» »

Knjige, ki se jih splaca prebrati

Knjige, ki se jih splaca prebrati

ragezor ::

Ker so pocitnice je cajt za branje knjig.

Ponavadi berem knjige od tehnologij, ki se jih ucim, ampak trenutno cakam na 1.0 release rusta, tako da mam tacas cas za random stvari.

Priporocajte najboljse knjige, ki ste jih kdajkoli prebrali pa majo veze z programiranjom.

Bonus pointsi, ce niso neke napredne stvari (recimo pro django ne pomaga dosti, ce se ne ves nic o djangu), lahko pa tudi, ce je knjiga bila res dobra in ste odnesli veliko od nje.

jype ::

ragezor> Priporocajte najboljse knjige, ki ste jih kdajkoli prebrali pa majo veze z programiranjom.

Žal je zelo odvisno od nivoja, na katerem delaš. Mene je daleč največ o računalnikih naučila tale knjiga (google je ponudil ta PDF ko sem vtipkal naslov - pojma nimam, če ga je legalno uporabiti) in čeprav je računalnik, ki ga obravnava, že davno zastarel, so koncepti, ki jih nauči, še vedno zelo podobni.

Če te zanimajo bolj abstraktne reči, potem se pa vsekakor splačajo bodisi Knuthove "Art of Programming" knjige, ki se ukvarjajo z "matematiko algoritmov" (on je tisti, ki je izjavil "Beware of bugs in the above code; I have only proved it correct, not tried it."), bodisi Dijkstrova "Discipline of Programming", ki se programiranja loteva na še bolj meta način.

Za praktično "kuharsko" znanje programiranja tudi obstajajo odlične knjige, ampak za nasvete o tem boš moral povedat, katere tehnologije te najbolj zanimajo. Če te zanima Python (glede na rust in django), potem je http://www.diveintopython3.net/ zanimiva, če si že programer in poznaš teoretične koncepte, na primer.

ragezor ::

Meni je bila vsec recimo tale knjiga, pa ceprav programiram v pythonu vecinoma in to ne iger:
game programming patterns

Ze omenjena "Pro Django", ki bolj razlaga kako Django kot framework deluje.

"MongoDB Applied Design Patterns", ki jo lahko preberes po mongodb hello worldu oziroma z googlanjem ob knjigi. Predstavi razlicne use case za mongodb.


"Introduction to Tornado", knjigica, ki te upelje v svet web developmenta s Tornadom

Roadkill ::

Nisem še prebral, ampak sem slišal veliko priporočil. Vem kaj bom bral čez praznike.

The Mythical Man-Month @ Wikipedia

Ni fokusirana na programiranje, ampak bolj na vodenje kompleksnih software projektov in razvojnih ekip.
Ü

roko granata ::

http://www.amazon.com/Code-Language-Com...

Prva polovica knjige je lepo berljiva in predstavlja nekakšen uvod v razumevanje začetnih smernic (danes jih imenujemo temelji) računalniške tehnologije. V drugi polovici pa lahko s pomočjo knjige sestaviš svoj računalnik (kalkulator, ki izvaja osnovne operacije nad binarnini števkami) ali pa le slediš navodilom, ki služijo kot razlaga malo kompleksnejših konceptov. Čeprav ne najbolj aktualne zadeve, vseeno zelo relevantne za kogarkoli, ki ga tako ali drugače zanima programiranje.

Isotropic ::

pejt skos Structure and Interpretation of Computer Programs
in vaje, ki jih ima.

lobo_feroz ::

+1 za SICP, bo tam nekje do naslednjih novoletnih počitnic končal, če bo priden.

Isotropic ::

a s to SICP dejansko kaj pridobiš v današnjih časih?

lobo_feroz ::

Pomojem ja, saj so vse stvari notri danes še aktualne. Meni je knjiga definitvo koristila, sem pa zaenkrat predelal približno polovico.

Me pa pri SICP moti, da je terminologija pogosto malce drugačna kot se uporablja sicer. Pa pogrešam primerjave z ostalo tehnologijo. Tukaj se mi zdi boljša Concepts, Techniques, and Models of Computer Programming in pripadajoči edx tečaj.

Za razliko od SICP avtorja obravnavata tudi druge jezike, med drugimi naprimer Haskell, Javo in Erlang. Takole recimo Peter van Roy razdeli paradigme:
http://www.info.ucl.ac.be/~pvr/paradigm...

Pri SICP moraš si moraš povezave s stvarmi, ki jih uporabljaš v praksi, ustvarjati sam.

Je pa en velik plus za SICP preprostost jezika. Scheme ima tako preprosto sintakso, da z njo praktično ne izgubljaš nič časa, tudi če ne boš nikoli več v življenju programiral v kakšnem dialektu Lispa. Oz, ki se uporablja v CTM, je precej bolj kompliciran, je pa res, da podpira še več paradigem.

Isotropic ::

kuk cajta si pa rabil, da si prišel skos polovico?
in koliko predznanja, kilometrine rabiš?

Zgodovina sprememb…

lobo_feroz ::

Ej, res težko rečem, učil sem se zvečer po službi, če mi je ostalo še kaj energije, včasih pa še kak vikend. Vse skupaj je trajalo najbrž par mesecev v več kosih. Največ časa sem pa seveda porabil za naloge.

Rabiš pa nekaj znanja matematike, da ne boš potem imel še s tem problemov. Sam imam narejen štromarski faks, programiral sem pa pred tem večinoma v imperativnih jezikih. Zato se mi je zdel zanimiv pristop, kjer se "mutable variable" (kako se reče po slovensko btw?) uvede šele v tretjem poglavju.

Sicer pa kar se porabljenega časa tiče, če se s kakšno nalogo res matraš, boš od nje tudi največ odnesel.

smoke ::

Tale je recimo tut fajn za prebrat: http://www.amazon.com/Introduction-Algo.... Malenkost bolj matematična, ampak opiše praktično vse pomembnejše algoritme in podatkovne strukture. Samo treba si je vzet malo več časa kot ene praznike. :)

Isotropic ::

na vajina oba posta zgoraj: calculus in algebro al kaj drugega od mate (diskretna)

lobo_feroz ::

Nekaj nalog iz SICP uporablja različne primere iz matematike, ne vem pa več točno kaj. Če si delal tehnični faks, ne bi smel imeti z njimi nobenih problemov (ali pa ne bi sem imeti diplome >:D).

Pri sami vsebini pa mislim da ne rabiš kaj posebnega matematike.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uporabni ALGORITMI - kje dobiti

Oddelek: Programiranje
172897 (2358) Joze_K
»

Kje/kako ste se naučili programiranja? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Programiranje
21655855 (40531) DaMachk
»

Knjiga za python

Oddelek: Programiranje
63980 (3606) brodul
»

Kaj se učiti

Oddelek: Izdelava spletišč
322406 (1837) MrBrdo

Več podobnih tem