» »

Elektronski računi 01.01.2015

Elektronski računi 01.01.2015

«
1
2

SeMiNeSanja ::

Glede na to, da bo naša državna uprava s 1.1.2015 sprejemala samo še elektronske račune, sem rahlo začuden, da to tematiko še nihče ni omenjal.

Ne vem, ali se gre pri tem za pomanjkljivo seznanjenost s to problematiko, ali si ljudje preprost mislijo 'bo že nekako'?

Tisti, ki uporabljajo uveljavljene računovodske aplikacije, verjetno na tem področju ne bodo imeli (večjih) težav, saj ima večina proizvajalcev teh aplikacij že pripravljene rešitve za elektronske račune.

Ostaja pa še ogromno mikro podjetij in SP-jev, ki račune izstavljajo s pomočjo Word-a, Excela in podobnih aplikacij, ki se bodo s 1.1. znašli pred resno težavo, če o tej problematiki do takrat ne bodo razmislili in našli rešitev, ki je primerna zanje - saj ne bodo mogli izstaviti nobenega računa kateremukoli proračunskemu porabniku.

Tudi vi izstavljate račune v Wordu, Excelu? Ste že razmišljali o tej problematiki? Kakšen bo vaš pristop do rešitve te težave?

Poznate kakšne zanimive rešitve za tovrstne uporabnike? Dajmo zbrati nekaj znanja, izkušenj in predlogov s tega področja, da bo 1.1. manj nejasnosti in presenečenj.

Vikking ::

Gre se za tiste ki poslujejo z proračunskimi uporabniki. Prav tako piše, tisti ki ne bodo imeli tehničnih zmogljivosti za pripravo e-računov, bodo to za njih opravljale banke, ki so vključene v izmenjavo e-računov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

SeMiNeSanja ::

To načeloma drži. Načeloma.

Kar nekaj velikih podjetij razmišlja v smeri, da bi tudi oni v bodoče samo še elektronske račune sprejemali. Tako zna ta problematika dokaj hitro postati širša, kot si mislimo danes.
Je pa tudi proračunskih porabnikov že kar veliko, saj sem spadajo tudi vrtci, šole,..... in ne samo neka ministrstva in podobno.

Kdor ne bo imel 'tehničnih zmogljivosti', bo dejansko lahko uporabil elektronsko bančništvo (ne bo možno odnesti papirnatega računa na poslovalnico in reči 'pošljite mi ga'). Na voljo naj bi bil tudi poseben portal UJP, preko katerega naj bi se dalo posredovati elektronske račune.

Vendar bo tako ena kot druga možnost imela cel niz omejitev, pri tem pa bo dejansko potrebno račun še enkrat na roke pretipkati, če nimamo neke druge rešitve, ki bi nam kreirala datoteko za prenos. Delo se bo takorekoč podvojilo za tiste, ki 'ne bodo imeli tehničnih zmogljivosti'.

Zato je toliko bolj zanimivo vprašanje, ali bo kdo ponudil kakšno preprosto rešitev, ki bi takim uporabnikom olajšala življenje.
Slišal sem, da Vasco pripravlja 'nekaj preprostega', kar pa ne bo ravno brezplačno (cca. 15EUR/mesec). Predvidevam, da se bo našlo še nekaj drugih preprostih 'oskubljenih' oz. poenostavljenih programčkov za fakturiranje, ki bi jih lahko uporabili tisti, ki si ne želijo na vrat nakopati kompletne računovodske aplikacije - katerih cena bi bila bolj sprejemljiva. Poznate katere?

c3p0 ::

Se še nisem poglabljal, pa se bo očitno treba. Je kje objavljena točna specifikacija teh el. računov?

Invictus ::

Mene predvsem zanima kdo bo te elektronske račune implementiral.

Če je to kak vladni dvorni dobavitelj, je to obsojeno na propad in komplikacije, da ne govorim o svinjskih cifrah za projekt.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

atlet ::

SeMiNeSanja je izjavil:

To načeloma drži. Načeloma.
Kdor ne bo imel 'tehničnih zmogljivosti', bo dejansko lahko uporabil elektronsko bančništvo (ne bo možno odnesti papirnatega računa na poslovalnico in reči 'pošljite mi ga'). Na voljo naj bi bil tudi poseben portal UJP, preko katerega naj bi se dalo posredovati elektronske račune.


Kar sem govoril s podporo, je UJP aplikacija namenjena samo proračunskim uporabnikom. Če ne bodo imeli aplikacije, ki komunicira z njihovim servisom, lahko ročno izdajo do 5 računov/mesec.

Tukaj je dokumentacija, sicer je nekaj napakc noter, ampak se da prebiti skozi.

http://www.gzs.si/slo/6679
Enostaven program za fakturiranje -> www.quibi.net

Han ::

Najdi.si + eRačun + tretji zadetek = UJP.

Registriraš se na UJP, nabaviš digitalno potrdilo (Sigen-CA ali Sigov-CA), izdajaš/prejemaš eRačune.

Glede na članek v Monitorju Pro bi naj bila manjša podjetja upravičena do brezplačne izdaje 200 eRačunov letno.

c3p0 ::

PostarCA kot vidim ni dovolj dober za dotični portal, gremo torej najprej po SigenCA.

Han ::

PostarCA deluje, a preferirajo SigenCA.

c3p0 ::

Sem upal tudi sam, a žal ne deluje: Napaka: Certifikatu sistem ne zaupa. Nepravilen izdajatelj certifikata: OU=POSTArCA, O=POSTA, C=SI

Han ::

Uporabniki UJPnet, ki za dostop do UJPnet uporabljajo digitalna potrdila AC NLB, HALCOM-CA ter POŠTA(R)CA in ta še niso pretečena, lahko z navedenimi digitalnimi potrdili poslujejo prek UJPnet do preteka njihove veljavnosti, nato pa si morajo za dostop do UJPnet zagotoviti digitalna potrdila SIGEN-ca oziroma SIGOV-ca.

Prepisano iz navodil za uporabo aplikacije UJPnet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

c3p0 ::

Sem preveril, portal je trenutno na voljo le proračunskim uporabnikom.

Portal, kjer se bodo lahko registrirala podjetja in izdajala el. račune proračunskim uporabnikom, bo na voljo nekje decembra.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

SeMiNeSanja ::

Problem UJPnet-a je ta, da ga boš lahko uporabljal samo za pošiljanje proračunskim porabnikom.
Ne vem točno kakšna bo omejitev, 200/leto? 5/mesec? 10/mesec? Doslej sem slišal že raznorazne variante (bo trebe jet kej prečitat na njihov portal).
Mislim pa, da bo za začetek še najbolj privlačna varianta za marsikoga od 'ta malih', če to storitev ne bodo zaračunavali (banke bodo zaračunavale poslane e-račune).

Morda bo za koga zanimiv spisek "ponudnikov elektronskih poti":

ZZI d.o.o.
SETCCE d.o.o.
Pošta Slovenije d.d.
Panteon Group(R)
Soft d.o.o.
Mikrografija d.o.o.
EBA d.o.o.
BASS d.o.o.
E-RAČUNI d.o.o.
EIUS d.o.o.
Redok Edi d.o.o.
Rocknhill d.o.o.
RCL Int. d.o.o.
Imagine d.o.o.
EPPS d.o.o.
Perftech d.o.o.
POS Elektronček d.o.o.
Cetis d.o.o.
IS.Edico d.o.o.
Petrol d.d.
MARG Inženiring d.o.o.
Independent d.o.o.
Agencija M Servis
PIA d.o.o.
Amadej d.o.o.
PowerCom d.o.o.

Zanimivo bo naresti primerjavo med njimi, tako cenovno, kot tudi glede orodij, ki jih bodo ponudili malim podjetjem in SP-jem.

Zgodovina sprememb…

Han ::

Mislim, da banke ne bodo lupile 'ta malih' z visokimi provizijami. - Za en eRačun bo potrebno plačati okrog 30 centov.

ferdov ::

Tale s certifikatom je bosa. Državna institucija, ki vsili elektronsko poslovanje z zakonom, bi morala spoštovati zakone o elektronskem poslovanju, kjer so vsi slovenski overitelji vpisanih v državni register overiteljev enakovredni.

Drugače pa je izdaja e-računovov samo začetek zgodbe, potem je (zaradi zahtev davčne zakonodaje recimo) originalne račune treba hraniti še nekaj let. In v primeru e-računa je original e-račun, ne pa papirnati "ponaredek".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ferdov ()

SeMiNeSanja ::

ferdov je izjavil:

Tale s certifikatom je bosa. Državna institucija, ki vsili elektronsko poslovanje z zakonom, bi morala spoštovati zakone o elektronskem poslovanju, kjer so vsi slovenski overitelji vpisanih v državni register overiteljev enakovredni.

Drugače pa je izdaja e-računovov samo začetek zgodbe, potem je (zaradi zahtev davčne zakonodaje recimo) originalne račune treba hraniti še nekaj let. In v primeru e-računa je original e-račun, ne pa papirnati "ponaredek".

Tu obstajajo različne interpretacije in razlage, kar se tiče tega hranjenja.
Ena interpretacija pravi, da je treba hraniti izvorno e-sporočilo, kar banke verjetno ne bodo omogočale.
Druga interpretacija pravi, da je dovolj, da izpišeš pdf iz priloge, se podpišeš gor, da ustreza originalu in to lepo vpneš v svoj fascikel, kot si to počel do sedaj.

Seveda bodo tisti, ki ponujajo elektronsko hrambo trdili, da je samo njihova interpretacija sprejemljiva.
Ker pa je ta hramba plačljiva, mi ni jasno, kaj se bi zgodilo v primeru, da podjetje XY ne plača računa za hrambo. Kar izbrisati podatkov tudi ne morejo... Jih bodo zapekli na DVD in poslali dolžniku skupaj z odpovedjo pogodbe? Če bi jaz hranil podatke za denar, to tudi nebi bila opcija...

yazz100 ::

Sem bil na eni predstavitvi, ki jo je imela Pošta, in so predstavili spletno aplikacijo za pripravo in pošiljanje e-računov proračunskim uporabnikom, za druge organizacije pa bi naj bilo možno pošiljati po e-mailu, v varni e-predal (verjetno so mislili moja.posta.si), neko novo storitev: registrirani e-mail (ne vem natančno, kako to dela) in tudi v e-banke (to baje šele integrirajo).
Spletna aplikacija se mi je zdela moderna na pogled (paralaksa), enostavna za uporabo, pa polno nekih "olajševalcev" pri izpolnjevanju je imela: itak autocomplete, pa izbereš samo davčno in ti ostale podatke izpolni, zelo interesantno mi je bilo, da si lahko sestaviš ali uvoziš šifrant svojih izdelkov ali storitev in jih potem enostavno dodajaš kot postavke računov (zelo uporabno za hitro pripravo računa), pa predloge računov itd.)
Meni se je zdelo kar uporabno orodje sploh za manjše obrtnike in SP-je, ki delajo račune z Wordom.
Pa še precej cenejši bi naj bili od bank (tako vsej obljubljajo).
Na spletu nimajo pa nič kaj podrobno objavljeno (http://www.posta.si/opis-storitve/1837/... je pa vsej kontakt, tako da če koga zanima ...

SeMiNeSanja ::

Zadnjič sem hotel malo pogledati portal UJP-ja, pa sem preko www.ujp.si (napačni naslov) bil preusmerjen www.ujplus.si - spletno stran, ki jo je postavil Rocknhill d.o.o., eden od registriranih ponudnikov elektronskih poti. Na podstrani https://www.ujplus.si/nakup navajajo, da naj bi bila pri njih cena za posamezni e-račun zgolj 1 cent, ob tem, da moraš zakupiti najmanj 1500 'enot' (računov?). Predvidevam, da je to mišljeno letno. 15EUR/leto v bistvu ni nek poseben izdatek, ob tem pa obljubljajo še, da bodo ponudili neko brezplačno aplikacij za kreiranje in pošiljanje e-računov.

Se pa odpira vprašanje, kako je s prilogami, nikjer namreč ne navajajo, kako velike smejo biti. Kot sem doslej videl, npr. pri ZZI, je v 'e-račun' šteta samo določena količina bytov prilog (300k, če se ne motim), kar preseže to velikost se zaračunava dodatno.
Ko vidim ceno 1cent/račun, se mi tako takoj porodi vprašanje, kaj je s prilogami.

Malo mi je ta Rocknhill tudi sumljiv, ker na tisti strani ne navajajo nobene telefonske številke, preko katere bi jih lahko kontaktiral, da bi izvedel kaj več o njihovi ponudbi.
Tudi tista njihova obljubljena aplikacija, bi morala biti počasi že nared za kakšnen preiskus, pa nimajo niti kakšnih screenshot-ov za ponuditi.

Če je še kdo preverjal ponudbo katerega od ponudnikov, bi bilo zanimivo slišati mnenja - spisek zgoraj je kar pester, 'obdelali' pa smo šele dva...

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Vidim da bo v Sloveniji spet cel kup ponudnikov elektronskih računov, kjer ti nihče ne bo nič jamčil.

A je res država nesposobna postavit eno infrastrukturo in zagotoviti učinkovito in zanesljivo storitev?

Za neko brezzvezno aplikacijo smo spet zmetali cel kup denarja.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mesar ::

C-c-c ne tak črno gledat, raje glejte na to kot na novo poslovno priložnost ;)
Your turn to burn!

SeMiNeSanja ::

X.400 infrastruktura obstaja že 20+ let.
Komot bi to uporabili, namesto da so se šli izumljati toplo vodo.
Razen če se seveda motim in dejansko vse skupaj temelji na X.400?

MrStein ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Glede na to, da bo naša državna uprava s 1.1.2015 sprejemala samo še elektronske račune, sem rahlo začuden, da to tematiko še nihče ni omenjal.

Zdaj omenjajo:
Javni sektor bo sprejemal le elektronske račune

Se je pri ponudnikih kaj premaknilo?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mumbo ::

Mi lahko nekdo predlaga kje si zrihtat pošiljanje e-računov kot fizična oseba? Državnim istitucijam oddajamo garažo in poslovni prostor. Tako da bi poslal dva e-računa na mesec.

Verjetno je najboljša varianta preko portala UJPeRačun?
http://www.ujp.gov.si/novice.asp?id_n=3...

Mesar ::

Nimajo 3 al 5 računov na mesec free? Če ne pa mislim, da je pošta dokaj ugodna glede na to, da za isti dnar še hranjenje ponujajo, če iščeš poceni rešitev.
Your turn to burn!

mumbo ::

Piše da je 5 računov na mesec zastonj. Vendar sem mel problem, ker nisem mogel prav registrirati. Ko sem ob registraciji vpisal davčno mi je kar tam izpolnilo kot poslovni subjekt, ki ima dopolnilno dejavnost na kmetiji. To je tudi res ampak jaz bi rad registriral samo kot fizično osebo. Računov se ne izstavlja kot nosilec dopolnilne dejavnosti. :|

Han ::

Imamo težavo z elektronskim podpisom v Firefoxu 34.0. Windows XP SP3 + .NET Framework 4.0 z nameščenimi vsemi popravki + mdSigNet (Mojdenar) = ERROR (ne najde certifikata s serijsko številko xxxxxxxx izdajatelja OU=sigen-ca...)

Vse ostalo deluje (prijava v UJP eračun). Kakšna ideja?

Han ::

Si bom kar sam odgovoril: certifikat (Sigen-ca) je bilo potrebno uvoziti še v Internet Explorer. 8-O Zdaj ga Windows "da na voljo" tudi ostalim programom...

franci0 ::

Za izdajanje računov uporabljam sistem, ki omogoča SAMO generiranje PDF računa, in NE xml-a.

Kateri ponudniki omogočajo, da lahko naložiš PDF in da potem z kakšnim OCR čitalcom ipd pretvorji v eslog, pripravljen za pošiljanje v UJP?

Hvala.

atlet ::

Kar v UJP-u ustvari nov račun in pripni PDF...
Enostaven program za fakturiranje -> www.quibi.net

franci0 ::

Kako misliš kar v UJP-ju? Ni to tako, da lahko to delaš samo preko uradnih ponudnikov teh epoti? Torej preko cca 25 distributerjev, navedenih par postov višje?

Moja želja je je uporabiti rešitev, kjer bom jaz samo naložil PDF in ne bom rabič nič pretipkovat, vpisovat ipd.... čimbolj user friendly.

AndrejS ::

franci0 ::

Sem se pogovarjal s Cetisom že, vendar so predragi.

Jaz imam načeloma ERP sistem za izdajanje PDF računov (brez XML-a), ki ga nudim naprej mojim strankam, torej one tudi uporabljajo isti sistem za izdajanje računov.
Torej iščem rešitev za njih. Ampak če imam 10 strank ki uporabljajo moj sistem, bi želel Cetis od mene 500€ samo za priklop (priklop je 50€/stranko), četudi je izpis
PDF-a (pozicija postavk, davka, cene, popustov ipd) popolnoma identična. Ta znesek mi preprosto ne gre skozi, zato iščem še koga drugega. Mikrografija ponuja podobnos
storitev, isto velik je strošek priklopa/stranko. Govoril sem pa z 3 različnimi puncami na Pošti Slovenije, kjer so mi VSE zatrdile, da lahko naložim PDF račun,
ki ga z OCR čitalcem pretvorijo v ustrezen eslog xml. Ko so mi vezale tehnično službo, so mi povedali da sem se narobe razumel z njihovimi puncami, ker ne nudijo pretvorbe
PDF -> eslog xml.

atlet ::

Ni druge potem, kot narediti eRačun. ;) Ja, v UJP moraš "pretipkavati".
Enostaven program za fakturiranje -> www.quibi.net

SasoS ::

franci0 je izjavil:

Kako misliš kar v UJP-ju? Ni to tako, da lahko to delaš samo preko uradnih ponudnikov teh epoti? Torej preko cca 25 distributerjev, navedenih par postov višje?

Moja želja je je uporabiti rešitev, kjer bom jaz samo naložil PDF in ne bom rabič nič pretipkovat, vpisovat ipd.... čimbolj user friendly.


UJP je eden izmed uradnih kanalov in lahko naložiš do 5 računov na mesec brezplačno.
Pretvarjat PDF v eSlog se mi zdi nonsense...lažje je dobit XML direktno iz ERPja. Če pa je že kdo razvil tak program, pa sigurno razvoj ni bil poceni, zato ga tudi ne bo talal naokoli...

jukoz ::

> Ko so mi vezale tehnično službo, so mi povedali da sem se narobe razumel z njihovimi puncami, ker ne nudijo pretvorbe
PDF -> eslog xml.

Maš kakšen primer tega PDF računa. Magari naredi en demo PDF računa z nekaj postavkami in ga sharaj. Drugače to veš, da je treba te e-račune podpisati s certifikatom. Vsaka tvoja stranka mora ta xml podpisati, in bi moral torej ti imeti njihove certifikate.

mojca ::

franci0 je izjavil:

Za izdajanje računov uporabljam sistem, ki omogoča SAMO generiranje PDF računa, in NE xml-a.

Kateri ponudniki omogočajo, da lahko naložiš PDF in da potem z kakšnim OCR čitalcom ipd pretvorji v eslog, pripravljen za pošiljanje v UJP?


Verjetno nobeden.

Moja želja je je uporabiti rešitev, kjer bom jaz samo naložil PDF in ne bom rabič nič pretipkovat, vpisovat ipd.... čimbolj user friendly.


Rečem lahko samo: vso srečo. Sploh pa, če ti je 500 EUR preveč. OCRanje PDFja za pretvorbo v e-račun??? Ne trdim, da je tehnično neizvedljivo, trdim pa, da je to popolnoma nesmiselna pot in stavim, da tega za potrebe slovenskega trga ni še nihče implementiral. Ali kot so rekli že predhodniki: če je že, ga za 500 EUR zagotovo ne boš mogel kupiti. Bistveno lažje je prilagoditi softver, da zna izvoziti XML (ali kateri drugi enostavno berljiv format).

Potencialno bi lahko luščil informacije iz PDF-ja (brez OCR-a). Ampak to bo delalo za en tip dokumentov, za drugega pa ne. Tovrstno rešitev bi moral prilagoditi za vsako vrsto in izdajatelja PDF dokumentov posebej. Čisto nič lažje od tega, da že osnovni softver prilagodiš.

Pretvorba "eslog xml" -> "pdf" je enostavna. Obratno je pa mazohizem.

Čigav je originalni softver, ki generira PDF-je? Gre za garažni produkt slovenskega programerja? Odprtokodni/zaprtokodni, zastonj/plačljiv?

Vsekakor lahko pripneš "fake" PDF račun, a dvomim, da ti bo lahko kdo tu pomagal pri pretvorbi PDF-ja.

franci0 ::

mojca je izjavil:

Ne trdim, da je tehnično neizvedljivo, trdim pa, da je to popolnoma nesmiselna pot in stavim, da tega za potrebe slovenskega trga ni še nihče implementiral. Ali kot so rekli že predhodniki: če je že, ga za 500 EUR zagotovo ne boš mogel kupiti. Bistveno lažje je prilagoditi softver, da zna izvoziti XML (ali kateri drugi enostavno berljiv format).


Mojca, kot že rečeno, Cetis ponuja to rešitev, tudi Mikrografija. PDF je po mojema samo slika in ni nobene kode 'odzadaj',tako da niti nima smisla, da nalagam testni PDF, hvala vseeno za ponudbo :)

Drugače pa ja: verjetno bo res najmanj živčkov šlo, če šefa nahecam, da programerji naredijo xml v e-slogu za račun in je to to.

mojca ::

PDF sicer lahko vsebuje sliko (sploh, če gre za skenirane dokumente), običajno pa vsebuje kar celotno besedilo. Podobno kot spletne strani. (Teoretično lahko v PDF zbašeš še malo morje meta podatkov.) Težava je v tem, da je vsak dokument drugačen in da nikoli ne veš, v katerem kotu lahko pričakuješ kateri kos informacije.

Sicer pa vsak čast omenjenima podjetjema, če res ponujata to storitev. Priključnina 50 EUR v tem primeru ni čisto nič prenapihnjena, saj morajo načeloma za ta denar prilagoditi/naštelati softver za vsako stranko posebej (ter tu pa tam kakšno stranko verjetno odsloviti zaradi preveč nekompatibilnega formata).

Če imate programerje, ki lahko aplikacijo spremenijo, je to daleč najbolj robustna in smiselna pot.

UjPlus ::

mojca je izjavil:

franci0 je izjavil:

Za izdajanje računov uporabljam sistem, ki omogoča SAMO generiranje PDF računa, in NE xml-a.

Kateri ponudniki omogočajo, da lahko naložiš PDF in da potem z kakšnim OCR čitalcom ipd pretvorji v eslog, pripravljen za pošiljanje v UJP?


Verjetno nobeden.
)

Pretvorba "eslog xml" -> "pdf" je enostavna. Obratno je pa mazohizem.


Kolikor sem bral je DURS izdal stališče, da je PDF poslan v prilogi računa (torej kot del računa) OK z vidika Dursa. Jaz uporabljam UJPLUS.si in bi lahko samo izbral prejemnika, dodal št-računa, pustil vse postavke 0 in dodal PDF računa v prilogo. Na PD račuan v prilogi bi pa napisal PRILOGA RAČUNA ŠT. in je s tem sestavni del računa. Zakonsko je ustrezno, da se pošlje PDF račun s elektronskim podpisom. Edino digitalno potrdilo boste rabli vseeno, da lahko pošljete na Upravo RS za javna plačila ta račun.

Je pa res, da pa računovodkinja, ki bo prejal račun ne bo povsem vesela, da bo morala iz PDF-a pretipkati vse postavke. Lahko bo tudi račun knižila kot 0, ker ne bo šla gledat priloge.

UjPlus program bo izdal XML v eSlogu katerega del bo tudi priloga (torej vaš PDF račun).

Kaj pravite na to logiko?

UJPLUS ima 1 cent na račun (akcija do 1.3.2015). Začetni paket je 15 EUR +DDV za 1.500 izdanih e-računov.
Pozor: Velja le eno leto. Potem pa lahko izbereš paket po meri.. npr. jaz bom izbral paket 12EUR+DDV za celo leto in s tem bom lahko v naslednjem letu izdal 300 računov.

Trenutno podpirajo pošiljanje samo na Upravo RS za javna plačila in do proračunskih uporabnikov, vendar pravijo, da bodo s koncem februarja ali začetek marca imeli že tudi za izdajanje e-računov vsem strankam. Aja, še to. Plačaš samo teh 15EUR in izdaš 1500 računov, in nič drugega ne zaračunavajo. Pošiljanje e-računov je brezplačno na Upravo RS za javna plačila in tudi za ostale stranke.

Tko, da meni je to za zdaj top! Do takrat ko bojo to naredili, da bojo vse stranke lahko prejele e-račun bom pošiljal navadno (tiskano ali PDF) kasneje pa z njimi.

Kako zgledajo računi: poleg vseh predpisanih sestavnih delov e-računa je informacija o računu v HTML, kar je fajn ker lahko vsak odpre in ne rabijo Adoba.

UJPLUS je fajn, če imate komercialiste, ki izdajajo e-račune ali pa si sam šef podjetja ali pa če si dobavitelj kakšnemu proračunskemu uporabniku (vrtec, šola,..)
Simobil: začne se skoraj z 1EUR na račun (noro!)
CETIS: za par računov 5EUR na mesec (noro!)
Računovodski programi (VASCO, PANTHEON itd): čist prehude cene paketov, ker ti hočjo še pokno enih fukcionalnosti zraven prodati, ki jih ne rabiš
Poslovanje preko bank (NLB, itd): sicer je fajn ker lahko en račun plačaš sem pa tja in ti strošek pride samo za račun,.. ampak je previsoka cena. Če pomisliš, da ti pošiljanje zaračunajo 10 in lahko tudi do 50 centov se mi zdi res noro. Ujplus pa brezplačno pošiljanje, no ali pa tist 1 cent.

Gledal sem še razne spletne variante izdajanja računov: problem je ker je mesečni strošek in če pošlješ ali pa če ne račun. Pa še kakšeno namestitev zaračunajo ali pa odpriranje profila pa razne skrite fore, da bi zaslužili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: UjPlus ()

dronyx ::

Bom tule vprašal, ker se že ukvarjate z eračuni. Jaz imam probleme na drugi strani, pri sprejemu. Namreč UJP je na spletni strani objavil, da se lahko če poenostavim pošilja samo XML eračune in da vizualizacija po zakonu ni obvezna. OK...samo če ni zraven eračuna še XSL Style Sheet, kako naj tak račun finančna služba dešifrira? Potrebujejo XML Notepad, študirajo e-Slog in gledajo postavke? To vse skupaj je meni prav komično. Res še eden..."eRačuni po slovensko".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

SasoS ::

Ne vem kaj je objavil UJP, ampak AFAIK FURS zahteva da je eRačun v človeško berljivi obliki, kar xml koda ni. eRačun torej mora imeti ali pdf ali vizualizacijo.

Ales ::

UjPlus je izjavil:

...UJPLUS je fajn, če imate...
In prijavil si se na forum samo zato, da napišeš vse tole? Požrtvovalno, ni kaj... ;)

Domena ujplus.si -> lastnik Rocknhill, d.o.o., kontakt z naslovom pod @rocknhill.com -> kontakt za domeno rocknhill.com je Rok Hribar iz Mengša -> avtor posta zgoraj pa "Rok_Big", čas prve prijave na forum 06.02.2015 12:11:57.

En bučni aplavz. ;)

Ne vem no, meni take fore sprožijo vse alarme glede poslovnih praks, posledično nikoli ne bi sodeloval s tako firmo.

dronyx ::

SasoS je izjavil:

Ne vem kaj je objavil UJP, ampak AFAIK FURS zahteva da je eRačun v človeško berljivi obliki, kar xml koda ni. eRačun torej mora imeti ali pdf ali vizualizacijo.

Tole je objavil UJP.
Opozarjamo, da na podlagi Pravilnika račun v pdf obliki ali ustrezna vizualizacija e-računa nista obvezni prilogi e-računa, če je prejemnik proračunski uporabnik oziroma drug poslovni subjekt, zato navedeno ne sme biti razlog zavrnitve računa.

UjPlus ::

dronyx je izjavil:

Bom tule vprašal, ker se že ukvarjate z eračuni. Jaz imam probleme na drugi strani, pri sprejemu. Namreč UJP je na spletni strani objavil, da se lahko če poenostavim pošilja samo XML eračune in da vizualizacija po zakonu ni obvezna. OK...samo če ni zraven eračuna še XSL Style Sheet, kako naj tak račun finančna služba dešifrira? Potrebujejo XML Notepad, študirajo e-Slog in gledajo postavke? To vse skupaj je meni prav komično. Res še eden..."eRačuni po slovensko".


Zakon je nad pravilniki. Po zakonu in načeli, se XML datoteka ne smatra za čitljivo obliko računa in zato ne zadošča vsem načelom za veljaven eRačun, vkljub podpisu. Mi smo imeli problem, ko smo poslali XML in HTML in so še vedno zahtevali vizualizacijo eRačuna, ker niso prepoznali HTML kot vizualizacijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: UjPlus ()

UjPlus ::

Ales je izjavil:

Ne vem no, meni take fore sprožijo vse alarme glede poslovnih praks, posledično nikoli ne bi sodeloval s tako firmo.


Ali kaj od napisanega z moje strani ne drži? Preglej ponudbo ponudnikov in boš videl, da je UjPlus pač fajn :D
Poglej kaj dobiš za 15€ pri drugih ponudnikih in kaj pri UjPlus.

Ales ::

UjPlus je izjavil:

Ali kaj od napisanega z moje strani ne drži? Preglej ponudbo ponudnikov in boš videl, da je UjPlus pač fajn :D
Poglej kaj dobiš za 15€ pri drugih ponudnikih in kaj pri UjPlus.

Ti si lastnik tega podjetja in se še kar delaš francoza. Najprej o svoji lastni ponudbi napišeš kao prispevek, kot da si nek slučajen uporabnik, vse v tretji osebi, npr.:

Pozor: Velja le eno leto. Potem pa lahko izbereš paket po meri.. npr. jaz bom izbral paket 12EUR+DDV za celo leto in s tem bom lahko v naslednjem letu izdal 300 računov.

Trenutno podpirajo pošiljanje samo na Upravo RS za javna plačila in do proračunskih uporabnikov, vendar pravijo, da bodo s koncem februarja ali začetek marca imeli že tudi za izdajanje e-računov vsem strankam. Aja, še to. Plačaš samo teh 15EUR in izdaš 1500 računov, in nič drugega ne zaračunavajo.


Oni "pravijo da bodo" in "jaz bom izbral paket" in "nič drugega ne zaračunavojo"... Alo, spregledali smo te. Vsak normalen ponudnik z neko poslovno integriteto bi se v tem trenutku opravičil za zavajanje obiskovalcev foruma, ti pa še kar... Kdor se bo šel poslovanje s tabo, naj si pač sam pripiše.

Ales ::

Aja, in zdajle si spremenil uporabniško ime iz Rok_Big v UjPlus, da se kao ne bi videlo kaj počneš. Ker model. :P

mojca ::

Kolikor sem bral je DURS izdal stališče, da je PDF poslan v prilogi računa (torej kot del računa) OK z vidika Dursa. Jaz uporabljam *** in bi lahko samo izbral prejemnika, dodal št-računa, pustil vse postavke 0 in dodal PDF računa v prilogo. Na PD račuan v prilogi bi pa napisal PRILOGA RAČUNA ŠT. in je s tem sestavni del računa. Zakonsko je ustrezno, da se pošlje PDF račun s elektronskim podpisom. Edino digitalno potrdilo boste rabli vseeno, da lahko pošljete na Upravo RS za javna plačila ta račun.

Je pa res, da pa računovodkinja, ki bo prejal račun ne bo povsem vesela, da bo morala iz PDF-a pretipkati vse postavke. Lahko bo tudi račun knižila kot 0, ker ne bo šla gledat priloge.


Kakšna je vaša številka faksa, na katero se lahko pošlje na roke spisan račun iz blokca, ki se kot slika v PDF-ju priloži e-računu za 0 EUR?

(Mimogrede, kje je link na to DURSovo stališče?)

mojca ::

Ales je izjavil:

Vsak normalen ponudnik z neko poslovno integriteto bi se v tem trenutku opravičil za zavajanje obiskovalcev foruma, ti pa še kar... Kdor se bo šel poslovanje s tabo, naj si pač sam pripiše.

Meni je pri tej poslovno praksi sporno predvsem to, da strankam predlaga početi nekaj, zaradi česar so lahko dvakrat ob denar: prvič zato, ker jim bodo proračunski uporabniki skladno s poslanim računom nakazali 0 EUR za opravljeno storitev. In drugič zato, ker utegnejo biti kazensko odgovorni za tovrstno početje.

In četudi je stvar formalno res ok, gre za primer zelo sporne poslovne prakse.

Tako da ja: naj si vsak sam pripiše posledice, če se gre poslovanje z njimi.

stb ::

FURSu lahko uradno pošlješ precej vrst dokumentov v obliki priponk (pdf, doc, xlsm, html, jpg, bmp...) z obrazcem Lastni dokument (NF-LD).
Preko varnega dela spletnega portala eDavki je omogočeno izpolnjevanje in oddaja obrazca Lastni dokument (NF-LD). Obrazec nima vsebine, razen identifikacije uporabnika in tako služi le kot okvir, znotraj katerega se pošilja prilogo, ki je prava vsebina dokumenta.

Če si žleht lahko povsem legalno posluješ z njimi na ta način. Natisneš obrazec na nekem igličnem tiskalniku, izpolniš malo s flumastrom, malo s svinčnikom, se podpišeš, nekajkrat spustiš skozi fotokopirec, fotokopijo fotografiraš z zanič telefonom, nato pa končni zmazek elektronsko oddaš kot prilogo obrazca NF-LD. Noben OCR jim tu ne pomaga. Bodo pa s takšnimi dejanji lažje opravičevali zaposlitev gore uradnikov.

Lahko jim an ta način pošlješ tudi e-Račun, elektronsko podpisan XML, natisnjen, skeniran...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stb ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

UJP Eracuni - B2B

Oddelek: Programiranje
142732 (1056) matmul
»

E-račun

Oddelek: Programiranje
217039 (3802) ivanhoe5x
»

e-Računi nove zahteve

Oddelek: Programiranje
82822 (2414) smarkic
»

Postopek eRačun

Oddelek: Programska oprema
123096 (2445) refaktor
»

E-računi - ovojnica

Oddelek: Programiranje
62641 (2485) Malajlo

Več podobnih tem