» »

meglena slika DV

meglena slika DV

Business ::

Hojla!
Imam problem z kvaliteto DV pri prenosu s kamere na PC. Slika na PC ni tako kvalitetna kot na TV, je meglena in pri hitrih gibih npr. roke je v predelu gibajoče roke slika nasekana. Ima kdo idejo kaj bi to bilo narobe? DV prenesen na PC ni komplimiran in je nastavljen na max. kvaliteto. Prosim za nasvet ali pomoč, idejo, karkoli!
Hvala!


Konfiguracija mojega PC:
procesor AMD Athlon 2000, 512MB Ram, trdi disk 40GB 5200 r/min, operacijski sistem Windows XP, firewire, grafična Gforce 2 MX400 64MB Tv out
Kamera Sony TRV 140E
  • spremenil: Business ()

CaqKa ::

to je čisto normalno
direct show filtri so pač tak naštelani...
predvajaj dv material v kakšnem drugema predvajalniku.. (čeprav nebo nobene koristi ker vsi uporabljajo isti kodek.
v ulead media studi je zelo dober viewer...
povej še zakaj sploh rabiš tole, ker verjetno dv materiala neboš predvajal na računalniku
aja
še nekaj... material je res slabo viden v običnem windows playerju vendar je v zapisu v polni ločljivosti (polna ločljivost dvja požere nekje 4 gb na 20 minut videa)

Business ::

Rad bi posnetek iz kamere shranil na CD v DIVX obliki vendar ne dosežem kvalitete kot jo lahko vidim ko gledam kakšen film na divx. Verjetno zato ker je tudi sam DV malo meglen in tisti hitri gibi. Kaj lahko naredim? Ker če gledam na TV je super slika.

CaqKa ::

zgleda da nisi najbolj razumel kaj sem ti napisal. dejstvo je da se ti zdi da je slika meglena čeprav pa je na disku zapisana bolj 'ostro'
pretvori DVje v divxe z recimo virtualdubom, za vodoravne črte pa uporabi deinterlace filter.
ko boš delal divx bo divx bolj oster.

Business ::

Hvala za nasvet! Bom probal danes ko pridem s službe! Hvala še enkrat!

Business ::

Probal sem zdaj ta deinterlace in slika je res dosti boljša. Še vedno se pa vidi ob kakšnem predmetu obris oz. kot da bi bila črta zraven predmeta. Kako pa lahko to odstranim! Probal sem tiste filte z virtualdub pa nisem nič kaj dosegel. Mogoče nisem vredu nastavil. Kaj še moram nerediti da bi bila slika še malo ostrejša. Zakaj virtualdub ne zazna DV videa, ki ga poberem z ulead studiom. Kaj to je program samo za divx popravljat?
Hvala!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Business ()

gumby ::

Business: virtualdub prepozna vse formate, za katere je instaliran kodek. če ne gre drugače, potem pretvori video z ulead-om v kak lossless format (huffyuv) ali pa v mjpeg in ga nato obdelaj v virtualdub-u...
tiste motnje, ki jih omenjaš, so pa posledica različnega prikaza med tv-jem in računalniškim monitorjem. temu se ni mogoče izogniti, motnje lahko samo zmanjšaš z prej omenjenim deinterlace filtrom

DMouse ::

Sem imel isti problem, in sem ga rešil tako, da sem v kodeku DV Video Decoder nastavil decoding resolution na Full (prej je bilo na Half... kot kaže privzeta nastavitev pri večini računalnikov, zakaj je tko nastavljeno mi pa ni niti najmanj jasno... verjetno zato da povzroča zmedo in nejevoljo :( )

pivmik ::

Fantje za DV, interlaciranjem in temi stvarmi je cela znanost.

Ne moreš kr neki dati deinterlace filter, ki je "univerzalen". Obstaja cel kup deinterlace načinov.

Prvo kot prvo naj povem da pri DV se slika ne more spremenit, lih v tem je fora DV-ja, digitalni video. Podatki ki so na MiniDV(Hi8 niti ne omenjam ker je smet) kaseti bodo 100% enaki podatkom ko jih boš prenesel na trdi disk. Niti ena pikica ne bo drugačna.
Slika se lahko razlikuje le zaradi predvajalnika na televizjij ali PCju.

Razen če nisi ti slučajno priklopil kamere na kakšen S-Video vhod na TVTunerju. Ali pa si uporabil kakšen program ki ti sproti ko prenaša iz kamere krči v kakšen MPEG ali drugi format.

Za DV zapis obstaja več kodekov, eni so bolj dobri drugi pa manj. Uni default od Microsofta ki jih dobiš zraven XPjev se verjetno ok, vendar ne podpirajo DirectShow(ne delajo v VirtualDubu) ampak sem i zdi da nek WindowsMedia(???).
Jazst uporabljam Mainconcept DV kodek. Prej se imel enega drugega(od Matroxa se mi zdi) ki je bil slab, poln hroščov.

Na kratko in preprosto povedano:
Fora interlaced načina pri DVju je da DV kamere(PAL) v bistvu snemajo z 50 slikami na sekundo, ki pa so polovične velikosti(v višino merijo pol manj kot je napisano). S tem da je vsaka druga slika zamaknjena dol(ali gor) za en piksel glede na prvo. Vendar kamera zameše ti dve polovični sliki v celo sliko tako da preplete(interlace) obe sliki v en frame.

Ko recimo daste v Adobe Premiere naredit filmček in ga shranite v končno datoteko s 25fps izgubite polovico podatkov.

Za DV posnetke lahko uporabite deinterlace način "field-bob", ki je vgrajen v VirtualDub: Video->Filters->Add..->field bob->Even field->Quarter scanline down in Odd field->Quarter scanline up (možno tudi da je obratno - up/down, odvisno od kodeka in formata DV posnetka)
Preden pa lahko uporabite ta način, je treba DV videu razdelit framee na fielde(tiste polovične slike). To pa se naredi s programom Avisynth, ki to počne sproti, realtime. Tako da ni treba delat vmesnih datotek. Ko razdelite framee bo video postal 50fps in višina slike se bo razpolovila(tako kot video je v resnici posnet).

Mah kaj sploh pišem tolko... samo uporabite Adobe premiere, Always Deinterlace in bo zadeva narejena(čeprav bo šlo pol podatkov v nič). Sicer pa ne vem kaj naredi Premiere če nastaviš fps končnega filma na 50fps.

Evo malo za priokus, da se zavedate kaj deinterlace je... in kakšne pizdarije so z njim.
LP, Gregor GRE^

SasoS ::

Divx pri 50fps bo skrajno neugoden (btw: za mpeg2 ni treba deinterlacat) in je zato po mojem mnenju bolje uporabiti kakšen adaptive deinterlace ki deinterlaca samo tam kjer je to potrebno...

CaqKa ::

picnik ti si malo preveč zabluzo zdaj.. sploh s tem:

Ko recimo daste v Adobe Premiere naredit filmček in ga shranite v končno datoteko s 25fps izgubite polovico podatkov.

če bo ded nucal podrobnejše podatke in se mu bo sploh ljublo tolko podatkov prebrat ga je najenostavneje poslat na www.100fps.com

bistvo pač je da bo dv material za prikaz na računalniku treba deinterlacat.... kak? to pa piše na zgornjem linku.

aja pa če se bo kdo odločil tak kot je picnik napisal.... da naj naredi en vmesni file... tistega fajla ne resizat! naj bo enake resolucije. v nasprotnem primeru boste res izgubili kar precejšen del na kvaliteti.
bussines glede na to, da uporabljaš ums ti bom priporočal en plugin zanj
http://www.videotools.net/ >>> tukaj si potegni ulead media studio video server plugin. preberi navodila zanj in vmesni file ki ga dobiš naloži v vdub nato pa uporabi klasične metode za deinterlace (one z linka 100fps)
za dodatno gradivo še uporabi DV in divx oddelek foruma doom9 > http://forum.doom9.org/

/edit
tukaj pa imaš še en filter za vdub in navodila zanj
http://home.bip.net/gunnart/video/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Business ::

EJ! Ful ste face! NAjlepša vam hvala! Vsak nasvet je dragocen. Zdaj pa samo še 1000 krat probat pa enkrat že bo! Hecam se! Hvala vsem!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pretvorba DV v DivX

Oddelek: Zvok in slika
323250 (2153) teoo
»

Deinterlace pri zajemanju videa

Oddelek: Zvok in slika
212103 (1632) AtaStrumf
»

S cem iz digitalne kamere dol vzet video tko, da tud deinterlaca.

Oddelek: Zvok in slika
51194 (1137) pivmik
»

Iz DV v DVD zapis

Oddelek: Zvok in slika
252082 (1872) pivmik
»

Pinnacle Studio 8.1 - pomoč

Oddelek: Zvok in slika
101701 (1578) CaqKa

Več podobnih tem