» »

Kitajski superračunalnik četrtič zapovrstjo najzmogljivejši, sprememb malo

Kitajski superračunalnik četrtič zapovrstjo najzmogljivejši, sprememb malo

Tianhe-2 ostaja prvak

vir: Top 500
Top 500 - Na lestvici 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki se osveži vsakih šest mesecev, ni veliko sprememb. Prvo mesto še vedno drži kitajski superračunalnik Tianhe-2, ki tam vztraja od lanskega junija. Tudi ostale spremembe so se zgodile precej niže, in sicer najdemo prvo šele na 10. mestu, kamor se je prebil novi superračunalnik Cray CS-Storm ameriške vlade z zmogljivostjo 3,57 teraflop/s.

Pred pol leta smo ugotavljali, da postaja lestvica čedalje dolgočasnejša in da se čedalje počasneje spreminja. Tudi tedaj je bila prva sprememba šele na desetem mestu. Relativna hitrost rasti (v odstotkih) se še vedno upočasnjuje in nič ne kaže, da bi se povečala. Skupna zmogljivost prvih 500 superračunalnikov znaša 309 petaflop/s, kar je 13 odstotkov več kot junija in 24 odstotkov več kot lani. Ta rast je le malo višja od najnižje izmerjene rasti (9,6 odstotka), ki smo jo izmerili prav na junijski lestvici. V letih 1993-2008 je bila povprečna letna rast 90-odstotna, potem pa je začela upadati. V zadnjih letih so povprečje reševali izjemno zmogljivi superračunalniki na vrhu lestvice, ki so jih države naročale kot za stavo, sedaj pa so se upehale. Še tale podatek: na tej lestvici zadnji superračunalnik je bil junija 421., kar pomeni, da je bilo na lestvici najmanj sprememb vse od njene ustanovitve.

Prav tako se nadaljuje trend zatona ameriške prevlade. Število ameriških superračunalnikov na lestvici je upadlo na 231. Evropski superračunalniki so dobili 130 mest (junija so jih imeli le 116), azijski pa so jih nekaj izgubili, saj jih imajo le 120 (junija pa 133). Od tega jih ima Kitajska 61, kar je tudi opazen padec v primerjavi s 76 v juniju.

8 komentarjev

7982884e ::

na poti do exascale do 2020 smo še zmeraj
za 2017 ima DoE naročen 150-300TFlops zadevo za 10MW
http://www.anandtech.com/show/8727/nvid...

pegasus ::

s/T/P/ ;)
O poslu se že govori kot o "rebel aliance dealu". Slišal sem, da US HPC folk ne mara intla, ampak da je pa tolk hudo, si pa nisem mislil.

Spremljajte Richa za ostale novice iz SC14.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasus ()

next_byte ::

Zakaj se mi zdi da bosta volta, in pascal zamudila? :)

terryww ::

in kdo bo portal legacy fortran/c kodo, da bo na grafičnih tud laufala?
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

7982884e ::

sej jo že majo, ker bojo gor laufale iste stvari kot na titanu

pegasus ::

Če bojo povzeli HSA model, bo vsa obstoječa OpenMP koda laufala tudi na gpujih. Za to zna že gcc poskrbet. Če bo pa nvidia še naprej utrujala s cudo, pa ne vem, kaj bodo naumili ... cuda v8 or v9 or smth ;)

Brane22 ::

Nekako se mi zdi,d a bo AMD/GloFo profitiral.

Uporabili bodo Power9 od IBM-a, kiga bo pogodbeno delal GloFo in ki je potrditev vrednosti tako procesa kot same zasnove Power. Na ostalih delih enačbe delajo tudi drugi, domnevam pa da bo AMD/GloFo ime prednost pri dostopu do Power tehnologije, če ne bodo začeli ponujati kar tudi že Power kot alterrnativo x86/ARM coreom.

nvLINK je videti kot nekaj sorodnega HTju in drugi bodo imeli altenative, sploh sedaj ko je AMD kupil solidno ime v interconnectu, 3D stacking bodo pa itako ponujali vsi veliki.

pegasus ::

Evo AMD novice :)
O uporabi OpenCLa v HPCju se govori že kot o nuji, za "demokratizacijo" tega sveta ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na novi lestvici superračunalnikov ZDA na 1. in 3. mestu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
255651 (4004) pegasus
»

Kitajska vodi na lestvici superračunalnikov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
174842 (3827) 7982884e
»

ZDA izpadle iz prve trojke na Top 500

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104484 (2794) MrStein
»

Nova lestvica superračunalnikov z malo spremembami

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54219 (2521) zaj_tam
»

Lestvica najhitrejših superračunalnikov postaja dolgočasna

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
259845 (7792) Dr_M

Več podobnih tem