» »

28W T5 sijalka na 39W dušilko

28W T5 sijalka na 39W dušilko

klinker ::

Pozdravljeni.

Zanima me, ce lahko na 39W elektronsko dušilko priklopim 28W sijalko.
Malo sem spraseval okoli pa, eni pravijo da bp, drugi pa da raje ne. Zato me zanima mnenje od vas elektronikov.

mirator ::

Elektroniki ti bodo težko odgovorili. Imaš pa problem, da boš na forumu dobil enake odgovore, kot jih že imaš. Vprašanje je potem, kimu verjeti.
Jaz pravim, da lahko in sicer zato, ker moč definira sama sijalka. Močnejša dušilka je pač bolj robustna.

Highlag ::

Dušilka omejuje tok žarnici. Če bi žarnica sama omejevala tok, dušilka nebi bila potrebna.

Dušika za večjo moč žarnice (to je namreč tistih 39W) spusti večji tok, kar pomeni, da bo 28W žarnico prej odneslo.
Never trust a computer you can't throw out a window

Hja sej. Problem je ta, da sicer obstajajo dusilke katere imajo napisanih vec rangov W, na tej moji pa pise samo 2x39W in sem zato malo zbegan.
Namrec ne bi rad unicu dveh sijalk, za katere sem odstel 35€.
Elektronika mi sicer ni tuja, glede dusilk sem pa totalno out in nimam pojma kako zadeva deluje, oz. ne vem ce si sijalka sama vzame potrebno W ali dusilka konstantno daje teh 39W iz sebe.

Highlag je izjavil:

Dušilka omejuje tok žarnici. Če bi žarnica sama omejevala tok, dušilka nebi bila potrebna.

Dušika za večjo moč žarnice (to je namreč tistih 39W) spusti večji tok, kar pomeni, da bo 28W žarnico prej odneslo.

Evo, pa sem spet zbegan ;((
Verjetno bo boljse da dam se teh 20€ za primerno dusilko in bo spanec miren :P

Highlag je izjavil:

Ni čisto tako. Dušilka je predvsem zato, da potem, ko starter odklopi žarilne nitke, da se v njej inducira dovolj visoka napetost za ionizacijo plinskih molekul v celotni fluo cevi.

Highlag ::

No pa jo enkrat zveži čez rele in ko zasveti žarnica dušilko kratko zveži.

Klinker: kupi ustrezno dušilko boš mirneje spal.
Never trust a computer you can't throw out a window

KuhaR ::

Jaz sem v mojem akvariju leta fural 5x30W T8 na elektronskih dušilkah 40W. Sijalke svetijo močneje, posledično pa je življenska doba le teh bila krajša.
Vodno hlajen že od 1999.
Ryzen 9 5950/MSI MAG B550 Tomahawk/32GB3600 cl14/RX7900XT

Highlag je izjavil:

No pa jo enkrat zveži čez rele in ko zasveti žarnica dušilko kratko zveži.

Klinker: kupi ustrezno dušilko boš mirneje spal.

Nisem napisal, da dušilke na potrebuješ. Seveda da, ko sijalka enkrat zasije steče tok, ki je predvsem odvisen od impedance dušilke. Razlika v toku, če gledava samo na moč dušilke pa je ca 50 mA.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

elektronska dušilka

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2413592 (7321) ethelred
»

Izdelava flourescentne luči - dušilka

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111870 (1647) energetik
»