Forum » Elektrotehnika in elektronika » HDMI kabel - podometna napeljava
HDMI kabel - podometna napeljava
![](https://static.slo-tech.com/stili/avatar_gray.gif)
accord37 ::
Lep pozdrav vsem skupaj. Imam eno vprašanje in sicer v stanovanju sem se lotil elektrike. Odločil sem se da bom kupil še 2 HDMI podometni vtičnici in peljal hdmi kabel po steni do televizije. Zanima me če lahko HDMI kabel peljem po isti cevi kot elektriko (230V). Predvsem me zanima če lahko nastanejo kakršnekoli motnje za hdmi kabel? Ali naj raje ločeno zrežem luknjo in peljem v ločeni cevi?
hvala vam za odgovore in lep dan :)
hvala vam za odgovore in lep dan :)
![](https://static.slo-tech.com/stili/avatar_gray.gif)
telexdell ::
V isti cevi so lahko le vodniki istega tokokroga! Torej tega nikakor ne smeš narediti. Pa ne zaradi tega, ker bi lahko prihajalo do moten (pri digitalnem signalu do teh ne bo prihajalo) ampak ker se lahko med montažo (ali kasneje) poškoduje izolacija na vodnikih in lahko dobiš 230V na HDMI vhod TV. Pri dveh paralelno položenih vodnikih pride do medsebojne indukcije in ti lahko razne prenapetosti, katere nastanejo v električnem omrežju preko indukcije pridejo na HDMI vhod...
PS- priporočljivo je, da so šibkotočne instalacije (telefon, internet, TV...) vsaj 200 mm odmaknjene od instalacij elektrike.
PS- priporočljivo je, da so šibkotočne instalacije (telefon, internet, TV...) vsaj 200 mm odmaknjene od instalacij elektrike.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ločitev elektroinštalacije dveh sob (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12306 (11063) | mirator |
» | Nevihta skurila HDMIOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1397 (831) | Spajky |
» | Priklop Bosceve kuhalne plosceOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7169 (6474) | starfotr |
» | vprašanje glede nule (N) (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 21075 (19251) | lovro535v2 |
» | kabli prebijajo?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 8973 (8055) | telexdell |