» »

Napad na Sony Pictures maslo odpuščenih?

Napad na Sony Pictures maslo odpuščenih?

Slo-Tech - Sony in ameriški pravosodni organi za zdaj trdno vztrajajo pri mnenju, da je za vdor v Sony Pictures odgovorna Severna Koreja, ki ni bila zadovoljna s filmom The Interview. Sony je naprej napovedal umik filma, potem pa so ga vseeno izdali - in zaslužili milijone. Nekateri indici pa sedaj kažejo, da napad morebiti vendarle ne izvira iz Severne Koreje.

Podjetje Norse, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, na lastno pest preiskuje vdor in uporablja podatke, ki so pricurljali v javnost. Ker so hekerji objavili ogromno množično ukradenega materiala, vključno s seznami sedanjih in nekdanjih zaposlenih, je socialni inženiring mogoč. V Norse trdijo, da je izvor napada precej bolj vsakdanji - nezadovoljni odpuščeni sodelavci.

Norsejev podpredsednik Kurt Stammberger je povedal, da so uspeli identificirati šest posameznikov, ki so zelo verjetno neposredno povezani z vdorom. Izhajali so iz predpostavke, da so zaposleni v Sonyju bistveno laže izvedli tovrstni napad, zato so se osredotočili na seznam zaposlenih, ki je med vdorom prav tako pobegnil v splet. Našli so dva Američana, enega Kanadčana, Singapurčana in Tajca, ki jih sumijo sodelovanja (poreklo šestega ni znano). Ena izmed njih je bil deset let zaposlena v Sonyju, a je v množičnih odpuščanjih letos spomladi izgubila zaposlitev. Norse je na internetu našel številna sovražna sporočila, ki jih je omenjena pošiljala, prav tako pa so odkrili dokaze, da je bila v stiku z znanimi hekerskimi skupinami v Evropi in Aziji. Prav tako so odkrili sledi, da je komunicirala prek strežnikov, na katerih so našli prve znane verzije programske opreme, ki je bila uporabljena pri vdoru.

Norse je zbrane podatke in dokaze posredoval FBI. To še ne pomeni, da je Severna Koreja ni bila udeležena, vzbuja pa močan dvom v to teorijo. Precej laže bi bilo namreč napad izvesti od znotraj in okriviti Severno Korejo, kot pa ga dejansko izvesti z druge strani Pacifika. Zgodba bo zagotovo še zanimiva.

Glavni zmagovalec vdora pa je The Interview. Film, ki je bil pred vdorom sorazmerno slabo poznan, je postal največji hit. Prvi dan predvajanja (25. december) je kljub omejeni distribuciji zaslužil več kot milijon dolarjev, do prejšnjega konca tedna pa samo v prodaji prek spleta že 15 milijonov dolarjev. Film je stal 44 milijonov dolarjev, torej lahko pričakujemo, da bo izplen zelo pozitiven.

11 komentarjev

ahac ::

Obama ne bo nikoli priznal, da je po krivem okrivil drugo državo. :P


samo v prodaji prek spleta že 15 milijonov dolarjev.

Kolk bi šele, če ne bi bil omejen na ZDA in Kanado...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

RockyS ::

wow, celi milijon oz. 15. To je za film nič.

Je pa nekaj, če sedaj objavim besedilo, ki je ga na začetku filma pela mala deklica in besedilo spremenim da bo govoril o Obami in njegovih otrocih me bo že drugi dan obiskala policija. Pa naj posiljujejo njegovo ženo, pa naj njuni otroci poleg gledajo.

Moderatorji, preden izbrišete post preverite vsebino filma ki ga reklamirate.

Starodavni ::

hehe, na tej drugi sliki pa je Observer :D

http://fringe.wikia.com/wiki/Observers

očitno opazuje pomemben dogodek v zgodovini človeštva :D

no, to se tudi zdi realna možnost, da napad ni sprožila S. Koreja, ampak je bilo več faktorjev. Vseeno pa bo ta film the Interview zaradi tega imel bojšo gledanost in bo pokril vložek, kot prej, ko ni bil tako prepoznaven.

Folk hoče to pogledat, prej pa bi rekli - eh, ne bom gledal.

Zmajc ::

Osebno bi rekel da je obtožba S. Koreje marketinški trik.

harmony ::

Zmajc je izjavil:

Osebno bi rekel da je obtožba S. Koreje marketinški trik.

Na cigav racun?

dottor ::

Da račun večje prepoznavnosti in gledanosti filma. Ko sta ZDA in Sony obtožla S. Korejo za napad zaradi filma The Interview, ki kritično prikazuje njihovega diktatorja (če mu lahko tako rečemo), je film dobil na popularnosti. Zato ga je šlo precej več ljudi gledat v kino ali preko travniških vmesnikov, TV hiše so množično poročali o tem in delali brezplačno reklamo za film. Ker pa smo ljudje še kako firbčni so si filem šli množično ogledat kar pomeni $$$.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

MIHAc27 ::

Ni dvakrat za rečt, da ima dottor prav. Kdaj so se pa še amerikanci sekirali kaj počne S. Koreja?
Filmska industrija pa še manj, če oni kujejo dobiček, tudi če ZDA na koncu res faše eno atomsko. Sam da Kajmanske otoke ne zadane kaj hudega.

dr.Akula ::

RockyS je izjavil:

wow, celi milijon oz. 15. To je za film nič.

Ja se strinjam. Meni tudi ni jasno zakaj vse novice opevajo teh 15 miljonov kot da je to en super izkupiček. Če bi bil film normalno relisan, bi približno toliko zaslužil v ZDA v enem vikendu od prodaje kino vstopnic + dobiček drugje po svetu. Ko bi bil potem izdan še na optičnih medijih in na VOD bi priteklo še nekaj denarja. Film je sedaj v bistvu preskočil prvo fazo in prešel direktno na drugo. Res je da ga je zaradi vsega pompa v drugi fazi pogledalo več ljudi, kot bi ga sicer, še vedno pa dobiček ne bo tak kot če bi bil konvencionalen relis.
ni podatka

djurodrljaca ::

Mogoče je pa razlog za "slab" zaslužek v kinih to, da ga skoraj nikjer niso predvajali ;)

dottor ::

In da je bil prosto dostopen povsod na spletu preko steama....
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

korenje3 ::

izraelci so isti. za vsako stvar obtožijo iran.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Severnokorejski hekerji napadli čilensko omrežje bankomatov

Oddelek: Novice / Varnost
145819 (4549) Poldi112
»

FBI: Imamo dokaze za vpletenost Severne Koreje v vdor v Sony

Oddelek: Novice / Varnost
3010604 (8086) srus
»

ZDA uvedle sankcije zoper Severno Korejo zaradi domnevnega vdora (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5617651 (14154) SimplyMiha
»

Vdor v Sony na internet naplavil neizdane filme

Oddelek: Novice / Varnost
258772 (5511) [D]emon
»

Napad na Sony Pictures povzročil umik filma

Oddelek: Novice / Varnost
3817277 (13789) FireSnake

Več podobnih tem