Forum » Strojna oprema » AMD ZEN - nova X86 Jedra
AMD ZEN - nova X86 Jedra
Temo vidijo: vsi

D3m ::
Matična ima tudi vpliv, je pa precej odvisno kakšne želje imaš, za npr 3466+ c14 je precej smiselno preverit izkušnje s ploščo, za 3200 c16 je pa skoraj vsaka dobra. Precej večji vpliv ima mem kontroler, ki je že pri 2xxx opazno boljši.
Izboljšati katastrofalnega iz 1000 serije ni ravno nek dosežek...
Pretiravaš.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: AapocalypseE ()

Seveda, da pretiravaš. Ker, če bi bilo katastrofalno ne bi imeli uspeha.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…

ziga1990 ::
se strinjam jaz nimam težav z RAMi na poceni matični
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900
Zgodovina sprememb…

FlyingBee ::
3000 serija bo mogoče res tisto pravo, samo da ne bo treba vsaj b550 ploščo imeti za izkušnjo brez težav.

nisem mislil z rami na splošno samo pričakovati, da prvi dve generaciji prcesorja nimata kakega problema je tudi napačno Intel je imel 6 generacij prednosti za izboljšavo preden je Ryzen prišel šele z 3 generacijo bomo videli koliko bojo popravili Ryzen procesorje
Zgodovina sprememb…

iloveboobz ::
Predator X je izjavil:
iloveboobz je izjavil:
js sn vzel cheapest 3000mt rame, ker zapravljat dodatn keš za bdie pri budget buildu je neumnost.
Večkrat smo ti rekl, da ti lahko VSOC povzroča crashe.
Ti dejansko uporabljaš 1.2V za 3000MT/s rame.
jst mam 1.05V za 3200MHz in to je ryzen 1000.
Upam, da si dal ram vsja v 2. in 4. slot.
še enkrat ti povem, da sem probal vse trike v knjigi. Različne profile latenc, različne slote, igračkanje z napetostmi (ja, tudi 1,05v vsoc sn probu), ampak na konc nič ni blo stable. 3000MT, koker je nazivna, ne dela z praktično katerokol nastavitvjo dalj kot do windows boota, 2800MT je recimo semi stable, 2666MT dela brez dotikanja voltaz, samo dram calc latence.
Razn če še obstaja kakšen magičen trik, je to to.

Ti...tako neumesna. Si prepričan, da so ti prodali 3000MT?
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…

seveda, na škatli, na nalepki in v typhoonu piše 3000MT. Sam nekateri si ne znate vbit v glavo, da je ryzen imc pač zelo picky zadeva. Imaš lahko srečo in bo delal 3200MT z cheap shit plato in noname rami ali pač ne.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Xequerin ()

jaz sem se samo malo z XMP Profile poigral pa so 3000mhz rami šli na 2933mhz

youPlonker ::
iloveboobz je izjavil:
še enkrat ti povem, da sem probal vse trike v knjigi. Različne profile latenc, različne slote, igračkanje z napetostmi (ja, tudi 1,05v vsoc sn probu), ampak na konc nič ni blo stable. 3000MT, koker je nazivna, ne dela z praktično katerokol nastavitvjo dalj kot do windows boota, 2800MT je recimo semi stable, 2666MT dela brez dotikanja voltaz, samo dram calc latence.
Razn če še obstaja kakšen magičen trik, je to to.
Imaš tri variable: procesor + RAM + osnovna plošča. Si probal na drugi matični, si probal z drugimi sticki RAM-a? Zakaj je avtomatsko neki narobe s procom? Češ Ryzen ima weak IMC, Ryzen je loterija, Ryzen to in ono... Eno samo posploševanje.
Jst sem pred nakupom svojega 2600 več dni premleval različne combo-te plošče in RAM-a, preden sem oddal naročilo, pa čeprav se te problematike v temi o nakupu novega računalnika sploh ne izpostavlja kaj posebej. Na MF sem prebral pod vsemi B450 platami vse komentarje, ravno tako na Amazonu, raziskal reddit. Če ni isti combo cpu+ram (do revizije isti)+mobo pred mano kupilo in to tudi dokumentiralo že vsaj nekaj ljudi, je to lahko loterija in lahko kupujem mačka v žaklju (ne da ne bo delalo, samo lahko da par malenkosti ne bo na 100% izkoristku).
Po tej svoji široki "raziskavi" sem se odločil vzet MSI Tomahawk in G.Skill 3200 CL16. Dela kot je treba, XMP 3200 v 2. in 4. slotu iz prve. Pri ostalih platah (Asus, Gigabyte) in ostalih non b-die ramih so problemi, se razbere že iz Mindfactory komentarjih pod izdelki. V moji knjigi naj tisti, ki zdele kupuje Ryzen, vzame ASRock ali MSI plato ter bodisi omenjene Hynix G.Skill 3200 CL16 ali dražje 3200 CL14 b-die rame.
Jst mislim, da si naletel na neugodni combo teh treh komponent. Osebno imam drugače z Gigabyte obupne izkušnje, še iz časov A64, obupna stabilnost v OC, rami nikoli delali na 1T ipd. Bi si skoraj upal trdit, da če zamenjaš plato, da bo boljš.

SmotaniJanez ::
Ideja je mal tko.
A potem naj zamena ene 5 plat, dokler mu zadeva ne bo laufala u nulo.
LOL:
Včasih smo bli navajeni, si sestavu in je zadeva laufala. Seveda smo preverili verzijo biosa.
Plate od Gigabyta so čist u redu, če ni človek obseden z ocjanjem. Sem tud jaz eno pred leti uniču po 15 minutah, ko sem jo prnesu iz trgovine. Pač ocjanje.
A potem naj zamena ene 5 plat, dokler mu zadeva ne bo laufala u nulo.
LOL:
Včasih smo bli navajeni, si sestavu in je zadeva laufala. Seveda smo preverili verzijo biosa.
Plate od Gigabyta so čist u redu, če ni človek obseden z ocjanjem. Sem tud jaz eno pred leti uniču po 15 minutah, ko sem jo prnesu iz trgovine. Pač ocjanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SmotaniJanez ()

youPlonker ::
Pa naj bo neumna ideja, še vedno drži, da redko kera stvar dela iz prve, v obeh taborih. Sej niso kr naenkrat vse tolk zrihtali, zamahnili s čarobno palčko in v nulo standardizirali vse stvari. Že od nekdaj so problemi:
Npr., si kupil 3-jedrni Phenom da ga boš odklenu v Quad cora (to je bilo popularno takrat). In... JE blo pomembno katero platko vzameš poleg, ker če nisi vzel točno taprave, si se lahko zaj****.
Npr., imaš nek Haswell HP že sestavljen pisarniški PC, pa mu želiš nadgraditi ddr3 rame. Kupiš sticke, pa ugotoviš, da plata module downclocka iz 1600 na 1333, na 2T pa še CL11 namesto podprtih CL10. Maš spet problem, se zajebavaš, moliš da bo upgrade BIOS-a to rešil. In seveda, BIOS upgrade ne reši nič. Spet eni drugi moduli pa čarobno delajo na 1600 CL10. Ampak si rabil dobiti točno taprave, take ki pašejo plati.
In tako dalje, sej ste že vsi bili kdaj tam, če hočeš met 100% izkoristek v teh stvareh, je zmer hudič v detajlih. Za ostalih 99% ljudi je pa itak vseeno na kolk Mhz jim plata rame clocka, ker jih to ne zanima, real world razlike pa ne bo opazit.
Npr., si kupil 3-jedrni Phenom da ga boš odklenu v Quad cora (to je bilo popularno takrat). In... JE blo pomembno katero platko vzameš poleg, ker če nisi vzel točno taprave, si se lahko zaj****.
Npr., imaš nek Haswell HP že sestavljen pisarniški PC, pa mu želiš nadgraditi ddr3 rame. Kupiš sticke, pa ugotoviš, da plata module downclocka iz 1600 na 1333, na 2T pa še CL11 namesto podprtih CL10. Maš spet problem, se zajebavaš, moliš da bo upgrade BIOS-a to rešil. In seveda, BIOS upgrade ne reši nič. Spet eni drugi moduli pa čarobno delajo na 1600 CL10. Ampak si rabil dobiti točno taprave, take ki pašejo plati.
In tako dalje, sej ste že vsi bili kdaj tam, če hočeš met 100% izkoristek v teh stvareh, je zmer hudič v detajlih. Za ostalih 99% ljudi je pa itak vseeno na kolk Mhz jim plata rame clocka, ker jih to ne zanima, real world razlike pa ne bo opazit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: youPlonker ()

AapocalypseE ::
hojnik, za tvojo plato piše:
Support for DDR4 3200(O.C.)/2933/2667/2400/2133 MHz memory modules
Torej, bi tvoji rami morali BP laufat na deklarirani frekvenci in ne na 2.66GHz.
Jaz sem na moji prastari plati menjal rame iz 1600MHz na 2400MHz BP. Dela kot ura.
Še od moje plate:
Support for DDR3 2800(OC)/1600/1333/1066 MHz memory modules
Škart poceni amd roba...
Support for DDR4 3200(O.C.)/2933/2667/2400/2133 MHz memory modules
Torej, bi tvoji rami morali BP laufat na deklarirani frekvenci in ne na 2.66GHz.
Jaz sem na moji prastari plati menjal rame iz 1600MHz na 2400MHz BP. Dela kot ura.
Še od moje plate:
Support for DDR3 2800(OC)/1600/1333/1066 MHz memory modules
Škart poceni amd roba...

pise marsikaj, tudi da konkretna revizicja ramov ko jih mam dela bp na 3000mt. Pa je realnost seveda drugacna
da bi pa sel menjavat plate ali se kak drug bullshit, pa odpade pri takem budget buildu. se rame bi pusto namir, sam iGpu pac rab hitre rame.....
prioriteta builda je bila itk cena in neslisnost (zadeva ima fane na off 95% casa) ram pa igpu oc je bil pac dodatn cuker, katerega sn huto stisnaz iz builda
da bi pa sel menjavat plate ali se kak drug bullshit, pa odpade pri takem budget buildu. se rame bi pusto namir, sam iGpu pac rab hitre rame.....
prioriteta builda je bila itk cena in neslisnost (zadeva ima fane na off 95% casa) ram pa igpu oc je bil pac dodatn cuker, katerega sn huto stisnaz iz builda
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

Predator X ::
iloveboobz je izjavil:
seveda, na škatli, na nalepki in v typhoonu piše 3000MT. Sam nekateri si ne znate vbit v glavo, da je ryzen imc pač zelo picky zadeva. Imaš lahko srečo in bo delal 3200MT z cheap shit plato in noname rami ali pač ne.
Ni picky zadeva. Nevem kaj ti ni jasn.
Za 2000 serije gre nad 90% preko 3200MT/s zlahkoto. Celo procesor ti podpira 2933MHz DC/DR. IMC tu ni problem, če je tovarniško testiran.
Jst sm tud cheap rame dajal v builde in tud dosegal 3200MH (DC/SR)
ASUS plate
SOC 1-1.1V
1.375-1.4V za DRAM
Latence sem pa vse spreminil... mogoče te heca ena latenca (subtimings)
ProcODT = 53,3 -60 Ohmov
Tud na cheap ASUS platah ~65-80EUR sem dosegal 3200MT/s z R3 1200 in R5 1400.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Predator X ()

Treer ::
hojikb - v preteklosti se spomnim, si bil načeloma vedno (seveda upravičeno) proti amd cpu-jem - kako to, da si sedaj vseeno šel na 2200g? Sicer če je samo za office/multimedia use še nekako razumem, samo glede na to, da si hotel potweekat zadeve do konca s hitrim ramom kar jasno ni uspelo, nisem čisto prepričan kaj je bil namen...

Spoznal je tebe.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…

FlyingBee ::
Za to kar rabi bi bil pentium v redu, je pač poskusil nekaj novega. Hell, še 2400g je samo za low.
Meni je edino podpora za zen2 in + na am4 všeč, edino ne vem kako bo zares potem in z rami. Škoda, da ga amd s tem serje.
Meni je edino podpora za zen2 in + na am4 všeč, edino ne vem kako bo zares potem in z rami. Škoda, da ga amd s tem serje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()

Treer ::
Ja saj pravim, če je kupoval malo nazaj, ko so bili vsi 2/4 Pentiumi skoraj 100€, se še da razumeti, samo jaz bi v tem primeru že v osnovi opustil kake upe na hude frekvence rama (glede na čip plato) in vzel najcenejše sticke, ki preverjeno delujejo ter jih laufal na stock.

Za to kar rabi bi bil pentium v redu, je pač poskusil nekaj novega. Hell, še 2400g je samo za low.
Predrago. Pa pentium ni kos 2200G.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…

Spoznal je tebe.
trdi, da je ryzen picki memory.
2200G ima support dual channel/single rank (DC/SR) do 2933MHz. Za njegove ram ne vem točno kaj so, ampak če so DR potem je to druga stvar. Tud intel ne gre tako visoko z DR in tud so problemi na cheap platah itd.
Če se že govori o AMDJu se lahko tudi o konkurenci : High end CPU/MB pa tud ram ni slab.
http://www.tomshardware.co.uk/answers/i...
Je moral ročno dodat notr vse latence (subtiminge). Mislim, da low end plate sploh te opcije nimajo.

Predator X je izjavil:
iloveboobz je izjavil:
Ni picky zadeva. Nevem kaj ti ni jasn.
Za 2000 serije gre nad 90% preko 3200MT/s zlahkoto. Celo procesor ti podpira 2933MHz DC/DR. IMC tu ni problem, če je tovarniško testiran.
Jst sm tud cheap rame dajal v builde in tud dosegal 3200MH (DC/SR)
ASUS plate
SOC 1-1.1V
1.375-1.4V za DRAM
Latence sem pa vse spreminil... mogoče te heca ena latenca (subtimings)
ProcODT = 53,3 -60 Ohmov
Tud na cheap ASUS platah ~65-80EUR sem dosegal 3200MT/s z R3 1200 in R5 1400.
Sej ni problema, dam ti za sixpack, če spraviš moj setup na 3000MT. Stable seveda.

hojikb - v preteklosti se spomnim, si bil načeloma vedno (seveda upravičeno) proti amd cpu-jem - kako to, da si sedaj vseeno šel na 2200g? Sicer če je samo za office/multimedia use še nekako razumem, samo glede na to, da si hotel potweekat zadeve do konca s hitrim ramom kar jasno ni uspelo, nisem čisto prepričan kaj je bil namen...
Seveda, če so v preteklosti mel bulldozer turd. Kdor je to zagovarjal, je pač bil, well... Smotan :)
Namen 2200G je bil pervenstveno za 4k multimedia/browsing rig (prklopljen na tv). Ker se seveda ne uporablja _izključno_ za to (v tem primeru bi vzel kakšnega pasivnega atoma) ampak še za kakšen emulator in starejši špil na kontrolerju, je pač 2200G bil nek kompromis. Zato tudi tweakanje, da se stisne vsak fps v tem primeru.
Predator X je izjavil:
Spoznal je tebe.
trdi, da je ryzen picki memory.
2200G ima support dual channel/single rank (DC/SR) do 2933MHz. Za njegove ram ne vem točno kaj so, ampak če so DR potem je to druga stvar. Tud intel ne gre tako visoko z DR in tud so problemi na cheap platah itd.
Če se že govori o AMDJu se lahko tudi o konkurenci : High end CPU/MB pa tud ram ni slab.
http://www.tomshardware.co.uk/answers/i...
Je moral ročno dodat notr vse latence (subtiminge). Mislim, da low end plate sploh te opcije nimajo.
Gre za hynix MFR single rank ram.
Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:
Seveda, če so v preteklosti mel bulldozer turd. Kdor je to zagovarjal, je pač bil, well... Smotan :)
Namen 2200G je bil pervenstveno za 4k multimedia/browsing rig (prklopljen na tv). Ker se seveda ne uporablja _izključno_ za to (v tem primeru bi vzel kakšnega pasivnega atoma) ampak še za kakšen emulator in starejši špil na kontrolerju, je pač 2200G bil nek kompromis. Zato tudi tweakanje, da se stisne vsak fps v tem primeru.
Lenovo E545 ;)
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…

pentium je predrag za to kar je + iGPU je dokaj švoh, tako da bi bil kvečjemu za kakšen emulator.
iloveboobz je izjavil:
Lenovo E545 ;)
Sn pozabo pripisat na desktopu. Na prenosniku ponavad ne rabiš nekih performanc, tam je tudi buldi bil nekak kul. Pa še dobro integrirano je mel :)
Zgodovina sprememb…

Daj povej kako kaj tale Vega na 2200g?
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…

To ke 256 shaderjev?
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…

Za 1080p e-sport tudi?
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…

Seveda, da pride. Verjetno pride tudi XFR3 in PB3.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…

AapocalypseE ::
Ryzen 3000 Series - Max Mainstream Cores / Threads - 8/16
Torej je to to, kar so pokazali na CES?
Torej je to to, kar so pokazali na CES?

Ja in ne.
Ja, ker so pokazali 8/16
Ne, ker je prostor še za 12/24 in 16/32 mainstream
Ja, ker so pokazali 8/16
Ne, ker je prostor še za 12/24 in 16/32 mainstream
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()

Mi je zanimivo, da ne prodajajo v SLO 2300x in 2500x.
P.S.
Picasso je izdan.
https://en.wikichip.org/wiki/amd/microa...
P.S.
Picasso je izdan.
https://en.wikichip.org/wiki/amd/microa...
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()

FireSnake ::
Qrctegleda je izjavil:
Kdo je za 12/24 all core 5.25 GHz za videoigrice malo za zabavo?
Jaz bi ga imel za resno delo :)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si