani. Tudi mi imamo tako postavljeno in v eni poslovalnici je inšpekcija potrdila kot vse ok, v drugi pa so podali to pripombo in zahtevali popravek.
Vem, da je ta postavitev dejansko predpisana v pravilniku, zato bomo to tudi spremenili. Je pa vseeno za moje pojme to nepotrebna poraba papirja, tudi na A4 računih zgleda smešno :)
Je dejansko kak smiseln razlog za to pravilo?

Prosim za info, kje in kdaj ti je inspektor to rekel. lahko tudi na zs. jst zarad tega ne bi kompliciral, ce je koda citljiva.

Morebitni očitki, da sistem davčnih blagajn pri FURS upočasnjuje izdajo računov pri poslovnih
subjektih, niso utemeljeni. V kolikor prihaja do daljših zakasnitev pri izdaji, je to zaradi
neustreznih programskih rešitev ponudnikov davčnih blagajn. Tudi, če bi bil sistem FURS
popolnoma nedostopen, mora davčna blagajna izdati račun najpozneje v roku štirih sekund.
Takšen račun sicer v tistem trenutku ni potrjen na FURS (nima EOR številke), davčna blagajna
pa ga potem avtomatično skuša potrditi na FURS za nazaj, ko vzpostavi povezavo.

Tole je pa malo poenostavljena trditev v idealnih razmerah:
- nekateri tiskalniki (naš lokalni Tuš npr.) so tako stari/počasni da samo QR kodo tiska 2-3s :-)
- nekje so GSM povezave tako slabe, da v 4s timeouta praktično nobenega računa ne potrdi, tako da če hočeš da je račun potrjen takoj je potrebno imeti timeout večji od 10s :-(

Meni je pa stranka postavila zanimivo vprašanje - kje lahko preveri, da naša blagajna deluje pravilno, po vseh predpisih?
To tudi mene zanima - zdaj, ko smo dali program v uporabo - kako naj preverim, da nismo česa spregledali ali pa narobe razumeli?
Nujno bi moral FURS omogočiti vpogled v prejete podatke, vsaj nek sumarni ...

d(-_-)b je izjavil:

Meni je pa stranka postavila zanimivo vprašanje - kje lahko preveri, da naša blagajna deluje pravilno, po vseh predpisih?
To tudi mene zanima - zdaj, ko smo dali program v uporabo - kako naj preverim, da nismo česa spregledali ali pa narobe razumeli?
Nujno bi moral FURS omogočiti vpogled v prejete podatke, vsaj nek sumarni ...

No to sem mislil. Debug pravilnosti pri vseh možnih različnih tipih računov in njihovih variantah je dokaj zahtevna stvar. Servis za prijavo računov le teh nič ne preverja in sprejme popolnoma napačne podatke brez pripomb. Ko daš program potem na mnogo poslovnih mest, kjer ti ga po možnosti še na tebi nepoznan način uporabijo (zlorabijo), res težko ugotoviš, če ga kje kaj serje. Lahko preveriš račun z aplikacijo (samo končni znesek), in pa ročno preverjaš poslane XMLe. Dodstop in datamining po svojih podatkih na FURSu bi bila kar zanimiva reč :)
No, tudi brez tega se bo slej ko prej našlo vse buge. Vsak software jih ima. Z nekaj več časa za razvoj se bo tudi kodo uredilo in tako kaj odkrilo. Samo upam, da bodo to razumeli tudi inšpektorji :|

Točno to. Treba je tudi povedat, da je (bila) tehnična dokumentacija izredno pomanjkljiva - 3/4 stvari je bilo dorečenih pozneje preko tistih vprašanj in odgovorov ...
««
19 / 27
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davčne blagajne - PHP

Oddelek: Programiranje
116241 (1287) vsepocenv
»

C# davčno potrjevanje