» »

Ekran na prenosnikih (kocke?) - mat/glossy?

Ekran na prenosnikih (kocke?) - mat/glossy?

ExSpirit ::

Nekaj let že uporabljam Asusov prenosnik (z glossy ekranom), sedaj pa bi ga rad zamenjal in sem stestiral nekaj novih prenosnikov in nekateri (predvsem HPjevi) imajo zelo čuden ekran in ne vem, ali se je treba navaditi na to, ali je to pač stvar mat ekranov ali kaj drugega? Namreč sedaj testiram Medion prenosnik, ki ima mat zaslon in vidim vse v kvadratkih oziroma vertikalne in horizontalne črte. Sploh na svetli oziroma beli podlegi mi je to zelo moteče. Vse prenosnike, ki jih testiram so Full HD (1920x1080). Sedaj me pa zanima ali je to pri vseh mat zaslonih, ali je razlog za to kaj drugega? Se da to kako omiliti oziroma odpraviti, ali se na to oko navadi in jih ne opazi več po določenem času? Ker sedaj ko gledam na Asusu je vse lepo zamazano, ne vidim nobenih "kvadratkov" oziroma kock/črt, na Medionu (oziroma drugemu HPju) pa jih in me zelo moti.

boogie_xlr ::

Enako sem tudi jaz opazil na kolegovem novem Lenovo prenosniku. Na mojem starem Asusu tega ni.

ExSpirit ::

Mogoče je odvisno tudi od modela, ali je to pač razlika med mat/glossy? Pri primerjavah nikjer nisem opazil, da bi kdo omenjal to problematiko. Mogoče kdo ve zakaj se to v bistvu pojavlja oziroma ali gre to za slabše ekrane ali kje je poanta? Gledam malo primerjave mat/glossy in razlika je jasno odsev, omenja se pa tudi živahnost barv, ampak to morda pri starejših modelih, ker zdaj imam doma 1 glossy in enega mat in mat ima precej bolj živahne barve (z enakimi nastavitvami), tako da to ni ravno več pravilo in je tista glavna razlika le še odsev (in pa "lažje" čiščenje glossy ekrana). Jutri bom šel malo po trgovinah, da vidim kako je s temi črtami oziroma kvadratki, kateri prenosniki vse to imajo in morda mi bo kak prodajalec znal razložiti.

Mavrik ::

Em, a je možno da je to touchscreen digitizer, ki ga gledaš? To se načeloma vidi na prenosnikih z zaslonom na dotik.
The truth is rarely pure and never simple.

ExSpirit ::

Ne, niso z zaslonom na dotik. Običajni, piše pa pri tem ki ga imam sedaj doma "Zaslon z osvetlitvijo LED in s polno visoko ločljivostjo Full HD 1920 x 1080 slikovnih pik".

ExSpirit ::

Sem bil danes malo po trgovinah, pa od trgovcev nisem kaj dosti zvedel. Sem pa pregledal še malo druge prenosnike in več ali manj se res ti "kvadratki" pojavljajo na mat zaslonih, na glossy jih nisem nikjer opazil. Me pa čudi, da ljudi to toliko ne moti oziroma jih niti ne opazijo, a razlika je kot dan in noč. Na glossy je recimo zelen kvadratek v Windows vmesniku zelen kot celota, na mat pa je zadeva skoraj karirasta. Sedaj gledam gaming prenosnike in večina vidim da je mat (čeprav je en trgovec danes povedal, da so vsi gamin prenosniki glossy), mogoče je pri igrah to plus (nisem še probal), ampak za ostalo delo - grafično oblikovanje, brskanje po spletu oziroma branje teksta (programiranje) pa ne?

opeter ::

A to je samo pri FullHD ekranih? Ker pri navadnem HD ekranu (1366x768 pik) to še nisem videl. Pri znancu v podjetju imajo tri Lenovo prenosnike in dva Asusa, vsi letošnji modeli z mat ekrani, ampak tam kaj podobnega nismo opazili.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

ExSpirit ::

Hja, kar sem gledal so bili vsi full hd. Za ostale resolucije pa ne vem. Mislim, da sem tudi v trgovini gledal ampak je manj opazno - pri enih modelih je bolj, pri drugih malo manj (vem da sem gledal enega Acerja je bil res grozen, tako zelo da se mi zdaj ta moj ne zdi več taka katastrofa). Je pa odvisno, če si že navajen mat se morda niti ne zavzameš toliko za to. Tudi par trgovcev to ni kaj dosti motilo, potem ko so malo bolje pogledali so pa videli in iskali prenosnike, ki tega nimajo. In ja, po mojem s kazali potem mat prenosnike, ki imajo nižje resolucije, ker je bilo to tam manj opazno.

Ta primerjava sicer ni realna (v realnosti se prumerja retina vs navaden zaslon na applu), ampak je zelo podobna situacija med glossy in mat zaslonom (pri glossy je slika lepa "zamazana" in se vidijo detajli, pri mat pa vse kockasto):



Zdaj sem gledal 2 HPja, en mat drug glossy in gledam recimo ikono za koš. Na glossy je lepa se vidijo vsi detajli in oblike, pogledam od blizu na mat ekranu je pa kot ena velika kocka z različnimi piksli... Od daleč mogoče niti ni take razlike, ampak ko gledaš blizu je pa moteče in če uporabljaš prenosnik ga jasno moraš gledat od blizu.

ST-777 ::

ExSpirit je izjavil:

... Sem pa pregledal še malo druge prenosnike in več ali manj se res ti "kvadratki" pojavljajo na mat zaslonih, na glossy jih nisem nikjer opazil. ... Na glossy je recimo zelen kvadratek v Windows vmesniku zelen kot celota, na mat pa je zadeva skoraj karirasta.
Verjetno misliš na tako imenovani sparkle effect, ki so ga opazili tudi na testu za neki LCD monitor.

"Sparkle effect: Visible if you take a close look. Any more of it, and it would be a problem for me. I still don’t see why manufacturers can no longer make a proper anti-glare coating like that of my Eizo S1910 (made in 2005), which displays perfectly matte solid-color areas that don’t sparkle like they are covered in hair gel." http://blog.szynalski.com/2009/05/01/re...

To motečo zadevo sem tudi jaz opazil v trgovinah z monitorji. Nekateri proizvajalci LCD monitorjev uporabljajo slabo zasnovan antirefleksni sloj in je zato je treba biti pazljiv, da ne kupiš monitorja ali prenosnika, ki ima to slabo lastnost.

ExSpirit ::

Hja, problem je, da imajo to morda celo vsi mat prenosniki in npr. gaming prenosnikov je zelo malo pa še to vse kar sem zdaj gledal so mat in imajo te "probleme". Včeraj sem gledal npr. v BigBangu gamerskega Asusa - http://www.bigbang.si/prenosni-racunaln... in ima enak problem.

Nekaj sem tudi bral, da obstajajo nekakšne folije za mat ekrane, s katero spremeniš zadevo v glossy - ampak ne vem pa kako to kaj deluje oziroma ali naredi le odsev ali popravi tudi te "kvadratke" (če naredi le odsev je neuporabno).

ST-777 ::

ExSpirit je izjavil:

Nekaj sem tudi bral, da obstajajo nekakšne folije za mat ekrane, s katero spremeniš zadevo v glossy
Za folijo, ki spremeni glossy ekran v mat, sem že slišal - za folijo, ki spremeni mat ekran v glossy, pa še ne.

ExSpirit ::

Aha, možno da je tudi tako, sem le nekajkrat zasledil ampak se nisem zavzel za detajle, ker karkoli je tako dodano so potem verjetno še kakšne dodatne težave.

ExSpirit ::

Ne vem, ali je to to, ampak na googlu sem našel izraz "screen door effect", kjer je opisan podoben problem, čeprav kolikor sem do zdaj prebral se to ne omenja kot problem mat zaslonov...

m0LN4r ::

Finta je v premazu, ne v panelu znotraj istega proizvajalca.

Pravtako je odvisno od ppi in razdalje.
- 0.255pp Na starem matt samsungu (8let 1200x1600 na 20") se vidi mrežica iz 30cm razdalje na belem ozadju. Na črnem šele pri 20cm.
- 0.27pp Na novem matt asusu (24" 1920x1200) se vidi na beli podlagi iz cca. 20cm na črni pa 10-15.
- Sem šel še na TV preverit glossy (1920x1080p - 40") bela podlaga 50cm, črna podlaga 40cm.
- Še prenosnik glossy (1600x900 - 17") bela 30cm, črna 15cm.
- Še en prenosnik glossy (1366x768 15") oh tu pa vidim že iz 40cm.

Tako da, to kar ti vidiš, se vidi na vseh ekranih samo iz različnih razdalj, ki so _preblizu.

Zdaj pa, jaz običajno gledam v ekran nekje med 70-100cm, kakor je tudi načeloma pravilno, teh problemov nimam.
Če pa ne vidiš prebrati pisave si jo povečaj.


Edit:
haha, sem ugotovil zakaj ne vidiš ti tega na glossy.
Če na laptopu obrnem ekran tako, da se recimo neki svetlega odseva (ne odbija) npr. (bel zid ali karkoli) se res ne vidi,
se moraš potrudit da mimo odseva vidiš tisto mrežo, ampak iz prave razdalje se vidi. Oz. naredi si senco z roko.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

opeter ::

Aja, zdaj razumem ... ti vidiš mrežo? Iz kakšne razdalje to gledaš?
Čez gledaš iz 15-20 cm je nekako logično, da vidiš. A to pri vseh, mogoče pri sijočih ekranih malo manj, ker je kot ogledalo ...



Razlika med glossy in mat ekranom po kmečko:
http://www.howtogeek.com/181727/glossy-...

Obenem pa priporočam obvezno branje spodnje teme:
http://forum.videohelp.com/threads/2424...

To reduce the moire patterns get farther away from the LCD or don't focus so sharply.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

m0LN4r ::


To reduce the moire patterns get farther away from the LCD

This, toplo priporočam. Če pa je razdalja problem pa k okulistu čimprej.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

ExSpirit ::

m0LN4r je izjavil:

haha, sem ugotovil zakaj ne vidiš ti tega na glossy. Če na laptopu obrnem ekran tako, da se recimo neki svetlega odseva (ne odbija) npr. (bel zid ali karkoli) se res ne vidi, se moraš potrudit da mimo odseva vidiš tisto mrežo, ampak iz prave razdalje se vidi. Oz. naredi si senco z roko.

Aja, zdaj razumem ... ti vidiš mrežo? Iz kakšne razdalje to gledaš? Čez gledaš iz 15-20 cm je nekako logično, da vidiš. A to pri vseh, mogoče pri sijočih ekranih malo manj, ker je kot ogledalo ...


Kakorkoli in kjerkoli se gleda, na glossy ni te mreže. Sicer v večini gledam na enkrat iz razdalje cca 50 cm. Tudi če gledam iz zelo majhne razdalje (če grem res čisto zraven ekrana se mogoče res vidijo "kvadratki", ampak so zelo majhni in neostri, tako da ni moteče niti iz nekaj cm). Medtem ko na mat zaslonu opazim kvadratke tudi iz enega metra ali več, tako da razdalja ne igra ključne vloge in niti ne sme - jaz velikokrat gledam v določenih trenutkih sliko na razdalji cca 30 cm, ko se posvečam detajlom pri grafiki (sicer le za kratek čas) in pri glossy vidim vse detajle, medtem ko pri mat ekranu vidim samo kocke... Ko sem recimo gledal ikono za koš so na glossy ekranu vidni vsi detajli in obline, medtem ko na mat je vse kockasto in se počutim kot da bi imel zastarel ekran oziroma res nizko resolucijo (640x480)... Sicer pa "ogledalo" efekt nima kaj dosti veze, ker zadeva je popolnoma enaka na svetlobi ali pa v popolni temi, kjer glossy ekran nima odboja (odboj je čisto nekaj drugega kot vidna mreža).


opeter je izjavil:

Razlika med glossy in mat ekranom po kmečko: http://www.howtogeek.com/181727/glossy-...

To niti ne drži ravno najbolj, ker to, da mat zaslon nima tako intenzivnih barv ni (več) res. Na Medionu, ki sem ga nazadnje testiral so bile barve odlične, bolj intenzivne kot na večini glossy ekranov, ki sem jih gledal.

opeter je izjavil:


Obenem pa priporočam obvezno branje spodnje teme:
http://forum.videohelp.com/threads/2424...

To reduce the moire patterns get farther away from the LCD or don't focus so sharply.

Kot sem že napisal, oddaljenost nebi smela biti tak problem, če na glossy ekranu lahko gledam tudi na 20 cm razdalje, zakaj bi moral na mat gledati na štirikratni taki razdalji (čeprav tudi na taki razdalji vidim kvadratke)? Pa ta predlagana tema za branje je stara že 9 let...

m0LN4r je izjavil:


To reduce the moire patterns get farther away from the LCD

This, toplo priporočam. Če pa je razdalja problem pa k okulistu čimprej.

Aha, tipkam naj pa z iztegnjenimi rokami, ali naj kupim kar ločeno tipkovnico? :) Nevem zakaj bi se trudil gledati iz večje razdalje, če sedaj nimam teh težav na glossy ekranu, poleg tega kot sem že napisal se pri grafiki posvečam detajlom in to ne gre skozi...

fujtajksel ::

ExSpirit je izjavil:


Kakorkoli in kjerkoli se gleda, na glossy ni te mreže. Sicer v večini gledam na enkrat iz razdalje cca 50 cm. Tudi če gledam iz zelo majhne razdalje (če grem res čisto zraven ekrana se mogoče res vidijo "kvadratki", ampak so zelo majhni in neostri, tako da ni moteče niti iz nekaj cm). Medtem ko na mat zaslonu opazim kvadratke tudi iz enega metra ali več, tako da razdalja ne igra ključne vloge in niti ne sme - jaz velikokrat gledam v določenih trenutkih sliko na razdalji cca 30 cm, ko se posvečam detajlom pri grafiki (sicer le za kratek čas) in pri glossy vidim vse detajle, medtem ko pri mat ekranu vidim samo kocke... Ko sem recimo gledal ikono za koš so na glossy ekranu vidni vsi detajli in obline, medtem ko na mat je vse kockasto in se počutim kot da bi imel zastarel ekran oziroma res nizko resolucijo (640x480)... Sicer pa "ogledalo" efekt nima kaj dosti veze, ker zadeva je popolnoma enaka na svetlobi ali pa v popolni temi, kjer glossy ekran nima odboja (odboj je čisto nekaj drugega kot vidna mreža).
...


A si poskusil slikat tega in onega od blizu in primerjat povečano sliko, če se vidi debelejša mreža oz manjši procent površine piksla? Mislim z makro objektivom ali pa z makro predlečo (pred kratkim objektivom rabiš močno dioptrijo, pred teleobjektivom je dovolj šibkejša)?
Moram priznat da mi ta fenomen ni poznan. Imam pred sabo dva mat zaslona, enega cheapo laptop in drugega dobrega IPS. Na obeh če se potrudim vidim piksle, ampak običajno mi ni moteče. Mi postane moteče, če nataknem "bralna očala", ki jih včasih uporabljam za filigranske posle, za branje jih ne rabim. Mogoče imaš tolk oster vid, da te to po defaultu moti? Pol bi si mogoče moral omislit kej z "retina" resolucijo.
Sicer kolkr vem imajo glossy ekrani antirefleksivno folijo, ki bi lahko imela svoj vpliv - običajnih "glare" ekranov že dolgo ni več, premaz mat ekranov pa je menda "nižja" tehnologija.

m0LN4r ::

Pač na glossy se ne vidi zaradi odseva oz. specularja, ampak je tam in vedno bo.

ampak so zelo majhni in neostri,

To je glih poanta matt ekranov, da vidiš sliko OSTRO-VEDNO tako kot je in ne neko zblurano resnico, glede na svetlost predmetov in okolice.
Zato pa imajo vsi pro ekrani matt, ker se gleda detajle na slikah. Na glossy pa to težko vidiš, če ti "blura" oz. razmaže le te.

Medtem ko na mat zaslonu opazim kvadratke tudi iz enega metra ali več,

Če vidiš z enga metra piksle, vsaka ti čast. A na glossy pa ne vidiš, glede na tako dober vid. Svašta.

Aha, tipkam naj pa z iztegnjenimi rokami, ali naj kupim kar ločeno tipkovnico? :) Nevem zakaj bi se trudil gledati iz večje razdalje,

Iz raznoraznih pozitivnih zdravstvenih razlogov, ničesar drugega.


Pač ok. Nima veze.
Za tvojo uporabo ti je pač lepše glossy in razmazani piksli, ampak to ne pomeni, da gledaš boljšo sliko, temveč samo prilagojeno.

Glede premazov pa. Vsak proizvajalec oz. razred ekranov ima drugačnega. Na kakem 300EUR IPS ekranu, nebo isti matt premaz, kot na 400EUR matt laptopu.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

fujtajksel ::

fujtajksel je izjavil:

Imam pred sabo dva mat zaslona, enega cheapo laptop in drugega dobrega IPS. Na obeh če se potrudim vidim piksle, ampak običajno mi ni moteče. Mi postane moteče, če nataknem "bralna očala", ki jih včasih uporabljam za filigranske posle, za branje jih ne rabim. Mogoče imaš tolk oster vid, da te to po defaultu moti? Pol bi si mogoče moral omislit kej z "retina" resolucijo.


No zdejle sem primerjal še s starim glossy anti-glare zaslonom. Rezultat je da je slednji bolj "mrežast", ker ima pač večje piksle (17", pa še nižja resolucija). Ampak če pogledam z ustrezno daljše razdalje, izgleda približno isti šmorn.
Potem bi bilo primerno zdravilo vzet zaslon z višjo resolucijo oz manjšimi piksli... če ne bi bilo tistega heca da precej Win$$ programov ni dobro prirejenih za uporabo na visokih resolucijah, čeprav sami Win$$ to v principu omogočajo... Ne vem al je to pri novejšem softveru za Osmico kej bolje pošlihtano. Pri Applu so imeli udarniško akcijo prilagajanja takrat, ko so "retino" uvajali.

ExSpirit ::

fujtajksel; z makrom še nisem probal slikat (bom probal še to en dan). Sicer pa vida nimam najboljšega, tako da zaradi ostrega vida to ne bo. Je pa res, da sem dolgo časa uporabljal zgolj glossy ekrane in zato takoj opazim tako zadevo. Kdor uporablja tak zaslon je vajen in morda tega niti ne dojema tako kot jaz. Tudi kak kolega oziroma kak trgovec tega ni poznal, ko sem mu dal pa dva prenosnika skupaj (en mat en glossy) je pa hitro to opazil in potem to hitreje opažal. Saj verjetno, če bi nekaj časa uporabljal mat bi se tudi sam navadil oziroma bi me manj motilo ko mreža ne bi bila tako pomembna (pri oblikovanju bi bilo verjetno ves čas moteče). Ne vem pa, kaj si mislil z "retina resolucijo" - to ne obstaja, razen če si mislil retina zaslon? Tega pa pač niti ni na izbiro, kdor ga ima ga ima (npr. Apple, ostali pa še nisem zasledil).

m0LN4r; Zaradi česa se mreža ne vidi ne vem in če dejansko kje "zadaj" obstaja (kar jasno da) me niti ne zanima, meni je pomembno kako se ekran vidi ne kako je setsvaljen oziroma kako zadeve zadaj delujejo... Ne vem, kaj si mislil z zblurano resnico glede na svetlost predmetov in okolice? Ti dejansko si sploh kdaj videl glossy ekran oziroma ga sam uporabil? Hehe, Okolica nima nobene veze kot sem že napisal, ker če te že motijo odboji ob svetlobi (zaradi "stekla") si pač predstavljaj da uporabljam prenosnik zgolj ponoči v trdi temi brez da se vidi kak odboj v zslonu... Ampak kakorkoli že, ne vem kako lahko rečeš da gledaš detajle na slikah, če imaš na njej mrežo. Torej po tvojem mnenju je na desni strani več detajlov kot na levi? Če da, potem ti lahko rečem le še "Uživaj v mat zaslonih, si želim da bi videl enako, ker bi imel manj težav z nakupi...". :)



Ko sem poskusil igro sem se pa na mat počutil skoraj tako, kot da gledam na spodnji sliki to levo stran (kljub ultra high nastavitvam grafike), medtem ko na glossy ekranu pa kot da gledam desno stran (kljub medium nastavitvam grafike):



... tako sem se počutil, ne pravim, da je taka grafika, da ne bo kdo spet vzel dobesedno to :) Tako da če se temu na levi reče "ostra kvaliteta", na desni pa "zamazana slika", potem priznam, imam raje "razmazano sliko", torej glossy ekran. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ExSpirit ()

nejcek74 ::

hm hm hm

glej, sem ti fotografiral macov glossy zaslon, fotografirano s telefonom, izrazito vidna mreza, izrazit moire efekt. Predvidevam da je tako opazno zaradi linearne narave senzorja (napram logaritmski ocesa). Mreza ocitno je tudi na glossi zaslonu (v velikosti pikslov kot je zgoraj opisano).
Drugace pa se ne spomnim da bi s prostim ocesom kjerkoli opazil kako mrezo na monitorju, pa v sluzbi 8 ur + uporabljam glossy maca, doma pa 30' Dellov matt zaslon. Tako da se ne bi zanasal na tvojo razlago o navajenosti, mislim pa da si medicinski fenomen. Poskusi dobiti sluzbo pri Nasi namesto Hublovega teleskopa.

 mreza

mreza



*zal mi ne uspe pinat fotke z one drivea da bi bila direkt vidna

m0LN4r ::

Ja saj, če bi poslikal ekrane z enakim ppi iz iste razdalje z makrom, bi bil rezultat zelo podoben.

Za sliko daj samo URL ali pa naloži nekam hitr (shrani.si/imgur).
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

fujtajksel ::

ExSpirit je izjavil:

fujtajksel; z makrom še nisem probal slikat (bom probal še to en dan). Sicer pa vida nimam najboljšega, tako da zaradi ostrega vida to ne bo. Je pa res, da sem dolgo časa uporabljal zgolj glossy ekrane in zato takoj opazim tako zadevo. Kdor uporablja tak zaslon je vajen in morda tega niti ne dojema tako kot jaz. Tudi kak kolega oziroma kak trgovec tega ni poznal, ko sem mu dal pa dva prenosnika skupaj (en mat en glossy) je pa hitro to opazil in potem to hitreje opažal. Saj verjetno, če bi nekaj časa uporabljal mat bi se tudi sam navadil oziroma bi me manj motilo ko mreža ne bi bila tako pomembna (pri oblikovanju bi bilo verjetno ves čas moteče). Ne vem pa, kaj si mislil z "retina resolucijo" - to ne obstaja, razen če si mislil retina zaslon? Tega pa pač niti ni na izbiro, kdor ga ima ga ima (npr. Apple, ostali pa še nisem zasledil).

m0LN4r; Zaradi česa se mreža ne vidi ne vem in če dejansko kje "zadaj" obstaja (kar jasno da) me niti ne zanima, meni je pomembno kako se ekran vidi ne kako je setsvaljen oziroma kako zadeve zadaj delujejo... Ne vem, kaj si mislil z zblurano resnico glede na svetlost predmetov in okolice? Ti dejansko si sploh kdaj videl glossy ekran oziroma ga sam uporabil? Hehe, Okolica nima nobene veze kot sem že napisal, ker če te že motijo odboji ob svetlobi (zaradi "stekla") si pač predstavljaj da uporabljam prenosnik zgolj ponoči v trdi temi brez da se vidi kak odboj v zslonu... Ampak kakorkoli že, ne vem kako lahko rečeš da gledaš detajle na slikah, če imaš na njej mrežo. Torej po tvojem mnenju je na desni strani več detajlov kot na levi? Če da, potem ti lahko rečem le še "Uživaj v mat zaslonih, si želim da bi videl enako, ker bi imel manj težav z nakupi...". :)



Ko sem poskusil igro sem se pa na mat počutil skoraj tako, kot da gledam na spodnji sliki to levo stran (kljub ultra high nastavitvam grafike), medtem ko na glossy ekranu pa kot da gledam desno stran (kljub medium nastavitvam grafike):



... tako sem se počutil, ne pravim, da je taka grafika, da ne bo kdo spet vzel dobesedno to :) Tako da če se temu na levi reče "ostra kvaliteta", na desni pa "zamazana slika", potem priznam, imam raje "razmazano sliko", torej glossy ekran. :)


Glej, s prilaganjem tehle očitno sfejkanih primerjav res ne delaš dobrega vtisa :) :) :)
Kot rečeno imam tudi en glossy anti-glare prenosnik, na katerem je "mreža" precej bolj očitna kot na novejšem mat, to pa zato, ker ima ta novejši manjšo velikost piksla; pri primerljivi razdalji ne opazim neke razlike glede opaznosti mreže. Tako da pazi da boš pri primerjavah res gledal zaslone z enako velikostjo piksla. Možne bi bile razlike v aktivni svetli površini piksla (oz treh barvnih črtic) proti celotni površini kvadratka v matriki al pa v njihovi zabluranosti, ampak tega nisem opazil v neki očitni meri. Ni izključeno da bluranje pri mojem ne pride enako do izraza, ker ima pač velike piksle. Moraš pa naredit res dobre in nezablurane makro posnetke, da lahko to dobro primerjaš. Na notebookcheck se precej ukvarjajo z ekrani (gamut, stranski koti, zunaj...) ampak povečav pikslov pa ne dajejo zraven.
Pri "običajnih" velikostih piksla je normalno da malo vidiš "mrežo" tudi z običajne delovne razdalje, če se malo potrudiš. Če pa nisi pozoren tega mogoče niti ne opaziš. Tako da opisani odziv prodajalca ni nepričakovan.
"Retina" zaslon je mišljen v smislu Applove komercialne oznake za precej višjo resolucijo pri isti velikosti zaslona in s tem toliko manjših pikslih, da jih praktično res ne ločiš več. S tem tudi "mreža" izgine. Je fajn za fotke, ampak se mi te dni ne zdi na posrečeni strani kompromisov s ceno in potrebno procesorsko/grafično močjo.
http://www.notebookcheck.com/Test-Apple...

nejcek74 ::

Saj upam da se da kliknit gor na link, sem hotu samo rect da ni tako lep post.
In moj zakljucet je nekako kot fujtakslov. S prostim ocesom ne vidim mreze, ce pa fotkam pa malo povecam se pa vidi tudi na applovem glossy nonretina zaslonu. In lahko naredim cisto enako manipulicajo z glossy zaslonom kot je na OP-jevi fotografiji.

opeter ::

Fotka na linku ne dela.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

nejcek74 ::

Ma ok, shrani si pa ne morem uporabit, ker dela samo na obmocju slovenije :) Saj nima veze, cel ekran zgleda pac isto kot desna polovica na njegovi fotki.

opeter ::

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

fujtajksel ::

Meni slika na linku dela, ampak ni uporabna. Rabiš mnogo večjo povečavo in boljšo kvaliteto.

ExSpirit ::

nejcek74; ne gre samo zame, komurkoli zadevo v živo pokažem potem ve za kaj gre oziroma vidi mrežo tudi sam. Če si kje iz MB se lahko dobiva v BigBangu ali pa Harveyu (tukaj je par Lenovo modelov res pravih za primerjat) pa ti pokažem kaj me moti na mat ekranih oziroma boš povedal, če je na glossy ekranu 10x10cm enobarvna kocka res enobarvna (oziroma vsaj približek), potem pa še na mat ekranu.

fujtajksel; glede velikosti piksla je razumljivo, da so razlike - sem tudi napisal, da pri določenih prenosnikih je slika tudi na mat lahko malo boljša (še vedno ne dobra).

Skratka ekrana slikat in da se bo videla dejanska razlika tukaj je nemogoče, ker je jasno da takega ekrana kakršnega se vidi na sliki ti ne gledaš v živo oziroma oko tega ne zazna... Tako da jaz slike dejansko kakšna je razlika nimam in ne znam naredit (za enkrat tudi nikjer nisem našel take slike), lahko dam le približke oziroma okvirno kako se zadeva meni zdi (morda malo pretiravanja vmes, ampak kdor ve za kaj gre mu bo jasno).

Skratka mene niti ne zanima komu so bolj všeč mat in komu glossy, mene zanima predvsem to, če se da na mat ekranih to kakorkoli popravit oziroma ali obstaja kakšen mat zaslon, ki se lahko bolj primerja z glossy v smislu "za oko čiste slike".

ST-777 ::

ExSpirit je izjavil:

... ne gre samo zame, komurkoli zadevo v živo pokažem potem ve za kaj gre oziroma vidi mrežo tudi sam. Če si kje iz MB se lahko dobiva v BigBangu ali pa Harveyu ...
Trgovine niso primeren kraj za primerjavo.

"Glossy displays tend to look better in stores where there are no bright lights to cause glare, but you may want a matte display if you plan on using the display in a bright room. Matte displays may counteract glare much better, but that doesn’t really matter if you’re never going to use it in a bright area."

ExSpirit je izjavil:

... mene niti ne zanima komu so bolj všeč mat in komu glossy, mene zanima predvsem to, če se da na mat ekranih to kakorkoli popravit ...
Po mojem mnenju se ne da na mat ekranih to popravit.

"There’s not much you can do here besides look at displays in person, but even that won’t help much because the glossy display will look better in an electronics store where reflections and glare aren’t a factor. Actually using the different types of displays in your day to day life is the best way to really know what you want — and, even then, you may prefer different types of displays in different situations. A few people even claim to prefer the colors on a matte display, saying that they’re too vivid on a glossy display. These people may just be used to matte displays, but they still have a real personal preference." http://www.howtogeek.com/181727/glossy-...

fujtajksel ::

ExSpirit je izjavil:

Skratka ekrana slikat in da se bo videla dejanska razlika tukaj je nemogoče, ker je jasno da takega ekrana kakršnega se vidi na sliki ti ne gledaš v živo oziroma oko tega ne zazna... Tako da jaz slike dejansko kakšna je razlika nimam in ne znam naredit (za enkrat tudi nikjer nisem našel take slike), lahko dam le približke oziroma okvirno kako se zadeva meni zdi (morda malo pretiravanja vmes, ampak kdor ve za kaj gre mu bo jasno).


Če se razlike ne bi dalo slikat, bi najbrž pomenilo, da je ni. Slikat se gotovo da. LCDji so razmeroma hvaležne tarče, ker sami svetijo. Dovolj dobro bi moralo it s kakšnim trotl fotom, ki ima makro način pri širokem kotu, tako da ujame okvir kake 3cmx2cm, ali z mobilcem z makro predlečo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Glossy vs. Matt monitorji

Oddelek: Zvok in slika
8933 (683) The Player
»

Nakup prenosnika ACER ali ASUS

Oddelek: Kaj kupiti
387849 (7073) sasoz
»

Professionalni monitor za video obdelavo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7312204 (10417) Zheegec
»

Mat ali glossy

Oddelek: Strojna oprema
354678 (3573) m4d_m4n
»

Lahek prenosnik do 1000 evrov

Oddelek: Kaj kupiti
161672 (1413) alphasaphir

Več podobnih tem