» »

Kalibracija laptop zaslona

Kalibracija laptop zaslona

harmony ::

Pred parimi dnevi sem kupil nov laptop Acer Aspire v 15 Nitro. Ze na zacetku sem opazil popolnoma drugacen prikaz barv kot na starem laptopu. Poskusil sem malo kalibrirati zaslon s programom, ki je v windowsu. To je sicer malo zaleglo, ampak se zmeraj nisem bil popolnoma zadovoljen.

Potem sem najdel na internetu opcijo, da to urejas preko graficne kartice, katero sem tudi sprobal, ampak te nastavitve se zelo cudno obnasajo.

Imam sicer 2 graficni kartici Intlova ter GeForce. Kalibracijo sem urejal preko Intlove kartice...tu sem dosegel se boljse rezultate, ampak opazam, da mi gredo nastavitve vsake toliko casa nazaj na "stare" in potem spet nekaj casa na nove itn...

V cem je fora?

Kako bi povrnil cisto prve tovarniske nastavitve? Poskusil bi ponovno, mogoce sedaj samo preko Intel grafike...

Upam, da mi boste lahko pomagali, saj imam samo laptop in samo na njemu editiram slike v photoshopu (nimam externega monitorja).

harmony ::

Anyone? Nisem se resil problema. Najbolj opazim ko sem na slo-techu. Zeleni meni se mi pokaze v tako cudno svetlo zeleni glavi, potem pa cez nekaj casa spet v normalni. Enako s utorrent ikonco. Ocitno imam tezavo z zeleno barvo na ekranu :(

MIHAc27 ::

Če se barva spreminja.... bo nekaj zelo narobe.
Če sta dve grafiki v prenosniku, rabiš poinštalirati gonilnike za obe, ampak uporablja se ponavadi samo nvidia/ati. Verjetno zato tudi nastavitve skočijo nazaj.

Moj nasvet: posodobi intel grafiko (z zadnjo verzijo ki jo dobiš na uradni strani). Po zagonu posodobi še Nvidio.
Po tem bi jaz še bios... vsaj preveri če je stara verzija.

Če bo še čudna slika... lahko da je nekaj narobe z računalnikom in bo za na servis.

fujtajksel ::

Hm, ne bi točno vedel kje in kako si šaril. Mislim da "na roke" itaq ne moreš kej pametnega naredit; brez kalibratorja pomaga le, da dobiš kalibracijo posneto od nekoga z enakim panelom (to bi lahko dobavil tudi proizvajalec).
Jaz sem uporabil kalibrator Eye One Display 2. Kalibracijsko tabelo (LUT) naloži vsakič ob zagonu, najbrž v grafo, Logo Calibration Loader v Startup mapi. To se uporablja v "navadnih" programih.
Ločena reč je barvni profil, ki ga naredi za color management v programih ki ga podpirajo, npr LightRoom in Chrome.
So posebni heci če imaš zunanji monitor. Verjetno tudi z dvema grafama, no jaz sicer imam tudi dve ampak Intlove nikoli nisem pognal, njena edina svetla točka je šparanje z baterijo.
http://www.cambridgeincolour.com/tutori...
http://www.homecinema-fr.com/colorimetr...
Največji problem je, da tudi s kalibracijo laptop paneli niso dobri za PS. Z redkimi dragimi izjemami so vsi 6-bitni, zaradi česar že po difoltu včasih vidiš posterizacijo, po kalibraciji pa se zadeva še poslabša, saj se nabor različnih vrednosti skrči zaradi hude nelinearnosti kanalov R G B. Poleg tega je tipično zanič gamut, cirka borih 50% sRGB. Zadnje čase se relativno poceni včasih dobi IPS panele, ki imajo 70%, no vsaj kotno vidljivost izboljšajo. A to maš ti?
http://www.notebookcheck.net/Acer-Aspir...
Kalibracija ti lahko tudi zmanjša gamut, če bele točke ne prilagodiš zaslonu.
S Color Managementom dobiš barve znotraj gamuta prave, tiste zunaj gamuta pa so poklipane in vse izgleda nekam radioaktivno, podoben problem kot pri presvetljeni fotki samo da ni na histogramu videt nič narobe, edino gamut warning mogoče opaziš.
Ergo, za PS si dobod en kvaliteten zunanji IPS, kolikor velkega si pač lohk privoščiš.

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

Kalibracija nič ne pomaga,če je slab ekran. Boljši Lenovo in HP prenosniki imajo profi ekrane, drugo pa v glavnem ne. Malo denarja, malo muzike :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Monitor za obdelavo fotografij (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5215927 (12064) schurda
»

Macbook pro vs EliteBook Barve/Ekran?

Oddelek: Kaj kupiti
151645 (1315) fujtajksel
»

Prikaz barv na monitorju Lightroom in ostali programi

Oddelek: Pomoč in nasveti
121583 (1298) fujtajksel
»

monitor profil in photoshop

Oddelek: Strojna oprema
81529 (1465) bluefish

Več podobnih tem