Forum » Programiranje » Inštrukcijski formati
Inštrukcijski formati
cheff ::
Torej na faxu mam predmet mikroprocesorski sistemi, kjer preučujemo motorolo 68000, programski jezik zbirnik.
No in sicer zataknilo se mi je pri domači nalogi, ki se glasi tako:
Ne iščem nekoga, ki mi bo podal odgovor na vprašanje, da bom lahko oddal DN. Iščem nekoga, ki to zastopi in bi mi znal razložit tako, da bom tudi jaz razumel kako določiti max. št. inštrukcij...
No in sicer zataknilo se mi je pri domači nalogi, ki se glasi tako:
Inštrukcijski formati.
Predpostavite 16-bitni mikroprocesor z enobesednimi inštrukcijami, ki so sestavljene iz polja z operacijsko kodo in dveh operandovskih polj. Predpostavite, da je vsako operandovsko polje dolgo štiri bite in lahko zavzame poljubno vrednost. Določite maksimalno možno število
a)inštrukcij z dvema operandoma,
b)inštrukcij z enim operandom (ni treba upoštevati zmanjšanja števila možnih inštrukcij zaradi potrebe po označitvi dejstva, da je eno od operandovskih polj namenjeno razširitvi operacijske kode),
c)inštrukcij brez operandov (ni treba upoštevati zmanjšanja števila možnih inštrukcij zaradi potrebe po označitvi dejstva, da sta obe operandovski polji namenjeni razširitvi operacijske kode).
Ne iščem nekoga, ki mi bo podal odgovor na vprašanje, da bom lahko oddal DN. Iščem nekoga, ki to zastopi in bi mi znal razložit tako, da bom tudi jaz razumel kako določiti max. št. inštrukcij...
Viktor33 ::
16bitni mikroprocesor, torej so vse pomnilniške bedede dolge 16 bitov.
enobesednimi inštrukcijami, ki so sestavljene iz polja z operacijsko kodo in dveh operandovskih polj. Predpostavite, da je vsako operandovsko polje dolgo štiri bite in lahko zavzame poljubno vrednost. Določite maksimalno možno število
tle potem izvemo da imamo dvoje operande znotraj teh 16 bitnih besed in da so dolgi po 4 bite. Torej od 16 bitnih besed imamo za operande 2*4 torej nam ostane 8 bitov za ukaze:
UKAZ |OPERAND1|OPERAND2
8bitov|4biti |4biti
ker imamo za operand na voljo 8 bitov, lahko s temi 8 biti zapišemo 2^8 različnih inštrukcij.
b)inštrukcij z enim operandom (ni treba upoštevati zmanjšanja števila možnih inštrukcij zaradi potrebe po označitvi dejstva, da je eno od operandovskih polj namenjeno razširitvi operacijske kode),
tegale tudi sam ne razumem najbolje predvidevam, da imamo potem 2^12 različnih kombinacij, ker smo odstranili en operand.
c)inštrukcij brez operandov (ni treba upoštevati zmanjšanja števila možnih inštrukcij zaradi potrebe po označitvi dejstva, da sta obe operandovski polji namenjeni razširitvi operacijske kode).
tudi tegale ne razumem najbolje, potem nam ostanejo vsi biti za kodo ukaza torej 2^16.
My two cents.
enobesednimi inštrukcijami, ki so sestavljene iz polja z operacijsko kodo in dveh operandovskih polj. Predpostavite, da je vsako operandovsko polje dolgo štiri bite in lahko zavzame poljubno vrednost. Določite maksimalno možno število
tle potem izvemo da imamo dvoje operande znotraj teh 16 bitnih besed in da so dolgi po 4 bite. Torej od 16 bitnih besed imamo za operande 2*4 torej nam ostane 8 bitov za ukaze:
UKAZ |OPERAND1|OPERAND2
8bitov|4biti |4biti
ker imamo za operand na voljo 8 bitov, lahko s temi 8 biti zapišemo 2^8 različnih inštrukcij.
tegale tudi sam ne razumem najbolje predvidevam, da imamo potem 2^12 različnih kombinacij, ker smo odstranili en operand.
tudi tegale ne razumem najbolje, potem nam ostanejo vsi biti za kodo ukaza torej 2^16.
My two cents.
Spura ::
cheff ::
16bitni mikroprocesor, torej so vse pomnilniške bedede dolge 16 bitov.
UKAZ |OPERAND1|OPERAND2
8bitov|4biti |4biti
My two cents.
Hvala, napisano drži :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Poravnava operandov v pomnilnikuOddelek: Strojna oprema | 977 (789) | SasoS |
» | Nekaj splošnih vprašanj s področja HWOddelek: Strojna oprema | 1801 (1562) | P1P1 |
» | Nekaj vprašanj s področja rač. arhitektureOddelek: Strojna oprema | 2441 (2254) | BaRtMaN |
» | [C++] Shift left (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 3534 (3037) | Thomas |
» | Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakatiOddelek: Novice / Procesorji | 3128 (3128) | Mr.B |