» »

Pobeglo FTC-jevo poročilo o Googlovih nepravilnostih

Pobeglo FTC-jevo poročilo o Googlovih nepravilnostih

The Wall Street Journal - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) se je konec leta 2012 poravnala z Googlom in po 19-mesečni preiskavi odločila, da podjetja ne bo tožila. The Wall Street Journal je po naključju pridobil podrobno 160-stransko poročilo o preiskavi, ki ga je FTC pomotoma posredovala skupaj z drugimi dokumenti v odgovoru na zahtevo po razkritju javno dostopnih podatkov. V FTC so povedali, da bodo poskrbeli, da v prihodnosti poročila ne bodo več uhajala. Iz poročila je videti, da so strokovne službe v FTC ocenile, da Google ravna protipravno in da škoduje konkurenci ter priporočile sankcije, a se je Komisija odločila ignorirati njihovo mnenje in Google le ošvrkniti.

Strokovna služba za konkurenco v FTC je tedaj izdala priporočilo, da Komisija proti Googlu sproži pravne postopke na treh področjih, in sicer kopiranja vsebin s konkurenčnih strani za izboljšanje lastnih storitev, omejevanje oglaševanja na konkurenčnih platformah in omejevanja sodelovanja z ostalimi iskalniki. Ocenili so, da Google ravnanje povzroča realno škodo potrošnikom in krni inovacije na področju spletnega iskanja in oglaševanja. Zapisali so, da so s pravnimi postopki povezana tveganja, kar z drugimi besedami pomeni, da razplet ni gotov, a so vseeno priporočili tožbe.

Na pomembno četrto vprašanje, ali Google lastne zadetke neupravičeno promovira, torej svoje storitve med iskalnimi rezultati prikazuje višje, kot bi si to zaslužili, pa so odgovorili negativno in odsvetovali tožbo. Priznali pa so, da je šlo za "tesno odločitev". Po drugi strani pa je Google uporabljal vsebino z Amazona, da je izboljšal rezultate po iskanju v Google Product Searchu. Prav tako je Google avtomatično vračal zadetke iz te storitve, kadar so njegovi algoritmi iz ključnih besed v iskanju razbrali, da uporabnika zanima primerjava izdelkov.

Zapleteno situacijo še najbolje opiše opazka FTC, da je Google v edinstvenem položaju, ko lahko postavi ali uniči vsako spletno podjetje. To je dejansko res, saj Google kot vodilni iskalnik odloča, kdo bo na internetu viden in kdo ne bo. Prav zaradi tega in prevladujočega tržnega deleža zanj veljajo strožja pravila kot za konkurenco in FTC je ocenil, da jih je Google na nekaterih področjih kršil. V poročilu najdemo še nekaj zanimivih podatkov, denimo, da Googlov tržni delež znaša 69-84 odstotkov in ne 65 odstotkov, kot so kazale komercialne raziskave.

Zanimivo pa je - glej sliko - da je Komisija v končni izjavi Google obravnavala precej mileje od priporočil strokovne službe, ki jih je prejela. Nekatere pomisleke so v končnem poročilu enostavno izpustili. To je neobičajno, saj jim običajno sledi. Je pa res, da so imeli to pot zamotano delo, saj so jim na drugi strani iz gospodarskega odbora svetovali, naj proti Googlu ne sprožijo postopkov. Vseeno pa to kaže, da ne držijo Googlove izjave, da FTC ni našla nobenih dokazov za nezakonito ravnanje. Le preganjati si ga ni upala.

5 komentarjev

Jeronimo ::

Nekateri so bolj enakopravni kot drugi ... :D
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

eee ::

NSA.

commissar ::

don't be evil.... hahaha

tikitoki ::

Verjetno ze to, da taksno izjavo podas, pove nekaj o tvoji mentaliteti

antonija ::

tikitoki je izjavil:

Verjetno ze to, da taksno izjavo podas, pove nekaj o tvoji mentaliteti
Dva pasiva in nekaj pretirano dolgih besed pa imas super porocilo kjer ni nihce nic vec kriv. Sir Humphrey Appleby style, tkole nekako:
It's clear that the Committee has agreed that your new policy is really an excellent plan. But in view of some of the doubts being expressed, may I propose that I recall that after careful consideration, the considered view of the Committee was that, while they considered that the proposal met with broad approval in principle, that some of the principles were sufficiently fundamental in principle, and some of the considerations so complex and finely balanced in practice that in principle it was proposed that the sensible and prudent practice would be to submit the proposal for more detailed consideration, laying stress on the essential continuity of the new proposal with existing principles, the principle of the principal arguments which the proposal proposes and propounds for their approval. In principle.
Z vsemi v novici omenjenimi tveganji, povezanimi s pravnimi postopki, se razume. V principu.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FTC začenja novo preiskavo Googla

Oddelek: Novice / Tožbe
64301 (3770) antonija
»

EU v pogajanjih z Googlom zmanjkuje potrpljenja

Oddelek: Novice / Tožbe
4113040 (11402) Icematxyz
»

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega polož

Oddelek: Novice / Tožbe
64913 (4527) Manu
»

Google za spodrsljaj s Street Viewom namočil enega od programerjev

Oddelek: Novice / Zasebnost
178828 (6726) Icematxyz
»

FTC začenja uradno protimonopolno preiskavo Googla

Oddelek: Novice / Tožbe
64562 (4062) mtosev

Več podobnih tem