Forum » Strojna oprema » AMD ZEN - nova X86 Jedra
AMD ZEN - nova X86 Jedra
Temo vidijo: vsi
Wrop ::
Tu so marčevske CPU prodajne številke AMD vs Intel trgovine Mindfactory. Link. Čas je, da Intel podraži procesorje, da bo vsaj pri prihodkih lahko pariral AMD.
Kaj bo šele, ko izide 3. generacija Ryzen.
Predator X ::
Tu so marčevske CPU prodajne številke AMD vs Intel trgovine Mindfactory. Link. Čas je, da Intel podraži procesorje, da bo vsaj pri prihodkih lahko pariral AMD.
Jah prihodek ni ne pomeni veliko, dokler ne veš kakšen je strošek.
AMD ima 1 cpu die in ga uporablja povsod.
FireSnake ::
https://www.anandtech.com/print/14185/a...
Kdaj bo to na voljo pri nas, ker mo NX 7300 (sicer nadgrajen) niti filmov v celozaslonskem načinu ne poganja več.
Po tem, ko so se začele zaplate za Spectre in Meltdown (in milijon ostalih), je šlo vse samo še navzdol.
Kdaj bo to na voljo pri nas, ker mo NX 7300 (sicer nadgrajen) niti filmov v celozaslonskem načinu ne poganja več.
Po tem, ko so se začele zaplate za Spectre in Meltdown (in milijon ostalih), je šlo vse samo še navzdol.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
strumf666 ::
AMD Outsells Intel 2:1 on European Retailer Mindfactory.de
https://www.techpowerup.com/254503/amd-...
https://www.techpowerup.com/254503/amd-...
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/
http://www.oc-lab.si/
FlyingBee ::
V vrednosti pa je razmerje le 46:54, še vedno v prid AMDja. Očitno je veliko DIY-evcev pripravljenih preplačati. Vsekakor win-win za mindfactory, škoda, da direkt ne pošiljajo fizičnim osebah v SLO.
Mr.B ::
V vrednosti pa je razmerje le 46:54, še vedno v prid AMDja. Očitno je veliko DIY-evcev pripravljenih preplačati. Vsekakor win-win za mindfactory, škoda, da direkt ne pošiljajo fizičnim osebah v SLO.
Intel DIJ mojstri vejo kako se giblje cena zadnjih petih generacij i7 k procesorjev. Prav tako intel DIJ mojstri vejo da naslednja generacija procov, ce bo hotela konkurerati prerokbam Zen2, ne bo pasala na isti chipset.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
klinker ::
Prav tako intel DIJ mojstri vejo da naslednja generacija procov, ce bo hotela konkurerati prerokbam Zen2, ne bo pasala na isti chipset.
Pravilno. Ce mas denar za menjat proc vsako leto, ga imas tudi za novo plato, ce pa denarja nimas in drsas zadevo 4-5 let, pa z staro plato itak nimas kaj pocet
Prav tako intel DIJ mojstri vejo da naslednja generacija procov, ce bo hotela konkurerati prerokbam Zen2, ne bo pasala na isti chipset.
Pravilno. Ce mas denar za menjat proc vsako leto, ga imas tudi za novo plato, ce pa denarja nimas in drsas zadevo 4-5 let, pa z staro plato itak nimas kaj pocet
Jp, v bistvu mojo staro plato proc rame in grafično dobi sine.... 7 let staro plato s procom ramom ter 480x pa gre na willhaben...
AMD ima bruto maržo 37 %. Intel pa 60 %. Neto marža pa je pri AMD 5 %, Intel pa jo ima tam okoli 20 %. Intelu še vedno za vsak prodan procesor ostane več.
AMD bo verjetno v desktop segmentu do konca leta prišel na 20 % tržnega deleža. Jaz imam nekako občutek, da bo za AMD pri 3. ryzen generaciji primarna skrb pridobivanje tržnega deleža, 4. generacija mogoče celo 5. pa bo AMD šel v višanje marž, kar se zna poznati na cenah. Odvisno tudi od potez Intela.
AMD bo verjetno v desktop segmentu do konca leta prišel na 20 % tržnega deleža. Jaz imam nekako občutek, da bo za AMD pri 3. ryzen generaciji primarna skrb pridobivanje tržnega deleža, 4. generacija mogoče celo 5. pa bo AMD šel v višanje marž, kar se zna poznati na cenah. Odvisno tudi od potez Intela.
D3m ::
Pa te cifre držijo? Ali je bolj v grobem? Ker sama izdelava in izmet je čisto drugačna pri obeh.
|HP EliteBook|R5 6650U|
Številke sem pobral iz Extremetech članka.
Številke neto in bruto profite za Intel in AMD pa sem dobil na macrotrends.
Številke neto in bruto profite za Intel in AMD pa sem dobil na macrotrends.
Vidim ja. Zen 2 chiplet bi moral net profit zvišati. Ključni bo pa server segment.
|HP EliteBook|R5 6650U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()
Velikost chipleta bo tretjina trenutnega zen čipa. Trenutno se osemjedrniki prodajajo za dobrih 200 €. Če bodo za zen2 iste oz malo višje cene, potem bi morale biti neto marže višje.
Cena izdelave ene rezine košta, to članku, ki sem ga citiral 50 % več. 14 nm po konservativni oceni 8.000 $. Če stane 7 nm 50 % več glede na 14nm stane izdelava ene rezine 12.000 $.
Na rezino pa pri 7nm dobiš 3x več čipov. Torej stane izdelava enega chipleta manj. Ko sem lani delal neke račune čez palec je bilo skoraj manj (40 $ vs 23 $ (pri 2x cene na rezino)). IO jih stane tam cca 15 $. Po optimističnih 50 % višjih stroških na rezino jih pride izdelva chipleta + IO (17 $ + 15 $ = 22 $). Pa zaokrožimo na 30 $. Še vedno manj kot pri zen.
Na rezino pa pri 7nm dobiš 3x več čipov. Torej stane izdelava enega chipleta manj. Ko sem lani delal neke račune čez palec je bilo skoraj manj (40 $ vs 23 $ (pri 2x cene na rezino)). IO jih stane tam cca 15 $. Po optimističnih 50 % višjih stroških na rezino jih pride izdelva chipleta + IO (17 $ + 15 $ = 22 $). Pa zaokrožimo na 30 $. Še vedno manj kot pri zen.
Pohvalno, kako si se potrudil.
Ja, na manjši litografiji, ki je sicer dražja, jih dobiš več.
Zanimivo bo gledati, kako se bo to poznalo pri zaslužku.
Ja, na manjši litografiji, ki je sicer dražja, jih dobiš več.
Zanimivo bo gledati, kako se bo to poznalo pri zaslužku.
hojnikb ::
ni sans, da je 7nm samo 50% drazji na mm2.
bi prej reku +100%, pa seveda manjsi yield.
z razlogom nizkocenovni cipi uporabljajo kaksne 2 generaciji star nod. Hell, sweetspot na ceno transistorja je ta moment sigurno kaksen 20 ali celo 28nm fab.
z razlogom nizkocenovni cipi uporabljajo kaksne 2 generaciji star nod. Hell, sweetspot na ceno transistorja je ta moment sigurno kaksen 20 ali celo 28nm fab.
#brezpodpisa
tikitoki ::
Cena izdelave ene rezine košta, to članku, ki sem ga citiral 50 % več. 14 nm po konservativni oceni 8.000 $. Če stane 7 nm 50 % več glede na 14nm stane izdelava ene rezine 12.000 $.
Jaz sem pa bral o dvakrat visji ceni (da ne govorimo o bistveni visjih zacetnih stroskih, ki jih tudi nisi uposteval). Iz izusenj pa vem, da vecina teh avtorjev vlece cene iz riti in bi bilo lepo videti kaksen kredibilen vir.
BT52 ::
Jaz mislim, da v primeru AMD gre tudi za dodatni ekonomsko politični razlog uporabe IO čipa od GLOflo z katerim imajo dogovor o dobavi čipov (še par let, če se ne motim). Dejansko spretno in prefrigano uporabljen stari NODE z novim. Hočem dodat, da tole ni samo inženirska odločitev, kot tole hoče prikazat AMD.
https://www.anandtech.com/show/13915/am...
Hmm tole bo z tehnološkega vidika do 2024 za AMD kar liabillity. Ekonomika podjetja bo inženirjem vsiljevala kompromise. Dejasko ne vidim, če bo pri ZEN3 IO die še sploh potreben oz. če je sploh še zdaj... Verjetno ZEN2+ ostane nespremenjen. Torej vse do 2020 imajo tole strategijo pokrito.
Mogoče pri konzolah lahko uporabijo 14nm? Jaz vidim v prihodnosti tukaj ogromne penale po pogodbi. Ne vidim uporabe 12nm za AMD vse do 2024... Kaj pa vem...
Jaz mislim, da v primeru AMD gre tudi za dodatni ekonomsko politični razlog uporabe IO čipa od GLOflo z katerim imajo dogovor o dobavi čipov (še par let, če se ne motim). Dejansko spretno in prefrigano uporabljen stari NODE z novim. Hočem dodat, da tole ni samo inženirska odločitev, kot tole hoče prikazat AMD.
Hmm tole bo z tehnološkega vidika do 2024 za AMD kar liabillity. Ekonomika podjetja bo inženirjem vsiljevala kompromise. Dejasko ne vidim, če bo pri ZEN3 IO die še sploh potreben oz. če je sploh še zdaj... Verjetno ZEN2+ ostane nespremenjen. Torej vse do 2020 imajo tole strategijo pokrito.
Mogoče pri konzolah lahko uporabijo 14nm? Jaz vidim v prihodnosti tukaj ogromne penale po pogodbi. Ne vidim uporabe 12nm za AMD vse do 2024... Kaj pa vem...
Kaj teb ni jasn?
I/O die shrink ti velik ne pomaga. AVG latency, nasplošno manj zmešnjave z latenco....
PS: AMD se je že pogodil z GloFo za relativno majhne penale.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Predator X ()
Govorilo se je o 100 % več. Ampak to je na začetku pri prehodu. Dolgoročno je v članku bilo omenjeno 50 % več glede na 14nm.
Pri nizkocenovnih čipih, kjer je vsak € zelo pomemben, ne uporabljajo najnovejših tehnologij. Tam tudi hitrost ni najbolj pomembna, poraba pa tude ne.
Divja ugibanja. Skratka AMD ima nalogo market share povečat, chiplets so prihodnost in nizke cene zaenkrat postavljajo, ker morajo čim več uporabnikov dobit.
Wrop dej si poglej problem celostno, ker trenutno ga ne. Spodaj si preberi za kaksne zneske gre in ti bo jasno, da rabis VELIKO cipov, da pozrejo veliko drazji razvoj 7 nm cipov. Niti nisi uposteval izmeta, ker te informacije tko nimamo.
In fact, it costs $271 million to design a 7nm system-on-a-chip, which is about nine times the cost to design a 28nm device, according to Gartner. "Not that many people can afford to (design chips at 10nm and 7nm) unless they have a high-volume runner and can see a return-on-investment," said Samuel Wang, an analyst with Gartner.
In fact, it costs $271 million to design a 7nm system-on-a-chip, which is about nine times the cost to design a 28nm device, according to Gartner. "Not that many people can afford to (design chips at 10nm and 7nm) unless they have a high-volume runner and can see a return-on-investment," said Samuel Wang, an analyst with Gartner.
Torej je možnost, da bo I/O celo 12nm?
|HP EliteBook|R5 6650U|
Jaz sem pa bral o dvakrat visji ceni (da ne govorimo o bistveni visjih zacetnih stroskih, ki jih tudi nisi uposteval). Iz izusenj pa vem, da vecina teh avtorjev vlece cene iz riti in bi bilo lepo videti kaksen kredibilen vir.
Fab 18, ki bo izdeloval v 5 nm tehnologiji, bo TSMC stal okvirno 17 milijard $. Zaokrožimo na 20. Ob polni obremenitvi naj bi obdelal 1 milijon 300mm rezin na leto.
Če vzamemo en zen2 chiplet in ga linearno zmanjšamo, dobimo iz ene rezine 1600 chipletov. Pa če je samo 1000 dobrih (60 % donos), dobimo eno milijardo chipletov v enem letu.
Če je amortizacija tovarne 5 let, pride na en chiplet še dodatno 4 $. Če smo pri 7nm in 700 dobrih chipletov, pa tovarna stane pol manj, smo spet pri nekih podobnih številkah.
2017 je TSMC izvozil 8,8 milijonov ekvivalent 300 mm kosov rezin za cca 23 milijard. Na 300 mm ekvivalent rezino je to dobrih 2500 $. Izdelava jih stane pol manj. Govorimo o povprečju. Bruto marže imajo temu primerne.
Zanimivo bo videti številke za 2018, ker so prihodki iz 7nm segmetna v 4. kvartalu 2018 predstavljali 23 % vseh prihodkov.
Od kje informacija o 23% za Q4 2018.
Meni se zdi to zelo veliko...
Meni se zdi to zelo veliko...
Ja, to glede Jabolčnika sem vedel.
Preseneča pa me (vsaj zame) visok odstotek.
Ni slabo!
Preseneča pa me (vsaj zame) visok odstotek.
Ni slabo!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
Fab 18, ki bo izdeloval v 5 nm tehnologiji, bo TSMC stal okvirno 17 milijard $. Zaokrožimo na 20. Ob polni obremenitvi naj bi obdelal 1 milijon 300mm rezin na leto.
Če vzamemo en zen2 chiplet in ga linearno zmanjšamo, dobimo iz ene rezine 1600 chipletov. Pa če je samo 1000 dobrih (60 % donos), dobimo eno milijardo chipletov v enem letu.
Če je amortizacija tovarne 5 let, pride na en chiplet še dodatno 4 $. Če smo pri 7nm in 700 dobrih chipletov, pa tovarna stane pol manj, smo spet pri nekih podobnih številkah.
2017 je TSMC izvozil 8,8 milijonov ekvivalent 300 mm kosov rezin za cca 23 milijard. Na 300 mm ekvivalent rezino je to dobrih 2500 $. Izdelava jih stane pol manj. Govorimo o povprečju. Bruto marže imajo temu primerne.
Zanimivo bo videti številke za 2018, ker so prihodki iz 7nm segmetna v 4. kvartalu 2018 predstavljali 23 % vseh prihodkov.
Moras racunati se par sto miljonov dolarjev, koliko je drazji tapeout 7 nm chipleta, kot bi bil na 12-14 nm.
BT52 ::
Predator X je izjavil:
Ja če verjameš PR amdju. Ok fizikalno mogoče že. Nisem telemunikacijski inženir. Jaz sem samo podal še drugo plat kovanca. In verjemi, da inženirji bi raje delali substrat brez dodatne komplikacije z 3 jedrom. Kajti portanje med laptop SOci, APUji in desktop, ter server robo bi bila lažja. Dandanes je trend, da featurje spravlja čim bližje jedru. Tako arhitekturno in ekonomsko poenostavljeno. PS. lahko bi obdržal malo bolj kulturen ton...ni sans, da je 7nm samo 50% drazji na mm2.
Jaz mislim, da v primeru AMD gre.
Kaj teb ni jasn?
I/O die shrink ti velik ne pomaga. AVG latency, nasplošno manj zmešnjave z latenco....
PS: AMD se je že pogodil z GloFo za relativno majhne penale.
Kakorkoli pametno z strani AMD.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BT52 ()
Upam, da ne prekmalu, da AMD končno zadiha z ST perf., ker 16 jeder in več client userji ne rabimo, že 12 je veliko vprašanje v življenski dobi ZEN archa.
Upam, da ne prekmalu, da AMD končno zadiha z ST perf., ker 16 jeder in več client userji ne rabimo, že 12 je veliko vprašanje v življenski dobi ZEN archa.
Glede na to da intel fun club kupuje na veliko i9 kar je 8x/16 potem je že potreba.
Jarno ::
Dobro vprašanje, če bodo tudi 6c/8c variante v osnovi 2xcpu chiplet(1x8) variante. Potem lahko pri binanju dosežejo kar dober izkoristek in nižje cene.
Po tej logiki se jim lahko nabere kar precej delujočih 12c procesorjev, kateri znajo postat nov R7 standard.
Po tej logiki se jim lahko nabere kar precej delujočih 12c procesorjev, kateri znajo postat nov R7 standard.
#65W!
Zgrešil si point.
Vsaj do konec tega leta + verjetno do srede naslednjega leta.
Do takrat bo pa 10++++++++ ok, samo da bo v Ghz visji kot AMD, in da bo v Benchmarkih, no tako relevantna kot seday primerja intel z threadripperjem v igrah da izpade enakovreden...
The Wiber ::
Kdaj? Z 10nm?
Ko realizirajo tole je AMD spet pečen.
Če bodo to tako dolgo pacali kot 10nm... Je Intel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: The Wiber ()