» »

Popravilo pomivalnega stroja Bosch SGS56A02/42

Popravilo pomivalnega stroja Bosch SGS56A02/42

astronavt ::

Pomivalni stroj, ki ni veliko rabljen, star ca. slabih deset let, že dalj časa ne opere več dobro! Prisotni so še ostanki hrane, ni dobro splaknjeno,.. V kabini filtre redno čistim, dodajam sol, večfunkcijske tablete, sredstvo za izpiranje,.. Opazil sem, da signalna lučka za sol nič več ne zasveti, kljub temu, da je rezervoar za sol že čisto brez soli. Lahko , da je šel kakšen senzor ali kaj drugega. Ampak sedaj pa bi najprej sam rad očistil celoten stroj, saj se mi zdi, da bi utegnilo biti kje globje kaj zamašeno (maščoba, kamen?). V plastičnem zbiralniku vode, ki je pri strani stroja in je sestavljen iz labirintov, je en premičen čep, ki se odpira in zapira (dvigne ga voda in tako zatesni oz. sprosti pot), in ima verjetno funkcijo za dostop zraka in preprečitev odtekanje vode skozi to odprtino. Na tem mestu je močno zamaščeno ali pa je umazano od plesni ali pa oboje! To mehansko ne morem očistiti, ker je mesto nedostopno (v labirintu), ampak mislim, da to ni razlog za neučinkovito pomivanje stroja! Kako bi to učinkovito lahko očistil? Spodaj je še ena velika valjasta posoda, rdečkasto rjave barve, velikosti ca. dveh do treh litrov. Kaj je to? Jo lahko poderem, odprem in očistim? Kaj vse moram očistiti in kako? Mi kdo lahko to na kratko svetuje? Serviserja pa ne bi rad klical, ker je baje za cel dan dela!!? Stroj definitivno še ni odslužil, saj je sicer v dobrem stanju in kilometrov še tudi nima toliko in ga mi je zato težko že kar zavreči! Glede na cene serviserjev in pa kako te fajn na suh nate g nejo, takšne izkušnje pač imam, rajši kupim sicer nov stroj! Če pa mi ga uspe očistiti, popraviti z vašo pomočjo pa bom itak vesel. Hvala.

RejZoR ::

Če ti razdiranje aparatov ni tuje (lahko si pomagaš da pred razdiranjem pofotkaš dele, da veš kako gre pol nazaj) ga razdri in očisti. Vodni kamen in delno maščoba se lepo odstranjuje z alkoholnim kisom za vlaganje oz z vročo vodo narediš raztopino iz tablete/detergenta za pomivalni stroj in s tem potem splakuješ dele.

Pomaga tud če daš not tableto detergent (kar v stroj in ne v predalček), nastaviš na max temperaturo in zaženeš praznega. Tko se bo začela raztapljat že takoj in mislim da te vode ne bi smel izčrpat ven ampak bi jo moral uporabljat do konca. Ker ne bo nove svinjarije od umazane posode bi se moral mal očistit. Ampak vprašanje če bo eno tako čiščenje dost za 10 let nalaganja svinjarije...

Podobno se čisti pralne stroje. Not daš alkoholni kis in sodo bikarbono, na 90°C in zaženeš praznega.

Strošek tvojega dela in kisa oz detergenta je zanemarljiv, tko da probaj. Če sicer dela ga je škoda menjat imo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

astronavt ::

Ja hvala RejZoR, bom to upošteval! Stroj sem že razstavil na prafaktorje! Sploh ni bilo tako umazano, kot sem pričakoval! To pa ne samo zato, ker stroj ni veliko pomival, ampak predvsem zato, ker je bila posoda vedno v glavnem predhodno že očiščena hrane in redno očiščeni filtri v kabini, tako da se to občutno pozna pri samem stanju stroja po desetih letih! Vmes pa je bil stroj občasno tudi očiščen s tisto tekočino, ki jo kupiš in potem praznega zalufaš na max temperaturi. Ko sem razdrl vse skupaj, me je presenetilo to, da se dajo vsi deli popolnoma razstaviti in očistiti, ne da bi kaj odletelo- se zlomila kakšna plastika, plastični jeziček ipd. V glavnem sem vse z lahkoto očistil, ampak ne vem pa samo tega, kaj je tista rdečkasto rjava snov v plastični posodi- le ta pa se ne da podreti, saj je zavarjena. To je plastična posoda, v bistvu rezervoar za vodo, in sicer je sestavljen iz dveh delov. En del je namenjen za dodajanje soli v vodo, v drugem pa je ta rdečkasto- rjava- oranžna snov, skozi katero teče voda. Ta snov izgleda kot nekakšna sol, le da pač ni bele barve, ampak kot sem že omenil, rdečkasta. Se mi zdi, kot da bi to utegnil biti kakšen filter- samo ne vem za kaj? (za maščobo, vodni kamen, morda za kakšnim mikroorganizmom,..?) Ali je ta "filter" potrebno kaj očistiti in če, kako? Se dobi morda kakšna tekočina za to? To bi še očistil in potem.. Moram reči, da je stroj v izredno dobrem stanju in ga ne mislim menjati- ma, da potem dela še naslednjih 10 let! :-) Ni mi pa sicer jasno, zakaj stroj ni dobro pomival, saj praktično ni bilo videti kamna, usedlin, maščob,.. Vidno je bilo le to, da so se nabrale čisto tanke usedline, kot nekakšne alge, v notranjih delih, ceveh, in pač tista umazanija levo zgoraj v plastičnem labirintu ob tistem čepu. Da pa ni svetila rdeča lučka za sol, je pa nekdo (verjetno nevede!?:-o) izklopil doziranje za sol, tako da te funkcije stroj sploh ni uporabljal. Mogoče je samo to bil razlog za neuspeh pri pomivanju? :-o:-( Bomo videli, ko ga zalaufam! Je pa res, da je zopet spucan kot nov, le tisto rdečo snov moram še zrihtati! Lp

mat xxl ::

Točno tak problem z vsemi navodili je že bil sila detaljno obdelan na temu forumu ali pa na Alterju, morda pod svojo streho ..... poišči tam je vse v detajle ...... sicer pa najprej veternice dol, kamen očistiti, vse filtre ..., rezervar za sol pregledati da ni sol beton naredila (Somat je najslabša) , potem pa čistilno sredstvo za stroj 1 x ali 2 x se dobi namensko v trgovini ... in nazadnje lahko še kondenzator na levi strani stroja + obvezen reset stroja .....toliko na kratko več sem pa že opisal v tisti temi poiščite ..... Potem pa še ta prave tablete najcenejše in najboljše po oceni zveze potrošnikov, to so Lidlove ta dražje (imajo 2 tipa) so pa med najcenejšimi in uspeh bo....

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere tablete za pomivanje posode? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8417893 (3373) c3p0
»

čiščenje vodnega kamna v pralnem stroju

202948 (2395) korenje3
»

Pranje oblačil (strani: 1 2 )

5511009 (8990) kuglvinkl
»

Pomivalni stroj