» »

Premestitev umrlega

Premestitev umrlega

IL_DIAVOLO ::

Zdravo,

v druzini imamo zelo resno zadevo. Ena oseba na vsak nacin zeli premestiti zaro iz druzinskega v nov grob. Se da to prepreciti ali lahko to naredi kar mimo ostalih clanov. Sem proti temu in hocem na vsak nacin to preprecit.

Lp

Aston_11 ::

Morda smiselna uporaba člena 15 Zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč, ker nič ne piše o premestitvi, če pa bi, bi bila verjetno štorija enaka kot pri pokopu.

1. volja umrlega
2. tisti, ki je z njim živel


Pokop v smislu tega zakona so pokop posmrtnih ostankov oziroma upepeljenih ostankov umrlega ter druga dela, ki jih je potrebno opraviti v zvezi s pokopom.
Način pokopa in potrebne svečanosti je treba opraviti v skladu z voljo umrlega. Če umrli ni izrazil svoje volje, odloči o tem oseba, ki je stalno živela z njim. Pri tem imajo prednost zakonec ali oseba, katere dalj časa trajajoča življenjska skupnost z umrlim ima po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih enake pravne posledice kot zakonska zveza, polnoletni otroci in posvojenci, starši umrlega in drugi svojci, ki so stalno živeli z umrlim oziroma najbližji sorodnik umrlega.
Če ni svojcev, odloča o načinu pokopa za zadeve socialnega skrbstva pristojni upravni organ občine, v kateri je oseba umrla ali je bila najdena.


Pa še to sem našel:
Prekop pokojnika oziroma pokop na isto mesto v grobu, kjer je bil kdo pokopan, je dovoljen po preteku mirovalne dobe.

Mirovalna doba je čas, ki mora preteči od zadnjega pokopa na istem mestu in v istem grobu. Mirovalna doba ne sme biti krajša od 10 let, pri čemer je potrebno upoštevati značilnosti zemljišča, na katerem je pokopališče.

Mirovalna doba ne velja za žarne grobove oziroma pokop z žaro.

Imamo pa tudi pravilnik (kdo bi si mislil):
Pravilnik o prevozu, pokopu, izkopu in prekopu posmrtnih ostankov

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

IL_DIAVOLO ::

Torej odloca cela druzina...glede na to da smo ziveli v isti hisi.

Hvala

Aston_11 ::

9. člen
Na zahtevo svojcev ali drugih fizičnih ali pravnih oseb, ki imajo za to interes, se lahko umrli izkoplje in prenese na drugo pokopališče ali v drug grob na istem pokopališču in sicer po poprejšnjem soglasju najemnika groba in z dovoljenjem za zadeve zdravstvenega varstva pristojnega občinskega upravnega organa. Za izkop se uporabljajo predpisi o izkopu umrlih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

IL_DIAVOLO ::

Najemniki so starsi umrlega, tak da...

Okapi ::

Če se svojci ne morejo zmenit, IMHO odloči sodnik. Samo je treba pazit, da kdo ne bo kaj na svojo roko naredil.

O.

SeMiNeSanja ::

Dokler se še 'dogovarjate', je v bistvu še v redu. Če se ne dogovorite, bo pač ostalo tako, kot je.

Problem pa je, če nasprotna stran izvede akcijo 'v temi in megli', ti pa šele čez tedne ali mesece ugotoviš, da se je zgodila. Postavijo te pred gotova dejstva, ti se pa potem žali.

Seveda jih lahko obtožiš skrunitve groba in kaj vem česa še, ampak predenj se karkoli zgodi po uradni poti zna trajati - vam pa požreti živce.

Na splošno se mi zdi, da je v Sloveniji to kar nekakšen nacionalni šport, da se izkorišča noč in meglo, da se izvede posege, za katere bi potrebovali privolitev nekoga tretjega (in vedo, da jo ne bodo dobili). Pri tem računajo, da se nikomur ne bo dalo jajcati in se tožariti z njimi.

PacificBlue ::

Na splošno se mi zdi, da je v Sloveniji to kar nekakšen nacionalni šport, da se izkorišča noč in meglo, da se izvede posege, za katere bi potrebovali privolitev nekoga tretjega (in vedo, da jo ne bodo dobili).

Res je.
http://www.rtvslo.si/crna-kronika/trupl...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pogreb in cene

Oddelek: Loža
468979 (6305) Invictus
»

Kdo plača pogreb? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13939109 (33862) Mehmed
»

Zakaj moramo spoštovati mrtve? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14935658 (32123) kr1ženska
»

Autopsy-obdukcija (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5616694 (15134) stalker
»

Kje so 200 let stari mrtvi?

Oddelek: Loža
242840 (1742) Izi

Več podobnih tem