» »

The Expanse - nova SyFy serija

The Expanse - nova SyFy serija

Temo vidijo: vsi
««
2 / 18
»»

Tr0n ::

No ja, pravi holodeck je se tudi dalec. :)

vostok_1 ::

Ma določeno količino tehnološke nelogičnosti sem pripravljen sprejet, če je narejeno drugo kul.

oo7 ::

Danes vidim, da so prišle kar tri epizode :)

Izi ::

Ja, kar 4 episode so že zunaj. To bo za pogledat čez božične praznike :D
Po TV je bil danes na SyFy predvajan 2. del, hkrati pa so dali na svojo stran za streamerje že tudi 3. in 4. del.

Ocene so zaenkrat zelo v redu.
Jaz še nisem začel ampak pravijo, da je treba biti na začetku malo potrpežljiv, ker je zgodba menda precej kompleksna. Ni običajna vesoljska akcijada ampak je žanr Mystery Sci-Fi.

Smurf ::

Koliko pa gredo po knjigah?

Starodavni ::

drugače pa ti dve epizodi (3 in 4) sta bili predčasno leakani, že včeraj. Jaz iz principa leakanih delov ne gledam, pa če so proper kvalitete, tudi zato, ker jim manjkajo podnapisi :)

Prvi del pa sem gledal že dolgo časa nazaj - novembra - pa mi je bil super.

Izi ::

Smurf je izjavil:

Koliko pa gredo po knjigah?

Jaz knjig nisem bral, pravijo pa bo šlo podobno kot pri seriji GoT. 1. sezona bo obdelala 1. knjigo z naslovom Leviathan Wakes.

Do sedaj je napisanih 5 knjig:
1. Leviathan Wakes (2011)
2. Caliban's War (2012)
3. Abaddon's Gate (2013)
4. Cibola Burn (2014)
5. Nemesis Games (2015)

Kmalu (junija 2016) pa pride 6. knjiga
6. Babylon's Ashes (2016)

Glede na to, da vsako leto pride nova knjiga ne bo serija nikoli ujela knjig. Vprašanje pa je, če bodo uspeli zgodbo prenesti na film tako da bo večini razumljiva in ne bo vse skupaj preveč komplicirano.
Kdo bo torej prej odnehal? Knjige ali serija. Bomo videli čez 10 let ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Smurf ::

Ce jim je pri GoTu uspelo strniti zgodbo, verjamem, da jim bo tudi tukaj (kjer nastopa bistveno manj oseb in se stvari manj prepletajo).

bluefish ::

Ja, tale serija je preprostejša. Verjetno bo odvisno od gledanosti.

Starodavni ::

Pravkar pogledal drugi del, pa lahko rečem da je čisto v redu del, lepo se razvija pa tudi ni preveč karakterjev, ki bi te zmedlo, štorija se nekako trenutno suče okoli 3 "skupin-lokacij" in se lepo sledi.

To je po dolgem času prva taka sci-fi serija, ki ima kakšne primesi battlestar galactice.

Izi ::

Evo, pogledal sem 1. del, tisti, ki je zunaj že 3 tedne in zadeva je več kot odlična. Nobene zmedenosti, vse lepo poteka, je pa na isti princip kot GoT in se celotna zgodba dogaja na več lokacijah hkrati, so pa dogodki vsi povezani ali pa še bodo.

Tista bejba v prvi sceni, ki je kot kaže edina preživela na ladji Scopuli je Julie Mao. Ona je kot kaže glavna rdeča nit zgodbe okoli katere se oziroma se bo vse vrtelo.
In prav Julie je tista izgubljena bejba katero je začel iskati naš glavni lik, kavbojski detektiv Miller. Detektivska naloga izginulega dekleta, ki na prvi pogled zgleda rutinska, bo kot kaže naloga, ki bo krojila usodo našega celega osončja, ki je na robu vojne treh strani. Zemlje, Marsa in meteorskega pasu.
Dogodek na koncu 1. dela je verjetno že začetek vojna. Kot kaže je spopad začel Mars. Bomo videli če je to res...

Že po samo enem delu lahko rečem da je to zame odlična serija. Celo scene in malenkosti, ki se pojavijo samo za sekundo so narejene zelo podrobno s cel kup "skoraj nepotrebnimi" podrobnostmi, Se vidi, da gre za visoko proračunsko serijo.

Starodavni ::

@Izi

Podobnega mnenja sem tudi sam, več kot očitno je to kvalitetna serija, ki črpa iz kvalitetne knjige. Samo če bodo posneli 1 knjiga 1 sezona, jim bo materiala zmanjkalo v 5 sezonah. Če seveda bo serija deležna take popularnosti, že če bi postala popularna kot je bila battlestar galactica bo to čista zmaga za serijo.

najbolj mi je pa všeč realističen vidik v tej seriji, kjer ni nekih pretiranih momentov, ko moraš zakone fizike in verjetje v nekatere nesmisle spraviti tako, da moraš airlockati na polno :D Par kiksov je, samo jih brez problema spregledam, ker ne izstopajo tako močno kot v nekaterih filmih ali serijah.

In ja, konec prvega dela je bil uvod v porušitev status quo med Zemljo, Marsom in Belterji (asteroidni pas). Tudi drugi del ne ponudi kaj dosti odgovorov, ampak sem siguren, da se bo to razrešilo v naslednjih delih.

Izi ::

Zanimivo je zamišljeno vso novo izrazoslovje in celo nekaj novih jezikov imamo.

Earthers - Zemljani
Dusters (prašinarji :))) - Marsovci
Belters (pasovniki) - prebivalci asteroidnega pasu
Inners (notranji) - prebivalci vseh planetov znotraj pasu.

Za Belterse so tako Dusterji kot Eartherji enaki in oboji imenovani Innerji. In Beltersi so zelo drugačni od Innerjev. So precej večji in raztegnjeni, nimajo pa skoraj nič mišic in zelo šibke kosti. Na Zemlji im Marsu ne morejo preživeti več kot par ur, razen v posebnih komorah z vodo.

Prej sem narobe napisal glede vojne treh strani. V bistvu se bojujeta samo Zemlja in Mars za prevlado kateri bo izkoriščal Belterje, ki so tretji svet in pomembni samo zaradi materialov, ki jih potrebujeta Zemlja in Mars. Seveda pa imajo tudi Belterji nekaj svojih "terorističnih" organizacij.
Zanimivo pa je, da so kot kaže Marsovci bolj tehnološko razviti. Na Zemlji je zaradi političnih razprtij zmanjkalo denarja za razvoj "Stealth" tehnologije in na tem področju smo nas Marsovci prehiteli. So že nevidni 8-)

Skratka, v 200 letih se ni praktično nič spremenilo samo vse svoje probleme smo razširili na celotno osončje.
Kljub velikanskemu novemu prostoru pa še vedno vsak trenutek obstaja možnost da se bomo iztrebili.

Smurf ::

Izi je izjavil:


Zanimivo pa je, da so kot kaže Marsovci bolj tehnološko razviti. Na Zemlji je zaradi političnih razprtij zmanjkalo denarja za razvoj "Stealth" tehnologije in na tem področju smo nas Marsovci prehiteli. So že nevidni 8-)

Warning: kratka razlaga pozicije moci "narodov" (nic ni o tem kako se bo razvijalo), ki izhaja iz knjige, ki pomoje ni spoiler, ampak vseeno opozorim, za tiste obcutljive.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zemljani imajo problem z prenaseljenostjo (omejuje druzine in koliko prostora imajo lahko, obstajajo druzinske komune, kjer je po 20 starsev, da se resourci bolje uporabijo), veliko jih je na sociali in ne pocnejo nicesar. V oceh marsovcev so leni (ker zivijo prevec udobno).

Marsovci so po drugi strani "zrastli" v tezjih pogojih, na Marsu more k druzbi doprinesti vsak posameznik (malce bolj komunisticno?). So dokaj militantni narod, in da imajo mocnejse ladjeve od Zemljanov. Imajo pa dve veliki sibkosti. Ena je, da so njihova mesta pod stekleno kupolo, ki jim jo Zemljani lahko hitro z nukajo. Druga je, da niso sposobni naresti invazije na Zemljo (ker jih je premalo, in imajo vecje probleme se boriti v 1G podrocju), lahko jo pa tudi oni z nukajo (ampak verjetno ne morejo uniciti ravno vseh Zemljanov).

Belterji so pa revezi, ki so odvisni od Marsovcev in Zemljanov, da jim le ti prinasajo vodo in ostale potrebscine, kar jim tudi lepo davcno zaracunajo (in so zrtev merjenja moci med zemljani in marsovci). Nimajo neke flote, imajo pa teroristicne skupine, ki pozivajo k neodvisnosti.

Izi ::

O, hvala za to razlago. Saj mogoče bo to kaj razloženo v seriji, ampak zaenkrat Marsa praktično še nismo videli.
Drugače pa sploh nisem pomislil, da po nekaj letih bivanja na Marsu tudi ne bi mogel nikoli več nazaj na Zemljo. Mars ima samo 38% Zemljine gravitacije in 70 kg težek človek na Zemlji ima na Marsu samo 26 kg :D

Imamo po tudi že uradne podatke iz naše ISS postaje, kako življenje v breztežnosti dejansko vpliva na nas. V pol leta bivanja na ISS izgubiš 1/3 vseh mišičnih zmogljivosti kljub vsakodnevni telovadbi. In okoli 20% mišic enostavno izgine v teh pol leta.
To seveda velja za odrasle ljudi okoli 40. leta starosti. Za otroke bi verjetno že kakšen mesec v vesolju imel nepopravljive in katastrofalne posledice.

Zemljani smo praktično edini iz našega osončja, ki bi lahko stopili na vse naše planete.
Na naši Luni, Merkurju in Marsu smo pravi Supermani :))
Na Veneri, Saturnu, Uranu in Neptunu smo praktično enako težki kot na Zemlji.
Edino daljši sprehod po Jupitru bi bil kar problem saj se 70 kg spremeni v 165 kg.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Starodavni ::

@Izi, točno tako, v 200-300 letih se nismo kaj dosti spremenili, še naprej so razprtije, le peskovnik se je povečal in ni več samo Zemlja, temveč praktično celo osončje od Venere do Saturna vsaj. Edino kar me bega je, da se nekje bral, da vodo Zemlja odkupuje iz teh asteroidnih in drugih pasov, kako, če imajo na Zemlji oceane in bi lahko to ceneje in v večjih količinah prefiltrirali z desalinizacijo. Hell, vsa voda na Zemlji bi zadostovala za potrebe vseh Zemljanov, Marsovcev in Belterjev, pa še morska gladina bi se znižala :D Ne bi jih več pestilo naraščanje gladine.

Energije pa tudi dovolj dobivajo, da lahko potujejo po osončju s solomonovim pogonom, ki se kliče Epstein Drive. Tako da desalinizacija ne bi smela biti problem.

Je pa tako, da vsi ki so izven Zemlje in tam rodili ter živeli lahko živijo le na nebesnih telesih ki imajo nizko gravitacijo, na Zemlji pa razen če so v vodi čaka muka. Za Belterje sta 2 stvari dražji od katerekoli druge stvari na našem planetu - voda in zrak.

Smurf ::

Starodavni je izjavil:

@Izi, točno tako, v 200-300 letih se nismo kaj dosti spremenili, še naprej so razprtije, le peskovnik se je povečal in ni več samo Zemlja, temveč praktično celo osončje od Venere do Saturna vsaj. Edino kar me bega je, da se nekje bral, da vodo Zemlja odkupuje iz teh asteroidnih in drugih pasov, kako, če imajo na Zemlji oceane in bi lahko to ceneje in v večjih količinah prefiltrirali z desalinizacijo. Hell, vsa voda na Zemlji bi zadostovala za potrebe vseh Zemljanov, Marsovcev in Belterjev, pa še morska gladina bi se znižala :D Ne bi jih več pestilo naraščanje gladine.

Energije pa tudi dovolj dobivajo, da lahko potujejo po osončju s solomonovim pogonom, ki se kliče Epstein Drive. Tako da desalinizacija ne bi smela biti problem.

Je pa tako, da vsi ki so izven Zemlje in tam rodili ter živeli lahko živijo le na nebesnih telesih ki imajo nizko gravitacijo, na Zemlji pa razen če so v vodi čaka muka. Za Belterje sta 2 stvari dražji od katerekoli druge stvari na našem planetu - voda in zrak.

Pomoje si se zmotil. Zemlja tovori vodo asteroidnim pasovom. Zato uporabljajo ogromne ladje polne ledu (ice freighters). Ena izmed njih nastopa tudi v 1. delu serije (Canterbury).

Starodavni ::

ja samo ta ice-tanker tovori led iz pasu blizu Saturnu, to je bilo že vidno v prvem delu. Poleg tega pa sta Zemlja in Mars (v prvem delu govornik govori) strippala led ki ga je imel Ceres za vsaj 1000 generacij. Za Mars še razumem, ampak za Zemljo pač še ne.

Razen če je njihova voda tako zastrupljena, da je še prefiltrirati ne morejo, kar pa ne verjamem, ker se da tudi vodo prefiltrirati z načelom izhlapevanja, ker vzame le vodo, strupe pa pusti na miru. Na tak način so v Peruju bili sposobni gojiti solato in so uporabljali vodo pridobljeno preko načina izhlapevanja. Vodo iz reke tam namreč ne smejo uporabljat za zalivanje, ker je zastrupljena s težkimi kovinami kot posledica rudniške dejavnosti v tej perujski regiji.

No upam, da bodo tole malenkost pojasnili, lahko pa da je bila samo govorniška propaganda z namenom očrniti Zemljo, ne samo Mars :D

Izi ::

Jaz sem tudi tako razumel.
Ves tisti led, ki da nabirajo po oddaljenih delih osončja je namenjen za Belterje in ga tovorijo na postajo Ceres. Iz njega dobivajo vodo za celotni asteroidno pas.
Zemlja in Mars iz asteroidnega pasu pridobivata rudna bogastva, kar pa ne gre brez Belterjev, ki pa za svoje delo potrebujejo vodo in zrak. Zato imata voda in zrak v asteroidnem pasu višjo ceno kot pa na primer zlato.

Voda je še posebno hud problem in brez nje se Belterji hitro začenjajo upirati. Že tako jo stalno primanjkuje, sedaj so pa izgubili še tisto transportno ladjo ledu na koncu 1. dela.
V 2. delu je bilo rečeno, da en transport ledu še nekako lahko preživijo, dva pa bosta že povzročila vstajo Belterjev.

Mogoče je to taktika Marsovcev, ki si ne upajo direktno napasti Zemlje in so raje uničili tranport ledu, da bi povzročili vstajo Belterjev.
Kaj ima pri vsem skupaj tista skrivnostna ladja Scopuli, katere misija ni znana in Julie Mao pa bomo že videli.

Starodavni ::

Čeprv to z uničenjem te ladje za led je mogoče, da je bil stealt ship ukraden s strani OPA in so potem z njim namerno uničili to civilno ladjo za zbiranje ledu, pač da bi sprožili vžigalno vrvico ki bo povzročila eksplozijo sovražnosti in vojne med 3 sferami.

To tako ugibam, glede na to, da je stanje v Ceresu nevzdržno, manjka le še ena motnja v dobavi vode in potem bo cela zadeva eksplodirala.

Smurf ::

Starodavni je izjavil:

ja samo ta ice-tanker tovori led iz pasu blizu Saturnu, to je bilo že vidno v prvem delu. Poleg tega pa sta Zemlja in Mars (v prvem delu govornik govori) strippala led ki ga je imel Ceres za vsaj 1000 generacij. Za Mars še razumem, ampak za Zemljo pač še ne.

Hmmm.. tocno mislim, da imas prav. Ampak je pa voda tovorjena iz Saturna, ker je najblizji vir, ne pa zato ker ne bi bilo vode na Zemlji? Malce tudi meni ze pesa spomin :D.

bluefish ::

Huh, sem šele v tej temi opazil, da je zunaj že peta knjiga. Ampak cena za paperback je pa malo pretirana.

Izi ::

Iz javnega hujskanja tistega Belterja:

Ceres je bil včasih v celoti pokrit z ledom, ki je imel dovolj vode za 1000 generacij.
Dokler ga nista Zemlja in Mars začela izkoriščati zase.
Postaja Ceres je postala glavno pristanišče v celem asteroidnem pasu.
Ampak to brezmejno bogastvo, ki se pretaka preko naših vrat ni bilo nikoli namenjeno nam...

Se pravi da Zemlja in Mars dejansko uvažata led. Le zakaj? V času nastanka prve knjige tudi še niso vedeli, da so na Marsu precejšnje količine Ledu. Tako da bi bilo celo za Mars čudno zakaj bi rabili ves ta led.

Pa v govoru je tisti Belter še preroško omenil, da trenutno Ceres upravlja Zemlja, Mars pa bo s pomočjo svoje tehnološke nadvlade prevzel oblast od Zemlje, nakar bo Zemlja napovedala vojno Marsu.
Za Belterje je pa vseeno katerega gospodarja imajo, vedno bodo sužnji in zato se morajo upreti. Skratka vojna je praktično neizbežna. Preti iz vseh strani >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

phantom ::

Tudi ni logično, zakaj bi belterji potrebovali toliko vode in zraka. Saj že sedaj se vodo reciklira na ISS, kaj šele 200 let v prihodnosti. Rabiš neko fiksno količino vode in zraka za toliko in toliko ljudi, potem pa ta samo kroži in se reciklira. Nadomeščati moraš zgolj malenkost, ki uide v vesolje, npr. zrak skozi airlocke. Glede na dragocenost zraka je čudno, da nismo nikjer videli suitportov: Suitport @ Wikipedia

Tovorjenje ledu iz Saturnovih ali Jupitrovih lun je verjetno precej bolj ekonomično, ker so na bolj zunanjih orbitah od Belta in verjetno potrebuješ manši delta-v, da potuješ med njima, kot med Beltom in Zemljo, kjer je vode očitno tudi preveč. Poleg tega ima Zemlja še visoko gravitacijo in atmosfero, kar količino potrebne energije za transport vode poveča še nekaj velikostnih redov.
~
~
:wq

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: phantom ()

Starodavni ::

@Phantom, pozabljaš da bi lahko civilizacija čez 200-300 let bila dovolj sposobna da zgradi beanstalke (dvigala za transport ljudi in robe na rob atmosfere ali nekaj takega, kjer je potem cenejše in bolj obilno dostaviti tovor kot pa se spuščati gor in trošiti gorivo za izstrelitve v vesolje zaradi zemljine gravitacije.

Isto bi lahko tudi mars postavil - Beanstalke - ali space lift

Mars mogoče še razumem, da rabijo dodatno vodo za projekt terraforminga s katerim hočejo narediti Mars bolj podoben Zemlji in gostoljuben planet. Glede na to da jih je tam okoli 4 milijarde je to več kot smiselna akcija, sam porajtati morajo kako ohraniti in utrditi magnetosfero za zaščito pred sončevim sevanjem, pol pa lahko začnejo s preoblikovanjem planeta in dodajo vodo.

Pa glede vode na Ceresu in reciklaže, ne glede na to, koliko recikliraš boš vedno imel primankljaj vode zaradi 2 dejavnikov:
- naraščanja populacije - Belterjev je okoli 50 milijonov, od tega jih je največ na Ceresu
- izgube vode so prisotne na tak način , razlitje dol, izhlapevanje, izsušitev, odhod belterja in s tem vsebina (urin) vedno bodo izgube, ki jih je treba pokriti.

Starodavni ::

ne bom spoilal, samo sem pogledal 3 in 4 del, ne sprašujte me kako in od kje, pa lahko rečem da se zgodba lepo razvija, in sem zelo navdušen nad to serijo. Enostavno bom rekel, to je odličen naslednik Battlestar Galactice in za spremembo bolj kvalitetna sci-fi serija na syfy.

Upam da bo tudi gledanost visoka, da bodo ratingi in da odobrijo drugo sezono po drugi knjigi, pa da bo postalo popularno kot BSG.

sulaco ::

Starodavni: Res je. Prizor ko Rocinante odleti iz Donagerja ven je UAU!!
Kdor je bral knjige je po moje zadovoljen...me like it, a lot :)

Izi ::

Starodavni je izjavil:

ne bom spoilal, samo sem pogledal 3 in 4 del, ne sprašujte me kako in od kje, pa lahko rečem da se zgodba lepo razvija, in sem zelo navdušen nad to serijo. Enostavno bom rekel, to je odličen naslednik Battlestar Galactice in za spremembo bolj kvalitetna sci-fi serija na syfy.

Upam da bo tudi gledanost visoka, da bodo ratingi in da odobrijo drugo sezono po drugi knjigi, pa da bo postalo popularno kot BSG.

Druga sezona je že dolgo ne samo odobrena ampak se že snema 8-)

Štirje deli so pa zunaj povsem uradno, sem napisal že zgoraj potem pa si ti od nekje dobil idejo, da gre za leak :P
Ne gre za leak! 4 episode so uradno na voljo na SyFy.com in On demand.

Uradna izjava iz SyFy:
Said Sara Moscowitz, Senior Vice President, Brand and Strategic Marketing, Syfy: “By giving viewers the opportunity to watch Episodes 3 and 4 early, we’re not only providing a little holiday gift for the series’ existing fans, but we’re also allowing new viewers who’ve heard about THE EXPANSE to catch up on the series. With the potential to hook a broad audience over the holidays, we hope to debut Episode 5 to a committed, passionate fan base on January 5.”

Predčasno so jih dali ven kot darilo in kot promocijo.
Enako bodo dali predčasno ven tudi 5. del in sicer 5. januarja.

Smurf ::

Pogledal prva dva dela in zgleda in je knjiga cisto solidno adaptirana. Po dolgem casu imamo spet nek bolj resen sci-fi.

Tr0n ::

Good so far. Upajmo, da jim ne zmanjka bungeta/in ali zajebejo zadeve.

Starodavni ::

aja, ni leaked, zanimvo, jaz sem pa nekje bral da so bili 3 in 4 del leaked :)

No kulsko, pol pa bo itak treba čakati na 5 januar.

oo7 ::

Slovenski podnapisov najbrž še ne bo kmalu? Sem pogledal prve dve epizode z angleškimi podnapisi pa mi ni vse jasno ne vem eni tako čudno govorijo, da, ko berem me samo moti. Če pa gledam brez podnapisov pa saj razumem ampak vedno mi kaj pomembnega uide.

phantom ::

3. in 4. del sta se na torrentih pojavila preden sta bila na voljo na uradni strani, tako da je najverjetneje bil leak. Samo so jih potem hitro še na uradni strani ponudili za streamanje (kot "promocijo"), ker itak izgubiti niso imeli kaj.
~
~
:wq

Starodavni ::

se mi je zdelo da sem imel prav in da je bil 3 in 4 del leak.

ker sta bila prej pred 2. delom

also slovenski podnapisi, pha, če bo kdo to prevajal bo moral previdno prevajati in tudi tistih izrazov, ki jih tam govorijo po beltovsko bo moral pustiti nespremenjeno, tako da se jim itak ne boš mogel izogniti.

Vsekakor pa tistega, ki bo to prevajal čaka kar naporno delo, ni to BSG, kjer so izrazi dokaj preprosti in podobni angleškem jeziku.

Za ene par pa vem, kaj pomenijo - Earther - Zemljanec, Duster (Prašnikar, prebivalec Marsa sicer) :D ), Belter ( prebivalec asteroidnega pasu). Je to že en uporabnik omenil zgoraj.
Inners - se nanaša na vse kamnite planete, točneje Mars in Zemljo.
O.P.A. je pa okrajšava za gibanje Belterjev, ki se bori za pravice in neodvisnost od exploiterjev s strani Zemlje in Marsa.

SG_101 ::

Vprašanje za tiste, ki ste prebrali knjige. Kako so za brat? Je angleščina tezka?

Me je pa serija po 4 delih kar navdusila. Toliko, da si nameravam kar knjigo kupiti :)

bluefish ::

Jah, odvisno od znanja. :P
Načeloma je dokaj lahko branje, vsebina te pa itak potegne v knjigo.

drvo ::

SG_101 je izjavil:

Vprašanje za tiste, ki ste prebrali knjige. Kako so za brat? Je angleščina tezka?

Me je pa serija po 4 delih kar navdusila. Toliko, da si nameravam kar knjigo kupiti :)


Sicer sem 'prebral' prvi dve zvočni knjigi in ni pretežka.

Izi ::

Mogoče je dobro meniti, da vesoljske zadeve niso kar izmišljene ampak bolj ali manj vse iz serije v našem osončju tudi dejansko obstaja.

Ceres (Wikipedia link)
Ceres je resničen pritlikavi planet in največji objekt v asteroidnem pasu. Se pravi je največji asteroid v našem osončju. Premer ima okoli 1000 km, in je po velikosti 33. največji objekt v našem osončju.
NASA predvideva, da je na Ceresu kljub majhnosti več vode kot na celi Zemlji :O

Če se vrnemo k seriji. Asteroid Ceres se vrti in ima zato svojo gravitacijo. Ta pa ni enaka povsod ampak je seveda odvisna od oddaljenosti od jedra. Naselja ljudi so praktično povsod od jedra pa vse do površine. Zato niso vsi Belterji enaki. Tisti, ki živijo na površju imajo dovolj gravitacije in so praktično enaki ljudem na Zemlji. Najbolj kritično je za tiste, ki živijo blizu jedra. Samo tisti so postali raztegnjeni deformiranci skoraj brez mišic in s zelo slabotnimi in dolgimi kostmi.

Po drugi strani pa je gravitacija na površju že tako močna, da večina Belterjev tam zelo težko živi. Čim bližje jedra si bolj bedno in težavno je življenje. Čim bližje jedra greš večja revščina vlada v naseljih.
Velja pregovor, da se kvaliteto naselja na Ceresu ocenjuje po nagnjenosti Whiskyja v kozarcu :))
Čim bolj vodoravno stoji in bolj zvrha lahko nalivaš bolj kvalitetno je mesto. To je bilo prikazano tudi v eni sceni v seriji, ko je naš detektiv spodaj blizu jedra nalival Whisky v kozarec skoraj popolnoma iz strani, da je tekočina zadela kozarec.
Knjiga ima tu prednost, ker so take zadeve razložene, v seriji je pa samo prikazano in če ne poznaš ozadja se samo čudiš zakaj je tekočina tako čudno tekla iz steklenice v kozarec.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

vostok_1 ::

God damn, mogoče pa bom clo gledat začel. Ste me dovolj nahajpal.

Mavrik ::

SG_101 je izjavil:

Vprašanje za tiste, ki ste prebrali knjige. Kako so za brat? Je angleščina tezka?

Me je pa serija po 4 delih kar navdusila. Toliko, da si nameravam kar knjigo kupiti :)


Knjige so zelo berljive in lepo tečejo ker niso mišljene da so filozofske ali globoke. Pač dogajanje in to, so pa pobrale precej nagrad za enega najboljših SciFijev zadnjega časa :)

oo7 je izjavil:

Slovenski podnapisov najbrž še ne bo kmalu? Sem pogledal prve dve epizode z angleškimi podnapisi pa mi ni vse jasno ne vem eni tako čudno govorijo, da, ko berem me samo moti. Če pa gledam brez podnapisov pa saj razumem ampak vedno mi kaj pomembnega uide.


Belterji namenoma govorijo v svojem dialektu, za katerega se ne pričakuje da ga bi gledalec (ali bralec knjige) v celoti razumel :)
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Izi ::

Belter Creole (jezik, ki ga govorijo Belterji) je mešanica vseh Zemeljskih jezikov. V asteroidni pas so na začetku prišli prebivalci iz prav vseh Zemeljskih dežel in po določenem času je logično nastal nov jezik ki je pač mešanica vseh Zemeljskih jezikov.

Beltersko - Angleški slovar:

"Acima" = up/towards the outer skin of a station or ship (portuguese)
"Audi" = hear
"Coyo" = guy, person
"Dangsin-eun junbiga?" = are you ready? (Korean)
"Dui" = true (Chinese)
"Hoy" = hey, hello
"Ido" = dock, exit, out
"Ken" = I understand (from German kennen, to know)
"Kennst" = you understand (see above)
"Ji-ral" = bullshit (Korean)
"La" = no (Arabic)
"Mit?" = do you want to come with me? (German)
"Na khorocho" = not good (Russian)
"Nichts" = nothing (German)
"Orbas" = eyes
"Que si?" = right? (Spanish)
"Pampaw" = grandfather
"Pow" = now
"Sa" = so
"Sabe" = you know (Spanish)
"Sabez" = I know
"Schlauch" = transit tube (German)
"Spin" = spinward, in the direction of a station or ship's rotation
"Toda" = all (Spanish)
"Unokabátya" = cousin (Hungarian)
"Üzgün" = sorry (Turkish)

-------------------------

Imajo pa tudi nekaj svojih gest, ki so drugačne kot na Zemlji.
Na primer strinjanje, prikimavanje in pozdravljanje poteka z dvignjeno pestjo in ne z glavo kot na Zemlji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

SG_101 ::

Hvala za odgovore glede knjig. Bom kupil v kratkem :)

Starodavni ::

a to tisto s tem da Ceres gostuje različno gravitacijo drži? v tej seriji

torej v jedru ceresa je gravitacija 0.3g na površju pa 1g?

To bi lahko pojasnilo da lahko tam bivajo Zemljani, Marsovci in Belterji - hodijo in delajo pa v okviru njihove gravitacije ter statusa. Najbolj revni so zgleda na globjih delih in tudi slabši zrak imajo. Bogatejši pa bolj na površju.

jest10 ::

Izi je izjavil:

Asteroid Ceres se vrti in ima zato svojo gravitacijo.

:))
Gravitacijo ima zaradi mase. Vrtenje nima veze

vostok_1 ::

Well it kinda does, iz perspektive nekoga, ki bi šel mal v šoping. Opazil bi namreč, da mu bučke ne zletijo v zrak če gre na tečaje planeta

Izi ::

jest10 je izjavil:

:))
Gravitacijo ima zaradi mase. Vrtenje nima veze

Nekdo je očitno šprical fiziko :P
Ceres zaradi svoje majhne mase praktično nima gravitacije. Masa mu da točmo 3% Zemljine gravitacije, kar menda ni dovolj, da bi se lahko obdržal na površju.
V vesolju se gravitacijo vedno dosega izključno samo z vrtenjem.

Če bi se Ceres začel vrteti bi dobil tudi gravitacijo. Je pa gravitacija od vrtenja ravno obratna kot gravitacija od mase. Vleče na ven.
Po površju še vedno ne moreš hoditi, ker bi odletel v vesolje, vsi v notranjosti asteroida pa imajo gravitacijo, ki jih vleče stran od jedra. Čim bližje jedru si manj je gravitacije, ker je tam manj centrifugalne sile. V centru asteroida pa gravitacije popolnoma zmanjka.

Naselja na "površju" Ceresa niso dejansko na površju, ker tam te odnese, ampak so pod površjem in obrnjena okoli. Če si predstavljaš prerez asteroida, vsi ljudje kjerkoli v njem so imajo noge vedno proti površini glave pa proti centru. Vse je obrnjeno naokoli.

Še kot zanimivost. A veš da si tudi na Zemlji na tečaju malenkost težji kot na ekvatorju. Zaradi velikosti Zemlje vrtenje skoraj nima učinka, ampak vseeno si na ekvatorju za 0,35% lažji kot pa če stojiš na severnem ali južnem težaju.

Izi ::

Iz tega pride potem tisti problem s postrani obrnjeno gravitacijo, o katerem sem že nekje zgoraj pisal, ko na nekaterih predelih voda stoji postrani in tekočine ne tečejo navzdol ampak v stran če nisi na pravi strani glede na vrtenje.
Lepo gravitacijo imajo samo tisti, ki so glede na os vrtenja na ekvatorju oziroma kjerkoli pod ekvatorjem. Tisti imajo vodoravno gravitacijo in vsa ta naselja so bolj cenjena in dražja, Vsa ostala cenejša naselja za reveže, ki so bolj ali manj stran on ekvatorja, pa imajo probleme z gravitacijo, ker ta vleče vedno v smeri ekvatorja in potem se zgodi, da ti voda v kozarcu stoji recimo pod kotom 45 stopinj, če si v tistih najslabših delih asteroida.

Okapi ::

Samo niso dosledni. Če voda teče postrani, bi tudi hoditi morali postrani, ker je človek tako narejen, da mora imeti center težnosti pod sabo, sicer pade.

darkolord ::

Zmanjkalo budgeta za hojo postrani

Izi ::

Bolj kot nedoslednost je verjetno problem, da je vse samo teorija, ki jo v praksi še nihče ni preizkusil. V knjigah pa tudi ni potrebno pretirano podrobno razlagati zadev, ker večino lahko prepustijo domišljiji.
Glede budgeta mislim, da ni problem, ker sex v breztežnosti jim je odlično uspel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()
««
2 / 18
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stargate Universe in druge Sci-fi serije (strani: 1 2 3 466 67 68 69 )

Oddelek: Sedem umetnosti
3423549786 (153) Pithlit
»

Altered Carbon (Tv serija 2018-) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
10020307 (9541) DamijanD

Več podobnih tem