» »

Nov rekord v letu enoseda na sončni pogon

Nov rekord v letu enoseda na sončni pogon

BBC - Včeraj je na Havajih z letalom Solar Impulse pristal Andre Borschberg. Z letalom na sončni pogon je brez prestanka preletel 7200 kilometrov na relaciji Nagoja-Honolulu, kar predstavlja nov svetovni rekord za let na sončni pogon v letalu s posadko. Za podvig je potreboval 118 ur (dosedanji rekord iz leta 2006 je znašal 77 ur). Hkrati je postavil tudi rekord za najdaljši let enoseda brez dolivanja goriva; v tej kategoriji je prehitel vsa motorna letala!

Andre Borschberg in Bertrand Piccard sodelujeta v švicarskem projektu Solar Impulse, v okviru katerega želita z letalom na sončni pogon obleteti svet; v etapah se izmenjujeta. Projekt se je začel marca v Abu Dabiju, dosedanji postanki pa so bili v Omanu, dvakrat v Indiji, Mjanmarju, dvakrat na Kitajskem in na Japonskem v Nagoji. Naslednja etapa bo iz Honoluluja vodila v Phoenix, od tam pa predvidevanjih v New York, Španijo in nazaj v Abu Dabi: skupno torej 35.000 kilometrov v 13 etapah. Osem jih je že opravljenih.

Letalo leti počasi in ima razpon 72 metrov, kar precej omejuje vreme, ki mu je kos. Zadnji postanek v Nagoji je bil nenačrtovan, a nujen zaradi vremena, tam pa so potem čakali kar mesec dni na ugodno vremensko okno za prečkanje Pacifika. Zaradi tega Solar Impulse ne predstavlja prihodnosti letalstva, temveč prikaz trenutnih zmožnosti solarne tehnologije. Letalo je pokrito s 17.000 fotovoltaičnimi celicami, hkrati pa ima velik baterijski paket, ki zagotavlja energijo za delovanje v devetih urah teme.

Zato se bo letošnje okno zaprlo septembra, ko bo na severni poluti premalo sončne svetlobe za takšen projekt. Če ne bo uspelo do tedaj, bo projekt treba nadaljevati prihodnje leto. Upravljanje energije in lovljenje sonca je ključno pri tem projektu, saj baterije ne zdržijo dlje kot devet ur počasnega letenja.

Biti v zraku 118 ur je izziv tako za letalo kakor pilota. V tem času je Borschberg normalno jedel in pil, zalog pa je imel za teden dni. Poleg tega je imel še kisikove jeklenke, padalo, zasilni čoln. Jedel je tablete za redčenje krvi, da se mu zaradi dolgotrajnega sedenja niso razvili strdki, malo pa je tudi telovadil, kolikor je omejen prostor dopuščal. Opravil je 10-12 kratkih 20-minutnih dremežev na dan, zares pa ni mogel zaspati.

S prečkanjem Pacifika je najtežje etapa misije končana. Obeti za prihodnost so sedaj mnogo boljši kot pred tednom dni.

6 komentarjev

Dr_M ::

Kaksen podatek, koliko je tale projekt vreden?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

carota ::

Kako pa vzleti?

čuhalev ::

,,rekord za najdaljši let enoseda brez dolivanja goriva"
Ampak če ima sončni pogon, potem si gorivo ves čas doliva.

Izi ::

carota je izjavil:

Kako pa vzleti?
Kot vsako drugo letalo. Tale ima 4 propelerske motorje. Pri vzletanju nažge vse 4 naenkrat, potem med letom pa jih po potrebi posamezno ugaša in prižiga.


čuhalev je izjavil:

,,rekord za najdaljši let enoseda brez dolivanja goriva"
Ampak če ima sončni pogon, potem si gorivo ves čas doliva.
Elektrika ni gorivo. Beseda gorivo pomeni, da ta snov gori. Goriva so torej samo goreče snovi.

čuhalev ::

Potem pa ne morejo metati zrakoplove z gorivom in brez goriva v isto kategorijo.

nikolahodin ::

6.8 mora biti v Evrop.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Solar Impulse obkrožil Zemljo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
195088 (4286) Martin Krpan
»

Solar Impulse prečkal Atlantik

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
135563 (3729) PrihajaNodi
»

Solar Impulse tik pred nadaljevanjem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
74562 (3595) joze67
»

Rekordni enosed Solar Impulse prizemljen do prihodnjega leta

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
117254 (5782) cegu

Več podobnih tem