Forum » Znanost in tehnologija » Peč ušla na visoko temperaturo
Peč ušla na visoko temperaturo
BlackLight ::
Torej problem je sledeč včeraj kot sem danes izvedel nam je nekaj zablokiral gorilec za peč na pelete. Danes zjutraj so ponovno zakurili in eden je celo opazoval kaj se dogaja in ni ukrepal nič. Namreč peč je ušla na 110 - 120 Stopinj, vodni ventil se ni sprožil ker je bil zaprt (še zdaj nevem kaj so delali da je bil zaprt). Torej zanima me lahko ima peč kakšne posledice glede na to da je dosegla takšno temperaturo ali ne?
Buggy ::
Lahko da varnostni ventil ni odprlo (ce govoris o tem ventilu), ker morda ni bilo potrebe, stevec pa ni natancen in temperature niso bile tako visoke. Vprasanje je tudi kje imas senzor, ki sporoca temeraturo ter koliko je kotlovske vode v peci (vstrajnost). Ekspanzijska posoda ima tudi nekaj manevra, tako da je lahko tukaj razlog, da se ni sprozil ustrezen varnostni mehanizem. Koliko pa imas normalno pritiska v peci?
Sicer pa ce peci do sedaj ni razneslo potem hujsega ne more biti vec...vsekakor pa poskrbi da se to ne bo ponovilo.
Jaz imam pec na pelete 21KW in mi gorilec avtomaticno ugasne regulacija, ko temperatura kotla (ne kotlovske vode) doseze 90 stopinj. Sem pa na kotlovskem stevcu videl tudi ze stevilko okoli 100, ko pa pogledam na senzor od regulacije pa je dosti manjsa...sploh se to rado zgodi ob mrzlih uzigih ko se vse skupaj se ogreva na polno.
Sicer pa ce peci do sedaj ni razneslo potem hujsega ne more biti vec...vsekakor pa poskrbi da se to ne bo ponovilo.
Jaz imam pec na pelete 21KW in mi gorilec avtomaticno ugasne regulacija, ko temperatura kotla (ne kotlovske vode) doseze 90 stopinj. Sem pa na kotlovskem stevcu videl tudi ze stevilko okoli 100, ko pa pogledam na senzor od regulacije pa je dosti manjsa...sploh se to rado zgodi ob mrzlih uzigih ko se vse skupaj se ogreva na polno.
Števec je verjetno kar pravilno kazal ker se je iz ozadja peči kar kadilo ven, radiatorji pa so bili tudi "krop". Varnostni ventil pa se pomojem ni sprožil ker je bila cev od vode zaprta.
Assass1n ::
Meni je na drva že parkrat ušla na 110 ali še več pa ni posledic na srečo.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne
Huh upajmo da tud pri nam ni nič. Ma kdo slučajno kakšnega stručkota iz okolice celja za nastavitev gorilca ponovno?
AndrejS ::
Varnostni ventil ne sme imeti pred njim in za njim nobenega ventila !
V najslabšem primeru ti lahko peč raznese.
V najslabšem primeru ti lahko peč raznese.
moat ::
Peč nalagam (kurim z drvmi) tako, da je temperatura na peči največ 80, pa so radiatorji vroči, da roke ne moreš zadržati na njih. No, res je, da mi je temperatura že ušla skoraj na 90 (takrat se kuril smrekova drva, ki dajo hitro in kratkotrajno temperaturo). Merim pa s tremi merilci: na peči, takoj iz peči in še v zgornjih prostorih stan. hiše in je temperatura res malce različna. Očitno merilcem ni kar tako za zaupati, tako kot tudi ne varnostnemu ventilu, ali pač? Kdaj pa naj bi se sprožil varn. ventil in kdaj naj bi bila nevarnost, da popustijo spajkani zvari na bakrenih ceveh, saj kot vidim ste eni imeli na peči in v ceveh že kar visoke temperature?
LP, moat.
LP, moat.
stjan ::
Dolgo nazaj sem kuril s premogom. Košček premoga je padel pod loputo, ki se ni zaprla in je veselo vleklo zrak, temperatura pa je narasla na 120 stopinj, +- napaka (vsekakor je bila voda uparjena).
Dobro, to se je nekajkrat zgodilo :(.
Posledice: skuhana zračnica v raztezni posodi ( z očetom sva jih v 5 letih zamenjala 3x, ker je bil tudi pritisk vode v omrežju previsok ca. 8- 12 barov).
Zakaj se varnostni ventil ni odpiral? Ker je bil poln vodnega kamna in ni več deloval.
Zamenjali smo tudi 3 reducirne ventile pri priklopu na vodno omrežje, vendar noben ni zdržal pritiska.
Ko je enkrat veselo ropotalo po ceveh ( 120 stopinj na peči) je mati po pameti, ki je ni bilo odprla najdražjo pipo v hiši, v kopalnici, ki potem nekako ni več tesnila kot prej.
Pač kurjenje s premogom je imelo svoje razburljive momente :).
Preveri varnostni ventil, če sploh deluje in raztezno posodo.
Dobro, to se je nekajkrat zgodilo :(.
Posledice: skuhana zračnica v raztezni posodi ( z očetom sva jih v 5 letih zamenjala 3x, ker je bil tudi pritisk vode v omrežju previsok ca. 8- 12 barov).
Zakaj se varnostni ventil ni odpiral? Ker je bil poln vodnega kamna in ni več deloval.
Zamenjali smo tudi 3 reducirne ventile pri priklopu na vodno omrežje, vendar noben ni zdržal pritiska.
Ko je enkrat veselo ropotalo po ceveh ( 120 stopinj na peči) je mati po pameti, ki je ni bilo odprla najdražjo pipo v hiši, v kopalnici, ki potem nekako ni več tesnila kot prej.
Pač kurjenje s premogom je imelo svoje razburljive momente :).
Preveri varnostni ventil, če sploh deluje in raztezno posodo.
Blinder ::
pa sej voda ne vreje pri 100 stopinjah, če je pod pritiskom. v avtu zakuha pri nekje 130 stopinjah.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
Assass1n ::
8 barov to je nemogoče če je max 2 sam imam ~1.5 o_o
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne
poweroff ::
Kolikor vem naj bi peči bolj ali manj komot zdržale do 130 C. Verjetno hujših posledic ne bo, ni pa fino, da se to ponavlja.
sudo poweroff
shadeX ::
Kurimo na drva že cca 30 let. In v teh letih se je tudi nam že zgodilo da je peči kdaj "ušla" temperatura. Peči so narejene da zdržijo tako temperaturo, tako da ni problem da bi s pečjo bilo kaj narobe. Bolj je problem tisti moment ker ne veš kaj se dogaja oz. kaj se bo zgodilo. Enkrat je bilo pri nas res hudo. Parni ventil je spuščal plus ventil za vodo se je "vklopil" in začel odvajati vodo. Vse je bilo mokro, voda je bila krop, radiatorji da ne govorim.
V takem primeru je najboljše če odpreš vse pipe (seveda na vroče), radiatorje itd. Bo kmalu minilo. Je pa res en scary shit ker neveš kaj se bo zgodilo (kaj razneslo..).
V takem primeru je najboljše če odpreš vse pipe (seveda na vroče), radiatorje itd. Bo kmalu minilo. Je pa res en scary shit ker neveš kaj se bo zgodilo (kaj razneslo..).
moat ::
Očitno bo treba na dve oz. tri leta opraviti zamenjavo varnostnega ventila. In da, imamo dejansko trdo vodo (svoj bazen). Saj če sam kurim redno spremljam, ženi pa ne morem dopovedati, da naj gleda na temperaturo in ne samo na to, da je v peči že skoraj pogorelo :).
LP moat.
LP moat.
Aston_11 ::
Lahko, da ti je crknil vodni ventil, ker je bil predolgo na visoki temperaturi. Meni je tako enkrat naredilo in sem ga moral menjati, ker ga je preko sodne totalno stisnilo in zablokiralo (STS20). Peči ni bilo nič, razen, da je voda povrela, para pa je šla skozi varnostni ventil ven. Tako da kakšne eksplozije ne more biti, če vv dela.
Lahko, da ti je crknil vodni ventil, ker je bil predolgo na visoki temperaturi. Meni je tako enkrat naredilo in sem ga moral menjati, ker ga je preko sodne totalno stisnilo in zablokiralo (STS20). Peči ni bilo nič, razen, da je voda povrela, para pa je šla skozi varnostni ventil ven. Tako da kakšne eksplozije ne more biti, če vv dela.
Se da da kako sam preverim al bom ugotovil šele naslednjič če se spet to zgodi :D ?
Aston_11 ::
Priti moraš do njega in videti, če se vložek premika ali pa je stisnjeno vse skupaj. Imam v spominu, da je bilo že videti, da je krepnil, ker je premikajoči se kos stisnil nek vložek z vzmetjo. Sicer bi pa sedaj moral biti odprt in voda bi morala teči, če je krepnil.
b3D_950 ::
A nimajo var. ventili nek vložek, ko ga pritisneš s prstom, da ven (pod pritiskom) priteče voda in tako vidiš, če sploh deluje?
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.
Matko ::
BlackLight je izjavil:
Torej zanima me lahko ima peč kakšne posledice glede na to da je dosegla takšno temperaturo ali ne?
Bolj kritična je preostala napeljava. Iz kakšnega materiala je?
Nimaš varnostnega termostata, ki bi prekinil nalaganje peletov?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako pravilno kuriti? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 29581 (5752) | d4vid |
» | Termometer za centralno peč na drva..?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6243 (4272) | feryz |
» | Zalogovnik 500l DA ali NEOddelek: Loža | 9205 (8027) | jero_no1 |
» | Zalogovnik ali predelava na pelete? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17070 (13577) | krneki0001 |
» | problemi s plinsko pečjoOddelek: Loža | 4525 (3204) | ToniT |