» »

Vazektomija

Vazektomija

Temo vidijo: vsi
«
1
2

zajovic ::

Kakšno je vaše mnenje o vazektomiji? Jo sprejemate kot 'dobro rešitev' proti nezaželeni nosečnosti? Razmišljate o njej (predvsem starejši z družino)? Lahko kdo pove osebno iskušnjo na to temo?

dprc ::

Če si pickup artist je dobra ideja :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dprc ()

Darkjaar ::

Dal bi si jo opraviti, ampak sem na žalost "premlad" po slovenski zakonodaji.

Miha 333 ::

Darkjaar je izjavil:

Dal bi si jo opraviti, ampak sem na žalost "premlad" po slovenski zakonodaji.

Saj obstajajo države (in to celo zahodne demokracije), v katerih lahko polnoletna opravilno sposobna oseba sama odloča o tem, kaj bo naredila s svojim reproduktivnim sistemom, brez da bi o tem morala odločati država.

Tako da če si polnoleten, nekaj 100 € + letalska karta reši tudi ta problem.

Miha 333 ::

Hja, izkaže se, da lahko to opraviš kar med šoping izletom v Trst. Če pa si star vsaj 25, pa tudi med šoping izletom v Celovec ali Gradec. Ker gre za relativno enostaven poseg (skoraj tako kot če bi si dal delat piercing), ne bo težko najti kakšne zasebne klinike, ki bi to bila pripravljena narediti.

SeMiNeSanja ::

Kljub temu, bi vsakomur, ki se za ta poseg odloča svetoval, da naj obišče kakšno banko sperme in si za vsak slučaj da zamrzniti nekaj 'genetskega materiala'.

Kaj veš, kaj te bo čez 10+ let pičilo. Ni jih malo, ki so si na stara leta omislili mlajšo partnerico, ki si želi otroka z njim. Če imaš nekje shranjeno 'zalogo', to potem ni noben problem, da ji (in seveda sebi) izpolniš željo, za katero danes misliš, da se ne bo nikoli več porodila.

Drugače pa je bistveno lažji poseg vazektomija, kot pa sterilizacija ženske. Toda kljub temu ne redko ravno ženske nasprotujejo vazektomiji. Mogoče zato, ker bi bilo kasneje teško pojasniti, kako je kljub temu zanosila? Imaš tudi ženske, ki so mnenja, da nisi več 'pravi desc', če si se podvrgel temu posegu. Imaš pa tudi moške, ki tako razmišljajo in se zato nikoli nebi odločili za ta poseg.

Je že res, da je na tem področju kup predsodkov (kot tisti o pickup artistih?), zaradi katerih redko kdo javno pove, da se je temu posegu podvrgel. Tako v bistvu redko kdo pozna koga, ki je to dal skozi, da bi ga lahko direktno vprašal kakšne so njegove izkušnje in če bi se danes tudi še odločil za ta poseg.

evian ::

Izkušnja in odgovori o posegu

http://www.vazektomija.si/drupalv/

joze ::

No pa še osebna izkušnja :)

Vazektomijo so mi napravili pred letom in pol in izkušnja je zelo pozitivna. Poseg je bil opravljen v splošni anesteziji v okviru enodnevne bolnišnice, če želiš ti ga opravijo tudi v lokalni anesteziji. Kirurg ti na obeh straneh odreže cca 1cm semenovoda in obe strani zapre s posebnim šivom. Nekateri kirurgi opravijo tudi vse skozi en rez. Rani sta se celili hitro in praktično brez zapletov, nekaj časa sem čutil rahle bolečine, ki so po pol leta popolnoma izzvenele.

Pred posegom moraš na komisijo, ki ti izda soglasje za poseg, na katerega moraš počakati pol leta(če bi si premislil), star moraš biti 35 let. Občutek pri spolnosti je popolnoma enak, pravijo, da je izliva 4% manj, ampak tega nisem nikoli meril :). Prednost je predvsem brezskrbnost in konec strahu pred nezaželeno nosečnostjo, pa konec uporabe drugih oblik kontracepcije. V mojem primeru s partnerico nisva želela kontracepcijskih tablet, ki imajo veliko stranskih učinkov, preizkusil sem vse kondome tega sveta in ta izkušnja je zelo frustrirajoča, podobno je tudi z raznimi diafragmami.

Odločitev je bila za mene lahka. Odločil sem se, da je mojega fertilnega obdobja konec in da bom kvalitetno poskrbel za obstoječe otroke. Vsaka ki se bo želela v prihodnosti spečati z menoj, bo najprej seznanjena s tem, da otrok z mano ne more imeti.

Ljudje imajo o vazektomiji zelo močno mnenje. Ali si za njih totalen junak ali pa totalen bedak. Večina jih misli, da po vazektomiji ni več izliva, naletel sem celo na modele, ki so menili, da po vazektomiji ne doživiš več erekcije. Po mojih podatkih se za vazektomijo odloči zelo malo ljudi. V primerjavi z žensko sterilizacijo bi rekel, da en moški na 100 žensk.

Če te še kaj zanima bom z veseljem odgovoril.

PaX_MaN ::

joze je izjavil:

Prednost je predvsem brezskrbnost in konec strahu pred nezaželeno nosečnostjo, pa konec uporabe drugih oblik kontracepcije.
[...]
Odločitev je bila za mene lahka. Odločil sem se, da je mojega fertilnega obdobja konec in da bom kvalitetno poskrbel za obstoječe otroke. Vsaka ki se bo želela v prihodnosti spečati z menoj, bo najprej seznanjena s tem, da otrok z mano ne more imeti.

No, to, na (tvojo) žalost, ne bo res.

joze ::

Moje žalosti ni :), ti pa le vkalkuliraj 0.15% možnosti v moje izjave, da ti bo lažje pri srcu :) .

No pa še resno. S tem odstotkom sem seveda seznanjen. Nekaj nosečnosti se zgodi v prvem mesecu po posegu, ko se spermiji še lahko pojavijo v izlivu, druga možnost pa je, da se semenovod na obeh straneh razveže in da spermiji naredijo pot v podkožju natanko do drugega razvezanega konca. Kolikšna je možnost za to pa lahko izračunaš če se da. Včasih, ko so samo zavezali semenovod, je bilo tveganje večje, danes, ko ga del odstranijo je to skoraj nemogoče. Ampak 100% pa res ni. Imaš prav.

Machete ::

SeMiNeSanja je izjavil:


Je že res, da je na tem področju kup predsodkov (kot tisti o pickup artistih?), zaradi katerih redko kdo javno pove, da se je temu posegu podvrgel.

Zakaj pa so ti predsodki, ne štekam. Aja ker smo v Sloveniji, kjer je nacionalni šport vtikanje v druge in skrb za njihovo življenje, ter skrb za izmišljene moralne norme. (looking at you Primc.)
Drugače pa lahko sam to narediš, ravno ta mesec sem bral v Jokerju.
Jajca, lepše moda, si zategneš z ultra močno elastiko in se bodo posušila sama od sebe. hehe malo gostilniškega humorja upam da ne bo razkačilo mode in da so kje na piru rajš.

Drugače pa je eno časovno okno, ko se lahko po posegu še premisliš. Tem pravem, ki ga OP omenja. Starostna omejitev pa nisem vedel da obstaja. Koliko pa je? Dobro da imamo državo, da ve kaj je najbolje za nas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

[D]emon ::

"Najbolj zanesljiva kontracepcijska metoda je seveda pogovor. Cim vec pogovora, da zmanjka casa za karkoli drugega." je rekel eden od mojih profesorjev v srednji soli. :))
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Miha 333 ::

Machete je izjavil:

Starostna omejitev pa nisem vedel da obstaja. Koliko pa je? Dobro da imamo državo, da ve kaj je najbolje za nas.

V Sloveniji 35 let. Tudi na Hrvaškem (zakon je zapuščina prejšnje države iz leta 1977).
V Avstriji 25 let.
V Italiji, Nemčiji, Franciji, VB, ZDA in še kje, kjer lahko polnoletne osebe same odločajo o svojem telesu pa - 18 let.
Prepovedana je v Iranu, Venezueli, Savdski Arabiji.

buttcrack ::

Ajde boysi (dobrodošle tut dame seveda), prišel je čas, ko je [mojih] otrok dovolj, športno kariero pa še ne nameravam zaključit.
Poseg mi je sicer skrajna sila, tako da na plan z idejami, metodami... Tablete seveda odpadejo, palerince so mi pa tut mučne, ko hudič.

jype ::

Poseg traja manj kot 10 minut, po njem se kakih 10 dni ni pametno praskat po rani.

Če imaš doma vsaj 200x mikroskop lahko počakaš, da nič več ne miga, preden neseš lonček z izlivom na kontrolni pregled...

Potem si pa lahko praktično popolnoma brezskrben, če se ne družiš z ljudmi, ki prenašajo spolne in druge nalezljive bolezni.

tikitoki ::

Z novimi metodami je sterelizacija zenske priblizno enako zapletena in ni nibenega izgovora, da se da sterilizirat, ce je to na njenem zeljniku zraslo. Oz. Po dogovoru.

jype ::

V resnici je razlika precejšnja, ker ima sterilizacija ženske vpliv na celo vrsto hormonskih ravnovesij, sterilizacija moškega pa s tega stališča ne spremeni ničesar.

MasterTade ::

Če si sam ne želiš otrok je itak vseeno, tudi če te potem da na čevelj. Problem bi bil če si premisliš

jype ::

MasterTade je izjavil:

Problem bi bil če si premisliš
Vazektomija je reverzibilna, če je resnično nujno, da ustvariš še kakšnega potomca, ampak dokler nas je na svetu 8 milijard, v resnici ni.

[D]emon ::

jype je izjavil:

V resnici je razlika precejšnja, ker ima sterilizacija ženske vpliv na celo vrsto hormonskih ravnovesij, sterilizacija moškega pa s tega stališča ne spremeni ničesar.


Tubal ligation @ Wikipedia

Nakladas.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

OrkAA ::

Precej zoprno, da tak odgovor smatras za kvaliteten doprinos h debati. Si priblizno na nivoju zupnika, ki smatra, da je vzdrznost dobra oblika kontracepcije.

Tehnicno sicer drzi, nima pa nobene veze z vprasanjem.

Not A Number ::

Od naše komisije sem dobil zavrnjeno vlogo, ker sem premlad (31), čeprav sem jim lepo obrazložil, da z ženo ne načrtujeva več otrok, ker je bil prvi porod izredno težek. V primeru zanositve bo naredila splav. Bi pa kljub temu rada brezskrbno uživala v spolnosti, brez kemije in kondomov. In ker so birokrati jim je važno samo to, da imajo "pokrito rit" so samo pogledali letnico rojstva in odgovorili ne, brez upoštevanja drugih okoliščin.

No, grem pa v tujino.

Ima kdo kakšno preverjeno referenco za kliniko v Avstriji, kjer naredijo vazektomijo?

jype ::

IMO je pametneje, da greš na sodišče, da se odpravi ta absurdna omejitev.

perci ::

A pri nas se to sploh ne sme narediti pred 35. letom ali je stvar samo v tem, da zzzs ne časti?

jype ::

perci je izjavil:

A pri nas se to sploh ne sme narediti pred 35. letom ali je stvar samo v tem, da zzzs ne časti?
10. člen ZZUUP:


Sterilizacija se ne sme opraviti osebi, ki še ni dopolnila 35 let, in osebi, ki je nerazsodna.

Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se sterilizacija lahko opravi, če je potrebna iz zdravstvenih razlogov.


Hmmm...

Z denarno kaznijo najmanj 50.000 dinarjev se kaznuje za prekršek zdravstvena organizacija:
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 dinarjev se kaznuje tudi odgovorna oseba zdravstvene organizacije, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka.


To bi si pa pomoje lahko privoščil. Škoda, da nisem vedel, da je tako poceni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

perci ::

Skratka, ce povzamem, pod 35 let se nisi razsoden. Zdravstveni razlog za izjemo pa bi lahko bil...verjetno duševne narave? Sweden, here we come.

buttcrack ::

Not A Number je izjavil:

Od naše komisije sem dobil zavrnjeno vlogo, ker sem premlad (31), čeprav sem jim lepo obrazložil, da z ženo ne načrtujeva več otrok, ker je bil prvi porod izredno težek. V primeru zanositve bo naredila splav. Bi pa kljub temu rada brezskrbno uživala v spolnosti, brez kemije in kondomov. In ker so birokrati jim je važno samo to, da imajo "pokrito rit" so samo pogledali letnico rojstva in odgovorili ne, brez upoštevanja drugih okoliščin.

No, grem pa v tujino.

Ima kdo kakšno preverjeno referenco za kliniko v Avstriji, kjer naredijo vazektomijo?

I feel you...
Prvi porod zelo težak, drugi sicer ne, so bile pa za tem štale. O spontanih splavih pa sploh ne bom začenjal.
Do te famozne letnice ne manjka več velik, ampak če.pa.kdo najde kaj v bližini, naj se prosim pofočka.
Kako pa ostali s temi zadevami hendlate, razen večine, ki je menda še na pronhubu :)

kingsix ::

eh vezektomija.... če hočeš bit sterilen je odg. veliko bolj preprost: Testosterone replacement therapy.
Si sterilen, polek tega pa še imaš (no dvisno od doze) vedno stabilen nivo testosterona, tudi ko si star. Win-win.. počutje/body composition/libido skoz konstanten in top.
Seveda pa se to ne dela...z dodajanjem hormonov se to dela le pri ženskah. Moški nekako izostanemo.

Se pa te smernice počasi spreminjajo in že preučujejo TRT kot birth control opcijo tudi za moške.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

jype ::

Pri nas so šli porodi skozi brez posebnosti, potem je pa sledilo pet let improviziranja s kontracepcijo (predvsem spremljanja cikla in alternativnih oblik spolnega odnosa v rizičnih dnevih). Potem sem pa v ljubljanski porodnišnici dočakal poseg in od takrat naprej ni več nobenih težav.

kingsix je izjavil:

eh vezektomija.... če hočeš bit sterilen je odg. veliko bolj preprost: Testosterone replacement therapy.
Sliši se super, dokler ne ugotoviš, kakšni so verjetni stranski učinki ob dolgotrajni terapiji.

kingsix ::

Študije so že izvedli...čez nekaj let bojda se bo to delalo. Bomo videli. Dolgoročnih strankih učinkov ob pravilni dozi ni.

jype ::

kingsix je izjavil:

Študije so že izvedli...
Ne, niso jih.

kingsix je izjavil:

Dolgoročnih strankih učinkov ob pravilni dozi ni.
Seveda so. Že ob naravni količini testosterona so.

kingsix ::

Da..glede TRT je že bilo res kup študij. Glede birth controla je zadeva popolnoma enaka - prejemaš testosteron.
Z tem ko prejemaš testosteron od zunaj se ustavi lastna produkcija. Znižata se LH in FSH - slednji je odgovoren za proizvodnjo semenčič. Zadeva je zelo preprosta.
https://www.webmd.com/sex/birth-control...

Sicer so pa v pripravi tudi druge metode, npr:
https://www.bloomberg.com/news/features...
...nekaj bodo že našli.

Stvar je sicer v tem, da v farmaciji ni interesa po moški kontracepciji, ker veliko zaslužijo pri ženski.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

kingsix ::

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/163...
Recent trials with newer, long-acting forms of injectable testosterone, which can be administered every 8 weeks, combined with progestogens, administered either orally or by long-acting implant, have yielded promising results and may soon result in the marketing of a safe, reversible, and effective hormonal contraceptive for men.

Ni mi pa jasno zakaj so dodajali progestogen'e. Je že dolgo od kar sem šštudiral to področje in se trenutno ne spomnim zakaj bi. Verjetno, da z njim uravnavajo ostale spolne hormone. Progestogen je namreč predhodnik več različnih hormonov.

ampak back to vasectomy=)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

buttcrack ::

jype je izjavil:

Pri nas so šli porodi skozi brez posebnosti, potem je pa sledilo pet let improviziranja s kontracepcijo (predvsem spremljanja cikla in alternativnih oblik spolnega odnosa v rizičnih dnevih). Potem sem pa v ljubljanski porodnišnici dočakal poseg in od takrat naprej ni več nobenih težav.

Kolk časa pa traja da ti odobrijo poseg?
Sicer mi še nekaj mesecev manjka do jugoslovanske polnoletnosti, ampak glede na naše zdravstvo, pričakujem da se lahko jutri prijavim, na 36. RD grem pa lahko še po zadnji jumbo paklc kondomov :-)

jest10 ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Kljub temu, bi vsakomur, ki se za ta poseg odloča svetoval, da naj obišče kakšno banko sperme in si za vsak slučaj da zamrzniti nekaj 'genetskega materiala'.

Sicer je star post, ma je treba odgovoriti na to neumnost.

Pri posegu TI NE odstranijo jajc. Tako da imaš svoj genski materjal še vedno pri sebi in se lahko kadarkoli poslužiš umetne oploditve.

jype ::

buttcrack je izjavil:

Kolk časa pa traja da ti odobrijo poseg?
Komisija počaka 6 mesecev, če si boš slučajno premislil (to od njih zahteva zakon). Praviloma potem pri 35.5 dobiš pošto, da je odobreno, z njo pa lahko prideš v ambulanto in reč opravijo v nekaj minutah.

jest10 je izjavil:

Pri posegu TI NE odstranijo jajc. Tako da imaš svoj genski materjal še vedno pri sebi in se lahko kadarkoli poslužiš umetne oploditve.
Verski blazneži tega nikoli ne bodo razumeli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

tikitoki ::

jype je izjavil:

V resnici je razlika precejšnja, ker ima sterilizacija ženske vpliv na celo vrsto hormonskih ravnovesij, sterilizacija moškega pa s tega stališča ne spremeni ničesar.



Bullshit. Precvikani ali blokirani jajcevodi ne vplivajo na hormonsko ravnovesje.

jype ::

tikitoki je izjavil:

Bullshit. Precvikani ali blokirani jajcevodi ne vplivajo na hormonsko ravnovesje.
To ni bilo vprašanje.

tikitoki ::

Ce pa hoces vleci ven mejne primerke. Vazektomija lahko pripelje do atrofije. Testisov in posledicno hudih defektov v hormonskem ravnovesju.

V poplavi lazi, da je to skoraj dolznost moskega, ker je za zensko prevec nevarno je to se kako relevantno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

jype ::

tikitoki je izjavil:

Ce pa hoces vleci ven mejne primerke. Vazektomija lahko pripelje do atrofije. Testisov in posledicno hudih defektov v hormonskem ravnovesju.
Ja, to drži. Vprašanje je bilo, za kakšne vrste poseg gre. Pri ženskah je poseg težji in bolj tvegan, zato ju nima smisla primerjati.

tikitoki je izjavil:

V poplavi lazi, da je to skoraj dolznost moskega, ker je za zensko prevec nevarno je to se kako relevantno.
V poplavi laži, da so ženske itak na hormonskih tabletkah, ki nimajo stranskih učinkov in jih zato praktično morajo uživat, če nočejo zanositi, je trapanje o tveganjih pri vazektomiji precej abotno.

tikitoki ::

Tveganje za zensko je pri modernih metodah tako minimalno, da je abotno trditi, da je vazektomija zaradi varnosti bolj primerna izbira.

Nihce ne sili zenske, da je na tabletkah ima veliko alternativnih moznosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

next3steps ::

Nikakor ne noreš reči, da je bolje posegati v telo ženske, ker je taka tradicija.

tikitoki ::

poseganje v mosko telo zaradi plodnosti je zelo staro, brez dvoma starejse od poseganja v plodnost zensk.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

[D]emon ::

Edino zadrti tradicionalisti, verski fanatiki, ter idioti so sveto prepricani, da je odgovornost za varno spolnost in zascito pred nezeleno nosecnostjo striktno samo na strani ene osebe. (Ponavadi zenske)
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

buttcrack ::

jype je izjavil:

buttcrack je izjavil:

Kolk časa pa traja da ti odobrijo poseg?
Komisija počaka 6 mesecev, če si boš slučajno premislil (to od njih zahteva zakon). Praviloma potem pri 35.5 dobiš pošto, da je odobreno, z njo pa lahko prideš v ambulanto in reč opravijo v nekaj minutah.

Ok, pol se išče tujina, ker se eno leto+ ne bom jebal s tem. Če bi lahlo pri 34.5 zaprosil in pri 35 rešil, pol OK, tko pa no way jose.
Kolk je to v AUT?

tikitoki ::

[D]emon je izjavil:

Edino zadrti tradicionalisti, verski fanatiki, ter idioti so sveto prepricani, da je odgovornost za varno spolnost in zascito pred nezeleno nosecnostjo striktno samo na strani ene osebe. (Ponavadi zenske)


Jah, me pac motijo idioti, ki trobijo, da je to odgovornost moskega in to podpirajo z lazmi oz. Zastarelimi podatki.
Men je vseeno kak se par ali piaameznik odloci, sam zavajanje in izvajanje pritiska na moskega je enako out, k na pritisk na zensko.
Sterilizacija zenske je varen in enostaven poseg. Seveda enako velja za moskega.

jype ::

tikitoki je izjavil:

Sterilizacija zenske je varen in enostaven poseg. Seveda enako velja za moskega.
To ne drži.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Sterilizacija ženske je kompleksnejša od vazektomije, to je dejstvo. Ženska ostane eno noč po operaciji v bolnici, drugi dan se lahko vrne k normalnim opravilom (če vse poteka normalno, seveda). Koliko je pa nevarnejša od vazektomije pa nam bo z relevantnimi podatki pokazal Jype :D:P....

LP

Jože

tikitoki ::

Dej ne lazi se, sterilizacija zenske je izredno varna in enostavna in to velja za operativno rezanje, vezanje,....
Novi postopki pa sploh ne vkljucujejo rezanja, sam endoskopsko vstavijo nekaj v jajcevod. Torej je manj incazivno k vazektonija.
Sam jype to si tko hujs k feministka.

Barbarpapa2 je izjavil:

Pozdrav

Sterilizacija ženske je kompleksnejša od vazektomije, to je dejstvo. Ženska ostane eno noč po operaciji v bolnici, drugi dan se lahko vrne k normalnim opravilom (če vse poteka normalno, seveda). Koliko je pa nevarnejša od vazektomije pa nam bo z relevantnimi podatki pokazal Jype :D:P....

LP

Jože


Jo pac pelju kam, kjet majo na voljo moderne metode.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

kogledom ::

jype je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Sterilizacija zenske je varen in enostaven poseg. Seveda enako velja za moskega.
To ne drži.

jype, to je enostaven poseg za oba spola. Prepirati se, kateri je (ne)varnejši, nima smisla. Tukaj hodiš po tanki meji in vstrajaš pri nepravilnosti iz področja, ki ga ne obvladaš.
Poseg je torej enostaven, tako za moškega, kot za žensko. Pri ženski se to danes naredi laparoskopsko (skuri se kratek odsek jajcevodov na obeh straneh) in poseg lahko traja manj časa kot pri moškemu.
Velikost rane je minimalen v obeh primerih in delovno sposoben si v dnevu ali dveh.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vazektomija

Oddelek: Problemi človeštva
498461 (6415) Smrekar1
»

Carski rez kot primarna odločitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
719939 (7965) Gambino

Več podobnih tem