» »

Inštalacija Win na prenosniku

Inštalacija Win na prenosniku

xxpolhecxx ::

Lp

Jutri dobim nov prenosnik ASUS N551JM, ki ima že prednaložene Win 8.1 (x64). V prenosniku je 1TB HDD 5400 in mSata SSD 24GB (cache). Ali kdo ve, na katerem disku je nameščen OS? Na mimovrste sem postavil vprašanje in dobil sledeči odgovor:

https://www.mimovrste.com/prenosniki/as...

V: kaj se zgodi v primeru da formatiram disk? ali zraven prenosnika dobim serijsko stevilko za windowse ali ne? In kje lahko potem prenesem licencne windowse za ponovno namestitev?

O: Tako kot vsi sistemi z naloženimi WIn7 in Win 8 si mora stranka narediti "recovery disk" in z njim lahko potem popravlja in dela ponovne inštalacije Windowsev. V primeru da formatira vse pogone in izbriše tudi skrito particijo z inštalacijskimi datotekami. serijske številke pri windows 8 ni. Koda je vpisana v BIOS-u in je neprenosljiva.

Jaz bi rad odstranil oba diska HDD in SSD ki sta v prenosniku in dal notri samo en disk (500GB SSD Samsung 840Evo) ki ga že imam doma. Na ta disk bi inštaliral Win. Za ostale podatke/backup pa uporabljam zunanji disk.

Ali je kakšna možnost da odstranim oba diska in namestim Win8 na moj SSD in ohranim licenco? Ali se lahko kje prenese Win8 ISO in naredi clean inštalacija in aktivira s cd-key ki je zapisan v firmware/biosu?

Lepo prosim za pomoč :))

GTX970 ::

Bootaj in poglej, kako je stanje.
http://www.partitionwizard.com/partitio...

Obstoječi sistem lahko tudi skloniraš na drug disk (ssd).

dj_uro ::

Ne kompliciraj... imam isti prenosnik in takole sem naredil:

- win 8 to usb z nekim uradnim microsoftovim programckom...

Ven sem vzel oba diska in ju zamenjal s ssdji...

Nato sem v biosu bootal s usbja in frisno namestil win 8.1
vw-klub.si

Han ::

xxpolhecxx ::

Super, hvala! Bom jutri sprobal ko ga dobim v naročje.

@dj_uro: mi lahko zaupaš kdaj si ga kupil? si do sedaj opazil kakšne težave? mogoče wifi signal? kako si odstranil mSata, po informacijah dobavitelja je uporabniku nedostopen? si imel veliko dela z odstranitvijo?

Zgodovina sprememb…

dj_uro ::

dobil sem ga v zamenjavo in sicer mislim da marca??..reciva marca...
nobenih težav do sedaj, edino prejšnjič je bil bsod, ko nekaj ni štimalo z nvidia driverjem =)
notri imam ''navaden'' ssd mx100 256gb in msata mx100 128gb...
res je, uporabniku je msata nedostopen, dokler ne odvijačiš vseh vijakov in odstraniš spodnjega pokrova... =)
glede wifija pa tkole; ker imam AC router in po defaultu tega standarda vgrajena wifi kartica nima, sem jo zamenjal za ac kartico (mislim da je bila 12€)... wifi dela u nulo...

če te pa še kaj zanima, kar na plan z vprašanji...

lp
vw-klub.si

xxpolhecxx ::

ok super, potem ne bo problema odstranit SSDja :) Sem mislil, da je treba kaj več šraufat. kje pa si kupil ac kartico, lahko pošlješ link na ZS? torej je signal močen, tudi če si malo dlje stran od routerja? ko sem bral reviewe, so nekaj jamrali da je čez dve/tri stene že kar slab signal.

Da se vrnem k temi: če prav razumem, s pomočjo 3rd party programa poiščem moj cd-key od winsov, nato naredim Win8 ali Win8.1 iso image ali usb drive, vržem oba diska ven, in na moj SSD naložim winse, uporabim ta cdkey in bo vse ok?

dj_uro ::

http://windows.microsoft.com/en-us/wind...

ac kartico mi je zrihtal kolega... pojma nimam, kje jo je dobil in kakšna je...
vw-klub.si

mihagr ::

xxpolhecxx
poglej, saj si dobil odgovor trgovine:
"V primeru da formatira vse pogone in izbriše tudi skrito particijo z inštalacijskimi datotekami. serijske številke pri windows 8 ni."

Enostavno inštaliraš opercijski sistem 8.1 home, pro, enterprise, ko je pravilno nameščen in zazna povezavo z internetom se bo sam aktiviral. sam poišče kodo v biosu in se aktivira.

xxpolhecxx ::

najlepša hvala :)) vse jasno

xxpolhecxx ::

@dj_uro: trenutno sem obstal z izvijacem v roki, odvil vse vijake ampak ta plastucni spodnji pokrov ne gre narazen. Kaksen nasvet? S cim si ti dvignil pokrov? Nimam tistega plasticnega orodja (prying tool), izvijaca pa ne bi rad vmes tiscal.

SimplTech ::

Pomagaj si s kakšno plastično kartico zvestobe (ali kakšni drugo kartico, ki je podobna kreditni kartici).

Mogoče tale YT video v orientacijo kako se dobi dol spodnji plastični pokrov: link

xxpolhecxx ::

žal ne gre za isti model. prejšnji modeli N550 so imeli spodnji pokrov v celoti iz aluminija in si samo odvil vijake in odstranil pokrov. pri N551 je spodnji pokrov iz plastike in ko odviješ vijake, je potrebno še nekako ločiti plastiko narazen. bom poizkusil s plastično kartico, če bo dovolj močna

xxpolhecxx ::

Bom pocakal dj_uro ce mi bo lahko podal kaksen nasvet kako odpreti pokrov :)

dj_uro ::

Hja jaz sem vzel kar tak plastični kos, kot ena žlička je, ki se uporablja za ločevanje in podiranje armatur v avtih... lepo pazljivo, dovolj odločno in to je to.. počasi in odločno, ne pa cincat in hitet...
vw-klub.si

xxpolhecxx ::

A imas kaksno sliko kako bi naj to izgledalo? Ce pa ne bo slo bom pa "pajser" vzel :)

xxpolhecxx ::

Sem naročil nekaj primernega orodja iz ebaya. Hvala še enkrat za vse!

dj_uro ::

:)
vw-klub.si

xxpolhecxx ::

še eno vprašanje: kako lahko naredim downgrade iz w8.1 na w8?

dj_uro ::

mislim da so tile prenosniki prišli z win 8.1 in ne win 8...

mislim, da se ne da downgradeat...žal...
vw-klub.si

Han ::

Čemu downgrade na nedodelan 8.0? 8-O

solatko ::

Zakaj tako kompliciranje? Samsung SSD-ji imajo sistem migrate program, katerega instaliraš na obstoječi sistem in celoto naložiš na drug SSD (rabiš samo adapter Sata-usb ali staro ohišje za 2.5 disk, katerga itak uporabiš za tega, katerega nameravaš odstranit). Zemenjaš diska in imaš lepo instaliran sistem na novem SSD-ju.

S posegom v prenosnik boš izgubil garancijo, sploh še bo šlo kaj narobe. Na pooblaščenem servisu ti to naredijo strokovno za 10€ v nekaj minutah.
Delo krepa človeka

hojnikb ::

> S posegom v prenosnik boš izgubil garancijo, sploh še bo šlo kaj narobe. Na pooblaščenem servisu ti to naredijo strokovno za 10€ v nekaj minutah.

Sploh ni nujno.
#brezpodpisa

solatko ::

Spet si preveč pameten. Na večini prenosnikov, kjer je potrebno odstranit cel spodnji del, da prideš do RAM-ov in diskov, domače razkopavanje pusti sledi, nestrokovnega posega v prenosnik, kar je poglaviten razlog, za zavrnitev garancje. Drugo so modeli, ki imajo posebej vratca za periferijo ali pa se z štifti za baterijo odstrani tudi pokrov spodnjega dela.

Garancijo ti enostavno zavrnejo zaradi posega nepooblaščene strokovne osebe.
Delo krepa človeka

hojnikb ::

Pri večini spodobnih prenosnikov, ki sem jih mel v rokah,so mel spodaj vratice z dvem šraufim in zelo enostavnim dostopom do diska..
#brezpodpisa

solatko ::

Ja kaj sem pa sam napisal drugega - Toshibe praviloma dvoje ali troje vratic - disk, wi-fi kartica, RAM, sem pa imel v obdelavi nov Asus 751, ki pa ima še celo baterijo skrito v ohišju in je brez, da računalnik razstaviš, ne moreš odstranit, ravno tako ne prideš do nobene druge stvari. Za enostavno čiščenje ventilatorja bo potrebno razkopat cel prenosnik.
4/5-ine HP 4xxx probook serije, se odpre s knofi za odstranitev baterije.

Pri novejših prenosnikih redko srečaš pokrovčke za odstranitev periferije. Je vse zaprto in za vsako malenkost potrebuješ servis ali reskiraš garancijo.
Delo krepa človeka

xxpolhecxx ::

zakaj downgrade?

najbolj me moti težava z grafiko. nekatere aplikacije so "blurry" in moram potem za vsako aplikacijo nastavljat "Disable display scaling on high DPI settings" kar me zelo moti.

če pa mi priporočiš pooblaščenega serviserja ki mi bo zamenjal mSata disk za 10eur, ti bom res hvaležen. Ravno danes sem si naročil še dodatni mSata SSD 250GB, tako da bi res rad zamenjal tistega ki je notri.

xxpolhecxx ::

pa še tole:
na kateri disk je bolj pametno (če je sploh kakšna razlika) namestit OS in katerega naj imam za podatke (sprašujem zgolj zaradi hitrosti in ne količini prenešenih podatkov)

na mSata sem nameraval inštalirat OS (250gb
2.5" (500gb) bi imel za podatke

1) http://www.computeruniverse.net/en/prod...
2) http://www.computeruniverse.net/en/prod...

solatko ::

https://www.google.si/?gws_rd=ssl#q=asu...



Poišči in vprašaj, menjava zadev, ki jih preprečuje nepoblaščen poseg v mašino, ne more biti dražje, v trgovini bi ti to zamenjali celo zastonj, če bi tam vzel diske.
To bi celo moralo bit brezplačno, saj ne smeš sam posegat v mašino. Poišči najbližji servis in vprašaj.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

xxpolhecxx ::

Tukaj bo zgleda se najcenje

http://aena.si/servis-racunalnikov/ceni...

Se vedno pa me zanima ali bo kaksna razlika ce namestim OS na mSata ali navadno SSD sata vodilo? Zgoraj sem prilepil linka do obeh diskov. Prosim za vase mnenje

xxpolhecxx ::

Cena za menjavo diska povsod 25€

Sem klical na servis in me je serviser opozoril naj pred nakupom preverim kakšna je velikost tega mSata diska. Pravi da so 3 različne velikosti (kar mi je malo čudno). In naj preverim ali ta prenosnik sploh omogoča mSara (mišljeno kot SSD disk) ali je mSata vodilo namenjeno samo za caching? Mogoče kdo ve kaj več o tem? Potrebujem nujno čimhitreje, ker je naročilo že v obdelavi

hojnikb ::

msata je samo en.

m.2 ima različne velikosti...
#brezpodpisa

xxpolhecxx ::

Hvala. Pa verjetno se da uporabit kot navaden SSD disk? Ni namenjen samo za caching?

hojnikb ::

msata je viden kot vsak drug sata disk (v resnici je msata samo sata, speljan preko mpci-e konektorja). Caching je stvar software-a.
#brezpodpisa

xxpolhecxx ::

Hvala še enkrat! :))

Ajrina ::

xxpolhecxx je izjavil:

zakaj downgrade?

najbolj me moti težava z grafiko. nekatere aplikacije so "blurry" in moram potem za vsako aplikacijo nastavljat "Disable display scaling on high DPI settings" kar me zelo moti.

če pa mi priporočiš pooblaščenega serviserja ki mi bo zamenjal mSata disk za 10eur, ti bom res hvaležen. Ravno danes sem si naročil še dodatni mSata SSD 250GB, tako da bi res rad zamenjal tistega ki je notri.


Če pravilno razumem tvojo težavo, jo tole reši: https://windowsforum.com/threads/fuzzy-...

xxpolhecxx ::

hvala ampak ta rešitev ne odpravi napake (oziroma samo delno). če spremenim vrednost, potem je text neberljiv v tistih aplikacijah kjer je bil pred spremembo berljiv... oziroma se zelo pomanjša text in težko berem tako majhen font :)) na external 22" monitorju je nekot zadovoljivo, na 15.6" laptopu rabim pa povečevalno steklo...

Zgodovina sprememb…

xxpolhecxx ::

dj_uro je izjavil:

dobil sem ga v zamenjavo in sicer mislim da marca??..reciva marca...
nobenih težav do sedaj, edino prejšnjič je bil bsod, ko nekaj ni štimalo z nvidia driverjem =)
notri imam ''navaden'' ssd mx100 256gb in msata mx100 128gb...
res je, uporabniku je msata nedostopen, dokler ne odvijačiš vseh vijakov in odstraniš spodnjega pokrova... =)
glede wifija pa tkole; ker imam AC router in po defaultu tega standarda vgrajena wifi kartica nima, sem jo zamenjal za ac kartico (mislim da je bila 12€)... wifi dela u nulo...

če te pa še kaj zanima, kar na plan z vprašanji...

lp


Imam težavo, in sicer kupil sem mSATA SSD, sedaj mi je uspelo odpreti prenosnika in ta mSATA ki je notri, je za polovico manjši od kupljenega???? Kako je to mogoče? Potem gre očitno za M2 disk?

Kako je tebi uspelo namestitit mSATA disk mi pa ni jasno?

konspirator ::

Potem je notri m.2
M.2 @ Wikipedia
slika
Size comparison of mSATA (left) and M.2


dimenzije

Zgodovina sprememb…

xxpolhecxx ::

Na levi mSATA, na desni disk ki je v prenosniku :/

 mSATA?

mSATA?



Ja očitno res :(

Vidim da je M2 različne dolžine, sem izmeril tega ki je v prenosniku in nikjer ne najdem ustrezne velikosti:

Širina: 30mm
Dolžina: 26.7mm

Zgodovina sprememb…

xxpolhecxx ::

Mogoče kdo pomaga kje lahko kupim tako majhen SSD disk - 27mm

xxpolhecxx ::

hojnikb je izjavil:

msata je samo en.

m.2 ima različne velikosti...


Ta informacija ne drži, imaš tudi Half Size mSATA diske in ravno ta disk je bil v prenosniku in na žalost sem zaradi napačne informacije kupil napačen SSD

Zgodovina sprememb…

hojnikb ::

Zakaj kupiš stvar, predn se 100% ne prepričaš v kompatabilnost (v tem primeru odprtje prenosnika in čekiranje slota ) ?
#brezpodpisa

Mare2 ::

xxpolhecxx je izjavil:

Hvala. Pa verjetno se da uporabit kot navaden SSD disk? Ni namenjen samo za caching?

Jaz sem na mojem HP ZBook vzel ven tale Caching in not vstavil Msata disk Crucial. :)
Pri meni je prave velikosti. Dela k mina. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mare2 ()

xxpolhecxx ::

hojnikb je izjavil:

Zakaj kupiš stvar, predn se 100% ne prepričaš v kompatabilnost (v tem primeru odprtje prenosnika in čekiranje slota ) ?


prenosnika nisem mogel pravočasno odpret, ker nisem imel primernega orodja pri sebi in sem ga lahko odprl šele danes. disk sem naročil iz nemčije, istočasno kot nekatere druge komponente za punco in sem takrat naročil vse skupaj zaradi poštnine. dan pred nakupom sem na tem forumu še vprašal če ima mSATA res dve različne velikosti (tako so me namreč opozorili pri pooblaščenem serviserju za ASUS) in dobil odgorovor da ne... in sem pač kupil :) ni problema, ga bom porabil za drug prenosnik in poiskal če se dobi adapter iz mSATA na navaden 2.5" disk?

Mare2 ::

Izgleda napačen forum. :(
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadgradnja SSD disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
101645 (1450) Silvo
»

Prenosnik dela počasi

Oddelek: Pomoč in nasveti
454412 (3680) solatko
»

Optimizacija prenosnika HP Z Book 15 i7

Oddelek: Strojna oprema
51445 (1274) Qushaak
»

mPCIe SSD

Oddelek: Kaj kupiti
242883 (2503) driver_x
»

Making of: Intel NUC ohišje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
162374 (1517) Spock83

Več podobnih tem