Forum » Elektrotehnika in elektronika » Boombox
Boombox
Antares88 ::
Močnejši tipi boomboxov, ki se danes dobijo v bluetooth izvedbah so precej dragi. Sam bi si rad naredil takega, da je glasen in hkrati reproducira kvaliteten zvok, je relativno kompakten ter da je zadovoljivo učinkovit oz. da ima čas delovanja vsaj 5 ur (s predpostavko poslušanja na zmerni glasnosti seveda, ne na max). Bluetooth se mi ne zdi potreben, zato bi to izključil, je dovolj samo audio jack konektor na zadnji strani škatle. Primer kakšnega sem si zamislil spodaj na povezavi:
http://www.instructables.com/id/Small-b...
Zanima me ali bi zadeva funkcionirala s komponentami spodaj? V sistem bi dodal solarni kontroler polnjenja ker avtomatsko regulira polnjenje. Mi ne bi bilo potrebno baterije jemati ven, temveč bi lahko samo na zadnjo stran priključil polnilni kabel v za-to namenjeni konektor. Vsaj tako si jaz razlagam, da bi tak kontroler tako deloval.
Rad bi pridobil čim boljšo kvaliteto zvoka. Se mi mogoče splača dodati bass reflex v škatlo ali pri taki velikosti sistema oz. zvočnikov bolj ne? Ali mogoče ločil spodnji in višji zvočni spekter z 2-sistemskimi zvočniki in kretnico? Najraši bi vgradil malce večji nizkotonec ter enega ali 2 tweeterja - stereo tako ali tako nima smila v takem sistemu.
Fizična omejitev škatle mora biti nekaj takega kot so mere na boomboxu iz instructables povezave zgoraj, 212x580x150mm. Še rajši manjše.
Zvočniki 2x25W RMS
Ojačevalec 12V
Solarni kontroler
Pb baterija 12V 4,5Ah, ki mi leži v kleti.
http://www.instructables.com/id/Small-b...
Zanima me ali bi zadeva funkcionirala s komponentami spodaj? V sistem bi dodal solarni kontroler polnjenja ker avtomatsko regulira polnjenje. Mi ne bi bilo potrebno baterije jemati ven, temveč bi lahko samo na zadnjo stran priključil polnilni kabel v za-to namenjeni konektor. Vsaj tako si jaz razlagam, da bi tak kontroler tako deloval.
Rad bi pridobil čim boljšo kvaliteto zvoka. Se mi mogoče splača dodati bass reflex v škatlo ali pri taki velikosti sistema oz. zvočnikov bolj ne? Ali mogoče ločil spodnji in višji zvočni spekter z 2-sistemskimi zvočniki in kretnico? Najraši bi vgradil malce večji nizkotonec ter enega ali 2 tweeterja - stereo tako ali tako nima smila v takem sistemu.
Fizična omejitev škatle mora biti nekaj takega kot so mere na boomboxu iz instructables povezave zgoraj, 212x580x150mm. Še rajši manjše.
Zvočniki 2x25W RMS
Ojačevalec 12V
Solarni kontroler
Pb baterija 12V 4,5Ah, ki mi leži v kleti.
Fuks ::
Za nizkotonec precej odvisno od glasbe ki jo poslušaš ;)
Sicer pa takole v premislek (tudi sam sem namreč imel že podobne ideje).
Kvaliteta zvoka bo odvisna predvsem od treh faktorjev:
- akustično "pravilnega" designa škatle
- kvalitete zvočnika
- kvalitete ojačevalca
Za zadnji dve točki si izbral precej cenene komponente. Tako da dobro premisli, čeprav so poceni, je skupni denarni (in časovni) vložen že kar soliden. Da neboš na koncu razočaran.
Sicer pa takole v premislek (tudi sam sem namreč imel že podobne ideje).
Kvaliteta zvoka bo odvisna predvsem od treh faktorjev:
- akustično "pravilnega" designa škatle
- kvalitete zvočnika
- kvalitete ojačevalca
Za zadnji dve točki si izbral precej cenene komponente. Tako da dobro premisli, čeprav so poceni, je skupni denarni (in časovni) vložen že kar soliden. Da neboš na koncu razočaran.
Seveda. Recimo taka kombinacija:
Class D 2x25W
Pioneer zvočniki 35w rms
Zanima me kako se bi PB 12V 4,5Ah obnesel v kombinaciji s takim sistemom in solarnim kontrolerjem. Bi lahko na vhod kontrolerja priklopil kar kak polnilec oz napajalnik laptopa npr. za polnjenje akumulatroja?
Class D 2x25W
Pioneer zvočniki 35w rms
Zanima me kako se bi PB 12V 4,5Ah obnesel v kombinaciji s takim sistemom in solarnim kontrolerjem. Bi lahko na vhod kontrolerja priklopil kar kak polnilec oz napajalnik laptopa npr. za polnjenje akumulatroja?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Antares88 ()
Fuks ::
Bi rekel da bolje. Kakšna pa je razlika do class AB, ki je nekako bolj standard recimo za avtoakustiko? Sicer pa po mojih izkušnjah za poslušanje pri normalni jakosti (torej ne na meji) večjo vlogo igra sam driver (zvočnik) kot ojačevalec.
Tako da s temi zvočniki si verjetneje malo izboljšal stvar, čeprav so še vseeno precej osnovni model (spet zelo odvisno kaj pričakuješ od tega). Imam ene podobne v avtu od Pioneerja za zadnjo klop takole v rangu 25€, in so v redu, dokler se bas špila preko subwooferja, proti stock 3-komponentnim v Golfu pa nimajo za burek, zelo opazno bolj pust zvok (pa imajo tudi ta tweet na vrhu).
Baterija mislim da bi bila v redu, nekih hudih tokovnih obremenitev itak neboš imel, verjetno bo vleklo nekje 2A pri eni 70% jakosti, kar pomeni 2 ure poslušanja.
Kar se polnjenja tiče pa na prvi uč zgleda okej, pač na tak koncept kot pri avtu, nisem pa poznavalec Pb baterij, tako da upam da ti kdo drug še odgovori.
Tako da s temi zvočniki si verjetneje malo izboljšal stvar, čeprav so še vseeno precej osnovni model (spet zelo odvisno kaj pričakuješ od tega). Imam ene podobne v avtu od Pioneerja za zadnjo klop takole v rangu 25€, in so v redu, dokler se bas špila preko subwooferja, proti stock 3-komponentnim v Golfu pa nimajo za burek, zelo opazno bolj pust zvok (pa imajo tudi ta tweet na vrhu).
Baterija mislim da bi bila v redu, nekih hudih tokovnih obremenitev itak neboš imel, verjetno bo vleklo nekje 2A pri eni 70% jakosti, kar pomeni 2 ure poslušanja.
Kar se polnjenja tiče pa na prvi uč zgleda okej, pač na tak koncept kot pri avtu, nisem pa poznavalec Pb baterij, tako da upam da ti kdo drug še odgovori.
Class D načeloma veljajo za ojačevalce z zelo dobrim izkoristkom, druga varianta je tudi class T, ki ima dokaj dober izkoristek in nizke distorzije s prednostmi AB ampa.
http://www.avsforum.com/forum/90-receiv...
Glede na teste za denar, ki ga plačaš za Lepai LP-2020A+ ni dost za zgrešit. Sm se odločil za Lepai Class T varianto ampak bo potrebno najti primerne zvočnike ter narest dober design boxa. Poleg tega se da z manjšo predelavo (menjavo kondezatorjev) na omenjenem ojačevalcu zvok občutno izboljšati, kot sem bral na diyaudio.com forumu.
http://www.avsforum.com/forum/90-receiv...
Glede na teste za denar, ki ga plačaš za Lepai LP-2020A+ ni dost za zgrešit. Sm se odločil za Lepai Class T varianto ampak bo potrebno najti primerne zvočnike ter narest dober design boxa. Poleg tega se da z manjšo predelavo (menjavo kondezatorjev) na omenjenem ojačevalcu zvok občutno izboljšati, kot sem bral na diyaudio.com forumu.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Stereo ojačevalecOddelek: Zvok in slika | 5931 (4259) | Darko! |
» | Nakup ali ne avtoojačevalcaOddelek: Zvok in slika | 2074 (1742) | steev |
» | Prenosni zvočnikOddelek: Zvok in slika | 8477 (6518) | Vanich |
» | Nakup ojačevalcaOddelek: Zvok in slika | 3101 (2345) | CMpunk |
» | Avto zvočniki na PC ali laptopOddelek: Zvok in slika | 1938 (1776) | bobo55 |