» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
621 / 622
»»

tikitoki ::

Zna biti mal sreče, pa mogoče moraš pravilno nastaviti bi bios.

FireSnake ::

Zna biti.
Eni so takrat omenjali, da sem zadel na loteriji.

Škoda samo, ker je pomnilnika samo 32GB.
Ob trenutnih cenah bi bilo dobro nadgraditi.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

sbawe64 ::

FireSnake je izjavil:

Zna biti.
Eni so takrat omenjali, da sem zadel na loteriji.

Škoda samo, ker je pomnilnika samo 32GB.
Ob trenutnih cenah bi bilo dobro nadgraditi.

Citiraš, a nič ne bereš citiranega.
O 192 GB rama je govora (4*48 oz 4*32=128, kolikor je bil prej največji modul).

Ne tvojih klošarskih 32.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

A novi poceni epyci majo bolje urejen memory support?

bciciban_ ::

sbawe64 je izjavil:

LuiIII je izjavil:

Sam sem včeraj upgredal bios na Asus ProArt x670e na zadnji verzijo. Stabilnost RAM-a se ni nič izboljšala, še vedno dela 192GB samo na 3800. No saj ni za pričakovati na 7950x. A je kdo zasledil, če je stabilnost kaj boljša na 9950x? Nameravam upgradat čez nekaj časa vse 7950x na 9000 serijo. Sedaj me pa čaka še upgrade biosa na novem TR 7970x. No na TR platformi RAM ni problem.

Na am5 je folk vesel, če mu dela 64GB rama na 4000 MHz...
AMD ne bo sam sebi pljuval v skledo, za vse več od am5 omejitev moraš v dražji TR razred.

Jaz imam 96gb na 6400.
Dela brez težav od prvega dne.

sbawe64 ::

bciciban
Hvala ker si tudi napisal model ramov, katera MB & bios.
2020 is new 1984
Corona World order

Jarno ::

Velika ločnica je bila AGESA 1.0.0.7B (19, julij 2023), katera je močno popravila podporo in stabilnost pri višjih frekvencah.
Ostalo je baba čula, baba rekla, razen morda s štirimi palčkami oz. od 128GB navzgor.
#65W!

sbawe64 je izjavil:

bciciban

Pogledam zvečer kaj točno imam v kisti.

sbawe64 je izjavil:

bciciban

MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI
RAM: Corsair Vengeance DIMM Kit 96GB, DDR5-6400, CL32-40-40-84

Bios je pa zadnji ki je na voljo za plato.
RAM dela out of the box na oglaševanih frekvencah in zakasnitvah.

FireSnake ::

Jaz imam popolnoma isto matično ploščo. Z RAMi nikoli težav.
Hvala za info, ker ravno mislim nadgraditi (preden bo kakšna poplava in bodo šle cene gor).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

aborko ::

aborko je izjavil:

Linus je dosti bolj pozitiven, me je prepričal da nabavim za 2 jurja AMD delnic, pa da vidimo. Rezerve ima AMD ogromno, pri performance, pri W, pri temperaturi.

Vrednost delnice AMDja je šla v dveh mesecih 30% gor :D

Buggy ::

...za 9800X3D, ki naj bi (po govoricah seveda) ugledal luc sveta konec oktobra "strasijo", da bo ponudil obcutno izboljsanje igralne zmogljivosti na racun sprememb v kolicini in postavitvi 3D V-cache. Govori se tudi da bodo boost frekvence visje kot pri 78000X3D.

...torej hype je vsekakor upravicen, kaj bo na koncu iz tega bomo pa videli. Ce Intel ne bo dostavil nekaj konkurencnega, zna biti rast delnic se vecja.

Pa ne pozabit da z zadnjo AGES-o na X870(E) platah naj bi EXPO podpiral tudi 8000 RAM-e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

Rast delnice je pomoje zaradi AI in jih ti CPUji ne igrajo pomembne vloge.

Sam pricakujem cca. 10% vecjo zmogljivost od trenutne serije X3D CPUjev.

...spekulacije pac niso moje podrocje, zato ne bom nic pametoval, vsekakor pa trenutno AMD s svojo strategijo in tudi nesrecnimi dogodki pri Intelu pluje na valovih zmagoslavja...a posteno povedano jim to iz srca privoscim, saj so bili se par let nazaj konkretno zasmehovani (od YT vplivnezev in posledicno nadrkanih fanboyev) kot underdogi, kateri nimajo nic za pokazat. No cas (in napuh) naredi svoje, vztrajnost in prave odlocitve ob pravem casu pa tudi >:D

Ko/ce bo tudi njim zrasel ego do nebes in se bojo zaceli tako tudi obnasati, grem pa h konkurenci in to je vsa lepota trga (ki ni podvrzen monopolu), ki si ga kot potrosniki zelimo.

Cisto resnicno si zelim da Intel z novim gen uspe spet parirati tako v perf predvsem pa ceni, ker pri AMD se ze cuti dominanca tudi v cenah

Zgodovina sprememb…

Ko smo že pri špekulacijah, R9 izvedenke, torej 9900X in 9950X naj bi v 3DVCache različici oplemenitili na obeh chipletih. Če bo cena prava, bo to zgledna izbira za zahtevne uporabnike, nič več šaranja po BIOS-u in dajanja prioritete določenim jedrom, oz. gimpanje frekvenc na ne-3DVCache chipletu.

Tovrstni scenarij tudi podpira predvidevanja, da bi bile frekvence na 3DVCache chipletu povišane glede na zen4.
#65W!

tukaj vstej se nizanje latenc med chipleti ter windows sheduler, pa imas v tej seriji morda celo zmagovalno kombinacijo, ki jo v v prejsni generaciji noben gamer ni pograbil in sicer zna multichiplet CPU tudi v gamingu tokrat narediti dolocen preskok, vreden nakupa.

Zgodovina sprememb…

Novi leaki za 3DVCache zen5 procesorje so zunaj.

https://videocardz.com/newz/alleged-ryz...

Kot so opisali, naj bi se zgodil lep "bump" pri frekvencah. Slaba novica je, da bi znali biti R9 brez dodatnega L3 na drugem chipletu.

Upajmo da slednje ne bo držalo, kot so omenili pri TPU teden dni nazaj.

https://www.techpowerup.com/327057/amd-...
#65W!

scythe ::

Je že kdo naročil novo matično X870?

Katero vzeti? Odločam se med Gigabyte X870 AORUS Elite in X870 Gaming. Rabim za procesor 9700X in ram Corsair Vengeance 32Gb DDR5-6000 CL30.
X670F | 7700X | 2x16Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|

Veliko prihranis, ce kupis prejsnjo generacijo. Glede na teste ne pridobis veliko z nabavo nove generacije.

tikitoki je izjavil:

Veliko prihranis, ce kupis prejsnjo generacijo. Glede na teste ne pridobis veliko z nabavo nove generacije.

Če grem na X670, ne profitiram kaj veliko.

Gigabyte ima trenutno akcijo: https://promotion.gigabyte.de/gigabyte-...

Cen maticnih nisem gledal. Brez dvoma pa to velja za procesorje.

yayo ::

scythe je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Če grem na X670, ne profitiram kaj veliko.

Gigabyte ima trenutno akcijo: https://promotion.gigabyte.de/gigabyte-...

a razumem prav? Akcija pomeni, da ob nakupu plate dobiš dobropis na Steamu za nakup iger?

Da, samo če boš dal oceno prodajalcu. Saj imaš navodila, kako do teh € na Steamu.

Vidim pa, da so cene različne v linkanih trgovinah. Npr. AORUS Elite €337.21 pri amazon.de, € 289,00 pri Cyberportu. Žal Cyberport ne pošilja v Slovenijo.

Jaz sem vzel Gigabyte AORUS Elite X860 pri Mindfactory(288€), Mailbox bo vzel za poštnino ene 15€.

X860?

Pardon, X870 ;((

Bah, čakam kak novi 3D procesor in recenzije, potem bom videl, če (že) metati denar skozi okno.:P

filip007 ::

Saj dobiš 8700F za 200 pri Mlacom, je malo hitrejši od 5700X.
Trevor Philips Industries

sbawe64 je izjavil:

bciciban

bciciban_ je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

bciciban

MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI
RAM: Corsair Vengeance DIMM Kit 96GB, DDR5-6400, CL32-40-40-84

Bios je pa zadnji ki je na voljo za plato.
RAM dela out of the box na oglaševanih frekvencah in zakasnitvah.

A se kej hvala reče ?

Jaz osebno imam glede X870 v trenutni iteraciji chipseta malce pomislkov in bi se stegnil se tistih 20% vec za X870E, ker dejansko je X870 prepakiran B650 z PCIe5 za GPU in storage(+USB4), kar pa nekak ni cokla tudi ce gledamo s stalisca da bos naredil se ene dva ugrade-a CPU-ja na njej, zgubis pa kar konkretno laneov in posledicno USB portov - JA enih jih dejansko rabimo veliko :P

Poleg tega ima X870E "8-Layer PCB" kar zna pri prihajajocih posodobitvah AGES-e in podporo visjim frekvencam RAM-a pomagati pri stabilnosti. X870 ima 6-layer PCB

Razlika v ceni ni bas, poleg tega imas na na X870E Wifi/BT modul od Qualcomm, ki je nekako bolj bullet proof, kot MediaTek na X870 in podprt sirse...

https://www.gigabyte.com/Comparison/Con...

Zgodovina sprememb…

Buggy je izjavil:

Jaz osebno imam glede X870 v trenutni iteraciji chipseta malce pomislkov in bi se stegnil se tistih 20% vec za X870E, ker dejansko je X870 prepakiran B650 z PCIe5 za GPU in storage(+USB4), kar pa nekak ni cokla tudi ce gledamo s stalisca da bos naredil se ene dva ugrade-a CPU-ja na njej, zgubis pa kar konkretno laneov in posledicno USB portov - JA enih jih dejansko rabimo veliko :P

Poleg tega ima X870E "8-Layer PCB" kar zna pri prihajajocih posodobitvah AGES-e in podporo visjim frekvencam RAM-a pomagati pri stabilnosti. X870 ima 6-layer PCB

Razlika v ceni ni bas, poleg tega imas na na X870E Wifi/BT modul od Qualcomm, ki je nekako bolj bullet proof, kot MediaTek na X870 in podprt sirse...

https://www.gigabyte.com/Comparison/Con...

Na koncu če črto potegneš, tega ne bo opazilo 3/4 uporabnikov. Sam sem hotel prvo vzeti B650-E, na koncu sem se odločil za X870, saj je bila cena ista na koncu.

Probaj 90+% uporabnikov.

Nikoli ne ves kdaj ti bojo dodatni lane-i prav prisli, USB-jev je pa ze zdej premalo, pa jih je 9...hub pri dolocenih zadevah ne pride v postev. No kakorkoli uzivaj z novo masinerijo. Tokrat pa je zame tudi Intel v igri, ker je zdej on underdog :))

Trenutno 2TB Lexarja 790 ne morem vtaknit v masino (X470) in cakam novo platformo, ker pac nima slotov. Sem kupil PCIe karico za NVMe pa bo prevec hedikepiran na njej.

Bom pa naredil na njem clean W11 24H2 install ter primarnega z 23H2 dal ven ter primerjal rezultate...za vse je nekaj dobrega

Zgodovina sprememb…

Kdo še uporablja usb?

DamijanD ::

kako pa ti priključiš zunanje naprave na PC?

DamijanD je izjavil:

kako pa ti priključiš zunanje naprave na PC?

miš, tipkovnica, razni kontrolerji, slušalke ... vse to imam na BT.

USB ključ sem nazadnje uporabil ko sem nameščal OS, za kaj drugega ne vem kdaj sem ga nazadnje uporabil.
Občasno priklopim edino USB čitalec sd kartic, če rabim kak image za rpi zapisat.

Pa BT je na matični plošči, tako da ubistvu rabim en USB port za občasen priklop čitalca SD kartic. Ajde recimo dva, da imaš enega za rezervo :))

Zgodovina sprememb…

globoko grlo ::

Za to si pa ti se ciciban, bugsy pa ne vec!
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Pa me razsvetlite katerih 9 USB naprav imate hkrati stalno priklopljenih na PC ? Oz. še več, človek ma 9 portov pa še USB hub(e)uporablja.

USB-jev je pa ze zdej premalo, pa jih je 9...hub pri dolocenih zadevah ne pride v postev

Bici ::

Vsakemu svoje, jaz imam raje kak USB port več, mi pa re ni toliko pomembna hitrost. Tako da 6 portov in da je vsaj eden 3.2 je polna kapa. Pa ne da bi ga zares rabil, ker nimam nič tako hitrega za priključit. Ampak bolj za rezrvo.

USB4 bi znal prav pridet za kake NVMe zunanje diske, ampak to je ultra nišna zadeve, ki jo rabi mogoče 0,1% ljudi. Pa še kake zunanje grafične so v tej kategoriji, ki ji verjetno rabi še za velikostni razred manj ljudi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Bici ()

Jazon ::

O čem je sploh govora?

Sem šel gledati in B650 od MSI (Gaming plus wifi) ima možnosti vira tako CPU kot B650 čipset:
- 2x M.2 port (PCiE 4.0 x4) 22110/2280 2280/2260
- 4x USB 2.0 spredaj
- 2x USB 5 Gbps tip A spredaj
- 1x USB 10 Gbps tip C spredaj
- 4x USB 5 Gbps tip A zadaj
- 3x USB 10 Gbps tip A zadaj
- 1x USB 20 Gbps tip C zadaj

Zadaj na I/O plati imaš privzeto:
- 4x usb 2.0 porte
- 2x USB 5 Gbps tip A porta
- 1x USB 10 Gbps tip C port
- spredaj ti pa vsaka kišta omogoča najmanj 2 usb porta.

Skratka polna toča, 9 portov privzeto.

ne se kregat fantje no...vsak ima svoje potrebe. Konkretno pri meni pa je zadeva sledeca.

-tipkovnica
-mis
-slusalke (wireless dongle)
-xbox controller (wireless dongle)
-usb disk(i)

-volan
-pedala*
-menjalnik*
-rocna*
-zunanja zvocna kartica (buttkicker)
-elgato stream deck
-oculus PCLink kabel

-SD card reader/USB kljucek/monitor (po potrebi)

* to je sedaj na sreco vse prikljuceno na bazo (Fanatec) pred tem so bile to locene USB entitete, ki preko HUB-a niso delovale OK - vseeno pa za FW upgrade rabi svoj priklop ki ga pac delam na laptopu :P

not shitting U

Nove? pocenitve zen5 procesorjev so že aktualne:

On Newegg:
Ryzen 9 9950X: $599.00 (-7.7%)
Ryzen 9 9900X: $429.00 (-14%)
Ryzen 7 9700X: $326.75 (-8.9%)
Ryzen 5 9600X: $249.00 (-3.8%)

Omeniti gre, da je R9 9950X dejansko eden najzmogljivejših namiznih procesorjev za določena opravila:

https://wccftech.com/intel-core-ultra-9...

Sicer pa bomo z zanimanjem spremljali "prigode" 3DVCache različic zen5.
#65W!

Wrop ::

Pri mindfactory so prodali 1150 kosov 9000 generacije v dveh mesecih in pol. Temu se z drugimi besedami reče totalen polom. Take številke bi morale biti za kakšen 9700X na tedenski ravni.
9800X3D zna biti edini procesor, ki se bo dobro prodajal, če ne bodo pretiravali s cenami že na začetku.
Pri cca 450 € za 7800X3D ali 9900X, pomoje nima preceč smisla pretiravati s cenami, ker potem tudi, če se bodo prodajali, bo ostal precej grenak okus v ustih.

X3D R9 zna biti dobra izbira za zahtevne uporabnike, vseeno bi z napovedmi o tem, kako se bodo dejansko obnesli v igrah, še malce počakal.
Pri productivity bo verjetno zadeva praktično enakovredna ne-3D različicam pri privzeti porabi.
#65W!

Wrop ::

AMD bo zgleda znižal cene procesorjev.

Po treh mesecih porazne prodaje, jim niti ne preostane drugega. Prodaja bo boljša, če bo cena pod 10 % nad ceno 7000 generacije, ki je trenutno na trgu.
9700X pri 320 € izpade bolje kot 350 €.

Rias Gremory ::

Cenovno dostopnejši APUji za prenosnike
AMD "Krackan / Kraken Point" APU Spotted with 4+4 CPU Core Configuration and 32 GB LPDDR5X-8000 Memory

@mtosev
Evo, te si boš ziher lahko privoščil. Prenosnik pridejo enkrat naslednje leto.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

mtosev ::

Fajn. Mislim pa da ne bom čakal do naslednjega leta. Sem našel en prenosnik za 1200€. Počakam do black Friday.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

scipascapa ::

@mtosev je poln denarja, podpira pa skoz tujino.
««
621 / 622
»»