Forum » Kaj kupiti » Smart home/house
Smart home/house
ohnowhy ::
Dober dan, vem, da lahko izbrskamo preko neta, ampak nedavno smo začeli nabavljati smart gadgete in smo kar navdušeni tudi nad njihovo povezljivostjo (pač od efektov napovedane ecb-qe). Potem smo čez vikend gledali še en film s smart housom, pa nas zanima, če imate kakšne smart rešitve nabavljene/nagledane, npr. smart kamere/senzorji/gadgeti/telefoni/tablice/štedilniki/hladilniki/bojlerji/ ipd. Ni potrebno, da je kaj ekstremno luksuznega, tako, za prvi korak. Zdaj, motoriziranih oken/zaves/vrat/sončnih panelov/itd. zaenkrat nimamo, ni pa izključeno niti to, če bi se izkazalo. Torej, imate kakšne predloge? Morda pa naredite kakšno firmo, zna kar pritegniti vlagatelje...
- spremenilo: ohnowhy ()
matobeli ::
Moj "smart house" obsega zaenkrat samo:
-2x Temperaturni regulator
-1x Orvibo S20 Smart socket (ubistvu jo še pričakujem)
Kmalu pa se bom odločil še za nek IR kontroler, npr. Orvibo Wiwo
naslednja stopnja pa bo obstoječa dva regulatorja prešaltat na neko wifi verzijo (če ne bo predrago)
-2x Temperaturni regulator
-1x Orvibo S20 Smart socket (ubistvu jo še pričakujem)
Kmalu pa se bom odločil še za nek IR kontroler, npr. Orvibo Wiwo
naslednja stopnja pa bo obstoječa dva regulatorja prešaltat na neko wifi verzijo (če ne bo predrago)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
Menda bi za vse toplotne/zvočne/optične senzorje potreboval varovano wifi povezljivost, za osnovni nadzor aparatov pa "tvoje" wifi vtičnice (še posebej, če javljajo tudi tok, ki gre skozi njih), potem pa še razne wifi kontrolirane elektromotorčke različnih moči. Huh, seksi.
zlobcek ::
Arduino + OpenHAB
merjenje:
- temperature in vlage z DHT senzorji
- svetlobe zunaj in v osrednjem delu znotraj
- nekaj PIR senzorjev
- zasedenosti garaže in odprtosti vrat
- nivo vode v štirni
- tlak zunaj in znotraj z nekimi senzorji za I2C
- reed switchi na oknih pa vratih
- normalne tipke po prostorih
- nadzor čistilne
- frčo za veter
krmiljenje:
- krmiljenje žaluzij,
- razsvetljave
- ogrevanja
- prezračevanja
- dvojih garažnih vrat glede na zasedenost garaže
- štrom na splošno
- motorni ventil za glavno vodo
- potopna pumpa v štirni
- ključavnice (samo relejčki. Še zmer lahko vse s ključem zaklenem in ni vezano na štrom)
Sicer pol stvari še ne dela (dela razsvetljava, žaluzije, garažna pa dvoriščna vrata, vse samo na tipke oz. dvorišče pa garaža na daljinc. Pa ogrevanje. No pa štrom pa vse se mi ugasne, ko grem adijo in me obvesti, če je kakšno okno odprto.). Ampak to bi rad.
Kasneje, če bo denar, mi je pa všeč bolj standardna varjanta ala Loxone. Čene me zna bolet glava, ko bo začela tale custom igračkarija crkavat. Je pa pocen.
merjenje:
- temperature in vlage z DHT senzorji
- svetlobe zunaj in v osrednjem delu znotraj
- nekaj PIR senzorjev
- zasedenosti garaže in odprtosti vrat
- nivo vode v štirni
- tlak zunaj in znotraj z nekimi senzorji za I2C
- reed switchi na oknih pa vratih
- normalne tipke po prostorih
- nadzor čistilne
- frčo za veter
krmiljenje:
- krmiljenje žaluzij,
- razsvetljave
- ogrevanja
- prezračevanja
- dvojih garažnih vrat glede na zasedenost garaže
- štrom na splošno
- motorni ventil za glavno vodo
- potopna pumpa v štirni
- ključavnice (samo relejčki. Še zmer lahko vse s ključem zaklenem in ni vezano na štrom)
Sicer pol stvari še ne dela (dela razsvetljava, žaluzije, garažna pa dvoriščna vrata, vse samo na tipke oz. dvorišče pa garaža na daljinc. Pa ogrevanje. No pa štrom pa vse se mi ugasne, ko grem adijo in me obvesti, če je kakšno okno odprto.). Ampak to bi rad.
Kasneje, če bo denar, mi je pa všeč bolj standardna varjanta ala Loxone. Čene me zna bolet glava, ko bo začela tale custom igračkarija crkavat. Je pa pocen.
Wow, respect... To sam gradiš ali imaš kakšne povezave z navdušenci? Koliko si vložil (čas in denar) za tole? Pišeš kakšen blog na to temo?
All ::
Orvibo tudi mene mika....
uporabljam stikala dimerje od intertechna in pa njihov umesnik preko lana, ki pa ni vreden 5€
uporabljam stikala dimerje od intertechna in pa njihov umesnik preko lana, ki pa ni vreden 5€
zlobcek ::
Ja zaenkrat kar je narejeno, je bilo napol zastonj. Vsaj v primerjavi s sistemskimi rešitvami. Večino programčkov je itak iz neta predelanih. Nimam nič bloga, ker je na netu tega neskončno velik.
Žaluzije recimo imajo svoj A Mega, vse tipke so na analognih vhodih - U delilniki z upori. Izhodi so tisti schieldi z 8 releji.
En A Mega fura RGB led trakove + še dva vse luči, ki so dimmane (vse pwm z mosfet, zato je vsa razsvetljava na 12V). Isto so tipke na analognih vhodih pa PIR senzorji so na teh megah. RGB so trenutno vnaprej nastavljeni na toplo belo pa vsa razsvetljava je ma sprogramiran kao mehki zagon ;).
En Mega meri temperature pa vlago, sprogramirano ma vremensko vodeno regulacijo (v bistvu navadna linearna krivulja) in potem rola mešalne ventile in vklaplja pumpe.
Pa en Uno je za garažna pa dvoriščna vrata in za vse reed switche od oken pa vrat in elektronske ključavnice. Ta ma še gsm modul - klic in vpis kode. Všeč mi je, ker mi začenja odpirat dvorišče in garažna vrata, ko sem 1km stran. Zato bi pa rad imel, da ve katera garaža je zasedena in odpre tista, ki so frej. Ali pa nobena če ni nič frej.
Pa en Uno je za motorni ventil za glavno vodo pa tipalo od štirne in preklop med štirno pa vodovodom + zapre ventile za zunaj, če je mraz in ko me ni doma. Pa še za kaj bo kasneje.
Pa en Uno za gateway i2c k more bit.
Pol je pa še R PI z openHAB ki bere vse kar dajejo od sebe te škatle, bolj za hec trenutno.
Razen tipk trenutno ni nobenga načina upravljanja še, razen komande prek i2c za GoAway pa Night način. Vse je vnaprej sprogramirano v smislu, če ta senzor prebere to ali kdo pritisne to, pol nared to - od svetlobnih shem, pa temperatur pa tale krivulja za ogrevanje. Sam smo ljudje očitno tolk čudna bitja, narjena full na rutino. Ene dva mesca sem še v programčku popravljal razne parametre. Zdaj pa kar lavfa in ne tikam. In temu primerno gre igračkanje naprej zelo počasi;) No, tipke so sprogramirane na double click pa na push. Toj pa to.
Vsi A laufajo na GX750 napajalcu od CM. Pa vse luči tudi.
Žaluzije recimo imajo svoj A Mega, vse tipke so na analognih vhodih - U delilniki z upori. Izhodi so tisti schieldi z 8 releji.
En A Mega fura RGB led trakove + še dva vse luči, ki so dimmane (vse pwm z mosfet, zato je vsa razsvetljava na 12V). Isto so tipke na analognih vhodih pa PIR senzorji so na teh megah. RGB so trenutno vnaprej nastavljeni na toplo belo pa vsa razsvetljava je ma sprogramiran kao mehki zagon ;).
En Mega meri temperature pa vlago, sprogramirano ma vremensko vodeno regulacijo (v bistvu navadna linearna krivulja) in potem rola mešalne ventile in vklaplja pumpe.
Pa en Uno je za garažna pa dvoriščna vrata in za vse reed switche od oken pa vrat in elektronske ključavnice. Ta ma še gsm modul - klic in vpis kode. Všeč mi je, ker mi začenja odpirat dvorišče in garažna vrata, ko sem 1km stran. Zato bi pa rad imel, da ve katera garaža je zasedena in odpre tista, ki so frej. Ali pa nobena če ni nič frej.
Pa en Uno je za motorni ventil za glavno vodo pa tipalo od štirne in preklop med štirno pa vodovodom + zapre ventile za zunaj, če je mraz in ko me ni doma. Pa še za kaj bo kasneje.
Pa en Uno za gateway i2c k more bit.
Pol je pa še R PI z openHAB ki bere vse kar dajejo od sebe te škatle, bolj za hec trenutno.
Razen tipk trenutno ni nobenga načina upravljanja še, razen komande prek i2c za GoAway pa Night način. Vse je vnaprej sprogramirano v smislu, če ta senzor prebere to ali kdo pritisne to, pol nared to - od svetlobnih shem, pa temperatur pa tale krivulja za ogrevanje. Sam smo ljudje očitno tolk čudna bitja, narjena full na rutino. Ene dva mesca sem še v programčku popravljal razne parametre. Zdaj pa kar lavfa in ne tikam. In temu primerno gre igračkanje naprej zelo počasi;) No, tipke so sprogramirane na double click pa na push. Toj pa to.
Vsi A laufajo na GX750 napajalcu od CM. Pa vse luči tudi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zlobcek ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pametno stanovanje (strani: 1 2 3 4 … 50 51 52 53 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 480151 (1346) | TRIROG |
» | pametna hiša, stanovanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18187 (2677) | kriptobog |
» | pametno wifi stikalo 220v na senzorOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 9599 (1769) | laguna1 |
» | IT v novi hisi (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8675 (6669) | jero_no1 |
» | Termostat za ogrevanjeOddelek: Pomoč in nasveti | 4897 (4446) | JanK |