» »

AMD ZEN - nova X86 Jedra

AMD ZEN - nova X86 Jedra

Temo vidijo: vsi
««
292 / 626
»»

Treer ::

Tako kot vsi (no, ogromna večina ostalih) in ne bo AMD spet naredil ničesar. Tako kot je rekel Bee - Zen2 bi moral priti takrat kot Zen, se pravi 2 leti nazaj, potem bi imeli pravo konkurenco (čeprav sem skoraj ziher da bi recimo za gaming 7700k še vedno bil hitrejši, samo pač ne veliko), sedaj bo pa to too little too late. In to še celo sedaj, ko je imel oz ima še vedno Intel (relativno) velike težave z naslednjim node-om, kaj šele bo, ko jim spet zalaufa... ;((

Predator X ::

MCM dizajn?
IPC improved? za koliko?
Bo širše jedro (No tudi zen je že širši, razen AVX)
HT bo vrjetno izboljšan, ker zaostajajo za AMDjem (SMT).

ZEN (agnersblog)
The throughput of each core in the Ryzen is higher than on any previous AMD or Intel x86 processor, except for 256-bit vector instructions.

The very high throughput of the Ryzen core places an extra burden on the programmer and the compiler if you want optimal performance. Obviously, you cannot execute two instructions simultaneously if the second instruction depends on the output of the first one. It is important to avoid long dependency chains if you want to even get close to the maximum throughput of five instructions per clock cycle.

The caches are fairly big. This is a significant advantage because cache and memory access is the most likely bottleneck in most cases. The cache bandwidth is 32 bytes per clock which is less than competing Intel processors have.

Lp

ziga1990 ::

Treer je izjavil:

Se pravi ene 3 mesece, če bo sreča 4... :)):))

Če bo intel izdal 10nm
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

Zgodovina sprememb…

SmotaniJanez ::

ziga1990 je izjavil:

Treer je izjavil:

Se pravi ene 3 mesece, če bo sreča 4... :)):))

Če bo intel izdal 10nm

Verjetn bo kej, ampak bo AMD tacajt že peglov 7nm proc, na 7nm+.Verjtn ga že zdele.

Sej zdej tud ni AMD najhitrejši, je pa najboljši budget proc, spoh 6 jedrni za 147evrov.

Zgodovina sprememb…

saj to je to Intel mora to leto izdati 10nm ker če ga ne bo AMD imel dejansko boljši procesor

klinker ::

Boljsi je Ryzen ze. Ni absolutni performans prvak, v vsem ostalem pa je boljsi.

edi45 ::

Za budget builde definitivno AMD, za high end builde pa i7 ali pa i9 za best performance.

edi45 je izjavil:

Za budget builde definitivno AMD, za high end builde pa i7 ali pa i9 za best performance.

Nisi ga dobro razumel..

Intel-Core-i9-9980XE
https://www.mindfactory.de/product_info...
vs
R9 2990WX
https://www.mindfactory.de/product_info...

https://www.techspot.com/review/1683-li...

Budget ali performance... 2990WX deklasira i9 9980XE.

^^sam ta review je r9 2990wx vs 7980xe

D3m ::

Pa review ni predvidel MS kernel/scheduler problem, ki ga ima pod Windows za AMD.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

FlyingBee ::

Bo tale plošča na linku prenesla recimo 3600 cpu, torej zen2?
https://www.computeruniverse.net/en/gig...

Bo. Drugo je vprašanje ali bo Gigabyte izdal BIOS podporo za Zen2 na tej plati. ;) (verjetno da bo)
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

FlyingBee je izjavil:

Bo tale plošča na linku prenesla recimo 3600 cpu, torej zen2?
https://www.computeruniverse.net/en/gig...

Bee - thinking about taking a dip to the dark side? :)) Saj ne rečem, vsled dejstva da cene 2/4 Pentiumov še vedno niso tako nizke kot do pred dobre pol leta, sta Athlon 200GE in Ryzen 2200g v določenih primerih uporabna (predvsem office in multimedia use, kjer bo zadoščal že osnoven ram, prvega lahko tudi povsem pasivno hladiš), samo ne vem če ima smisel kupovati eno najcenejših plat v upanju, da bo na njej potem nekoč normalno delal 8/16 iz naslednje serije, četudi ga bo morda uradno podpirala...

Normalno bo delal tudi 8/16.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

ni zame, s 7700k in 1080ti mi še kar nekaj časa ne bo treba o novem razmišljati, futureproof pa te fore

Takega AMD anemičnega sistema ne bi šel sestavljati v kolikor se enkrat ne bi nadgradilo na 3000 serijo in dGPU, ker bi nečaku prenosnik popolnoma zadoščal namesto novega sistema. Poba želi imeti desktop in za grafično ter boljši cpu še nima denarja, osnovopa mu lahko jaz sestavim in s tem temelje, da bo z 2 novima komponentama dobil ok gaming pc.

Pa, ko mu boš skupaj dajal komponente ne pozabi vzeti tablete proti stresom, ker že dolgo nisi AMD PCja sestavljav. ;)
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

Heheh, dobra. Če ne bo g.skill aegis pasal zraven, bo letelo skozi okno.

hojnikb, ti dela ram na 3000mhz z ryzen 2200g?

Zgodovina sprememb…

Ne. Za kar krivi Gigabyte (ima drugo plato) .

Sem pa že pozabil katere rame je vzel.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

rami so še najdražja komponenta v tem buildu

2200g?
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

FlyingBee je izjavil:

ni zame, s 7700k in 1080ti mi še kar nekaj časa ne bo treba o novem razmišljati, futureproof pa te fore

Takega AMD anemičnega sistema ne bi šel sestavljati v kolikor se enkrat ne bi nadgradilo na 3000 serijo in dGPU, ker bi nečaku prenosnik popolnoma zadoščal namesto novega sistema. Poba želi imeti desktop in za grafično ter boljši cpu še nima denarja, osnovopa mu lahko jaz sestavim in s tem temelje, da bo z 2 novima komponentama dobil ok gaming pc.

Ajoj, sem mislil, da gre za kak sekundarni/office/htpc. Če je buđet res toliko omejen, ne bi on raje razmislil o kaki rabljeni 1155/1150 platformi za relativno male pare + kaka 1060 zraven in bi imel pošten desktop performance že sedaj. Na AMD se jaz glede prihodnosti ne bi preveč zanašal, ker na koncu bo treba nazadnje menjati skoraj vse, razen mogoče ramov (ali pa še te) da se bo dobil nek spodoben performance ven...:(

Ti bi ga res rad omejil do konca. :)
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

Hoče nadgrajevat, spreminjat skozi čas, personalizirat... tako kot mi v mladosti in seveda bi mu rad omogočil pravo desktop izkušnjo. Stare kante odpadejo.

Potem bi se splačalo investirati v boljšo plato, pa magari z manj rama za začetek.

B450 potlej. Na voljo bo imel 2 nadgradnje v prihodnosti, če bo hotel.

B350 in X370 bodo podpirale Zen2. Ne rabi boljše plate.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

6151 ::

Daj mu neko boljšo matično not, ne pa tega 3 phase sranja

AMD sistem je ravno prava izbira. B450 bo vsekakor, a potem, da bi kakšno boljšo varijanto, za okoli 90eur so valda že.

6151 je izjavil:

Boš pokazal kje ima 3 phase? >:D

Ker jaz vidim 4+3
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

Plata ima CrossFireX support, boljšo zvočno, 9 phase, 4 DIMM mesta.

Pač.......boljša od Gigabyte A N.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

Saj ne, da bi bilo teh 25 eur razlike odločilno, ampak če že podprejo am4 do 2020 bi moral tudi na najcenejši b450 vsaj 3600x dobro delati, če ne kar 3800x ali karkoli kar je še ryzen.

Ja, s to ta drugo bi morda že šlo in če bo vse po sreči, bo mogoče nekoč celo imel kolikor toliko spodoben sistem, če ne....se bo pač pridružil mnogim, ki so the hard way spoznali, da v AMD ne gre polagati prevelikih upov :))

FlyingBee je izjavil:

Saj ne, da bi bilo teh 25 eur razlike odločilno, ampak če že podprejo am4 do 2020 bi moral tudi na najcenejši b450 vsaj 3600x dobro delati, če ne kar 3800x ali karkoli kar je še ryzen.

Saj bo.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

D3m je izjavil:

6151 je izjavil:

Boš pokazal kje ima 3 phase? >:D

Ker jaz vidim 4+3

Če je tole res 4+3 bi bil jaz zaskrbljen že pri šestih jedrih. Thermal density bo ogromen.

Minimum kaj bi jaz za 8 jeder vzel je MSI B450 TOMAHAWK.

gddr85 ::

tomahawk ima 4+2

Z kvalitetnejšimi komponentami in pa dovolj prostora med komponentami VRMa, da se toplota lažje porazdeli, pa tudi kar zajeten kos aluminija nad njimi. Je treba pomisliti na to, da je iGPU VRM povsod za okras.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: 6151 ()

gddr85 ::

ja, za spremembo niso gor tlačili crap mosfetov

youPlonker ::

Prvi review DeskMini A300 (65W TDP Ryzen APU na Mini-STX platformi): http://www.gdm.or.jp/review/2019/0125/2...

iloveboobz ::

FlyingBee je izjavil:

Heheh, dobra. Če ne bo g.skill aegis pasal zraven, bo letelo skozi okno.

hojnikb, ti dela ram na 3000mhz z ryzen 2200g?

nope, stable frekvenca se ustavi pr 2666MT.

^^ čudno meni je uspelo z prvim dnem dati na 2933mhz samo res pa da imam Corsair Vengance

js sn vzel cheapest 3000mt rame, ker zapravljat dodatn keš za bdie pri budget buildu je neumnost.

mislim da moji niso b die

draw of luck then.

tikitoki ::

iloveboobz je izjavil:

js sn vzel cheapest 3000mt rame, ker zapravljat dodatn keš za bdie pri budget buildu je neumnost.

Ima kdo link do kaksnega dobrega seznama bdie RAM ploscic?

Upam, da z Ryzen 2 malce spedenajo te probleme z RAMom.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Baje je od matičnih plošč tudi odvisno?

Načeloma ne.

Če se pa najde je pa nadležno.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

strumf666 ::

Matična ima tudi vpliv, je pa precej odvisno kakšne želje imaš, za npr 3466+ c14 je precej smiselno preverit izkušnje s ploščo, za 3200 c16 je pa skoraj vsaka dobra. Precej večji vpliv ima mem kontroler, ki je že pri 2xxx opazno boljši.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

iloveboobz je izjavil:

Večkrat smo ti rekl, da ti lahko VSOC povzroča crashe.
Ti dejansko uporabljaš 1.2V za 3000MT/s rame.

jst mam 1.05V za 3200MHz in to je ryzen 1000.

Upam, da si dal ram vsja v 2. in 4. slot.

Zgodovina sprememb…

strumf666 je izjavil:

Matična ima tudi vpliv, je pa precej odvisno kakšne želje imaš, za npr 3466+ c14 je precej smiselno preverit izkušnje s ploščo, za 3200 c16 je pa skoraj vsaka dobra. Precej večji vpliv ima mem kontroler, ki je že pri 2xxx opazno boljši.

Izboljšati katastrofalnega iz 1000 serije ni ravno nek dosežek...
««
292 / 626
»»