» »

ISC14

ISC14

pegasus ::

ISC14 se bliža in tako kot v preteklih letih bomo tam in spremljali novosti. Te dni z zanimanjem spremljam take novice, vsem zainteresiranim pa toplo priporočam domače dogajanje čez en mesec.

pegasus ::

Še malo, pa bo študentarija iz 3kW potegnila 10TF na linpacku. Kitajska. Naši junaki, kje ste?

pegasus ::

TOP500 ljudje opažajo stagnacijo. Nič pretresljivo novega v top10, na splošno nižja rast glede na prejšnja leta. Opažen trend centralizacije - malo res velikih sistemov in ostalo drobiž. Opazili so tudi, da se sistemi na seznamu starajo - kar vse kaže na vplive gospodarske krize ;)

pegasus ::

Super programerji za super računalnike:









Kdaj bomo pri nas zbrali ekipico, ki se bo pripravljena kosati s svetom? Hardver ni problem.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

pegasus ::

Druge zanimivosti:




Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

pegasus ::

HiRes slikce so na voljo tu.

pegasus ::

Še nekaj zanimvosti ... HP je obelodanil svoje apollote, ki izgledajo kot strojne inštalacije za hlajenje reaktorjev. Xeoni e5v3 z ddr4 ramom so že povsod, čeprav je uradni izzid nekje v Q3. Intel že šušlja o svojih interkonekt planih, izgleda da so tudi marketing povzeli po Qlogicu, saj bo sedaj namesto TrueScale ime OmniScale. Heh.
Če je lani bil "hpc cloud" nekaj "hm hm, ne vemo če je to pametno", je danes na vsakem drugem štantu. Pravtako vodno hlajenje, celo nekaj oljnih je najti. Po drugi strani se resneje začnejo pozicionirati alternative, oskubljeni minimalni embedded procesorji, med softveraši pa se začenja širiti zavedanje, da bodo morali začeti optimizirati softver ne samo za wallclock execution time, pač pa tudi za porabljeno energijo. Kar seveda brez globoke integracije v hw platformo ne bo šlo.

Na splošno mi cel dogodek deluje rahlo depresivno. Umrl jim je "oče" eventa, top500 stagnira. Ni nekih najav novega top hardvera (ok, mellanox ima 100gbit, ampak samo switche), še prijatelji na AMDju so mi rekli samo "razmišljaš pravilno, počakaj da damo ven public announcement". Tako da mi je tokrat bil highlight modrovanje z dedki pri Fujitsu o luknjanih karticah in Algol60 ter o tem, kako se zares ni še nič konkretno spremenilo od tistih časov ... da imamo samo more of the same. Mogoče bi res moral še z dwave strici iti na pivo ...

pegasus ::

Ravnokar smo izvedeli, da so na student cluster competition ponovno zmagali južnoafričani. Tam dol očitno nekaj delajo prav, kapo dol. Ekipa Edinburga je prvič prebila mejo 10TF v energijskem budgetu 3kW, kar je tudi po svoje fascinanten dosežek. Upam, da se bodo naši overclockerji in tweakerji zgledovali po njih.

black ice ::

Zgoraj si omenil 100Gbit switche. Sploh obstajajo routerji, ki dosegajo takšno hitrost? Glede na to, da se teži k temu, da bi čimveč omrežij spravili v LAN oz. MAN ravno zaradi večje pretočnosti in routerje nadomestili s switchi, vsaj tam kjer bi naj to bilo smiselno.

Zanimiva se mi zdi tudi uporaba olja. Sicer nič novega, pa vseeno.

Isotropic ::

še prijatelji na AMDju so mi rekli samo "razmišljaš pravilno, počakaj da damo ven public announcement".

povej se nam, kaj si mislil s tem.
mogoce lahko zaupas kaj detajlov od xeonov? recimo koliko se pozna na performansah proti v2?
kaj pa xeoni e3v4 (broadwell)

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

NDA kolega, NDA ;)

pegasus ::

Še slikce ...



















Pa še ono brbotanje zgoraj, v gibanju. V posodi je neka 3M tekočina, ki vre pri 50 stopinjah, zgoraj je samo barkena cev, skozi katero teče hladna voda. Sprememba agregatnega stanja odnaša dovolj toplote s površine Phi proca, da ta lepo drži 50 stopinj, tudi pod loadom. Enostavno in učinkovito.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

pegasus ::

Predstavitev študentskih ekip:

pegasus ::

Isotropic, evo xeon e5 v3 v akciji:

pegasus ::

Zapis škotske ekipe, kako so se lotili linpacka in podrli rekord. Trik je bil v uporabi vodnega hlajenja in pazljive izbire parametrov testa.

pegasus ::

Student cluster competition se bo v bližnji prihodnosti širil na regionalni nivo. Interesenti vabljeni, da naredimo eno slovensko ekipo.

pegasus ::

Predstavitev hardvera študentskih ekip. Zanimivo, še so opteroni v igri :)

Rias Gremory ::

pegasus je izjavil:

Druge zanimivosti:





Tele modre zadevce so Parallelle (http://www.parallella.org/) ane?
Jih je že kdo uporabljal?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Rias Gremory ::

Uu lepo

Highlights at ISC'14: Come to the D-Wave booth and see the world's first commercial quantum processor. While we couldn't bring a whole system, we will have an actual quantum processor package in the booth.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

pegasus ::

The Reg lepo predstavlja študentske ekipe: nemške, angleške, brazilske, kitajske, ameriške, ... fino spremljat njihov hpc blog.

pegasus ::

Nekaj več podrobnosti o aplikacijah in še posebej o linpack rekordu.

pegasus ::

Rezultati, drugi del in še preostanek ekip. Kot neznano aplikacijo so fasali HPCG benchmark, ki mi je zelo všeč, saj se obnaša veliko bližje realnim kodam in realno odraža, kaj današne mašine zmorejo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ISC 2019

Oddelek: Znanost in tehnologija
261639 (949) pegasus
»

ISC 2018

Oddelek: Znanost in tehnologija
111296 (1002) pegasus
»

Lestvica TOP500 je osvežena

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
104977 (2671) Mr.B
»

ISC15

Oddelek: Znanost in tehnologija
223236 (1154) pegasus
»

ISC13 Lepizig

Oddelek: Znanost in tehnologija
161783 (1242) pegasus

Več podobnih tem