» »

Fotomontaža slik

Fotomontaža slik

GummyBear ::

Zanima me, kako bi iz več različnih slik sestavil nekaj povsem novega. Take stvari bi se rad naučil delat, ker bi jih velikokrat potreboval. Recimo ta primer:
Na prvi sliki je nek objekt (oseba, predmet ali karkoli drugega), na drugi sliki pa je neki drugi objekt. Sedaj bi jaz rad iz prve slike izbrisal originalen objekt in na to mesto vstavil objekt iz druge slike.

Objekta sta različne velikosti in oblike, "prostora" na sliki sta različno osvetljena. Če objekt kar izrežem iz slike, bo s tem izginilo tudi nekaj ozadja in ko prilepim drugi objekt, bo ostalo nekaj praznine (tam kjer sem odrezal ozadje), ker sta objekta različne oblike. Potem je tu še osvetlitev oz. sence.

S kakšno programsko opremo se bi dalo početi take stvari? Katere programčke moram namestiti? Prav bi prišel tudi kakšen tutorial?
Zanima me še, kako je v tem primeru z avtorskimi pravicami? Če je slika sestavljena iz 4 drugih slik, je nemogoče dokazati kolikšen del slike sem od kod pobral. Jasno mi je, če bi na sliki vključil osebo, bi moral dobiti dovoljenje te osebe. Kaj pa, če gre za nekaj čisto tretjega?

freesty ::

Photoshop. Tutorialov imas polno na internetu.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

opeter ::

To lahko narediš v vsakim, kolikor-toliko spodobnim grafičnim programom.

Jaz bi se malo zamislil na tem:

GummyBear je izjavil:

Zanima me še, kako je v tem primeru z avtorskimi pravicami? Če je slika sestavljena iz 4 drugih slik, je nemogoče dokazati kolikšen del slike sem od kod pobral. Jasno mi je, če bi na sliki vključil osebo, bi moral dobiti dovoljenje te osebe. Kaj pa, če gre za nekaj čisto tretjega?


Vse se lahko dokaže, ne bit naiven. Sploh, če boš to slike kje javno objavil, da ne govorim o internetu.

Priporočam ti branje:
http://www.mladina.si/160837/kdo-je-ukr...
http://val202.rtvslo.si/2014/10/ukraden...

Sicer stara zadeva:
http://www.podjetnik.si/clanek/pozor-hu...!-20021002

Odkupljene avtorske pravice

Kljub temu, da traja avtorska pravica 70 let po avtorjevi smrti, pa vse le ni dano na voljo javnosti, da počne, kar se ji zljubi. Obstajajo namreč posebne organizacije, ki so odkupile avtorske pravice tudi za avtorje, ki so že davno mrtvi. Najznamenitejša je vsekakor zbirka Corbis, za katero stoji glavni microsoftovec Bill Gates. Corbis ima v lasti avtorske pravice za okoli 65 milijonov umetniških del, med katerimi so tudi dela Leonarda da Vincija, pa tudi znamenita slika Alberta Einsteina, ki kaže jezik, je med njimi. Za objavo takšne fotografije boste za zasebno ali šolsko uporabo morali plačati nekaj dolarjev. Če pa si hočete na internetu urediti nekakšno lastno galerijo, pa vas zadeva kar precej stane, saj so cene za takšno objave lahko precej višje. Vendar je tudi tu mogoče najti “luknjo”. Če na primer hočete objaviti fotografijo kakšne slike avtorja, ki je umrl pred več kot 70 leti, jo lahko, vendar pod pogojem, da fotografirate sami. Če uporabite fotografijo, ki jo je posnel nekdo drug, ima ta avtor namreč avtorsko pravico do te fotografije, ki traja 50 let od njenega nastanka.

Tudi manj znani imajo pravice

Vendar se spletne strani ne ukvarjajo le s prikazom umetniških del priznanih avtorjev. Veliko je tudi strani, ki vsebujejo fotografije znanih glasbenikov, avtomobilov, motorjev in ne vem česa še vse. Če takšne fotografije uporabimo, se lahko zgodi, da nas bo nekdo prijel za vrat – lastniki fotografij glasbenikov so običajno glasbeniki sami ali glasbene založbe, fotografije, recimo, avtomobilov, motorjev in podobnega so fotografske agencije in tako naprej. Objava takšnih fotografij je lahko precej draga, saj fotografske agencije zahtevajo tudi do 8000 tolarjev dnevno za objavo takšnih fotografij na spletu.

Previdno pri objavi fotografij oseb

Paziti morate celo pri objavljanju fotografij, ki ste jih posneli sami, pa čeprav je šlo za počitnice na morju. Če je na fotografiji na primer nekdo, ki je dobro viden in prepoznaven, lahko gre za kršenje pravic tistega, ki ste ga fotografirali. V skrajnem slučaju vas lahko celo toži in tožbo tudi dobi. Tudi če recimo vzamete neko fotografijo ali sliko in jo malce predelate s kakšnim programom za obdelavo slike, kršite avtorske pravice, če je seveda slika predelana tako, da je izvirno delo še vedno prepoznavno.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

#000000 ::

Načinov je skor malo morje, vsak ima praktično svojega. Da se svašta sevede treba ubrat pravi pristop in imeti kvaliteten materijal (foto) ker iz slike ki je bla narejena z nekim bednim mobilcem ne moreš kej dost manipulirat, dostikrat se tudi uporablja kak 3D software v te namene, tako da vsaka montaža zahteva svoj pristop kako se je boš lotil. Dej kaj otipljivega pa se b hitro našla rešitev.

eric_cartman ::

Vsak ti bo takoj priporočil Photoshop..Zdaj kupoval ga verjetno ne boš, ker kar se mene tiče je predrag za amatersko uporabo... Ostalo pa.. ..... :)

Alternativa je še zastonjski GIMP, ki je sicer dober programček, ampak vseeno manj zmogljiv.

Tukaj maš recimo nore ideje za advanced userje, pa vse do lahkih in zabavnih fotomontaž za začetnike.
http://www.worth1000.com/contests

Na to stran se prijaviš in se udeležuješ različnih tematskih fotomontaž in dobiš še različne nagrade, če se kdaj znajdeš na 1. mestu... :)

Če pa želiš, da bodo fotomontaže realne, potem moraš gledat, da so vse slike, ki jih montiraš dobre kvalitete. Torej brez šuma ipd. Sicer ne boš dobil učinka neke popačene realnosti..

Zgodovina sprememb…

Yohan del Sud ::

Žal se nikoli nisem ukvarjal s fotomontažo, ker me to ne zanima. Imam tudi nekaj izkušenj z Adobom (uradno zelo draga zadeva) in ostalim 2D grafičnim programjem v drugih smereh, tudi z odprtokodnimi zadevami. In tu jih imaš veliko.

Vse na kupu.

Sam uporabljam kombinacijo IrfanView-a in Paint.net-a (in celo občasno MS Paint) za svoje 2D grafične potrebe (konverzije in osnovna prilagajanja), ampak za fotomontažo to ni.
www.strancar.com

bizgech ::

Jaz sem se včasih igral s fotomontažo. Kakšna slika mi ni bila po volji in sem jo malo spremenil - kakšno stvar izbrisal, nekaj dodal ali samo premaknil itd. Ko sem bil še v teh vodah sem marsikaj ustvaril, pa nisem uporabljal nobenega Photoshopa.

1. Sliko sem odprl v Slikarju in na njej pobrisal vse objekte, ki jih nisem potreboval - kopiral sem koščke slike in z njimi prekril celoten objekt, tako da mi je ostalo neobdelano (ostri robovi) ozadje.
2. Potem sem to sliko odprl v Gimpu in z njim zgladil robove, tako da so bili gladki in ni bilo tako opazno, da je nekaj "izginilo" s te slike.
3. Potem sem odprl neko drugo sliko (spet v Slikarju) in tam obrisal objekt, ki sem ga želel imeti v svoji sliki, tako da sem ga ločil od ostalega dela slike.
4. Po potrebi sem na drugi sliki spremenil še barve ali kontrast/svetlost (Microsoft Picture Manager), da je bil objekt čim bolj primeren za končno sliko.
5. Potem sem obrisani objekt prestavil na prvotno sliko (točka 1) in datoteko shranil, tako da je bila na grobo izdelana. Na koncu sem sliko odprl še v Gimpu in zgladil robove na objektu, ki sem ga prestavil v sliko.

Uporabljal sem le 3 orodja (Slikar, MS Picture Manager, Gimp), od tega sta 2 že na vsakem računalniku. Celoten postopek je dolgotrajen, vender sem že marsikaj na tak način sestavil in rezultati so bili realistični. Ne vidim razloga, da bi uporabljal Photoshop.

opeter ::

Za fotomontažo rabiš nujno programe, ki podpirajo sloje (layers).

Taki brezplačni graf. programi so:
- GIMP
- Paint.net
- Pinta (zgrajne na osnovi Paint.net, priporočam)
- Serif PhotoPlus SE (red odličen program, čeprav v SE varianti kar okrnjen)
- PhotoFiltre (brezplačen za osebno uporabo, drugače plačljiv)
- Seashore (samo za Mac računalnike, zgrajeno na GIMP osnovi)
- Artweaver (freemium)
- Krita (za Linux) in drugi.

En kratki seznam:
http://fieldguide.gizmodo.com/the-best-...

Plačljivi pa so:
- zgoraj večkrat omenjeni Adobe-jev Photoshop
- Adobe Photoshop Elements (odlični program za svojo ceno, močno priporočam!)
- Corel Photo Paint (praviloma del paketa CorelDRAW Graphic Suite)
- Corel Paint Shop Pro
- Pixelmator (Mac)
- PhotoFiltre
- Photoline
- Acorn (Mac)
- Serif PhotoPlus
itn.

Moram pa izpostavit, da GIMP ni prijazen do uporabnika začetnika.
Potem je že vsekakor bolje začeti s kakšnim Paint.net/Pinta, morda pa kakšen plačljiv Adobe Photoshop Elements ali kaj podobnega.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

cegu ::

Kar začni s Photoshopom. Adobe z namenom ne preganja amaterjov s travnikov, saj jim je v interesu da njihov software čimveč ljudi uporablja. Ko boš pa začel z njega služiti kaj več, boš pa moral kupiti licenco.

Glede avtorskih pravic. Če bo JUMBO plakati sredi ljubljane ali pa na razstavi, te lahko hitro doleti tožba. V glavnem pa je pa tveganje majhno, razen seveda, če boš kaj na veliko služil s tega. Takrat se vedno najdejo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kaj točno pomeni "skrekat"?

Oddelek: Pomoč in nasveti
246009 (5103) Lonsarg
»

Adobe za odpravo ranljivosti zahteval drag nakup nove verzije

Oddelek: Novice / Varnost
368223 (6012) zeleni
»

Norveški fotograf predstavljal fotografije iz banke posnetkov kot lastne (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6417830 (13395) noraguta
»

Katera je malo lažja alternativa Photoshopu

Oddelek: Programska oprema
192149 (1884) opeter
»

Program za oblikovanje

Oddelek: Programska oprema
126555 (6355) tuoermin

Več podobnih tem